Nov 27, 2012

Beli enpon mahal

Assalamualaikum wbt...

Isnin dah berlalu, maka Selasa la menjelma.. motip aku cakap cenggini?? saje je.. 

buka web yahoo tadi, aku nampak la artikel pasal kesilapan ketika membeli enpon.. khususnya enpon pintar.. *padahal xpintar mana pun. kalau pintar, aku mintak nasi patutnya hulur nasi, tapi xde*
aku cedok bulat² dari Yahoo tau ni.. jangan kabor aku plagiat pulak, kang aku piat telinga korang..
1. Keperluan atau kehendak => orang dedulu, tak pakai fon pun..rilek je.. tapi orang skang, enpon ni dah jadi kehendak, bukannya keperluan.. oleh kerana itu, maka banyakla public fon yang tinggal kotak dia je.. aku nak bergaya pakai public fon pun tak boleh.. retro tuuuu

2. Terlampau taksub pada resolusi kamera telefon => ni aku..aku mengakuinya 200%.. aku sangat memilih bab kamera dan sebab tu aku pilih HTC.. yeah!!! aku kan CAMWHORE.. sekian

3. Terikut-ikut orang atau trend => hurmmm, yang ni bukan aku.. yang ramai terikut² dan jadikan trend ni adalah budak² yang baru nak kenal donya!! budak skolah la senang cerita.. ye kot...

4. Pilih pasca bayar yang mahal => gile nak pilih yang mahal!!! mana mampu nak bayarnya hoiii..pastu bukan guna sangat..kt opis dah sah² pakai tenet opis kan.. 

5. Beli skrin sentuh walaupun tak biasa => tapi kebanyakan hp skang pun tasekerin kan.. even blackberry pun yang latest guna tasekerin.. habis tu acane? sudahnya, typo memanjang..ye, itu aku..

6. Kurang membaca untuk sedikit penyelidikan => hohoho..aku buat survey dulu kalau nak membeli.. dan aku suke buka web gsmarena.. kat situ, ko boleh buat banding beza untuk macam² jenis fon.. aku study bab fon kat situ je.. so, kepada korang yang nak beli fon tu, buka web ni.. xyah nak bergantung sangat kat penjual fon tu..

7. Membeli secara bayaran ansuran => nak buat macam mana, dah banyak kedai yang bagi beli secara ansuran kan.. even telco pun buat cenggini..

8. Tak pentingkan aksesori => aksesori mahal wooo..aku punye fon tu pun aku beli sekerin protektor bila dah pakai 1minggu rasanya.. pastu casing pun beli bila dah pakai fon dekat sebulan.. bukan tak pentingkan aksesori, tapi masa tu mahal lagi.. kedekut betei..hahaha

9. Pilih storan yang tidak mencukupi => hah, yang ni pun kena pandai cari.. setahu aku iphone xde external mmc kan.. htc lak sesetengah je yang ada slot kad microSD.. samsung aku tengok, semuanya macam ada.. 

10. Beli saiz besar => yang point last ni memang kena dengan batang hidung aku.. kena sangat!!! tapak tangan kecik tapi pakai sampai 10inci.. aku susah nak usung ke hulu ke hilir.. tak apa la, dah kehendak aku kan.. mekaseh encik beliau.. kang kata tak menghargai lak.. muehehe.. beli ikut saiz tapak tangan ye.. hahahaha.. yela, yang mudah digenggam, dipegang, diusung..

bila aku baca semua huraian point ni kat yahoo, banyak kena kat batang hidung aku.. tepat mengenai sasaran, terus kemek idung ni hah.. 

peringatan : aku amik point je, huraian ni huraian aku sendiri..tak ciplak..

notakecik : tetibe entry aku skema pulak.. mesti korang bosan nak baca.. LOL

43 comments:

  1. akak nfon kita siap pakai soletep je pasal casing dia longgar hahaha...

    ReplyDelete
  2. saya...belum berkesempatan nk tukar...tp lebih suka fone biasa..tak reti touch screen

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe, nt bila dh pakai yg tasekerin, mula la addict..

      Delete
  3. haha. tu lah, ngade nak beli henpon besar gedak, kan dah tak muat tangan. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..nk buat acane, napsu dik..napsu!!

      Delete
  4. HP kita biasa jer. Tak mampu lagi nak pakai HP mahal ☺☺

    ReplyDelete
  5. penat ai menaip...tetiba ilang...arghh stress

    ReplyDelete
  6. percaya tak saya belum pakai smart phone lagik ehehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. percaya sbb xsemua addict dgn latest tech ni..

      Delete
  7. assalamualaikum mizz....biasala tu zaman makin canggih hp pun canggih2 juga...:)

    ReplyDelete
  8. pakai hp cokia je..asalkn boleh call n sms sudah..huu :p

    ReplyDelete
  9. sy pakai enset batu bata lagi..suka nengok tepon canggih tapi nak beli kena kumpul duit dulu lerr...dulu bujang2 bleh la petik jari hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi, petik jari tuuu.. hehehe... xpe batu bata pun, msh elok digunakan kannn

      Delete
  10. anis pilih samsung sebab camera dia besttt..haha
    punya nk ikot trend dulu sggp abes duit beli ipad.pastu nyesallll...hukhuk sgt xbest

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..akak xsuke samsung.. tobat la pakai sekali ni.. normal la, dulu xfkr panjang ms beli.. :P

      Delete
  11. nk beli jgn terburu2..nnti skejap je turun harga & lagi canggih keluar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pun.. tp xleh terkejar sgt dgn kecanggihan tu..

      Delete
  12. tah aku main beli je janji bleh amik gambo ngan tepon sudah tu sudah memandai ....anak aku pakai yg hebat dr mak die

    ReplyDelete
  13. hana beli sbb henset lama rosak. dan alang2 beli biar lengkap habis.hehe yang lengkap dan murah. kalau atas rm800 xmampu den

    ReplyDelete
  14. saye suke yg biase2 jek, dan kalau boleh xnk yg touch screen=) kalau ade lampu suloh lagi suker,hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. siap ada lampu suluh pulak..

      Delete
  15. yg beli secara ansuran tu dh jd trend...tu la mslhnye, org skrg dah kuat berhutang

    ReplyDelete
  16. lum ade lg sematpon sbb yg lm blh pkai lg.. tp bbgus jgk info ni.. sng nk gune nti mn tau psni trbeli smatpon

    ReplyDelete
  17. hehehe..secara jujurnya saya satu family tak ada langsung smartphone ni..sebab semua tak berkemampuan.. sebab tu orang cakap kena ukur baju di badan sendiri..takpelah.mungkin sekarang kami tak mampu, tapi masa depan siapa tahu.. kalau dah mampu baru lah boleh berkira2 nak pakai..betul tak?hehehe..lebih baik utamakan mana yang lebih penting dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boni, bukan xberkemampuan, tp beli ikut keperluan.. btl x?? setuju tu, ukur baju di badan sendiri n utamakan yg lbh penting

      Delete
  18. pakai hp janji boleh call call. ye dak kak? hehehhh

    ReplyDelete
  19. dhlama plan nktukar hp baru tp syg duit plk.. teringin tu tringin tp kna thn kehendak

    ReplyDelete
  20. Na naseb baik ade en.tukang belanje hihi klau x ,tak merasa laaa huhuhu

    ReplyDelete
  21. Eeerrr...hp akak pintar gak sbb ade gps...heheh...sedang pakai cokia 2 tahun lepa nyer tak tukar2..;p

    ReplyDelete
  22. namee skang pakai hp murah. sbb jimat battery. yg samsung canggih2 simpan sbb habis batt cepat sgt. sakit hati.

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com