Sep 25, 2012

Diam-diam sudah

 
 
Morning.. have a great day uols.. ermm, aku pun xtau nak buat mukadimah acane.. hentam je la kann.. 
 
Ramai orang kata, "DIAM ADALAH LEBIH BAIK DARI BERKATA-KATA".. betul la sebab kadang² apa yang kite cakap tu boleh menyakitkan hati orang.. aku pun ada dengar, kadang² lidah tu lebih tajam dari pedang.. hurmmm, bahaya kan.. tapi aku bukan nak citer pasal ni..
 
apa yang aku nak cakap, pasal sikap orang yang sukaaaaaaa sangat canang kebaikan sendiri.. motif?? motifnya, maybe ada 2 motif.. pertama, mahukan doa.. kedua, mahukan pujian.. PUJIAN??? ni la sikap orang kita yang terlalu dahagakan pujian.. pastu mula riak..
 
kesian dengan sikap orang kita ni.. mengharapkan balasan sedangkan pemberian tu tak ikhlas.. paling jelas, DERMA IKHLAS.. titik.. tak nak cakap lebih²..
 
baik yang ditunjuk.. sumbangan yang diberi.. harus dengan niat yang ikhlas.. bukan dengan harapan balasan yang perlu setimpal.. 
 
itu KEBAIKAN... apa pulak kalau canang keburukan orang lain?? kau benci.. kau tak suke macam mana sekalipun, jangan canang keburukan orang tu..
 
aku nak tanya ni, kalau kawan kau dah berubah dari freehair jadi bertudung, pastu terus update kat FB, "Akhirnya aku bertudung..", apa korang fikir? sekian..
 
notakecik : aku benci dengan manusia riak..ujub..

notalagikecik : apa motip entry ni pun aku tak tau.. bila orang depan memekak, habis berterabur idea aku.. bengang betei!!

notatinakecik : saya rasa nak quit blogging!!

16 comments:

  1. EH terbaca nota kecik.. nape nak guit?...

    ReplyDelete
  2. betul tu..tak baik riak...buat orang menyampah lagi..

    ReplyDelete
  3. kalau nk berubah biarlah dr keikhlasan diri sendiri..:-)
    kdg2 terpikir gak byk juga kwn sy yg berubah but often update status yg membawa ke arah keriakkan..x sure mcm mn lak hukumnya..either perubahan itu adalah hsil dr ikhlas dlm sanubari or ingin menunjuk..wallahualam..

    Yg penting..diam lebih baik dr berkata2 kan..:-)

    ReplyDelete
  4. org cm tue ptut diberi gelaran plastik jek..

    ReplyDelete
  5. kita doakan semoga org tu berubah je..kalau dah bertudung kita doakan supaya dia terus kekal bertudung..=)

    ReplyDelete
  6. kalu kita berubah jadi baik.. diam2 sudah..sebab kita tak tahu sejauh mana kebaikan kita tu.. yang tahu Allah SWT sahaja..

    notekecik: naperlaklagutusabarMT..biarlambatdapatideanakupdatejanjiupdate..(jangan maraa aaa... :D)

    ReplyDelete
  7. orang macam nie akk x suke ..
    seyess
    tapi yg macam nie berlambak ..
    bermuka2 lak tuu
    konon dia yg baguss .. aduhh
    macam2 sikap manusia
    adakalanya kita cuba jadi baik ..tapi huhuh

    ReplyDelete
  8. dtg jenguk baca n3 mizztina..baik diam dan wat keje sendiri kan..

    ReplyDelete
  9. Kalau dah berubah baik takyah tulis.maksud lain tu, tapi entahlah kan, manusia lain-lain..

    ReplyDelete
  10. buat baik x perlu dihebahkan kot..antara kita & allah. Unless kalau org yg nmpak kita berbuat sedemikian. nnti timbul riak kan

    ReplyDelete
  11. sesungguhnyer berdiam tu lebih baik!

    ReplyDelete
  12. alololo... jgn la quit blogging...

    ReplyDelete
  13. orang macam ni, bukan menyampah. tapi benci. sighhhhh.

    ReplyDelete
  14. Dah nak quit? Hurmmm

    Dah xde gune la kot cmment dalam ni. Dah xde apa2 nilai dah tuk die. :(

    Babai.

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com