Dec 26, 2012

Taksub dengan Tangga Bergerak

Assalamualaikum wbt..

Terasa hari Isnin pulak.. yela, baru naik keje.. tapi malangnya, plan nak balik kampung last week terbatal sebab mak aku suh balik minggu ni lak.. yela..yela...

Isnin lepas, balik dari Sogo, akak aku mengajak pulak ke Alamanda.. aku ikutkan je la even kaki dah sakit.. pinggang rasa nak tercabut.. ku gagahkan jua..

aku ni suke perati pesen budak² yang over excited bila parents ajak berjalan.. yang PALING aku tak paham, KANAK² dan ESCALATOR adalah tidak dapat dipisahkan.. depa beria turun@naik dulu.. pastu duk menggatal usik pemegang escalator tu dan main²kan tangan diorg.. yang parents lak spesis si luncai.. "biarkannnnnn...biarkannnnnnn"..

boleh tak alert sikit kerenah anak² tu.. aku ni, kalau anak buah buat perangai macam tu, memang aku menjerit.. aku memang buat betul².. masa tu kat Alamanda, mak diorg duk cucuk duit, anak² buah aku men benda tu.. sorang satu.. hah, apa lagi..Uda dia yang garang ni menjerit la.. pedulik hape aku.. dari tersepit tangan budak tu, baik kite marah sebelum kena..

kes yang jadi depan mata.. kat Carrefour, parents ralit pilih barang, anak diorg main kat escalator.. aku baru je cakap dalam hati, "tersepit karang budak ni..".. terus jadi betul.. aku bukan doakan, tapi benda nak jadi.. masa tu baru parents nak menggelabah sampan.. kesian tengok budak tu terjerit² meraung..

kau tak payah nak cakap budak tu yang salah sebab degil tak dengar kata.. parents pun salah sebab tak alert dengan apa yang anak diorg buat.. aku memang tak ada anak, tapi aku selalu bawa anak buah aku berjalan, so aku tau..

jadi tolong la, jangan duk biarkan anak² tu main benda yang tak sepatutnya.. pastu jangan leka dan jadi si luncai.. kalau kau rasa sebab anak² sedang membesar dan sedang proses nak explore segala macam benda, bukan escalator tempatnya.. suh explore tempat lain!!!!! tak paham aku..
 
 
okbai..


notakecik : sakit gigi ni sangat mengganggu.. sampai mata aku pun sakit.. pakai contact lens pun rasa terseksa pulak.. mende ni.. tsk..tsk..

33 comments:

  1. Anak2 akk takut naik tangga bergerak nih. Mesti nak kena pegang ☺☺

    ReplyDelete
  2. kite yg dh berumur nie seriau kalau naik escalator..paling takut kalau tgk bdk2 main dkt situ..

    ReplyDelete
  3. samalah ngan irfan tu...kalu p mall kena tambat dia...asyik nak main tangga jek

    ReplyDelete
  4. @Fiza Rahman : elok mcm tu kak drpd terlalu berani..

    ReplyDelete
  5. @Falsya : tu la.. mcm² benda kite bayangkan..

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum mizz...betul tu kenalah jaga anak2 tu silap2 lain jadinyakan...:)

    ReplyDelete
  7. hihi..memg ada kak, kan mila ckp t dia amek wit kita tu xnak guna. boleh kak amek jerk dipersilakan

    duit akak dah clear ye :)

    ReplyDelete
  8. setuju dikk
    akak tuu lah yg akak risaukan setiap kali ke mall, ajak anak2 naik lift punn mereka x nak , lelebih layie si kecik zahrien tuu ...

    hurmm memang kena hati2 ..

    ReplyDelete
  9. bahaya woo eskeleter ni, skali tersepit hancuss.
    rayyan suka gak turun naik benda alah ni. akk prefer lg naik lif.

    ReplyDelete
  10. anak kt teruja naik benda ni.. tp penakut pun iyer jugak.. suke naik tp mesti nak kt pgg tgn dia juga...

    ReplyDelete
  11. @Mas Zull : salam mama.. yup, btl tu.. bahaya..

    ReplyDelete
  12. @ieda : lif xleh tgk luar kak.. tula, kena hati² n berjaga²..

    ReplyDelete
  13. @ameris : sgt bahaya kak.. bebudak kak, mmg suke main tangga.. tp kite la kena berjaga²..

    ReplyDelete
  14. @Masya : hehe..biar penakut, jgn terlalu berani..

    ReplyDelete
  15. hoho..law akak pun buat mende yg samer....mak bapak perlu bijak utk bagi anak2 explore mende baru..x semua mende yang boleh diexplore....jgn jd cam negara china yg byk berlaku kes2 camnie....

    pss......jom wat club bolgger batu pahat.....brilliant x idea ahkak......

    ReplyDelete
  16. alamak salah tulis plak.....

    *club blogger batu pahat.....

    ReplyDelete
  17. mak bapak tak reti jaga anak, bila dah terkena sibuk salahkan management. Siap nak saman lagi.. Ish Ish ish

    ReplyDelete
  18. eka mmg geram kalo mak pak biao budak main dekat eskelator ni

    buatnye tersepit

    haaaaaaaaaaaaaaaaa

    rasa...

    budak2 tau ape.tau nak main je

    ReplyDelete
  19. sakit gigi memang sangat sakit! wuwuuuu.

    kite sampai sekarang takut dengan eskeletor sebab pernah jatuh dulu =__=

    ReplyDelete
  20. @Tiha Sweetie : kannn..balik² china je yg dgr kes mcm ni..


    segan la kak..hehe

    ReplyDelete
  21. @the malay male : yup, totally agreed.. parents kena lebih berwaspada..

    ReplyDelete
  22. @Cik Eka : tu la, parents kena lebih prihatin apa yg anak buat..

    ReplyDelete
  23. @J.Syazwana : tu la dik, terseksa rs.. wuwuwu...


    jatuh?? bahaya tuuu

    ReplyDelete
  24. budak kecik apa yg dorang tahu sangat. parents lah kena concern kan. huhuuu

    ReplyDelete
  25. dulu adik pernah tersepit kat eskeletor ni. biru jari

    ReplyDelete
  26. dulu aku pon jakon gak tina..kat umah xder..hahaha..

    ReplyDelete
  27. abg long tak berani sebab tangan mak dia macam ketam..kat luar mak tak jadi tarzan..cover cover..

    so tangan lah akan bergerak mengetip huhu..

    ReplyDelete
  28. sy penakut dgn eskalator.. jgn harap nak main.. hee~~.. budak2 ni tak takut ke?? mak ayah syok sgt shopping kot

    ReplyDelete
  29. ui kalau dh tesepit ala2 final destination lah nmpaknya

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com