Nov 26, 2012

Banding Beza

Assalamualaikum wbt..

Isnin datang lagi!!! wahhh, kemain happy kan aku ni.. mana tak happy, dari hari Jumaat aku cuti.. bukan cuti senarnya, tapi mc.. pheww... tak heaven pun duk umah, mamtik kutu tahuk..

Aku niat nak buat entry ni hari jumaat, tapi memang tak ada kudrat..mahap la.. rajin korang singgah blog aku ye.. nanti aku datang blog korang semula..

pasal banding beza ni, aku khususkan pasal pembesaran anak² la sebab kebanyakannya yang aku nampak dari segi tu.. sebagai contoh, ada si polan ni upload gambar anak kat FB pastu caption gambar, "7bulan sudahh, dah pandai tatehh".. 

kendian ada komen.. 
1) Anak saya masa umur cenggini dah pandai berjalan..
2) My doter dah tumbuh gigi 9batang masa umur macam ni..
3) Anak saya..bla..bla..bla..
4) Anak saya..bla..bla..bla..

mahap, saya upload gambar dan perkembangan anak saya bukan untuk dibanding beza.. sekian.. 

aku tak paham spesis manusia cenggini.. kalau sekali dua komen tu tak apa la.. ni tiap kali ada gambar baru, terus komen cenggitu.. tu belum part ada selit, "eh, anak ko belum pandai..bla..bla..anak aku dah pandai..bla..bla..bla".. aku yang baca komen ni pun rasa hazab jugak..

yela, memula bolehla fikir positif.. dah lelama, nyampah pulak.. yela, anak ko je la bagus.. kalau kat kampung pulak, spesis yang makcik² ni, punnn suke bandingkan anak²..

aku pernah kena, 
makcik : tina, study kat mana?
aku : kat upm makcik
makcik : laaa, dekat je.. anak cik kat Sarawak..skang master bla..bla..bla..
aku : @#%$&*(#$@@$

bab keje pun cenggitu.. aku kabor keje kat KL..dia pun nak jugak anak dia keje luar dari kampung.. hoiiii, motip ko tanya tu apa???
 makcik : keje kat mana skang?
aku : keje kat selangor, kilang je
makcik : anak cik keje kat syarikat perindustrian makanan
aku : tu pun bahasa singkatannya kilang jugak (dalam hati je la)

apakah motip ni semua?? dah² la tu... bagi la komen yang membina.. jangan komen meninggi diri ye.. 

notakecik : saya penat, tapi saya happy..weeeeeee

34 comments:

  1. itu semuanye realiti..mmg akan n selalu jd gitu..kan kan kan..;)

    ReplyDelete
  2. mk, nnt bila dh kawin plak ada kepoci yg tanya 'dh ada isi ke?' bengang tak?? aiii... dh setaun kawin tak ngandung lg. sentap tau. akak penah ditanya gitu. mcm la kita yg tentukan semua tu.
    akak penah jwb kt sorg makcik tu "aii makcik, tu semua Allah yg tentukan, makcik tau ke bila makcik mati..." terdiam org tua tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...sentap kot klu kite tnye cenggitu

      Delete
  3. aku kena bandingkan keje aku ngan keje cikgu..aku x faham la, maybe keje cikgu tu keje yg paling bgs di alam semesta ni kot..mmg x dinafikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..sama je kot semua.. rezeki yg halal..

      Delete
  4. Lumrah..mostly byk yg suka busy body juga.haiiz!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haizzz jugak..rs nk tampo je sensorang

      Delete
  5. tu belum tanya lagi...eh adik dah besar ni...bila nak tambah lagi...
    panggg...ko nak kasi duit tiap bulan untuk saraan anak bleh, aku beranak tiap tahun...hahaha...

    hangin tahukkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar kak..jgn nk hangin sgt, nt kembung.. muehehe

      Delete
  6. manusia. tak banding, mana sah. hukhuk

    ReplyDelete
  7. semoga sihat lah ye mizz tina =)

    oh kat mane2 memg ade spesis mcm ni, memg xnk kalah,,biasa saye diamkan aje tp kutok blakang hahaha

    ReplyDelete
  8. haha... biasalah manusia.. slalu merasakan kekurangan orang lain padahal diri sendiri tak kemana pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..menyebok hal org, mcm dia yg paling bagus

      Delete
  9. kan...ramai sangat yg macam ni...moga kita dijauhkan dr jadi mcm tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah... takut dengan mcm² perangai manusia skang ni

      Delete
  10. Teringin rasa nye manusia2 mcm ni pupus kan hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..klu pupus, xmeriah lak.. xde tmpt nk bertekak

      Delete
  11. Akak pon tak faham, kenapa ada spesis manusia mcm nih...suka nak membanding2 kan.

    sis, hari khamis aritu ada gi pasar malam tak? Akk nampak macam kamu lah ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh tabiat dia kot kak..xleh nak halang dh..


      xde la kak.. sy dh laaama x g psr malam.. :)

      Delete
  12. sembang nak lebih l atu.. jeles klu org lebih dr dia gamaknye

    ReplyDelete
  13. setiap kanak2 punya perkembangan & progress yg berbeza2 even dilahirkan oleh ibu yang sama !

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju!!! klu la semua org blh fikir mcm apa yg KA fikir, mesti xde sikap banding beza cenggini..

      Delete
  14. Orng ade pdnyakit hati mmng tak kan nak kalah...

    ReplyDelete
  15. diam je. biar je org nak kata apa asalkan kita tak ganggu dia dan susahkan dia. dia bangga diri pun, x dapat apapun.:)

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com