Sep 6, 2012

Ayam Masak Kicap ala Jawa

 
 
Semalam kununnya aku nak buka di luar..tapi tiada teman pulak.. gigihkan jua la perah kepala otak nak masak apa.. maka selongkar peti ais, ada ayam, ada cili dan bahan² lain..

dengan bahan yang cukup² je, aku pun berkira² nak buat ayam masak kicap ala jawa.. ye la kot sebab mak aku selalu masak cenggitu.. maybe korang ada la bahan tambahan lain kan..

ayam tu harus digoreng dulu.. bawang besar, cili, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang.. ehh, jap, aku letak kentang ckit.. potong panjang², pastu goreng garing.. tumis la bawang, bawang putih, hirisan cili, kulit kayu manis dan bunga lawang tu sampai naik bau.. perghhh, aku suke gila bau bawang tumis..

pastu dah naik bau, masukkan kicap.. nak tambah pedas, buh cili giling.. ikut la nak letak banyak ke sikit.. kicap dah sedang elok..masukkan ayam dan kentang.. siap!!! lupa lak, aku tak letak garam sebab kicap tu kan dah masin.. walaupun guna kicap manis, aku tetap tak letak garam.. aku pun tak tau nape.. LOL

maka, ini la hasilnya... tadaaaaaaaaaaaa.. ikut suka aku la nak kata ala jawa ke apa sebab yang masak tu aku, orang jawa.. hehehe
 
ni la hasilnya.. ye, nampak xsedap.. pada aku ok je.. tekak aku kann.. ayam tu 2ketul je, cukup la isi perut aku yang kecik ni.. nampak minyak macam banyak kan... sebenarnya tidak ye

aku ngamkan dengan sambal ikan bilis.. gigih tau menumbuk cili..

sambal ikan bilis.. tapi langsung xpedas.. sudahnya aku ratah cenggitu je..

ni la menu berbuka orang bujang.. macam ni simple je pun aku boleh makan bertambah.. 2 jenis je.. sayur ada, tapi dah malas nak masak.. beria aku masak, kang tak habis pulak..

notakecik : boleh lak jari luka masa masak tu.. mujur tak jadi macam raja bersiung..

29 comments:

  1. ok la macam ni, kang masak banyak2 sape nak makan , kan?..

    aduhh..macam mana boleh terluka tu?.. berangan ek?.. hihihi

    ReplyDelete
  2. dya tgk sambal ikn bilis cili byk pun xpedas ke?

    ReplyDelete
  3. wehh... sedap ikan bilis tu.
    lps raya x lalu nk nkn rendang ayam daging, gulai, kari segala yg seangkatan...

    ReplyDelete
  4. simple n nice..akak suka msk cmni but x taruk ler bunga n kayu manis tue.:-)

    ReplyDelete
  5. sungguh tak sangka akak rajin cenggini..

    ReplyDelete
  6. menu simple2 gini lagi syok nak makan..boleh makan banyak..kalau yang menu berat2 tu cepat mual..makan pun sikit je..

    ReplyDelete
  7. orang jawa ayam masak kicap tu wajibbbb. haaa..

    ReplyDelete
  8. oh buh kentang,kita tak buh..eka suka masak kicap...hehehehehe

    ikan bilis cili tu nampak sedap..mesti rangup2

    ReplyDelete
  9. baru nak tanya kenapa ada jawa belakang dia sbb tgk resepi mcm akak msk jer... mcm tau2 jer org nk tnya soklan tu...hehehe...

    eh, awk punya smbl bilis tu nmpk sedap la...nak resepi dia...

    ReplyDelete
  10. teringat jiran KA dulu minat sgt makan ayam masak kicap ngan ketupat !

    ReplyDelete
  11. terliurrr!

    yang simple² macam nielah yang buat kite nak tambah nasi ;-)

    ReplyDelete
  12. ikan bilis tu nampak ea sodapppp..tp cik fadh xtahan podehhh..hihi

    ReplyDelete
  13. Sedap ni tina sbb liyana mmg masuk sgt masakan jawa ni.. Nak2 sambal bilis tu.. Sbb atuk org jawa jugakk tp anak cucu die sume tak reti ckp jawa.. LOL- Hidup jawaaa yay!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. rajin tol memasak iyer..simple tp sedap dimkn..lagi2 dgn nasi panas2 kn sygg

    ReplyDelete
  15. bak mai sket ayam tu.... cam sedap je...sedap ke?

    ReplyDelete
  16. Gigih masak tu... tak per jawa pun jawa lah.. janji kenyang.. :D

    ReplyDelete
  17. Haii ni bukan menu org bujang ni, ni kire menu org rajin juga hahah

    ReplyDelete
  18. ya rabbi, sekebun lada dalam sambal tu..iskk ngeri akak tengok...allergic dengan pedas dikkk!

    ReplyDelete
  19. tau la jawa..kikikii


    papadam

    ReplyDelete
  20. salam... betul lah tu.... hehe.. kakak radziah.... kat kg x pernah kenal... tetiba kenal kat sini lak eh... hehe

    ReplyDelete
  21. amboi...rajin kemain kakak sorg ni ek :p

    ReplyDelete
  22. Laki akak suker ayam kicam jawa...lain sikit katenye dr ayam kicap biase tu...akak reti ayam kicap ala2 shah alam jer..heheh...:-)

    ReplyDelete
  23. aku plak masak ikan masak kicap ala jawa kulai...tititititi

    ReplyDelete
  24. wah boleh simpan recipe ni nak cuba !! hehe. so far saya takde lauk la nak share. sobs sobss..

    ReplyDelete
  25. wah, pandai anak dara sorang ni masak. kite suka makan ayam kicap. :D

    ReplyDelete
  26. orang jawa memang suka masak kicap..hihi

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com