Thursday, August 11, 2011

Hukum rawatan pergigian di bulan Ramadhan

Assalamualaikum... =)
Huwarggghhh..ngantok lagi!!! Sila babap sebab mata ni mengada-ngada kan.. Letey kemain bulan puasa ni.. Bulan tak puasa tak letey lak..  Semakin mendekati raya, semakin banyak fikir.. Macam-macam dok berlegar kat kepala wootak ni.. Perkara pertama, DUIT!!! Banyak wooo nak kena kuar...
Baju raya?? Siap!! Kasut raya?? OTW!! Tapi ada satu benda nak buat sebelum raya ni.. Nak kasi gigi cantek dan lebih bersih.. Nak pergi cuci gigi la.. Tapi confuse, kalau cuci gigi ni batal puasa tak eh..?? Hurmmm... Cer tengok dan baca ni...
Dari artikel yang ditulis oleh Dr Tuti Ningseh Mohd Dom dan juga Dr. Shahida Mohd Said yang telah diberi oleh persatuan dr gigi Malaysia kepada semua doktor gigi di Malaysia dan juga dari Persidangan Akademi Fiqah Islam Antarabangsa yang berlangsung di Maghribi dan Putrajaya beberapa tahun lalu merumuskan, ada kaedah rawatan yang tidak membatalkan puasa.
Perkara-perkara yang tidak membatalkan puasa
1. membuat dental check up
2. membuat rawatan gigi (tampal, cuci, cabut, rawatan akar , membuat gigi palsu etc)
3. mengambil x-ray mulut
4. injection ubat kebas dalam mulut utk cabut gigi
5. tak sengaja tertelan air semasa dr membuat rawatan gigi
6. memberus gigi
7. menggunakan floss utk membersihkan celah gigi
8. Berkumur dengan ubat kumur
9. Menelan air liur
Okeh, kompom tak batal.. Marila mencantekkan gigi sempena GIGI RAYA.. haha.... *sebenarnya sakit gigi ni.. 

notakecik : Ngeeeeeeeeeeee... :D

32 comments:

  1. teeheeee.... ni bakal doktor gigi ke ape??hahaha

    ReplyDelete
  2. kalo gosok gigi macam mane pulak?
    haha
    :P

    ReplyDelete
  3. gunalah kayu sugi ! hihi

    thanx sharing in4 ni ye kak. nak beraya gg pon kene berseri . awwww :P

    ReplyDelete
  4. Buat persiapan yang rapi untuk sambut raya.. Sampai gigi pun nak buat..


    He..he..he..... klass laaa

    ReplyDelete
  5. @WuMing : kata diva, kena kelasss... hahaha

    ReplyDelete
  6. dulu masa keje perodua dpt free check gigi utk stahun slalular akak pegi..skrg ni dh malas hehehe

    ReplyDelete
  7. ohhh yeekeee.. info yang baek ni.. tq tina

    ReplyDelete
  8. @BERT : sy pun br tau.. hehe.. most welkem..

    ReplyDelete
  9. kite pon ada terfikir nak cuci gigi kasi canteekk. tapi tu lah sebab puasa kan. :p





    akak!
    nak. nak. jadi jiran tu. akak dah letak ea. nanti kite letak kat blog.


    tenkiu akak! ^^

    ReplyDelete
  10. cf dah wat sblm posa...jgn gi kinik kerajaan..diorg wat main2 je...hoho...takout wooo

    ReplyDelete
  11. tenkiu for sharing..baru thu info ni..
    kne cpt2 g jmpa doc gigi nih.. heee;p

    ReplyDelete
  12. patutlah sume pasal gigi ,sakit gigi upenya .. teheee

    ReplyDelete
  13. @siti kektus : jom2 kasi cantek.... xpe, xbtl pose tu..


    hehe..dh ltk pun..

    ReplyDelete
  14. @ann : sile2.. leh cantek gigi tu nt..

    ReplyDelete
  15. @Qaseh dalia adelia : hehe.. mkne tersirat.. Qaseh je dpt tangkap.. hehe

    ReplyDelete
  16. thanx tuk info MK ! mmg dr hr tu berkira2 nk buat scaling tp takot xley lak mase bulan poser ni . hehe

    ReplyDelete
  17. kite pon dah letak feed tu. ngeh3. :p

    ReplyDelete
  18. kalau gigi berdarah tak batal jugak ker??

    ReplyDelete
  19. salam mizz...good info pas ni boleh la buat treatment utk gigi ye...:)

    selamat berjumpa doktor gigi...:)

    ReplyDelete
  20. @THE LEKAT LEKIT STORY : alamak, yg tu xtau pulak.. kn cri info ni..

    ReplyDelete
  21. @maszull : salam mama.. hehe, tu la, dh boleh buat dh..

    mekaseh mama.. :)

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh