Jun 21, 2012

Kenapa panggil tudung BAWAL

 
 
Lambat lambat je aku nak mulakan entry ni.. Hujan lak kemain lebat.. Sia-sia aku cuci motor.. Bila tak cuci, kemain fanas lahh.. Lemau jugak nak keje..
 
Okla, pasal tudung BAWAL ni aku dapat dari artikel kat yahoo.. yela, mostly mana tau punca sebut ia TUDUNG BAWAL.. siap ada jenama bawal yang ada gambar ikan bawal.. 
 
Bagi mereka yang tidak tahu mengenai sejarah wujudnya nama 'tudung bawal', ianya berasal dari perkataan inggeris iaitu Voile. Selepas tudung itu dibawa masuk ke pasaran Kelantan, mereka menyebut nama Voile kepada "Bak Woll satu" yang bermaksud tudung voile satu, sehingga tudung tersebut dipanggil menjadi tudung bawal untuk memudahkan peniaga dan pembeli. 
SUMBER
 
 Sebahagian koleksi tudung bawal aku..

Ok, baru la aku tau asal usul nape sebut tudung bawal.. dulu terfikir gak, langsung tak ada bentuk ikan bawal.. acane boleh panggil tudung bawal.. 
Pastu siap ada bawal batu la..bawal sulam la..bawal plain la..bawal bercorak la.. ikan bawal mana ada batu, mana ada corak rimau ke hape.. kehkehkeh.. Aku lak memang peminat setia tudung bawal.. Datang la fareeda ke, ariani ke, memang tak minat.. dulu pakai la kejap, siap ada koleksi..tahan jap je, pastu nan hadoo.. aku bagi mak aku..
Shawl lak aku pakai sebab nak ikut trend.. gitula, suke terpengaruh..haha.. Pastu terkubur gak.. kadang² je sarung shawl.. bila nak rasa comel..hahahaha..
Ok, tu je info untuk pagi Khamis yang dingin..sekian

notakecik : rasa nak nyanyi lagu Hujan lak..

39 comments:

  1. nasib tak tudung tenggiri ke ..hehehe..

    ReplyDelete
  2. Oooo... macam tu kisahnya ya? :)

    ReplyDelete
  3. hehehehe masuk kelantan bunyi trus lain.hehe

    ReplyDelete
  4. Bok wal 1..Byk tudung mizztina tu..hehe

    ReplyDelete
  5. oh dari situlah dapat nama tudung bawal ye? itulah terfikir jgk napelah tudung bawal hikhikhikkk

    ReplyDelete
  6. saya dah kurang pakai bawal ni..sebab dah ada pujaan hati yang baru..tudung ekspress..kihkih..

    ReplyDelete
  7. nasib baik takda tudung tenggiri =="

    ReplyDelete
  8. asal usul tudung shwal guano pulak kak? hehehh

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum mizz...info yang menarik ni...:)

    ReplyDelete
  10. baru tau dari mana asal tudung bawal.

    ReplyDelete
  11. tula... da mcm jenis tudung bawal ada tapi tetap taknampak ikan bawal...hheee

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum,sesiapa yg berminat nk tukar FEED blog SUKA SAMA SUKA dgn BLOG SAYA,sila hantar url blog anda ke entry ini http://tirana91.blogspot.com/2012/06/change-feed-blog-suka-sama-suka.html
    NO SEGMEN.NO COMPETITION.NO GIVEAWAY.
    JUST LEAVE YOUR BLOG URL IN THIS ENTRY.

    ReplyDelete
  13. ada anak kecik senang pakai tdg xpres.kalu tdg bawal ditarik2nya.

    ReplyDelete
  14. Pakai tudung bawal ikut mood sekarang, mood rajin dan tak kalang kabut boleh le iron dan klip sana brooch sini kalu ribut ampun ku sarung je tudung ala Ariani coz kalu tudung Ariani tak mampu dowh.

    ReplyDelete
  15. orang kelantan bab2 memelayukan perkataan bangsa asing memang terbaik..

    contoh lain

    bekwoh = kenduri besar

    omputeh panggil big work..dapat kat kelantan terus jadi bekwoh..

    bangganya i jadi kelantanese..ha ha ha...

    ReplyDelete
  16. xpe..pakai tudung x wajib pon..xkire la tudung bawal ke apa



    papadam

    ReplyDelete
  17. jauh bebenar dari voile ---> bawal. hikhik

    orang malaysia ni kreatip. :D

    ReplyDelete
  18. tudung pun dah bermacam2 nama.... ehehe...

    ReplyDelete
  19. ooo...al-kisahnya..orang kita bab2 gelaran ni memang terel kan...Voile pun bleh jadi bawal :p

    ReplyDelete
  20. dah tak ada koleksi bawal. tukar kepada yang lebih labuh. hehehe...

    ReplyDelete
  21. ekeke. sama lar itew pun bayangkan bentuk ikan bawal. haha. nice info. thanks for this :D

    ReplyDelete
  22. awak, blog awak cantikla.. :)

    ReplyDelete
  23. tudung pari satu... hahah

    jom baca kejap..=D
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/06/still-jahat-walaupun-dah-solat.html

    ReplyDelete
  24. heheh..begitu ek ceritenyer..akak pon pelik gak kenape ar namenyer dari ikan..huhu... akak pon banyak tudung bawal..sekarang..akak pakai balik..malas nak lilit shawl dah..tak sempat..!! ;p

    ReplyDelete
  25. ooo., bawal ye., biasanya panggil sarung nangka je., hahahaha.. :))

    ReplyDelete
  26. Tudung bawal lebih selesa pakai berbanding shawl. Hehe.

    ReplyDelete
  27. ooo..baru tau skang nih...hihih

    ReplyDelete
  28. orang kata tudung bawal skang ni tengah nak naik balik, bagi rjam, awek pakai tudung bawak comel ok, walaupun ramai ppuan maleh nak pakai tudung bawal. better pakai tudung express, sarung je, tapi x comel.. -.-"

    ReplyDelete
  29. sy kadang2 je pakai tudung ni..
    jd lain dah muka haha

    ReplyDelete
  30. laa pasal tu ke nama dia bawal. ingatkan sebab boleh lipat sampat bentuk bawal tu. hehe

    ReplyDelete
  31. i like to see woman wearing tudung bawal. Arisha juga suka pakai tudung bawal karena lebih mudah dan selesa untuk dipakai kemana-mana acara ilmu di sekolah. :)

    ReplyDelete
  32. Hi, cantik blog n nice info.Jemput la tgok design terbaru tudung bawal.Harga lg murah tpi kualiti terbaik..
    https://www.facebook.com/LaylaWonderellaClozet

    ReplyDelete
  33. oo.........begitu kisahnya :) Jemput jengok blog saya, ade tudung bawal bersulam manik yg simple n sgt sweet

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com