Duri-duri Siti Kektus

Thursday, August 11, 2011

Hukum rawatan pergigian di bulan Ramadhan

Assalamualaikum... =)
Huwarggghhh..ngantok lagi!!! Sila babap sebab mata ni mengada-ngada kan.. Letey kemain bulan puasa ni.. Bulan tak puasa tak letey lak..  Semakin mendekati raya, semakin banyak fikir.. Macam-macam dok berlegar kat kepala wootak ni.. Perkara pertama, DUIT!!! Banyak wooo nak kena kuar...
Baju raya?? Siap!! Kasut raya?? OTW!! Tapi ada satu benda nak buat sebelum raya ni.. Nak kasi gigi cantek dan lebih bersih.. Nak pergi cuci gigi la.. Tapi confuse, kalau cuci gigi ni batal puasa tak eh..?? Hurmmm... Cer tengok dan baca ni...
Dari artikel yang ditulis oleh Dr Tuti Ningseh Mohd Dom dan juga Dr. Shahida Mohd Said yang telah diberi oleh persatuan dr gigi Malaysia kepada semua doktor gigi di Malaysia dan juga dari Persidangan Akademi Fiqah Islam Antarabangsa yang berlangsung di Maghribi dan Putrajaya beberapa tahun lalu merumuskan, ada kaedah rawatan yang tidak membatalkan puasa.
Perkara-perkara yang tidak membatalkan puasa
1. membuat dental check up
2. membuat rawatan gigi (tampal, cuci, cabut, rawatan akar , membuat gigi palsu etc)
3. mengambil x-ray mulut
4. injection ubat kebas dalam mulut utk cabut gigi
5. tak sengaja tertelan air semasa dr membuat rawatan gigi
6. memberus gigi
7. menggunakan floss utk membersihkan celah gigi
8. Berkumur dengan ubat kumur
9. Menelan air liur
Okeh, kompom tak batal.. Marila mencantekkan gigi sempena GIGI RAYA.. haha.... *sebenarnya sakit gigi ni.. 

notakecik : Ngeeeeeeeeeeee... :D

32 contengan untuk mizzkechique:

SoLy SoLicious said...

teeheeee.... ni bakal doktor gigi ke ape??hahaha

AzatLazat said...

kalo gosok gigi macam mane pulak?
haha
:P

CikMiMiey said...

gunalah kayu sugi ! hihi

thanx sharing in4 ni ye kak. nak beraya gg pon kene berseri . awwww :P

WuMing said...

Buat persiapan yang rapi untuk sambut raya.. Sampai gigi pun nak buat..


He..he..he..... klass laaa

mizzkechique said...

@SoLy SoLicious : hehe.. xde la.. nk g jmpa dr. gigi..

mizzkechique said...

@AzatLazat : gosok gigi xbtl lorrr...

mizzkechique said...

@CikMiMiey : most welkem..
hehe..tau xpe..

mizzkechique said...

@WuMing : kata diva, kena kelasss... hahaha

PinKy MoMMa said...

dulu masa keje perodua dpt free check gigi utk stahun slalular akak pegi..skrg ni dh malas hehehe

mizzkechique said...

@PinKy MoMMa : hehe..sy pun iktkn mls gak..

BERT said...

ohhh yeekeee.. info yang baek ni.. tq tina

mizzkechique said...

@BERT : sy pun br tau.. hehe.. most welkem..

siti kektus said...

kite pon ada terfikir nak cuci gigi kasi canteekk. tapi tu lah sebab puasa kan. :p





akak!
nak. nak. jadi jiran tu. akak dah letak ea. nanti kite letak kat blog.


tenkiu akak! ^^

Fad said...

cf dah wat sblm posa...jgn gi kinik kerajaan..diorg wat main2 je...hoho...takout wooo

ann said...

tenkiu for sharing..baru thu info ni..
kne cpt2 g jmpa doc gigi nih.. heee;p

Qaseh dalia adelia said...

patutlah sume pasal gigi ,sakit gigi upenya .. teheee

mizzkechique said...

@siti kektus : jom2 kasi cantek.... xpe, xbtl pose tu..


hehe..dh ltk pun..

mizzkechique said...

@Fad : btl2.. nk g swasta je..hehe

mizzkechique said...

@ann : sile2.. leh cantek gigi tu nt..

mizzkechique said...

@Qaseh dalia adelia : hehe.. mkne tersirat.. Qaseh je dpt tangkap.. hehe

cik fadh said...

thanx tuk info MK ! mmg dr hr tu berkira2 nk buat scaling tp takot xley lak mase bulan poser ni . hehe

siti kektus said...

kite pon dah letak feed tu. ngeh3. :p

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kalau gigi berdarah tak batal jugak ker??

mizzkechique said...

@cik fadh : boleh2.. xbtl pun.. hehe

mizzkechique said...

@siti kektus : oryte.. thx yer.. :)

maszull said...

salam mizz...good info pas ni boleh la buat treatment utk gigi ye...:)

selamat berjumpa doktor gigi...:)

mizzkechique said...

@THE LEKAT LEKIT STORY : alamak, yg tu xtau pulak.. kn cri info ni..

mizzkechique said...

@maszull : salam mama.. hehe, tu la, dh boleh buat dh..

mekaseh mama.. :)

aziza esa said...

setuju3..hehee

mizzkechique said...

@aziza esa : hehe..mekaseh... =)

SweetLikeWhat said...

nice info dear :)

mizzkechique said...

@SweetLikeWhat : ngeeeeeeee... =)