Jun 20, 2012

Aurat Wanita Islam

 
 
Kemain pepagi aku dah up entry aurat ye.. Ekceli, ni susulan entry aku BERBAJU TAPI BOGEL.. dalam entry tu memang aku tak banyak komen apa pun.. Dan satu lagi, entry ni dah lama.. Pagi ni aku check comment, ada satu komen dari manusia bernama tapi tak ada link.. 
 
 Baca dulu komen ni.. betul la komen beliau ni even aku sendiri kadang² lalai.. mekaseh ye saudara sebab beri komen yang pedas dan bernas..  
"Saudara, apa salahnya saudara tinggalkan link saudara. kalau tak ada blog, tinggalkan la emel ke hape. Senang saya nak jejak semula.. Eratkan silaturrahim" => pesanan untuk beliau ☺
Ok, aku nak share bab aurat wanita dalam Islam ni.. Tapi aku COPY PASTE dari laman web JAIS.. Terus terang je ni, aku amik dari sana sebab aku bukan golongan bijak pandai yang mahir bab ni..
 
PENGERTIAN AURAT
Aurat diambil dari perkataan Arab 'Aurah' yang bererti keaiban. Manakala dalam istilah feqah pula aurat diertikan sebagai bahagian tubuh badan seseorang yang wajib ditutup atau dilindungi dari pandangan.
Di dalam islam terdapat beberapa keadaan di mana masyarakat islam dibenarkan membuka aurat dan ia hanya pada orang-orang yang tertentu. Di dalam risalah ini akan diterangkan beberapa perkara yang bersangkutan dengan aurat untuk dijadikan renungan dan tatapan bersama.....SETERUSNYA..

Pastu, korang baca sini lak..aku bagi link.



Dah la, aku siyesli tak berani nak cakap banyak bab ni sebab aku sendiri bukannya sempurna dalam menutup aurat.. ni je la yang aku mampu kongsi.. Wallahu'alam..sekian

notakecik : boleh tak komen ni molek² tanpa nak mengata???

30 comments:

  1. Hurm..isu aurat ni kdg snsitip gak kan.ramai yg cm ttp aurat tp tdk.dan sblknya

    ReplyDelete
  2. sy pun dalam proses nak perbetulkan diri bab2 aurat ni..insyaAllah,sama2 la kita menegur sesama kita kalau ada yg terlalai :)

    nice entry...suka sgt ^_^

    ReplyDelete
  3. mmg lah bila ckp pasal aurat ada jugak yg melenting.tp sama sama jelah kita beringat.

    ReplyDelete
  4. ramai yang melenting bab aurat tu tandanya dorang takot api neraka...ahhaaaa

    ReplyDelete
  5. Islam mmang menyuruh kita saling ingat-mengingati..tp dgn teguran yg berhemah..kekasaran tdk membawa kpd kebaikan mlh keburukan..
    Firman Allah dalam surah An-Nahl ayat 125 bermaksud:
    “Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang lebih baik.”
    Sama2 kita renungkan..:-)

    ReplyDelete
  6. besarnya tagjawab utk mendidik anak2 perempuan, isteri-isteri malah adik beradik kita sendiri..

    bagi kami orang lelaki, selagi mana isteri, adik2 dan anak2 perempuan tidak menutup aurat, dosanya akan mengalir pada kami...

    tutuplah aurat.. untuk kesejahteraan bersama

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. kadang tu org ingat aurat semata tang rambut je ..pakai tudung ttp aurat ...

    ReplyDelete
  9. sama2 kita usaha menyempurnakan..tq dik

    ReplyDelete
  10. kite pon masih tak sempurna dalam tutup aurat ni. =_=

    ReplyDelete
  11. mcm ni la bab aurat mmg harus kiter saling mengingati antara satu sama lain...sometime kiter teralpa sket...contoh paling senang brpa ramai yg kuar umah berstoking??? so tepuk dada tnya iman...sebab ai pun x betul lg tp IA moga kiter berubah ke arah yg lebey baik amin!

    ReplyDelete
  12. kdg2 org pndai ckp tp tak wat..tak gtu kan..

    ReplyDelete
  13. itu lah..bila tengok diri sendiri, sebenarnya masih belum cukup sempurna dalam menutup aurat..

    ReplyDelete
  14. isu ini sgt sensitif..siapa kite nak beri komen sedangkan diri ini pun x sempurna..

    amalan itu yang penting

    ReplyDelete
  15. sekurangya ada usaha mengingati kan.. cuba trbaik untuk merubah diri.. =)

    ReplyDelete
  16. nak komen lebih2 pun diri ini pun tidak menutup aurat

    kalau i nak menutup aurat, i nak tutup betul2..tak nak pakai baju tshirt sendat dan pendek sampai nampak bentuk badan dan lengan..
    pakai tudung biar tutup dada bukan sekadar tutup rambut dan leher sahaja...

    ReplyDelete
  17. Perkongsian ilmu yg bagus. Masih dlm proses nak menjadi yg lebih baik.

    ReplyDelete
  18. malas nk cakap banyak... sume dah besar kan... dh boleh fikir sndiri untuk beza kan yang mana buruk yang baik... sekian.. :)

    ReplyDelete
  19. wah...comelnya MK..lama tak jejak sini.. berubah lah belog ni
    Ye..D pon masih cuba utk igtkan diri agar berpakaian menutup aurat

    selalu cakap pada diri " awak tu dah tak muda lg..zaman melaram ngan baju kaler full, kebaya ketat, dress up gila2 tu dah berlalu..amik masa utk perbaiki diri, mana tau umur tak panjang lagi.."

    ReplyDelete
  20. wayoooo. meroyan semacam je si peng komen tu ye kak. heheh

    ReplyDelete
  21. hijrah-> byk maknanya. so luangkan diri utk melakukan hijrah. lebih byk hijrah kearah kebaikan lebih baik.

    ReplyDelete
  22. awak!. terima kasih untuk ingatan ni.
    :) semoga kita sama2 bergerak ke arah yang lebih baik.

    ReplyDelete
  23. wanita dedah aurat sebab nakkan perhatian..betul ke??haha
    komen saya bukan komen mengatakan..?hehe

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum mizz...yer la betul tu aurat lah yg penting perlu dijagakan...:)

    ReplyDelete
  25. Apa yang penting, umum perlu tahu menutup aurat itu adalah wajib...

    ReplyDelete
  26. sy pon x sempurna..tp cuba utk jd lebih sempurna...
    Tp kalau nk menghukum seseorg tue, kita mmg x berhak..hanya Dia yg berhak atas segalanya.:-)

    ReplyDelete
  27. samada isu ni sensitif ke tidak ke..kita kena ambil tau..kena buka mata dan minda....tak kiralah secinta mana pun kita pd kecantikan..pd fashion...tp yg dosa, haram tetap haram....bila berpakaian..kita semak dulu diri...betul ke...sempurna dah ke kita dlm menutup aurat...

    kebanyakkan dr kita..bila baca entry2 seumpama ini...or tgk gambar2 spt dlm entry ni mmg akan timbul rs insaf...rs terpukul...tersindir....berazam nk perbaiki diri. Tp semua rs tu hanya hadir sekejap je. Maybe lekat kt minda utk 30 min....2 jam....atau lebih baik 1 hr....tp lepas tu kembali pd asal....takde inisiatif utk berubah pun....

    kita cubalah...kalo dulu tudung singkat2 kita tarik bg labuh skit...tak susah pun, cuma nak dgn tak nak je.. :)

    ReplyDelete
  28. issue ni memang sensitive. saya yang tak bertudung ni ok je kalau nak dengar nasihat semua. hehe. em, mungkin comment di atas tu nak bagi peringatan kat semua jugak kot...

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com