Nov 8, 2012

Lidah berbelit | Otak senak

Assalamualaikum wbt..
 
Bahana betul bila ramai kawan dalam FB kebanyakannya KANAK-KANAK yang dah tentunya belum matang lagi.. semua perkataan nak disingkatkan.. pastu nak  dipelbagaikan.. hengat aku suke?? mujur ada mende alah hide, aku hide je senang.. nak remove macam kejam sangat.. 
 
Sebelum tu, baca ni dulu.. nanti kite bincang..kehkehkeh

 
tujuan aku bukan nak aibkan sesiapa ye.. cume nak sedarkan BUDAK² yang baca entry ni.. eh jap, ada ke bebudak baca entry ni?? whatever..
 
aku baca post ni amik baca seploh minit.. apa ke advance sangat ejaan gitu?? sihat jadi SEHADH.. nate gapo dio tu??? tetibe otak aku jadi senak membacanya... alahaiiii
 
kalau korang ada adik², anak² yang nak membesar tu, ajar la diorg gunakan bahasa dan ejaan yang betul.. aku dah rasa macam berkawan dengan orang jerman je.. aku pun dalam diam baca gak mesej adik aku.. paling dia suke, AKU jadi AQ.. blerghhhh..
 
Patutla ramai pelajar Melayu skang ramai yang gagal dalam subjek BM..  ni la salah satu puncanya.. ejaan tunggang langgang, tatabahasa berterabur.. bila dah jadi kebiasaan, tak mustahil jawab exam nanti buat gini.. tu belum dengan huruf kecik besar yang sesuka hati diorg masukkan.. 

siyesli, aku cukup tak suke baca status ke, post ke hape ke yang gunakan ayat hURuF kECiK bESaR mAcAM KeYboARd rOsAK!!! ni kalau dah biasa, pastu buat paperwork macam ni, mau kena campak dalam bakul sampah.. xpun, kena koyak halus²..

notakecik : menanti hari Jumaat terasa sangat lambat..apatah lagi nak tunggu hari Sabtu.. sabar!!

26 comments:

  1. dulu penah jugak terjebak cm ni tp huruf besar huruf kecik je la..tukau2 jd sehadh jadi itewww jadi thaaa tu xpernah terfikir dek akal..hahaha..sian la dak2 skang ni MK..

    ReplyDelete
  2. serius tak suka jugak bila orang tulis macam tue rasa macam nak antar balik tadika ja..:p

    ReplyDelete
  3. aduhh akak paling benci kalau dpt komen macam nie ...
    dah rupe org cacat yg tulis
    menjahanamkan bahasa aje ..
    sikit2 tuu jadilah .. nie dokk
    sampai pening org yg baca nak paham huhuhu

    ReplyDelete
  4. iTeW pUn thA sHuKew lhA bAhsEw cAmtEw..aSew nA leMpANg jEw..hiKs

    ReplyDelete
  5. tula pasal budak2 skrg ni,,kdg nk remove trus je tau

    ReplyDelete
  6. shamew arr titew pun menchik boodark2 chakup chamtuw.. fenin palew titew taw nak bacew hewhewhew


    arghhhhhhh streessss kahkahkah

    ReplyDelete
  7. huhu budak tengah naik kak,
    kalau ada blogger tulis macam tu terus mila tekan pangkah.

    ReplyDelete
  8. having headache now

    tak mau baca ayat ddepa nanti pengsan teruih..haha

    ReplyDelete
  9. menatang apa itu?
    jenuh mikir..

    ReplyDelete
  10. Fening mak membacanya noks. Cukup tak suka klo dpt mesg mcm nih.

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum mizz...yer la mmg betul tu kekadang tu mmg x faham apa yg die org tuliskan...:)

    ReplyDelete
  12. arrrgghh puas aku pikat uadh tu ape rupenya buat .... hahaha

    rosak2 generasi kini patut la ada bulan bahasa kebangsaan rupenye sbb budak2 la ni rosakan bahasa teruk benar ....

    aku klu sms jrg betui tulis sikatan yg buat org tak paham ....melainkan nk jimat space

    ReplyDelete
  13. ermm.. biaaa jeww diewwww ngan labuww labuwww nyeee. haha

    ReplyDelete
  14. eeh, dah dua entry lah. *clap2. hehee :D

    titew mang sajew jew uat cmtu. hewhew :p

    ReplyDelete
  15. samalah...sakit mata & hati baca tulisan mcm nie..sib baik x pernah dapat sms mcm nie, kalo tak mmg delete terus la kan? ngeeeee

    ReplyDelete
  16. kitew x ksh pn tp mmg x ska ar cmtu th ap th...


    hehe!

    ReplyDelete
  17. em, seriously ca baca post kanak2 tu dengan terkial2 mcm mengeja...aduh..teruk bebenor shortform dia.. =__=' akak2 ni je ke yg x faham ni...aiseh..

    ReplyDelete
  18. Kadang memang tensi bila baca FB budak2 sekolah, bila ditegur melenting... huhuu
    Kita nak baca pun tak faham ;D

    ReplyDelete
  19. hahah rimas kan??? bila da terlalu pelat kekeke ;P

    ReplyDelete
  20. memang pun. anak2 buah punya status mencabar minda. mcm nak jawab soalan peksa dok baca berulang kali tp tk paham2 jgk.adehh...

    ReplyDelete
  21. sungguh amat rajen la nk ngeja mcm tu..kita yg bc pn berbelit lidah, agak2 dia yg tulis tu tak pening ke? huhu..terlebey kreatip sgt la pulak..huhu

    ReplyDelete
  22. ey rasa nak cekik je budak tu. kenapa dia eja gitewww. eeee. geram ni !

    ReplyDelete
  23. eh2..pening plak den baca..ishh ni memang perosak bahasa tahap gaban nihh...eeiii tak tau lahh..nak modenkan sangat sampai orang pon takleh pam n meluattt...hehe

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com