Sep 13, 2012

Cerdik sangat la tu

 
 
Selamat Pagi.. dah sarapan? dah mandi? dah mula buat keje? dah bangun tidur? muehehe, banyak pulak soklan.. terikut² sorang blogger tu.. mukadimah entry dia mesti soklan cenggini.. 
 
Pasal kes sorang pelajar tak dibenarkan amik UPSR tu, aku tergamam jap..alasan sangat tak munasabah.. siapa yang patut disalahkan?? terlalu menjaga pelajar yang cerdik sampaikan yang kurang cerdik dipinggirkan.. aku tak kata budak tu kurang cerdik.. aku cuma bagi contoh je.. 
 
pastu bila dah cerdik sangat, tu yang ramai bunuh diri.. terjun bangunan padahal baru habis study.. habis cerdik la tu?? kau ingat bunuh diri tu mati syahid?
 
kisah budak habis cerdik ni, semalam aku ada nampak twit budak cerdik.. sangat la cerdiknya punnnn...
 
nahhh, aku siap screen capture lagi..
 
Korang faham tak apa maksud dia?? maybe dia nak bergurau..tapi bila dia bandingkan dengan budak kolej komuniti, apa perasaan budak kolej komuniti bila baca.. yela, nak bandingkan dengan dia yang belajar kat matrik.. so, dah gah sangat la ye duk matrik tu???
 
dulu, masa memula aku masuk UPM, ada la budak kos lain tanya aku kos apa.. bila aku jawab amik Komunikasi, reaksi muka macam sangat menjengkelkan.. so, aku tanya dia balik amik kos apa.. dengan BANGGANYA dia jawab, "amik MEDIK" sambil idung kembang kempis, mata bolat muka bercahaya.. Ye, aku tau kau bakal doktor.. dulu sekolah matrik dan apa la sangat nak dibandingkan dengan aku yang amik STPM je!!!
 
macam ni la ye.. semua kos..semua program kat dalam IPTA/IPTS punyai cabaran masing².. so, xperlu nak merendahkan program yang tak berapa nak havoc..jangan terlalu nak pandang rendah dengan orang kurang cerdik macam aku ni.. 
 
hurmm, tetibe aku sentap pulak.. ingat, nak buat sesuatu tu fikir dulu.. maybe ramai terlepas pandang.. ni la salah satu twit dari budak tak matang.. ikut sedap dia je..
 
 
notakecik : bijak tapi biadap..payah

40 comments:

  1. amboi ayat budak tu.. xelok kan memperlekehkan bidang kerjaya org lain ^^
    mana2 kerja pun buat kerana Allah..
    so xperlu la nk sombong ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpela..dia sombong nt ada la balasan utk dia

      Delete
  2. Kakcik ni SPM pun tak lepas... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. alorr kakcik, jgn la gini.. biar la belajar xtinggi, tp berbudi bahasa mcm kakcik.. kan bagus tu.. =)

      Delete
  3. jgn nak bangga sangatlah. padahal ramai yang siswa-siswi yang mengganggur tau.

    ReplyDelete
  4. semua course ada kesusahan dan cabaran sendiri.jangan nak banding2kan.shessh.:B

    ReplyDelete
  5. hurmm...apa nak dibannggakan dengan segulung kertas...kalu nak dibandingkan dengan ilmu dan pengalama yang ada...

    erkk, apa haku merepek ni...

    ReplyDelete
  6. hmmm aku kurang cerdik ...sedey ... hahaha
    terer sgt la tu belajar medik ... pastu bila jd HO menyusahkan pesakit..ko pesakit bahan xperimen ko ... tgn anak aku tu bhn ko nk blajar ????? haaaaaaaaaaaa aku mrh ni bila sebut2 medik2 ni ....tetiba teringat kisah fahim ari tu ... hahahaha

    tp skrg ni aku cool yo

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tau xpe.. klu bijak, xde la tnye pesakit, "ye, sakit apa?"

      Delete
  7. tak perlu pandang rendah course seseorang tu..orang tu bukan main berusaha nak ambik course tu...tak boleh la sangka yang bebudak yang kurang cerdik tu, kurang berusaha..mungkin diorang berusaha sangat kuat, cuma rezeki je takde..

    ehh..terbebel pulak..haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasala dik..semua org tu ada rezeki masing, tp manusia suka dabik dada..riak

      Delete
  8. salah kita juga yang mengkelaskan sesuatu bidang tu..
    kalau amik medik...ooo terror nya anak orang tu
    kalau orang tu amik setiausaha..aarrr?? setiausaha jer??
    betul tak?

    budak medik pun tak payahlah nak action sangat eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mentaliti org melayu kak..mcm tu la..



      hehehe..xsemua yg kerek

      Delete
  9. haaiihh...macam2..semua orang ade minat masing2..ade bidang masing2..hormat jer ar..nak belagak bagus buat ape..name lagi ngah belajar kan..

    ReplyDelete
  10. sabar ye...jangan marah2..cool..lantak je dieorang ye cerdik sombong tu..haha..eh,,sama la kite..upm jugak...geng2..hii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..xmrh pun.. geram je...



      yay, sama geng!!!

      Delete
  11. yang saya alami kebanyakan ibubapa saudara mara duk banding2 kan anak meraka,,kne pulak saya ni spm pun xdak A,, -.-
    sedih gak dlu,, tp now happy,, khidupan bukan di atas sijil or kertas... :D
    kebahagiaan kehidupan ada pada keimanan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. parents pun xboleh la mcm tu.. kecik ati anak²..


      setuju, kebahagiaan kehidupan ada pada keimanan...

      Delete
  12. assalamualaikum mizz...biarlah org buat kita tapi kita tetap maintain cool jer...:)

    ReplyDelete
  13. emmm budak2 baru nak meningkat dewasa.. cam ni lah... cakap tak nak pikir dulu.. huhuu... masing2 ada minat yg tersendiri kan?.. so, tak yah nak bangga sangat la kan.. eh, emo pulak.. hihhi

    ReplyDelete
  14. biasala....kelebihan nak dicanang2...sy takat spm jekkkk huhu...

    ReplyDelete
  15. terasa :'( kite kolej cikai2 je dulu..x cerdik mcm budak matrix..hukhuk

    ReplyDelete
  16. baab banding2 ni yang akan menimbulkan pergaduhan... kalu boleh elakla... semua sama jer... mana tau yg kurang cerdik tu yang lebih berjaya...

    ReplyDelete
  17. Sebabkan seorang Doctor gagal, satu nyawa melayang. Sebabkan sedorang guru gagal, habis satu generasi melayang.

    ReplyDelete
  18. Boleh menaikan kemarahan org nie bila up status cmni. :-)

    Although ms sekolah dia plg cerdik, bila dh brd dlm dunia pekerjaan, sstghnya jd x cerdik gak..hihini..:-)

    ReplyDelete
  19. kos dasat tp menganggur pn watpe..
    aq pon amik seni je sb yg aq x terer..kah3.
    idop kolej komuniti!

    ReplyDelete
  20. biler dah terlebey PANDAI pun susah gak khen
    jgn riak sebab semua benda Allah nak tarik kejap jer

    ReplyDelete
  21. Dulu di Uitm kalau org tanya ambik kos apa..jawapan standard saya "kosmetik" :)

    ReplyDelete
  22. salam..tp klau sepupu sendiri doktor lg la nmpk yg dia lg cerdik dr kita

    ReplyDelete
  23. sory to say, waht a stupid statement was it. sy selalu sangat kene kak. bajet sangat amik kos hebat2. last2 kantoi jugak repeat paper. menyampah gila. rezeki allahyg bagi kan. orang mcm tu x kemana

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com