Sep 18, 2012

Tolak Ansur

 
 
Morning!!! wahhh, lama betei aku tak update blog.. jadik silent reader je... idea ada, tapi malas gilos.. apa boleh buat.. sepanjang cuti, aku kat kampung.. ada kenduri tahlil untuk arwah Abah.. 28 Syawal, genap 5 tahun arwah tinggalkan kami.. 

Semalam baru gerak ke Bangi semula.. gerak tu kira awal la jugak.. tapi jammed dari Merlimau sampai la Senawang.. itu normal.. sempat la kami singgah kat RnR Seremban sebab anak buah merengek sakit perut la, nak muntah la..yang sorang nak makan la.. 

kat RnR Seremban kalau tak penuh orang memang tak sah.. kat foodcourt tu, melilau kami cari meja kosong, tapi hampeh la, semua penuh.. so, tercongokla kat tepi² meja tunggu la sesapa yang dah siap makan..

satu aku perasan.. ada satu meja yang "dihuni" 4makhluk yang aku kira DAH SIAP MAKAN sebab apa aku kata dah siap, sebab mangkuk depa dah kosong.. tinggal air je yang perlu diorg hirup laju².. anak² buah dah merengek sebab nak duduk.. TERPAKSA dudukkan kat meja sebelah yang ada kerusi kosong.. kiranya TUMPANG DUDUK.. mujur pakcik tu xkisah siap kabor, "duduk la, nanti ada orang lain duduk".. see, bertimbang rasa kan..

pastu datang lagi sorang pakcik tegur kami.. "dik, pergi duduk kat tempat akak tu.. kami dah nak sudah ni.. kang ada orang lain duduk".. Ya Allah, baik sungguh hati dia.. padahal aku tau dia baru je makan.. maybe dia nampak kami berlegar² kat situ dengan ada budak kecik lagi kan..

dan sampai kami duduk tu, meja yang "dihuni" 4makhluk tadi masih tak bangun!!! aku pandang lagi, siyesli air dan segala makanan depa dah HABIS, tapi duk borak tak hengat dunia padahal orang keliling duk cari meja kosong termasuk la ada makcik yang tak larat jalan.. aku tak tau nak kategorikan diorg ni apa.. kurang ajar? selfish? biadap? cacat penglihatan? dunia ni ana yang punya?

tak ada rasa bersalah ke tengok orang melilau cari meja.. yang tua lain.. yang dukung baby lain.. tak reti nak alert ke perkara macam tu? tolong la TOLAK ANSUR.. kalau nak borak, pegila tempat lain.. 

bila giliran kami makan tu, kami makan laju² sebab ramai lagi nak duduk.. siap aku tunggu kat meja sebab sebelum tu ada ternampak makcik anak beranak cari meja.. bila dia dah sampai meja tu, aku bangun.. kesian tengok.. bukan nak tunjuk baik, tapi bersikap tolak ansur dengan kesusahan orang lain.. cuba nanti giliran kita yang senang lenang makan dan nampak orang lain berlegar² cari meja.. tak rasa bersalah ke??


notakecik : penat giler..badan sakit²..

25 comments:

  1. biasa kena situasi cam gitu, tulah kan, apa lah salahnya bertimbang rasa..akak kalau dah makan pun cepat2 je bangun sebab tak sampai hati nengok orang melilau cari tempat.

    ReplyDelete
  2. memang betul.kekadang kalau pegi kedai makan sekalipun,kot makanan dah habis,lepastu RAMAI ORANG,tolak ansur la sikit kan.

    kalau takde orang,nak sembang lama2 pun takpa...

    ReplyDelete
  3. tu namanya orang tak tahu adab atau tak reti bahasa... kang kata tak sekolah, marah pulak kan?? ish ish ish... yang lagi best ada pulak yang letak handbag atau bag atas kerusi.... kelasss handbag dia tau...

    ReplyDelete
  4. tak tolak ansur sbb x phm msalah org.. yg penting diorg dpt duduk.. tula selfish nm nya

    ReplyDelete
  5. ramai manusia yg selfish skrg ni..

    ReplyDelete
  6. hahaha slalu dah kena cam ni tu pasal aku jrg sgt benti kat RnR ....kuar je tol cr kedai berhampiran .....

    kadang2 tu manusia ni tak terpikir ape yg org tgh hadapi ..janji lepas diri sendiri sudah .....

    ReplyDelete
  7. biase la ...ramai manusia yg pentingkan diri sendiri...

    ReplyDelete
  8. sama gak situasi kalau p kenduri kawen..huhu

    ReplyDelete
  9. manusia kak, kadang2 otak letak kat lutut huhu...

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum mizz...betul tu kena prihatin dgn keadaan sekitar jgn lah kita pentingkan diri sendiri je...:)

    ReplyDelete
  11. pentingkan diri,xpa one day depa nanti kena plak :)

    ReplyDelete
  12. sy selalu kene macm ni kak. dah tau kite tunggu die bole lagi buat dek je..

    ReplyDelete
  13. Eh bencinya kalau ad org yg tak bertimbang rasa cmtuh,
    hari tu pun aku pergi utk cop meja dekat RnR,
    tapi lepas org tu dh habis
    terus ada brother mana berspek main letak je makanan dia atas meja.. mashaAllah yg aku ni dh tnggu lama kt sebelah tu kot =.="
    Dasar xbertimbang rasa fikir perut dia aje haha

    ReplyDelete
  14. memang tension bila jumpa orang seangkatan dengan 4 makhluk tu...dah tau ramai, kena lah cepat cepat makan, bagi orang lain pulak guna meja tu...

    ReplyDelete
  15. hmm, memang dah lali lalui pengalaman macam ni...agak menyakitkan hati juga bila memikirkan orang2 yg selfish ni kan..

    ReplyDelete
  16. Orang tu buta hati agaknye kak. Kang da kena kat diri sendiri, baru nak sedar.

    ReplyDelete
  17. betullaa.. memang cam tu.. kadang tu cam takder prasaan jer... sabor jer laa kan.. :D

    ReplyDelete
  18. nanti lain kali org buat mcm tu kat dorang lak.. always karma.. =)

    ReplyDelete
  19. ada yang tolak ansur ada tak hampeh. kalau dah tahu ramai orang, kangan lah melepak sembang2. sian orang yang masih2 tercari2 seat dengan pegang tray makanan lagi. :/

    ReplyDelete
  20. manusia ni rambut je sama hitam dear... hurmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  21. sgtt baik hati pakcikk tuh bagi tmpat duduk even br nak makan..akak pon baik hati jugak sebab consider org lain. hampeh gile melaun 4 org tu yeaaa.pfftt

    ReplyDelete
  22. ramai orang macam tu sebenarnya. selfish sikit.

    ReplyDelete
  23. nanti kak pegi kat muka orang kedekut tempat duduk, yang buat2 tak nampak ni. akak kentut je kat idung die. ehehe..


    sebab tu, ejam kalu keluar makan kat tempat2 ramai mcm ni, kalu dah sudah, orang pun ramai, lepas sudah je, trus kuar jalan2... sebab pikir kalu kite dalam kasut mereka..


    ps:sampai ati akak kata ejam merepek krepek, tu ayat dari dalam hati tau.. :(
    apa2pun itu keputusan akak. ejam kene hormat... :)

    ReplyDelete
  24. manusia skrng ramai yang self fish
    sifat timbang rasa tu makin kurang

    ReplyDelete
  25. Kenapa berpinar kak baca blog ejam? Tulisan kecik sgt? Ejam dah buat lager dah. Hurmmm

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com