Nov 17, 2012

Susah Senang

Assalamualaikum wbt...

Tadi membelek peti surat masuk kat lobi tu.. kemain banyak resume.. mostly dak² engineering yang mintak.. bagusla korang cari keje.. tapi molek sikit boleh x? bubuh la dalam sampul surat kendian tulis cecantik kat depan tu, "TO : HR DEPARTMENT".. ni tidak, susun² pastu stepler cenggitu je, buh kat lobi.. so, tu nak tujukan kat sape?? tu belum lagik yang buh dalam plastik, tapi tak ada resume.. terus sijil segala jadah..

tu bab resume.. aku tengok demand gaji pun over 2k.. tanpa sebarang pengalaman, fresh graduate.. kat sini, kau xde pengalaman sah² kau takkan dapat gaji sebanyak itu.. bila panggil interview, kite kabor gaji sekian..sekian..terus rejek kampeni ni.. ikut la.. ni bukan kampeni besar yang ada baaaaaaaaaaaaaaanyak cawangan seluruh Malaysia mahpun dunia..

setiap kali turun ke kantin, aku nengok je gelagat pekerja asing kat sini.. nasi penuh sepinggan, kuah, dan lauk seketul.. tu je makan.. kesian kan.. keje tungkus lumus, gaji takat tu.. belum lagi nak bayar agensi, pastu tolak itu ini, brape yang tinggal?? ada tak diorg demand gaji besar?? tak ada.. 

ada gak aku dengar, ada di kalangan pekerja asing ni ada DEGREE.. aku tak terkejut sebab ni desakan.. peluang kerja kat tempat diorg mungkin tak ada, jadi datang la cni..jadi operator, buruh, pekerja ladang, perompak, penyamun.. ada jugakkkkk.. ok², kite amik pekerjaan yang halal je.. cari duit, kumpul duit, bawa balik kampung.. keje berat macam mana sekalipun tak merungut, gaji kecik ciput, masih redha dan bersyukur..

orang kita?? baru degree, demand gaji tinggi².. bila offer gaji rendah, terus maki kampeni tu.. jangan le memilih.. terima apa adanya.. kite semua bermula dari bawah.. memangla mula² gaji kecik.. kau keje bagus, tak ponteng, tak kaki curi masa buat blog macam aku, tak kaki gossip, tak kaki mengeluh..kompom bos bagi promotion.. increment jangan cerita la, mesti berlipat ganda.. bonus lagik..

rezeki tak datang bergolek kalau kite tak berusaha.. *peringatan untuk diri sendiri jugak*

fuhhhh..habis gak entry hari ni..

notakecik : sejuk betul kat opis ni hah..senak otak aku.. beku je rasa.. 

20 comments:

  1. betul lah memang,,org malaysia kalau de degree memg nak up up jek kan,xnk keje gaji rendah,,padahal kalau usehe mgkin leh naik kn,,

    ReplyDelete
  2. betul lah memang,,org malaysia kalau de degree memg nak up up jek kan,xnk keje gaji rendah,,padahal kalau usehe mgkin leh naik kn,,

    ReplyDelete
  3. apa dia org tu ingat dia org je yang ada degree? berlambak.... hahaha

    yang tak berlambak ialah orang degree + pengalaman

    ReplyDelete
  4. warga asing mkn nasi penuh sepinggan dgn togeh je. akk penah tgk, cian plak rase.

    ReplyDelete
  5. yups btul tu Tina..
    bersyukur jelaa kita dgn ape yg ada.

    ReplyDelete
  6. tul dik
    skrg nie x leh nak demand kerja
    org luar dtg mesia semakin ramai
    semua cerdik pandai
    kita susah nak hidup di negara mereka .. tapi mereka mudah nak dpt kerja di negara kita huhuh

    ReplyDelete
  7. Betul2..yg ade experience beryahun2 pun gaji takuk tuh er..sedihhhh..

    ReplyDelete
  8. H start keje masa form 4..masa tu jadi cikgu tusyen untuk anak jiran..sebulan berapa entah dia bagi..rm100 kot..xpun rm50..tapi cukup la utk budak form 4 yg baru nk belajar hidup..

    then masa akhir tahun, tak ajar tusyen dah..sebab cuti skolah..so H masuk kebun sawit..keje ikut org potong buah..hari2 mak masak, bawak bekal pegi keje..hehehe..gaji masa tu xsampai rm500 pun..

    after spm, H keje kilang..masa tu rajin la buat OT..dapat la sebulan rm1000..3-4 bulan kot keje kilang..lepas tu H sambung belajar..

    after graduate, susah jugak nak dapat keje..masa tu keje macam2 jugak la..keje kilang..keje hotel..kemain penat..keje hotel 2 hari jer, xtahan..xamik pun duit gaji..keje kilang tu agak lama..dalam 2-3 bulan..

    so skg Alhamdulillah dah keje kat satu kompeni..gaji tak la besar mana..masa starting tu dapat rm1800..keje kat kompeni ni enjoy, bebas, takde stress..cuma gaji lambat sikit nak naik..

    so far, Alhamdulillah..better drpd org yg xde keje..duit gaji sampai rm10k sebulan pun takkan cukup kalau kita tak reti bersyukur..ye x? :)

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum mizz...betul tu skg ni mmg byk pekerja luar tapi mereka tu hanya nak cari makan sbb negeri mereka x ada peluang kerja seperti kat Malaysia ni...:)

    ReplyDelete
  10. yea sokong kak tina.. eh2.. sy pun sama je

    ReplyDelete
  11. betul kak, takkan dapat starting 2k kalau freshie graduate. paling koman starting 1.5k. kalau adalah yang berani letak tinggi nak jugak saya p kerja sana hehe...

    ReplyDelete
  12. Betul... Dulu kat kampung pernah kerja kedai kain... Komponi import pekerja asing... Yg buat saya terkejut... Kebanyakan dorg sekolah tinggi2...

    Psssttt: saya kerja ok tp suka curi masa tulis blog... Belum lagi gosip... ;-)

    ReplyDelete
  13. okay setuju. yg agensi ambik tu mmg banyak. tmpt kerja husben pun macam tu jugak. ada yg dr indon gaji kalau dia ot pun tak cecah 2k tp still blh pakai samsung galaxy sII ok sbb dia tak mkn. balik rumah br mkn agaknya.

    ReplyDelete
  14. betullah mcm saya hehe tp bila fikirkan desakan hidup kot hmmm entahlah..

    ReplyDelete
  15. Skrg maid2 dr negara luarpun dh demand..sbb permintaan tinggi..gf ni dh sebulan takde maid..

    ReplyDelete
  16. betul tu.. buat apa demand?? kerja sekarang bukan senang nak dapat...

    ReplyDelete
  17. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  18. kakak. ain terasa part gaji tu. wuwuwuwwuwuwu.
    tapi Alhamdulillah. kat johor ni dapat gaji yang, ermm. :D

    cuma, jauh la dr keluarga. :(

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com