Sep 19, 2012

Anak -anak sekarang

 
 
Buat entry dalam keadaan kemengantukan setelah kekenyangan makan nasik + tomyam + ayam goreng.. ermm, perlu ke mensen aku makan apa?? biar la..
 
habis citer pasal makan.. ni nak citer pasal anak² zaman skang.. ok, sebelum tu nak kabor..ye, aku belum kawen apatah lagi ada anak.. TAPI, aku ada anak buah, sepupu² kecik, anak angkat, anak tekak.. ehhh
 
Pesen parents zaman skang, "bagi je apa yang anak² inginkan".. terutama, GAJET.. aku bagi contoh gajet ni sebab tengok ramai budak kecikskang ni lebih mahir dari aku dalam penggunaan gajet esp men game.. ipad, tab, android fon..semua ada depan mata diorg..
 
banyak kejadian aku jumpa ni, aku bagi contoh kedai makan la ye.. anak² mesti mengadap segala gajet yang ada.. anak buah aku pun sama.. dulu, kalau aku makan sambil men mesej, mau kena rampas fon tu tau tak.. kemain garang mak dan abah aku.. now??? fon adalah sebelah pinggan makan.. dah macam lauk je aku tengok..
 
baru² ni encik awak bagi aku note 10.1 tu.. *mekaseh awak* then balik kampung tu aku bawa la.. anak buah aku kemain suka.. ckit² dia cakap, "Uda, nak pinjam ipad" Dan aku ni punyala nak bagi dia makan.. aku jawab gini, "makan dulu baru boleh pinjam".. bersungguh dia makan.. makan sebab pastu nak men game.. erkkk.. boleh pulak macam tu..

aku ada dengar la kat radio suria.fm..depa bincangkan soal anak² yang addicted dengan gajet ni.. aku lupa apa nama penyakit ni.. memang bahaya.. dan satu yang ada betulnya Nabil cakap, "jangan harap budak² nak dekat dengan kite kalau kite tak ada Ipad, tab, atau gajet canggih".. cuba kalau kau ada, mau melekat 24/7..
 
social life anak² ni pun pada aku sangat la terhad.. sebab apa aku kata terhad.. sebab antara dia dengan "robot".. tak bergaul dengan manusia.. pegi sekolah tu je la berkawan.. pastu balik umah mengadap gajet kesayangan.. btw,aku xjumpa lagi la kes yang macam ni..
 
sebenarnya boleh je nak belikan anak² ni gajet atau apa je yang diorg berkenan.. tapi hadkan penggunaan.. parents kena pantau.. jangan nanti anak xkenal orang pulak.. pastu, JANGAN MEWAHKAN ANAK²..
 
 sumber gambar : sini
 
aku bercakap macam aku dah ada anak kan.. hurmm.. ni untuk peringatan aku jugak.. akan datang kite tak tau.. =)

notakecik : mengantuk sangat!!

24 comments:

  1. Yup betul juga tu, patut la nephew aku nk rapat je dgn aku sebab nk men gajet rupanya =.="
    lepas kasi dia terus pergi..
    Anak aku nnti xboleh ksi main benda mcm ni haha

    ReplyDelete
  2. akak x mampu lg nk beli segala gejet utk rayyan. tp dia dh tau nak slide2 hp samsung tu MK. suami akak donlod upin ipin kasi dia leka masa dok dlm keta.kalu tak dia membuas je dlm keta terutama masa balik kg(8 jam wooo) jap gi depan,jap blkg, jap nk dok seat driver. at least kurang skit buas dia. ada guna gak laaa..
    tp tu la mcm mk ckp parents kena monitor laaa

    ReplyDelete
  3. hmmm cam terkena kat aku je ...hahaha gelak besar ni

    sebanrnya mmg tak bagus tp anak aku si fahim tak addicted sbb die cukup mudah boring even mak pak die slalu je donlod games baru ...

    skrg ni fahim dah stop android tab fon die kembali kepada lappy ... dulu die penah give up on lappy die main mainan yg belambak dlm stor...

    tp aku risau jugak kot die kena penyakit yg ko kate tu...buat masa ni ok lagi la

    ReplyDelete
  4. betul sangat tu.. tapi nak mempraktik kan quote tu sangat payah sebab kita juga taknak anak2 kita ketinggalan.. cuma mungkin kita perlu kontrol laa...

    anak2 zaman sekarang...memang mencabar... :D

    ReplyDelete
  5. budak skank lebih beruntung dari budak dulu tapi sayangnya bila salah guna jadi benda xelok.

    ReplyDelete
  6. Kadang2 sakit hati juga. Kita tengah mengadap tab, tiba2 datang anak buah yang berusia 4 tahun rampas tab tu dari tangan kita untuk main games! :(

    ReplyDelete
  7. menu kita cam sama yek!.. anak2 skang memang 100% sgt2 berbeza dgn anak dulu2

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum mizz...satu peringatan yg baik n satu hari mizz juga bakal jadi ibu juga kan...:)

    ReplyDelete
  9. even sama2 kita pun sama jugak
    badan je ada dgn kita tapi tangan sibuk duk bersms dgn orang tu, kejap2 cek fb, kejap2 cek instagram..
    eee naik menyamfah laa pulak..

    kalau dah keluar brdua ker bertiga ker, kenapa mesti nak cek itu semua?? tak mati pun kalau tak cek fb atau instagram atau segala mala kat phone tu...

    hey come on laa kan...

    eh tetiba emo pulak kat blog orang..hampunn..ha ha ha

    ReplyDelete
  10. samela cam ank buah kite jugak.. semua kaki gejet2 nih.. mmg expert btul diorg.. kalo tnye permainan trdisional kompom tak tau

    ReplyDelete
  11. bukan kata budak2...mak bapak budak pun kalau main game boleh lupa... hehe...

    ReplyDelete
  12. tiada salahnya dgn gajet ....kalau ada pemantau...:)

    ReplyDelete
  13. budak budak zaman sekarang idup dalam teknologi serba canggih memang camtu lah gamaknye. akan datang tak tahu camne -.-''

    ReplyDelete
  14. kecik2 dah ajar anak main Tab la bapak2 sekarang.. hoho

    ReplyDelete
  15. sbb diorang mmg lahir zaman celik IT plus gadget canggih manggih sumenye kan.. hurmm

    ReplyDelete
  16. betul tu..pelik tgk cepat betul bdk2 la ni mahir guna gadget..

    ReplyDelete
  17. budak sekarang dah terlalu mewah dengan bende2 tu semua. belajar tah kemana

    ReplyDelete
  18. semua perkara kalau xberpantau..dilakukan pulak secara berlebihan mmg byk buruk dr baiknya kan..:)

    ReplyDelete
  19. budak zaman sekarang memang canggih manggih...:)

    ReplyDelete
  20. just terkejut baca ini. "baru² ni encik awak bagi aku note 10.1 tu.." woahhhh

    ReplyDelete
  21. memang ada keluar artikel pasal ni. jgn ajar anak2 dgn bagi gajet. even akak yang ada tiga org anak ni pun tak bg dia org main benda2 alah ni. kecuali la pak sedara dia org. bagi tipon dan siap ajar macam mana nak main game lagi.

    ReplyDelete
  22. bebudak sekarang, celik mata je pandai main phone, ipad..perghh..tercabar..haha

    ReplyDelete
  23. namee rasa namee pernah comment kat post ni tapi nape comment takde eh.. :B

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com