Sep 25, 2012

Salah

 
 
 dalam kekeringan idea yang teramat sangat, dan dalam pada mood blogging aku yang jatuh merudum ibarat main saham time kegawatan ekonomi, aku gagahkan jua buat entry ni.. padahal ada 2lagi entry yang tersusun dalam draft.. 

pernah tak korang jumpa manusia yang dah buat salah, tak nak mengaku.. bukan tu je, tapi salahkan orang lain.. aku selalu jumpa.. selalu sangat.. tak nak mengaku tu satu hal, pastu cepat² sembunyikan salah dia.. cube kalau orang lain yang salah, bukan main lagi dia kepohkan..

dulu masa sekolah, aku ada kes gini.. budak laki ni buat salah, tapi dia kata kat cikgu aku yang buat.. sudahnya aku kena tampar.. ye, kena tampar.. kuajo la dia tu.. tu contoh yang jadi kat aku la..

pada aku, manusia spesis macam ni elok jangan jadi orang la.. pastu jangan bergaul dengan orang.. nak buat perangai monyet macam tu, better duduk hutan..

apa salahnya admit je kesalahan tu.. orang tak marah.. daripada salah, tak mengaku pastu tuding jari kat orang lain, bukan marah je dapat, maki pun dapat free.. 


kesalahan yang "sudah terang lagi bersuluh" ni jangan la sesekali kau sembunyikan.. ibarat tutup bangkai gajah, padahal lambat laun bangkai tu nanti berbau..

apa susah sangat nak mengaku?? malu? takut? kena gelak? sebenarnya dari situ la kite belajar.. 

tapi sampai skang aku ada tak mengaku salah kat mak aku.. aku pecahkan cermin kabinet.. aku cakap tu adik aku buat.. muahahaha...

notakecik : bos aku kalau aku buat salah, bukan main dia canang..kalau dia buat salah, terus suh kite diamkan.. adil ke?? sakit hati sangat.. mana maruah kite sebagai pekerja?

18 comments:

  1. haaa...ni akak kena mintak maap kat mak dengan adik akak ni...huhu...

    ReplyDelete
  2. berani kerana benar takut kerana salah ? ada kaitan tak kak? eh ?

    ReplyDelete
  3. saya pernah mmengalaminya.. huhu. dulu masa sekolah selalu dapat surat cinta. dalam surat tu siap ada tabur bedak wangi lagi. rasa mcm mengganggu sgt sbb geng geng dak laki tu selalu kcu kat kelas sy. sy bagi tau la parent sy dan bgi sekali surat tu. last sekali parent sy pergi bagitau pengetua pulak dah. alamak malu nyeerrr.

    saya dipanggil ke bilik pengetua, budak lelaki tu pun dipanggil. tapi budak lelaki tu tak mengaku salah. bengong!

    Last sekali mak saya pulak suruh saya minta maaf kat budak tu.. fine sy pun minta lah maaf.

    ReplyDelete
  4. kata xde idea... ni haa dapat 1 entry...hehe

    boss biasala...salah pun tak nampak... kalau tak xdelah dia jd boss...tul tak...

    teringat sepupu akak masa dulu2... dia masak sampai hangus rentung periuk dikerjakan... lepas tu dia bungkus periuk pakai sokabar pastu sembunyi bawah katil...wakaka...sgt lawak...sampai sudah mak dia taktau...

    ReplyDelete
  5. so apa lagi tina, pi mengaku kat mak cepat!! pandai dia yer...ha ha ha...

    boss akak pun sama, kalau salah dia, dia cakap salah orang lain tapi kalau salah kita, mati2 dia cakap kita tak guna...puiii...

    ReplyDelete
  6. HEhehe...mcm citer kat hot fm pagi nih. Bergaduh pasal tak nak mengaku, pastu tuduh org lain yg buat. Hurmmmm...memang geram ah klo jumpa org mcm nih.

    ReplyDelete
  7. nakallllllnyer anak makcik ni..pecahkan cermin.. ;p

    dik..apa ke ganas kamu ni huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. Hahah terang lagi bersuluh, kelakar krayon tu xD
    tpi mmg lah geram juga dgn spesis mcm ni..

    ReplyDelete
  9. oooo entri ni tuju ke diri sendiri yea?? hahaha

    ReplyDelete
  10. betul2. geram pulak dgn orang macam ni. haihhh. sabar je lah kak.

    ReplyDelete
  11. aku plak ..skrg ni la ...klu ape2 kan ...aku rajin ckp anak aku yg buat contohnye....

    baju dlm raga terkeluar bersepah2 sbb aku yg sepah tp aku tuduh alisha klu laki aku tanya .... jahat tak mak diorg ..klu aku tuduh ayim nanti ayim kena marah klu tuduh alisha kompom paknye diam je ...anak kesygan kan

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum mizz...alorr cian nyer kena marah yer...:)

    ReplyDelete
  13. teringat laki akak semalam salahkan akak tak tutup mangkuk tandas sedangkan die yang last gune..hanyer sebab akak sound die nape susah nau nak tutup pintu bilik air..heheh...tu pon nak sentap...eehh..tetibe..;p

    ReplyDelete
  14. kite masa kecik pon tak ngaku salah. takut kena rotan. wuwuuu

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com