Duri-duri Siti Kektus

Wednesday, August 10, 2011

Meh belajar anyam ketupat

Assalamualaikum.. =)
Tadi MK baru post entry pasal tukar gambar siap MK letak gambar ketupat kannn.. Teringat lak yang diri kecik ni tak pandai anyam kelonsong ketupat.. Hahaha... Pernah lak mak dan abah ajar, last-last buat tikar daun kelapa.. Mengamuk la mak dan abah masa tu.. Stress wooo anyam ketupat.. haha.. Untuk mendapatkan ketupat yang cantek seperti ini..
Marila kite belajar step by step yer... Meh rujuk sini.. Sumber dari SINI...
Gambar 1
Gambar 2
Gambar 3
Amacam, buleh ikut tak?? MK awal-awal dah surrender.. Sebab kang mesti lilit tangan tu.. hahaha.. Daun kelapa lak skang dah susah cari.. *okeh, ni alasan semata..  Kalau susah sangat, beli yang ni jer yer..
Haaaa, kan sekarang banyak dah jual kelongsong ketupat ni.. Siap bergantungan lagi... Rembat la barang seikat dua.. Balik rumah isi beras secukup rasa dan rebus..Pastu tunggu sampai masak.. Mudah!!
Tapi nak lagi senang, moh beli ni...
v
v
v
v
v
v
Hah, yang ni lagi senang... Hahaha... Ni ketupat untuk orang malas belajar macam MK yer...

notakecik : kena belajar gak ni!! Takut bakal mak mertua buat test anyam ketupat..haha

39 contengan untuk mizzkechique:

CikMiMiey said...

pernah belajar wat ketupat tapi hampeh lilit sampai berbelit belit tk mnjadi ! kui3 . last2 buat cara malas dan sng tu lah . bile yg dalam peket nye . hihi

mizzkechique said...

@CikMiMiey : hehe.. rumit kn nk buat... mmg cr senang tu je la..

PinKy MoMMa said...

dik..kalau akak buat sah tak jadi hahaha..

jadi beli kt pasar ke yg org anyam utk rasa feel makan ketupat daun ;p

nape la tgn keras sgt ni ;p

psssstt mood raya sudah mai ka ceqqq?

mizzkechique said...

@PinKy MoMMa : Hahaha, sama la kite kak..

tp yg diorg jual tu kdg2 daun dh kering2.. sedey...

babap je tgn tu yer...

dh ada ckit kak..hehe

Rahmad said...

tak reti lah nak buat ketupat ni..

ari tu prnah belajar..

sampai tangan melilit-lilit tp still x dpt jg..

BERT said...

belajar banyak kali pun tak dapt.. perassss

siti kektus said...

haha.
kite reti buat ketupat bawang!*saje bagi akak jeles*
;p


dah boleh test ngan bakal mak mertua dah. hehe :p

siti kektus said...

tapi, satu ketupat tu dalam 15 minit baru siap lah. hehe

AsyieqiN Rkey said...

bape kali raye try tak penah jadik..hahaha...

fa-in said...

haha tak boleh beli yg segera nnt esok2 mak mertua test kang.

sy lg la,blaja time tu,time tu jugak hebat anyam,esok da lupa step dia.
tiap tahun camtu. -.-

NasZ said...

ketupat daun palas bleh la buat. ketupat ni memang saya tak reti langsung.haha.

MOHD NASER.com

mizzkechique said...

@Rahmad : hehe..kn peka kan belajar buat ketupat ni.. :)

mizzkechique said...

@BERT : sama la kite.. smpi pedap!!

mizzkechique said...

@siti kektus : cis..cis.. sengaja buat akak tak keruan kan.. grrrrrrrr

mizzkechique said...

@AsyieqiN Rkey : haha.. sama la kite.. :)

♥cikmOt♥ said...

akak memang pandai anyam ketupat ni...tu pun belajar masa masuk pertandingan masa camping dulu...tapi sekali pun mak tak pernah wat ketupat ni...

Mohd Hazwan Hashim said...

wah lepas ni boleh la buat sendiri :)

mizzkechique said...

@♥cikmOt♥ : wahhh, salute sama akak.. sy ni langsung haram xtau.. huhu

mizzkechique said...

@Mohd Hazwan Hashim : insyaAllah kalau gigih mmg boleh je.. :)

lieynanilaz said...

MK...kita sama la...x reti anyam jugak...makan taulah..haha.

Finaz Jaafar said...

ok fine saya pasti direject mak mertua camni !!! sobbb

tk pndai la buat =(

Fad said...

hahaha...cf tau wat ketupat satey je..yg bwg xerti la..juling mata n berbelit tgn..hehe..xjoin segmen BA ke?hehe..btl..dgn segmen dpt kwn br...berbaloi2..:)kita ni kenal dr segmen pe ek..hehe

maszull said...

salam mizz...oh belajar anyam ketupat
yer...

best tau anyam ketupat ni...

bila dah boleh anyam sendiri lg excited nak buat lg...

tapi skg ramai yg nak senang je.. beli je yg segera lg cpt...:)

IkhAnif said...

Ik kalau buat ketupat sebijik dalm 30 minit kot...tu pun hancuss...

mizzkechique said...

@lieynanilaz : hehe..makan mmg no.1 yer..

mizzkechique said...

@Finaz Jaafar : jom2 belajar.. :)

mizzkechique said...

@Fad : hehe.. semua jenis ketupat MK xreti.. bgusla CF tau buat..

kte kenal dr blog EKA.. hehe

mizzkechique said...

@maszull : salam mama... tu la kak, nk belajar...hukhuk.. smpi skang xreti..

beli segera lain rasanya...hehe

mizzkechique said...

@IkhAnif : haha..okla tu.. jdla ketupat hancus..

msredcheesecake said...

mk, skang ni beli yg segera je...hheee

Fyzal said...

siap ade gambar tutorial lagi. tp beli yang instant jugak cepat mudah pantas takyah terlilit tangan sendiri :D

cik najihah said...

dulu fara penah reti sebab blaja pakai riben kat skola..skang da lupe haha..

tomatokering :) said...

bengang ! buat asek tak past jeww last2 beli sudah . ekekekee

L said...

ibadah sunat vs menda haram...
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/ibadah-sunat-tp-xbetul-caranya.html

mizzkechique said...

@Fyzal : hehe.. share2.. tp org lbh suke yg pantas.. =)

mizzkechique said...

@cik najihah : haha...ingtkn blik.. rugi tau..

mizzkechique said...

@tomatokering :) : haha..jgn bengang2.. try slow2..

mizzkechique said...

@L : oryte!! =)

mizzkechique said...
This comment has been removed by the author.