Wednesday, August 10, 2011

Meh belajar anyam ketupat

Assalamualaikum.. =)
Tadi MK baru post entry pasal tukar gambar siap MK letak gambar ketupat kannn.. Teringat lak yang diri kecik ni tak pandai anyam kelonsong ketupat.. Hahaha... Pernah lak mak dan abah ajar, last-last buat tikar daun kelapa.. Mengamuk la mak dan abah masa tu.. Stress wooo anyam ketupat.. haha.. Untuk mendapatkan ketupat yang cantek seperti ini..
Marila kite belajar step by step yer... Meh rujuk sini.. Sumber dari SINI...
Gambar 1
Gambar 2
Gambar 3
Amacam, buleh ikut tak?? MK awal-awal dah surrender.. Sebab kang mesti lilit tangan tu.. hahaha.. Daun kelapa lak skang dah susah cari.. *okeh, ni alasan semata..  Kalau susah sangat, beli yang ni jer yer..
Haaaa, kan sekarang banyak dah jual kelongsong ketupat ni.. Siap bergantungan lagi... Rembat la barang seikat dua.. Balik rumah isi beras secukup rasa dan rebus..Pastu tunggu sampai masak.. Mudah!!
Tapi nak lagi senang, moh beli ni...
v
v
v
v
v
v
Hah, yang ni lagi senang... Hahaha... Ni ketupat untuk orang malas belajar macam MK yer...

notakecik : kena belajar gak ni!! Takut bakal mak mertua buat test anyam ketupat..haha

39 comments:

  1. pernah belajar wat ketupat tapi hampeh lilit sampai berbelit belit tk mnjadi ! kui3 . last2 buat cara malas dan sng tu lah . bile yg dalam peket nye . hihi

    ReplyDelete
  2. @CikMiMiey : hehe.. rumit kn nk buat... mmg cr senang tu je la..

    ReplyDelete
  3. dik..kalau akak buat sah tak jadi hahaha..

    jadi beli kt pasar ke yg org anyam utk rasa feel makan ketupat daun ;p

    nape la tgn keras sgt ni ;p

    psssstt mood raya sudah mai ka ceqqq?

    ReplyDelete
  4. @PinKy MoMMa : Hahaha, sama la kite kak..

    tp yg diorg jual tu kdg2 daun dh kering2.. sedey...

    babap je tgn tu yer...

    dh ada ckit kak..hehe

    ReplyDelete
  5. tak reti lah nak buat ketupat ni..

    ari tu prnah belajar..

    sampai tangan melilit-lilit tp still x dpt jg..

    ReplyDelete
  6. belajar banyak kali pun tak dapt.. perassss

    ReplyDelete
  7. haha.
    kite reti buat ketupat bawang!*saje bagi akak jeles*
    ;p


    dah boleh test ngan bakal mak mertua dah. hehe :p

    ReplyDelete
  8. tapi, satu ketupat tu dalam 15 minit baru siap lah. hehe

    ReplyDelete
  9. bape kali raye try tak penah jadik..hahaha...

    ReplyDelete
  10. haha tak boleh beli yg segera nnt esok2 mak mertua test kang.

    sy lg la,blaja time tu,time tu jugak hebat anyam,esok da lupa step dia.
    tiap tahun camtu. -.-

    ReplyDelete
  11. ketupat daun palas bleh la buat. ketupat ni memang saya tak reti langsung.haha.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  12. @Rahmad : hehe..kn peka kan belajar buat ketupat ni.. :)

    ReplyDelete
  13. @siti kektus : cis..cis.. sengaja buat akak tak keruan kan.. grrrrrrrr

    ReplyDelete
  14. akak memang pandai anyam ketupat ni...tu pun belajar masa masuk pertandingan masa camping dulu...tapi sekali pun mak tak pernah wat ketupat ni...

    ReplyDelete
  15. wah lepas ni boleh la buat sendiri :)

    ReplyDelete
  16. @♥cikmOt♥ : wahhh, salute sama akak.. sy ni langsung haram xtau.. huhu

    ReplyDelete
  17. MK...kita sama la...x reti anyam jugak...makan taulah..haha.

    ReplyDelete
  18. ok fine saya pasti direject mak mertua camni !!! sobbb

    tk pndai la buat =(

    ReplyDelete
  19. hahaha...cf tau wat ketupat satey je..yg bwg xerti la..juling mata n berbelit tgn..hehe..xjoin segmen BA ke?hehe..btl..dgn segmen dpt kwn br...berbaloi2..:)kita ni kenal dr segmen pe ek..hehe

    ReplyDelete
  20. salam mizz...oh belajar anyam ketupat
    yer...

    best tau anyam ketupat ni...

    bila dah boleh anyam sendiri lg excited nak buat lg...

    tapi skg ramai yg nak senang je.. beli je yg segera lg cpt...:)

    ReplyDelete
  21. Ik kalau buat ketupat sebijik dalm 30 minit kot...tu pun hancuss...

    ReplyDelete
  22. @Fad : hehe.. semua jenis ketupat MK xreti.. bgusla CF tau buat..

    kte kenal dr blog EKA.. hehe

    ReplyDelete
  23. @maszull : salam mama... tu la kak, nk belajar...hukhuk.. smpi skang xreti..

    beli segera lain rasanya...hehe

    ReplyDelete
  24. @IkhAnif : haha..okla tu.. jdla ketupat hancus..

    ReplyDelete
  25. mk, skang ni beli yg segera je...hheee

    ReplyDelete
  26. siap ade gambar tutorial lagi. tp beli yang instant jugak cepat mudah pantas takyah terlilit tangan sendiri :D

    ReplyDelete
  27. dulu fara penah reti sebab blaja pakai riben kat skola..skang da lupe haha..

    ReplyDelete
  28. bengang ! buat asek tak past jeww last2 beli sudah . ekekekee

    ReplyDelete
  29. ibadah sunat vs menda haram...
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/ibadah-sunat-tp-xbetul-caranya.html

    ReplyDelete
  30. @Fyzal : hehe.. share2.. tp org lbh suke yg pantas.. =)

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh