Nov 30, 2012

150 Juta

Assalamualaikum wbt..

Perbualan antara Jejaka dan Gadis di dalam kereta sambil lagu radio berkumandang..
*Untuk kali ke seratus lima puluh juta..bla..bla..bla..*
jejaka : hah, lagu ni la yang i suke.. 
gadis : ye, lagu 150 Juta..Fynn Jamal yang nyanyi.. *dengan riaknya*
jejaka : sape Fynn Jamal tu?
gadis : penyanyi lagu ni la..
berterusan la cakap pasal Fynn Jamal sampai la lagu habis..pastu dj radio kabor yang nyanyi lagu tu Ainan Tasneem.. LOL..
 
eh, apsal Ainan Tasneem lak yang nyanyi.. makk xpuas hati, esoknya gugel.. ok, pencipta dan penyanyi asal adalah Fynn Jamal dan lagu ni dah sepenuhnya dinyanyikan oleh Ainan Tasneem..katanya dibeli dari Fynn Jamal.. aku pun tak hengat.. sedak betei..apsal aku baru nak in dengan lagu ni?? lambat la ko tina!!
 Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta, apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas, jujur apa adanya”

“Aku lagi kenal dia”

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata

“Saya mungkin baran tak kira masa”
“Tapi saya tahan kalau yang salah saya”
“Saya mungkin saja keras kepala”
“Tapi saya manja bila kita berdua”

“Saya kenal sayang saya”

Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2010/10/lirik-lagu-150-juta-fyn-jamal.html#ixzz2DfROcTiN
Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta, apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas, jujur apa adanya”

“Aku lagi kenal dia”

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata

“Saya mungkin baran tak kira masa”
“Tapi saya tahan kalau yang salah saya”
“Saya mungkin saja keras kepala”
“Tapi saya manja bila kita berdua”

“Saya kenal sayang saya”

Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2010/10/lirik-lagu-150-juta-fyn-jamal.html#ixzz2DfROcTiN

150 Juta – Fynn Jamal

Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu


“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas jujur apa adanya”
“Aku lagi kenal dia”

Eh dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata

“Sayang mungkin baran tak kira masa”
“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”

“Saya kenal sayang saya”
Buat apa di cerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata
Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua
 
 
ok..dah habis nyanyi..meh sambung keje..


notakecik : esok is keje..i is pasrah
Read More

Nov 29, 2012

Kipas Susah Mati

Assalamualaikum wbt...

memula aku nak taip tajuk tu, jadi "lipas", bukan "kipas".. walaweyhhh...  kipas susah mati ni aku lebih sinonimkan dengan pembodek.. dulik apa aku..

yela, pembodek kan kuat kipas orang yang dibodek, kenkadang pakai ekon lagik.. fuyooo, ganas.. york cooling king!! miahahaha.. 

kat opis adalah pembodek bos..bos cakap apa, tunduk je.. pastu tak lupa dengan segala pemberian diberi.. kalau niat ikhlas tu bagusla, kalau niat nakkan sesuatu dari org atasan, mahap la ye, anda telah dikategorikan sebagai pembodek of the year!!! *sila ambil anugerah anda di kaunter berdekatan*

kalau kawan..hah, ni aku menyampah tahap dewa 19 ni.. kawan yang suke berpaling tadah dan suke dekat² bergesel dengan kawan lain sebab ada niat tersembunyi.. kau paham tak dengan kawan yang mudah berpaling tadah ni.. memula kawan dengan Jenab sebab Jenab ada kelebihan, pastu datang Senah dengan kelebihan lain yang Jenab tak ada, maka berbaik la pulak dengan Senah.. kemain la bodek² Senah.. wowowo, siyesli makk tak suke kawan cenggini!! kuat bodek uols..

kalau masa belajar lak, aku suke bodek cikgu sebab aku selalu dapat nota free, tak yah buat keje sekolah.. nape nota free?? sebab aku salin nota tu kat papan hitam, kawan lain tulis kat buku, so nota cikgu aku yang dapat.. keji tak perangai?? tapi dah masuk U, siyes aku dah hilangkan perangai membodek tu..

tapi bila dah keje ni, aku paling nampak tujuan kipas susah mati bos ni sebab untuk kepentingan diri sendiri.. nak naik pangkat, nak naik gaji banyak, nak bonus banyak.. suka hati la.. 

dah hilang idea aku ni bila bos aku asek ke tempat aku.. mintak selotep la, pinjam gunting la..
 
 
notakecik : hari ni nak clearkan barang² kat opis yang aku perlu bawak balik umah.. haishhh
Read More

Nov 28, 2012

Penyampai cerita | Gila kereta

Assalamualaikum wbt..

siyesli aku sangat lemau hari ni.. makin hari makin menjadi² lemaunya.. faktor usia mungkin.. dan rasanya pasni malas nk banyak bercakap.. diam je kot.. penat..

tengok tajuk tu, rasanya sebelum ni aku dah citer.. ye la kot.. sahabat ni aku jadikan tempat untuk meluah, bercerita, happy..tapi kadang² fungsi sahabat tu boleh berubah 100%.. 

boleh tak kalau lepas kite cerita, kau habiskan kat situ je.. ni makin ditambah perisa.. sampai terlebih masin jadinya.. plsss la..

dari angin sepoi² bahasa ni dah jadi taufan sandy.. cerita tu mudah je, tapi jadi rumit bila ada yang tikam belakang.. penat la.. so kesimpulannya, nak bercakap..nak berborak..nak meluahkan rasa kite kena berhati².. rupa nampak baik, hati dia kite tak tau macam mana.. beware!!

dah, tutup cerita.. tadi encik Awak ada bbm, katanya tengah hari ni dia ada photoshoot..tapi bukan dia la, kereta kesayangan dia tu.. untuk masuk dalam majalah Gila Kereta kalau tak silap kot.. dia cume cakap masuk majalah kete.. apa pun, tahniah untuk dia sebab kereta kesayangan terpilih.. aku siap warning lagik, muka dia jangan masuk..muahahah..
btw, rim sukan tu dah bertukar sebenarnya.. so, gambar latest tak ada.. tahniah sekali lagi encik..


notakecik : selera makan saya makin kurang walaupun perut suka sangat melaparkan dirinya..
Read More

Nov 27, 2012

Beli enpon mahal

Assalamualaikum wbt...

Isnin dah berlalu, maka Selasa la menjelma.. motip aku cakap cenggini?? saje je.. 

buka web yahoo tadi, aku nampak la artikel pasal kesilapan ketika membeli enpon.. khususnya enpon pintar.. *padahal xpintar mana pun. kalau pintar, aku mintak nasi patutnya hulur nasi, tapi xde*
aku cedok bulat² dari Yahoo tau ni.. jangan kabor aku plagiat pulak, kang aku piat telinga korang..
1. Keperluan atau kehendak => orang dedulu, tak pakai fon pun..rilek je.. tapi orang skang, enpon ni dah jadi kehendak, bukannya keperluan.. oleh kerana itu, maka banyakla public fon yang tinggal kotak dia je.. aku nak bergaya pakai public fon pun tak boleh.. retro tuuuu

2. Terlampau taksub pada resolusi kamera telefon => ni aku..aku mengakuinya 200%.. aku sangat memilih bab kamera dan sebab tu aku pilih HTC.. yeah!!! aku kan CAMWHORE.. sekian

3. Terikut-ikut orang atau trend => hurmmm, yang ni bukan aku.. yang ramai terikut² dan jadikan trend ni adalah budak² yang baru nak kenal donya!! budak skolah la senang cerita.. ye kot...

4. Pilih pasca bayar yang mahal => gile nak pilih yang mahal!!! mana mampu nak bayarnya hoiii..pastu bukan guna sangat..kt opis dah sah² pakai tenet opis kan.. 

5. Beli skrin sentuh walaupun tak biasa => tapi kebanyakan hp skang pun tasekerin kan.. even blackberry pun yang latest guna tasekerin.. habis tu acane? sudahnya, typo memanjang..ye, itu aku..

6. Kurang membaca untuk sedikit penyelidikan => hohoho..aku buat survey dulu kalau nak membeli.. dan aku suke buka web gsmarena.. kat situ, ko boleh buat banding beza untuk macam² jenis fon.. aku study bab fon kat situ je.. so, kepada korang yang nak beli fon tu, buka web ni.. xyah nak bergantung sangat kat penjual fon tu..

7. Membeli secara bayaran ansuran => nak buat macam mana, dah banyak kedai yang bagi beli secara ansuran kan.. even telco pun buat cenggini..

8. Tak pentingkan aksesori => aksesori mahal wooo..aku punye fon tu pun aku beli sekerin protektor bila dah pakai 1minggu rasanya.. pastu casing pun beli bila dah pakai fon dekat sebulan.. bukan tak pentingkan aksesori, tapi masa tu mahal lagi.. kedekut betei..hahaha

9. Pilih storan yang tidak mencukupi => hah, yang ni pun kena pandai cari.. setahu aku iphone xde external mmc kan.. htc lak sesetengah je yang ada slot kad microSD.. samsung aku tengok, semuanya macam ada.. 

10. Beli saiz besar => yang point last ni memang kena dengan batang hidung aku.. kena sangat!!! tapak tangan kecik tapi pakai sampai 10inci.. aku susah nak usung ke hulu ke hilir.. tak apa la, dah kehendak aku kan.. mekaseh encik beliau.. kang kata tak menghargai lak.. muehehe.. beli ikut saiz tapak tangan ye.. hahahaha.. yela, yang mudah digenggam, dipegang, diusung..

bila aku baca semua huraian point ni kat yahoo, banyak kena kat batang hidung aku.. tepat mengenai sasaran, terus kemek idung ni hah.. 

peringatan : aku amik point je, huraian ni huraian aku sendiri..tak ciplak..

notakecik : tetibe entry aku skema pulak.. mesti korang bosan nak baca.. LOL
Read More

Nov 26, 2012

Banding Beza

Assalamualaikum wbt..

Isnin datang lagi!!! wahhh, kemain happy kan aku ni.. mana tak happy, dari hari Jumaat aku cuti.. bukan cuti senarnya, tapi mc.. pheww... tak heaven pun duk umah, mamtik kutu tahuk..

Aku niat nak buat entry ni hari jumaat, tapi memang tak ada kudrat..mahap la.. rajin korang singgah blog aku ye.. nanti aku datang blog korang semula..

pasal banding beza ni, aku khususkan pasal pembesaran anak² la sebab kebanyakannya yang aku nampak dari segi tu.. sebagai contoh, ada si polan ni upload gambar anak kat FB pastu caption gambar, "7bulan sudahh, dah pandai tatehh".. 

kendian ada komen.. 
1) Anak saya masa umur cenggini dah pandai berjalan..
2) My doter dah tumbuh gigi 9batang masa umur macam ni..
3) Anak saya..bla..bla..bla..
4) Anak saya..bla..bla..bla..

mahap, saya upload gambar dan perkembangan anak saya bukan untuk dibanding beza.. sekian.. 

aku tak paham spesis manusia cenggini.. kalau sekali dua komen tu tak apa la.. ni tiap kali ada gambar baru, terus komen cenggitu.. tu belum part ada selit, "eh, anak ko belum pandai..bla..bla..anak aku dah pandai..bla..bla..bla".. aku yang baca komen ni pun rasa hazab jugak..

yela, memula bolehla fikir positif.. dah lelama, nyampah pulak.. yela, anak ko je la bagus.. kalau kat kampung pulak, spesis yang makcik² ni, punnn suke bandingkan anak²..

aku pernah kena, 
makcik : tina, study kat mana?
aku : kat upm makcik
makcik : laaa, dekat je.. anak cik kat Sarawak..skang master bla..bla..bla..
aku : @#%$&*(#$@@$

bab keje pun cenggitu.. aku kabor keje kat KL..dia pun nak jugak anak dia keje luar dari kampung.. hoiiii, motip ko tanya tu apa???
 makcik : keje kat mana skang?
aku : keje kat selangor, kilang je
makcik : anak cik keje kat syarikat perindustrian makanan
aku : tu pun bahasa singkatannya kilang jugak (dalam hati je la)

apakah motip ni semua?? dah² la tu... bagi la komen yang membina.. jangan komen meninggi diri ye.. 

notakecik : saya penat, tapi saya happy..weeeeeee
Read More

Nov 22, 2012

Mesti jadi macam Wonderpets

Assalamualaikum wbt..

♫Apa yang penting?? Kerjasama!!♪♫

Amacam, sedap tak aku nyanyi?? muahaha.. dulu masa anak² buah aku duk tengok kartun ni, aku terlintas dalam hati, "Kartun mende ni weyhhh???" Serabut aku tengok.. tapi bila dah selalu layan bersama anak buah, aku baru sedar.. "ok, banyak pengajaran rupenya"..

berpindah ke alam berdikari..secara beramai²..terfikir, nape diorg tak macam wonderpets?? kenapa? diorg tak tengok wonderpets ke?? dari kerja mengemas, me..me..dan segala me la, tak semua boleh laksanakan..

dulu pun masa jaman student, ada gak la yang sleeping partner.. dia nak present je.. ko tau tak bila dia present, mostly lect akan puji yang present.. tahu tak yang segala isi tu ahli yang lain yang buat?? 

kat opis, akuuuuuuuuuuu je buat keje, kat report karang naik nama orang lain.. ok foine!!!! penat la keje cenggitu.. ala, kat semua tempat keje sama je kot.. betul tak??

belajar ke, kerja ke, kerja umah ke, kite buat la sama².. berat sama dipikul, ringan sama dijinjing gitu.. baru la sama memberi sama merasa.. btw, aku ingat lagi dak laki yang jadi ahli tumpangan kat grup aku tu.. geram betei.. pastu masa aku jadi ajk, duk mengendeng minta kelebihan untuk dia.. bolehhh jalan!!

eh, tadi kan aku saja la tengok keyword kat nuff tu.. mende 1st kalau log in nuffnang ialah usha keyword.. sangat seronok uols sebab boleh jadi bahan gelak.. so skang, bersedia untuk gelak uols!!!
korang baca...korang baca.. 
siyes aku gelak sensorang tengok ni..hahaha.. mende kau merepek ni weyh???? 

okbai

notakecik : hujan lebat wooooo.. amat sedap kalau dapat tidur barang sejam dua..
Read More

Minta Perhatian!!! KEMPEN DERMA DARAH

Assalamualaikum wbt..

Selamat pagi.. Hari ni orang² Johor cuti ye sempena Hari Keputeraan DYMM Sultan Johor.. Daulat Tuanku.. selamat bercuti uols..
Semalam aku dapat pm kat fb, dari seorang blogger juga, puteriberibiru yang inginkan pertolongan dari aku.. aku ni ingat mende la.. hehehe.. 
Aku tau ramai blogger ni orang yang baik².. dan semua pembaca blog aku di kalangan orang yang baik hati juga.. so, apa kata tambah lagi pahala kebaikan tu ye.. meh join ni!!
"Assalamualaikum wbt.. Anda dijemput hadir bagi sama² memeriahkan PROGRAM DERMA DARAH amjuran pelajar EA121 UUMKL dengan kerjasama PUSAT DARAH NEGARA dan MARA 
Bertempat di Lobi Medan MARA, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur 
Pada 24 November 2012, hari SABTU 
Masa : 11 pagi - 4 petang
There will be gifts to give away for donors... Come and join us!! Bring your family and friends as well!!
Enquiries please contact me by call/sms/whatsapp => 0133718985 - FINAZ"

Ok, apa yang aku tulis aku tu aku salin semula je.. 
dah baca?? faham?? so, kalau rasa² sihat..cukup segala syarat.. dan sangat free dan buntu tak tau nak pergi mana Sabtu ni, datang la menyumbang.. 
please ye, bekalan darah kite bukan banyak pun.. so apa kata ringankan beban bagi mereka yang memerlukan..=)

kepada Finaz, thx ye sebab bagi kepercayaan kat akak untuk hebahkan program ni..

yang lain ni jangan duk baca je, please spread to others..


notakecik : nakkkk sangat derma darah, tapi siyesli keadaan tidak mengizinkan.. i is sad.. :(
Read More

Nov 21, 2012

Bebola Beras | Makan tak boleh habis

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah cuaca sangat cerah.. rugi aku tak basuh baju malam tadi.. sebabnya, aku tak berapa nak ok, kepala macam nak pecah.. haishh..

Bebola beras..kalau korang gugel, macam² gambar yang kuar.. tapi yang aku maksudkan ialah, sejenis snack.. so, oleh kerana malam tadi selera makan tak berapa nak ada, snack ni je la aku bedal.. sedakkk betei..  slurpppp

nampak tak?? nampak tak?? memperkenalkan kepada anda, BEBOLA BERAS!!!! *baca dalam nada doraemon kuarkan barang dari poket dia*

siyes sedap.. aku kalau balik kampung, kalau singgah R&R Ayer Keroh, mesti beli mende ni.. malam tadi kemain aku bedal sampai 3bijik.. pehtu ketuk pala, terus stop.. manissss woo, mana leh makan banyak².. sebab tu aku kabor makan tak boleh habis.. kehkehkeh..so, stok bebola beras masih berbaki 6ketul..


habis cerita pasal makanan..sebabnya aku jadi lapar dan tak sabar nak balik untuk kedarah bebola beras ni.. eh, tadi aku dah terima parcel aku.. apa lagi uols,peplum la.. so suwit!! kaler hot pink gitu.. pesennya adalah begini
sumber : Amoi Chantek 
nampak tak?? tak berapa clear kan..

aku beli kat Page Amoi Chantek.. skang ni masalahnya, aku tak dapat masukkan link sebab ianya FACEBOOK.. diketahui fb kat opis ni kena block, maka tak dapat copy link.. korang carila sendiri kat fb..
 
okbai

notakecik : walaupun cuaca cerah, aku tetap mengantuk tahap beruang kutub
Read More

Nov 20, 2012

Cukup Keliru | Buah

Assalamualaikum wbt..

amboi, macam nak nyanyi lagu Nurul dan Ajai je kan.. ♫mana satu ku jadi keliru..aku makin keliruuuuu♫♪

Sebenarnya ni pasal buah la.. tadi opismet bawa satu buah ni..ada kata dukung, duku, langsat.. tapi lupa snap gambar dia.. aku sendiri confuse.. hahaha.. 

ok anak², meh cekgu Jemah Kecik nak ngajor jenis² buah yang seakan² sama ni.. kite bermula dengan Duku.. ni buah feberet cekgu tau.. 
 kredit : Google
Ohoiiiiiiiii...sedapnya makan buah duku.. kena pulak yang manis.. perghhh.. pahtu kulit buah duku, korang boleh buat sentolop.. cekgu tak tau apa korang panggil nama permainan tu.. amik pen yang dah habis dakwat tu, batang pen tu korang cucukkan kan kulit dia.. hujung dan hujung, pastu tolak guna lidi.. kena kat tengkuk, sure best.. hahahah


kendian, ni buah langsat.. cekgu tak suke sangat.. padahal rasa lebih kurang sama je..
 
kredit : Google
kulit dia agak nipis sikit la berbanding duku.. ermm, kulit dia xtau leh buat apa..buang je la..

ni buah Dukung/Dokong..
 
 Kredit : Google
Macam buah langsat je aku tengok.. maybe perbezaan dari segi kulitnya.. tebal sikit dari buah langsat.. pun tak berapa suka nak makan.. jangan tanya nape gambar dokong dan langsat lebih kurang je.. dah pakcik gugel kuarkan gambo gitu.. 


Next...Buah rambai
 
kredit : Google
Rambai ni sedap gak.. cara makan dia, telan je ulas² rambai ni.. kalau tercekik, tu maknanye belum cukup pro dalam arena telan buah rambai.. kulit buah rambai ni hari tu ada nampak orang buat asam.. siyes, tak tipu.. kan ada asam kering tu, terang² tulis, "Kulit Rambai".. sedakkk..


Akhir sekali, memperkenalkan...buah Setoi/Setol/Sentul/Stoi/Stor.. arghhh, macam² la..
 
Kredit : Google
Selama ni memang tak pernah nampak..tak pernah makan apatah lagi rasa.. bila ada budak opis bawa, okkkk, pening dengan macam² jenis buah ni yang rupe ada iras².. pastu diri sendiri agak ragu² nak makan..macam kelat jer..

maka, tamatla sudah sesi pembelajarn kita mengenai buah yang punya warna lebih kurang sama.. isinya berbentuk ulas.. rasa lebih kurang sama.. kulit lak beza tebal dan nipis je.. 

walaupun begitu, aku masih susah nak kenal semua buah ni.. dan buah Duku tetap menjadi pojaan hatiku..
sila betulkan kalau aku salah

mekasehhhhh

notakecik : nak makan durian!!
Read More

Ringkas dan sederhana itu tuntutan

Assalamualaikum wbt...

 Hari ni aku tak tau ngape mood aku ke laut.. emo tak tentu pasal.. sakit kepala bagai nak pecah.. apesal tah.. sebab cuaca mendung jap, panas jap..tak menentu.. ada kaitan ke?? pape je la..

Malam tadi sesambil makan nasi goreng tak berapa nak sedap, aku duk nengok FB.. ada la sape tah share pasal majlis perkahwinan paling ringkas.. siyes, ringkas sangat.. terharu lak aku baca.. bukan sebab sedih tengok keringkasan majlis tu, tapi terharu sebab dalam zaman skang ni, masih ada yang nak buat majlis sederhana..

Jap, aku letak gambar dulu ye..
Sesape ada pernah nampak ni kat FB?? 
aku share dari facebook Aji Yusop yang katanya dia pun kreditkan kepada facebook    Pelawak Tulang *saya pinjam gambar, ni marah tak?*

Majlis Walimatulurus yang tiada pelamin, hiasan bilik cantik, meja makan beradab, lauk pauk istimewa pengantin.. sederhana mungkin majlis tu.. tu menurut keterangan dalam ganbar..

bila baca dan tengok gambar, aku nak pulak buat majlis macam ni.. kan yang wajibnya akad nikah.. hurmmm, kalau la boleh

Adeh, tetibe aku blank nak tuleh apa lagi.. pape pun, gambar tu sangat sweet...

notakecik : lemau saya sudah berada di tahap zon merah.. awas!!!
Read More

Nov 19, 2012

Berbasikal | Taman Botani, Putrajaya

Assalamualaikum wbt...

Selamat pagi semua.... *macam cekgu pulak*

Semalam makk melakukan aktiviti riadah yang ohsem *ohsem la sgt* bersama teman opis.. ni Wani la yang punya idea.. ajak nek beskal kat Taman Botani, Putrajaya.. kemain semangat, sampai sana belum pun kul 8, rupenya kaunter buka kul 9.. so, lets jenjalan dulu bagi warm up.. ecehhhh.. *Awas, entry penuh gambar membosankan!!!*

 sebelum menyewa beskal, kami mencapub barang sekeping dua.. ni nak ke Putrajaya Seafood..
dedulu aku datang, agak cantik, skang dah kureng.. +nyamuk banyak!! pffttttt


 Pemandangan di tepi tasik nan indah katanyaaaa... 
masa ni ada sekumpulan gegadis yang duk mencapub jugak.. masa nak gerak ke konter beskal, tetibe.. "Dik, boleh minta tolong x? tolong amikkan gambar".. ADIK uolssssss... depa tu nampak sgtnye la student.. sekali lagi, diorg panggil kami ADIK.. *kembang kempis idung*


 Sesi bagi ikan makan.. senarnya kami tukang tengok je.. yang kekanak comel bertudung pink tu aku tak tau anak sape, saje aku snap gambar sebab pose dah macam Bawang Putih bagi mak dia makan.. bila tengok ikan yang maha banyak, aku rasa nak sauk je pastu bakar.. arghhhhh

Beskal kami... bergaya tampan dengan beskal uzur memasing..phewww..
Sewa untuk satu jam RM4, ni untuk hari minggu.. standard la sebab kat Paya Indah Wetland, Dengkil pun harga cenggitu.. hari biasa sejam kalau tak silap RM2.. ingat ye, kaunter buka kul 9pagi.. 
Ada dua sesi pagi dan petang : Sabtu - Khamis (9.00am - 12.00pm & 2.00pm - 5.00pm)
Jumaat (9.00am - 11.00am & 3.00pm - 5.00pm)
tengok, details aku bagitau..

 mereka feeling² berada di obersi.. cantik koooo

 Aku pula feeling² kacak di sana sambil mengembangkan kepak..

 ok..ok..ni adalah candid.. pandai wani ye menkendid aku dan nani.. motip aku bawa beg tu?? nak buh enpon je punnnn..

Sekian pengembaraan kami bertiga di dunia botani.. kitorg tak naik lak jambatan tu.. dah tak larat.. perut lak kosong.. lepas je pulang balik beskal yang tak berapa nak elok, berdesup ke Selera Teja, P9 untuk kedarah nasik ayam.. bakar lemak dan kalori kemain payah, pastu ternak lemak.. tak jadi apa pun bersenam..

Kat Taman Wetland, Putrajaya pun ada servis sewa beskal ni.. tapi aku tak tau lak waktu dan harganya.. korang terjah sendiri.. 

notakecik : tak sabar nak menonton Twilight..phewwww
Read More

Nov 17, 2012

Susah Senang

Assalamualaikum wbt...

Tadi membelek peti surat masuk kat lobi tu.. kemain banyak resume.. mostly dak² engineering yang mintak.. bagusla korang cari keje.. tapi molek sikit boleh x? bubuh la dalam sampul surat kendian tulis cecantik kat depan tu, "TO : HR DEPARTMENT".. ni tidak, susun² pastu stepler cenggitu je, buh kat lobi.. so, tu nak tujukan kat sape?? tu belum lagik yang buh dalam plastik, tapi tak ada resume.. terus sijil segala jadah..

tu bab resume.. aku tengok demand gaji pun over 2k.. tanpa sebarang pengalaman, fresh graduate.. kat sini, kau xde pengalaman sah² kau takkan dapat gaji sebanyak itu.. bila panggil interview, kite kabor gaji sekian..sekian..terus rejek kampeni ni.. ikut la.. ni bukan kampeni besar yang ada baaaaaaaaaaaaaaanyak cawangan seluruh Malaysia mahpun dunia..

setiap kali turun ke kantin, aku nengok je gelagat pekerja asing kat sini.. nasi penuh sepinggan, kuah, dan lauk seketul.. tu je makan.. kesian kan.. keje tungkus lumus, gaji takat tu.. belum lagi nak bayar agensi, pastu tolak itu ini, brape yang tinggal?? ada tak diorg demand gaji besar?? tak ada.. 

ada gak aku dengar, ada di kalangan pekerja asing ni ada DEGREE.. aku tak terkejut sebab ni desakan.. peluang kerja kat tempat diorg mungkin tak ada, jadi datang la cni..jadi operator, buruh, pekerja ladang, perompak, penyamun.. ada jugakkkkk.. ok², kite amik pekerjaan yang halal je.. cari duit, kumpul duit, bawa balik kampung.. keje berat macam mana sekalipun tak merungut, gaji kecik ciput, masih redha dan bersyukur..

orang kita?? baru degree, demand gaji tinggi².. bila offer gaji rendah, terus maki kampeni tu.. jangan le memilih.. terima apa adanya.. kite semua bermula dari bawah.. memangla mula² gaji kecik.. kau keje bagus, tak ponteng, tak kaki curi masa buat blog macam aku, tak kaki gossip, tak kaki mengeluh..kompom bos bagi promotion.. increment jangan cerita la, mesti berlipat ganda.. bonus lagik..

rezeki tak datang bergolek kalau kite tak berusaha.. *peringatan untuk diri sendiri jugak*

fuhhhh..habis gak entry hari ni..

notakecik : sejuk betul kat opis ni hah..senak otak aku.. beku je rasa.. 
Read More

Nov 16, 2012

Bercuti apa adanya | Cameron Highland

Assalamualaikum wbt..

Hari ni baru memulakan tugas.. esok pun kije lagi weyhh.. lama aku terperap kat umah, kuar² dah jadi ikan pekasam ni hah...

mula cuti sekolah hari tu, mula jugak la aku ke CH.. ni adalah percutian kedua aku ke CH.. aku sendiri tak tau ngape beliau dan rakan beliau boleh plan bercuti ke tanah tinggi di kala musim hujan ni.. dengan jammed tak ketahuan hala, tepuk dahi je la..mujur pergi 2hari je.. kalau berlama², mau meroyan teman..
 
sampai je sana, check in hotel.. malam pegi pasar malam.. hey, aku kuar kul 6, sampai pasar malam Brinchang kul 7.30.. sila bayangkan 1jam setengah tersekat kat jammed.. padahal duduk kat Equatorial je pun, mana la jauh.. 

sebelum g pasar malam aku dah ghairah nak beli macam² tapi sampai sana semua terkubur.. aku cuma beli stoberi cekelat sebatang dgn jagung kukus.. xsempat snap gambar, telah habis dibedal oleh aku..

masa check out tu, hujan juaaaaa... nak pegi ladang teh Boh kat Sg. Palas pun tak jadi.. sudahnya masuk taman Rama-rama yang pada aku sesuai untuk kanak² 6tahun ke bawah.. gambar pun tade uols.. ko, dengan hujan gitu sempat pulak kan aku nak kuarkan enpon ni..sayanggggg

kendian, ke ladang stoberi memetik hasil yang nan hadoo.. aku bukan peminat stoberi punnn.. petik jugak la sebab dah ada orang bayarkan.. petik laju² maka ini hasilnya..
opss, terlebih sudahhh.. laju sangat petik².. aku makan sikit, yang lain kawan beliau yang makan.. kalau bagi durian, aku laju la makan..

pastu masa nak turun ke Tapah, singgah kat Bharat Tea, CH.. pun tak ada gambar.. minum² je pun kat situ.. aku ni lak pesen tak suke bersesak.. so, semuanya ku rasakan hambar!!!

last sekali, singgah jua kat ladang Teh Boh yang kat Tanah Rata tu.. pegi jugakkk.. 
 eh, tetibe ada lak gambar beliau.. aku nak pitam mendaki ke puncak sini tahuk!!! beliau boleh berlari² naik ibarat berlari di tepian pantai..







aku tak tau macam mana pemetik daun teh ni leh keje naik turun bukit ni.. luas woooo.. gaji agak² brape ye?? kalau lumayan, nak apply gak.. kehkehkeh.. 

apa pun, kat Sungei Palas tu lagi cantik view dia.. sangat cantik..

maka, tamat la sudah cuti² Mesia aku pada tahun ini.. Trip ke Sabah pula bakal menyusul bulan 1 nanti tapi sedang berkira² nak pergi atau tak.. ada perkara lain perlu aku uruskan pada tahun depan.. moga dipermudahkan, insyaAllah..

notakecik : lama sangat cuti, maka aku tak tau nak buat keje yang mana satu..
Read More

Nov 14, 2012

Pendek Akal

Assalamualaikum wbt...

Ramai ke yang keje hari ni? aku still cuti sampai esok.. agak bosan juga la duk terperap kat umah..mujur tak jadi ikan pekasam je ni..

sebenarnya nak cerita pasal holiday g CH minggu lepas..tapi nanti la dulu..

baru tadi ada rakan kat FB aku duk tanya, "FB ni tempat meluahkan perasaan ke?".. dah lama aku perati gelagat dia kat arena pesbuk.. sedih dia luahkan kat fb, epi luahkan kt fb, putus cinta luahkan kat fb.. motip???

macam ni la, fb bukan medium sesuai untuk luahkan semua rasa tu.. yes aku admit,dulu aku agak dungu gak sebab sikit² nak update kt fb.. ello tina, giler la hang ni!!! itu dulu, zaman belum ramai kawan, belum kenal erti dunia maya sebenar..

aku klasifikasikan orang yang meluahkan segala perasaan dia kat fb semata² adalah serupa pendek akal.. marah x?? ye, aku termasuk sekali la tu.. 

nak bercerita kat fb boleh, tapi ada batasnya.. jangan setiap inci perihal peribadi kau nak heboh.. bila didatangkan seseorang yang kononnya rasa simpati, bermula la fasa amik kesempatan.. jangan xcaye ye.. 

aku paling vervulus dengan status yang kejewangan tahap lagu ameng Spring.. hah, ni yang aku nak nyanyi lagu Sejiwa ni.. 

sekali lagi diingatkan, jangan jadikan FB sebagai medium mudah untuk korang luahkan perasaan korang.. berjaga², takut ramai hulurkan tangan tapi tersirat didalamnya, jerat.. fuyoooo, skema habis bahasa aku!!

habis sampai di sini,izinkan aku bedal 3ketul lagi apam balik yang aku baru beli tadik.. okbai

notakecik : maaf jika ada yang terasa..
Read More

Nov 9, 2012

Pemergian

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, Jumaat menjengah kembali.. masih segar bernafas dan masih diberi kesihatan yang memuaskan.. tiba sekali lagi Jumaat, kali ni berbeza tahun, tanggal 9 November 2012..

Hari ni, bersamaan 9 November 2012, genap 5 tahun pemergian Abah tercinta.. di petang Jumaat Abah menghembuskan nafas yang terakhir setelah melalui detik yang amat sakit dihujung nafasnya..
 
Dan semalam, pemergian bonda tercinta PinkyMomma.. terkesan sangat dengan berita yang aku dengar.. takziah buat kak Diya sekeluarga.. "kak Diya, banyakkan bersabar ye..."
 
Isnin lepas pula berita pemergian sepupu Mak long.. punca kematian adalah yang sama dengan pemergian bonda kak Diya, barah payudara..

bila banyak dengar berita kematian, terasa masa tu kian dekat dengan aku.. 
firman Allah dalam surah Al-Munafikun ayat 11:
"Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang apabila sampai ajalnya"

 mari sedekahkan al-Fatihah buat semua saudara kite yang telah menemui penciptanya.. Al-Fatihah..

notakecik : Rindu abah.. :'(
Read More

Nov 8, 2012

Lidah berbelit | Otak senak

Assalamualaikum wbt..
 
Bahana betul bila ramai kawan dalam FB kebanyakannya KANAK-KANAK yang dah tentunya belum matang lagi.. semua perkataan nak disingkatkan.. pastu nak  dipelbagaikan.. hengat aku suke?? mujur ada mende alah hide, aku hide je senang.. nak remove macam kejam sangat.. 
 
Sebelum tu, baca ni dulu.. nanti kite bincang..kehkehkeh

 
tujuan aku bukan nak aibkan sesiapa ye.. cume nak sedarkan BUDAK² yang baca entry ni.. eh jap, ada ke bebudak baca entry ni?? whatever..
 
aku baca post ni amik baca seploh minit.. apa ke advance sangat ejaan gitu?? sihat jadi SEHADH.. nate gapo dio tu??? tetibe otak aku jadi senak membacanya... alahaiiii
 
kalau korang ada adik², anak² yang nak membesar tu, ajar la diorg gunakan bahasa dan ejaan yang betul.. aku dah rasa macam berkawan dengan orang jerman je.. aku pun dalam diam baca gak mesej adik aku.. paling dia suke, AKU jadi AQ.. blerghhhh..
 
Patutla ramai pelajar Melayu skang ramai yang gagal dalam subjek BM..  ni la salah satu puncanya.. ejaan tunggang langgang, tatabahasa berterabur.. bila dah jadi kebiasaan, tak mustahil jawab exam nanti buat gini.. tu belum dengan huruf kecik besar yang sesuka hati diorg masukkan.. 

siyesli, aku cukup tak suke baca status ke, post ke hape ke yang gunakan ayat hURuF kECiK bESaR mAcAM KeYboARd rOsAK!!! ni kalau dah biasa, pastu buat paperwork macam ni, mau kena campak dalam bakul sampah.. xpun, kena koyak halus²..

notakecik : menanti hari Jumaat terasa sangat lambat..apatah lagi nak tunggu hari Sabtu.. sabar!!
Read More

Ikut trend | Peplum

Assalamualaikum wbt..

Ni aku nak citer pasal pesen WALAUPUN aku buta pesen.. maunya tak buta, kuar pakai jeans, tshirt dan selipar jepun dan tu pun aku rasa dah cukup bergaya.. mesti bf aku segan nak jalan ngan aku.. muehehehe..

dah lama aku memang tak ektip kat pesbuk.. sangat la tak ektipnye punnn.. tapi suke tengok² korang punye status.. liking² page fashion.. poking² musuh ketat.. eh, ada ke?? hahaha.. tapi ada la dulu poke manusia ni sekali sebab dia poke aku berkali².. 

skang ngah up to date pesen peplum.. siyes sangat comel.. aku suke betul.. pesen ni sebenarnya dah lama, cuma zaman skang ni dimodenkan.. baju kurung pun diorg peplumkan.. wahh gitewww.. btw, aku rasa aku yang lambat sedar akan wujudnya peplum design baru.. erkkk



hah, see.. dah lama kan.. tapi bukan dari Malaysia la..


jaman itam putih..



jaman ada kaler.. muehehe.. naisss
sumber : PEPLUM


aku jadi teruja nak beli baju pesen gini.. tapi yang sopan la.. giler ko nak beli yang tak cukup kain ni?? tapi boleh je pakai cardigan kan..

dan skang, aku duk melilau mencari baju peplum yang gune material best, design cantik dan yang penting fit kat badan aku yang cekeding.. rata² aku tengok ukuran bahu 14.5".. bahu aku 13.5" je.. aku tak suke pakai baju yang bahu dia jatuh.. apa aku merepek ni?

tengok kat thepoplook, cecantik jugek.. haiyakkkk, teciknya badan, susah cari baju tahuk.. pape pun, aku dah jatuh chenta maut kat peplum.. ada sesape nak lanje peplum kat aku tak?? sempena besday kali kedua untuk tahun ni.. hahahaha

dan belek lagi kat Pretty Pop, not so bad.. nice pulak aku nengoknye.. haihhh, mujur la gaji lambat lagi hoi..

ohoiiii, tanteknya..
sumber : Pretty Pop


notakecik : apsal aku rasa opis kosong je ni?
Read More

Nov 7, 2012

Bosan

Assalamualaikum wbt..

Penat aku fikirkan apa benda yang aku nak membebel kat blog ni.. orang kabor, blog ni tempat meluahkan segala macam rasa.. tapi mahap, mak tak suke nak luahkan semua.. terlalu terbuka.. aku luah kat diari je.. tu pun makin malas sebab lenguh jejari kontot aku ni nak nuleh..

bila aku perati je segala entry aku, ya rabbi, bosan betul entry aku.. so, tajuk tu adalah ditujukan kepada entry.. apa ke bosan sangat ni hoi!!

dan hari ni pun sangat la bosan.. menanti keje je, tapi dok mari² keje aku ni haaa... lama aku berblog sampai kadang² macam orang goblok, tapi nak cari arah penulisan yang bagus, langsung tak jumpa.. kenapa?? kenapa?? kenapa?? *jerit dari atas bukit*

musim² hujan gini buatkan aku tambah tepu kepala otak nak buat entry.. mana nak fikirkan keje, fikirkan family kat kampung.. yela, batu pahat kan banjir.. kampung aku tu dulu kawasan merah.. tengok, dh merepek bab banjir..

aku rasa, aku kena pegi bengkel penulisan kreatif.. barula entry aku berkualiti.. hape, hengat tweet je ada twit berkualiti?? blog pun musti ada.. kalau tak, mana nak korang singgah.. 

ni entah kali ke berapa nuffnang bagi BE.. kau saje je kan nak suruh aku update blog.. senak perut mak nak carik idea..  

bila aku bosan, aku duk baca entry lama aku..baca lagi.. dengan typo, dengan sampah, dengan busuknya.. blerghhh.. sekali lagi, BOSAN dengan entry sendiri.. *berapa kali mau ulang daaa*
 
senarnya ni aku ngah warm up.. alerrr, mukadimah nak ektip balik.. motip??

eh..eh..nanti aku cuti dari hari Sabtu sampai hari Khamis depan.. wehuuuuuuu *kekening*

notakecik : ramai blogger kat bloglist aku makin sepi.. weyhh, korang nape?
Read More

Nov 6, 2012

Wanita | Tudung | Speechless

Assalamualaikum wbt..

Mesti ramai baca tajuk tu terus buat kesimpulan "kalau bukan pempuan, pondan la tu".. engkorang ni memang tau.. bukan..bukan dan bukan topik tu yang aku nak cerita..

Oleh kerana aku langsung tak boleh nampak bloglist aku sendiri kat dashboard, maka aku jenjalan la kat stats aku..tengok² keyword dan nahhhh, hamek kau.. "bertudung macam bodoh sial".. phewww... 
dah baca?? xcukup besar? cer try klik bagi besar sikit ye..

dan bila baca mende tu, aku pun teringat entry Lelaki Semalam yang INI.. yang macam tu ke diorg maksudkan?? entahla, nilai la sendiri.. kadang² luaran nampak baik, dalam haprak dan macam tu sebaliknya

pasal "bertudung mcm bodoh sial" tu aku rasa yang cari diorg yang anti wanita bertudung kot.. kot je tau aku cakap.. aku tak tau.. teringat satu kes.. LELAKI ni sangat² tersangat TAK SUKA wanita bertudung sampai menggelar wanita bertudung ni serupa HANTU..sudahnya, dia berkahwin, mendirikan rumahtangga, menikahi, berkongsi hidup, melayari bahtera bersama WANITA BERTUDUNG...  aku yang dapat tau, sangat speechless.. kuasa tuhan..

aku hilang respek kat wanita bertudung bila bertudung tapi mulut tak jaga, perangai tak jaga.. mostly, bebudak sekolah.. even aku sendiri bukan perfek, so malas nak cakap lelebih.. yang lelaki, jangan nak benci sangat, Allah tu maha mengetahui.. 

notakecik : aku dah macam hilang arah dalam penulisan.. arghhhhh
Read More

Nov 5, 2012

Pergi Balik HUJAN

Assalamualaikum wbt..

Lama aku senyap je.. dah masuk november pun, sepatah haram xde entry.. muehehe.. bz babe.. plus, nak bagi korang lupa aku slowly.. boley??

Raya haji aku balik kampung, kelmarin balik kampung lagi kerana ingin menunaikan janji.. yela, kawan aku berjanji dengan kawan aku yang kat kampung nak jumpa dia bila dah ada anak 2, so, bila keluarnya baby kedua dia, kena la datang.. mujur aku ada jugak tengok dia masa anak 1st dulu..

Sabtu aku gerak balik kampung, laju gak la sampai.. masa otw ke umah aku lak, hujan selebat²nya.. aku tengok air pun dah mula naik ke laman.. seram.. mana taknya, seksa gak kalau banjir.. 

balik sini semalam.. kul 3 gerak, kul 8malam jugak la sampai Putrajaya.. phewww.. musim hujan skang bukan kira musim.. eh, boleh ke cakap macam tu?? okla, ni kira hujung tahun sinonim dengan musim tengkujuh.. hujan yang sangat lebat membataskan kawan aku nak drive.. 

 maybe korang nampak macam xlebat.. xpela, yg penting memang sangat² lebat.. seram gak kami..


dan ini.. aku tak pernah drive dalam keadaan macam ni.. 

finally, terpaksa berhenti jap kat R&R Jejantas Ayer Keroh.. bila macam ni, kesian sangat tengok diorg yang naik motor.. redah jugak.. ada la yang benti bawah jambatan, tapi still basah.. tambah lak hujan ni tak merata.. ada yang lebat, tetibe masuk kawan depan sikit, cerah siap ada cahaya matahari..depan lagi, lebat.. 

pagi ni lak aku dapat info, dah banyak pusat pemindahan banjir dibuka.. mak aku kat kampung dalam berjaga².. pastu katanya semalam nak start kemas barang².. sian kau tau tak.. 2006, 2010.. eh, jap..2010 ke 2011 cenggitu la.. 

moga tak teruk.. nak mintak moga tak banjir, air sungai pun dah parasa bahaya.. hurmm, apa kesimpulan entry aku ni pun aku tak paham.. muahahaha..

dan ini, kegilaan kami bertiga melepaskan penat.. penat la sangat tina oi!!!




korang, drive memolek ye..yang bw motor pun sama.. asal petang je skang ni hujan.. bila tengok semalam ada sorang ni nek motor, baju hujan lak koyak..duhhh, simpati.. memang kuyup..

okla, aku sendiri pening apa tujuan entry ni..zengallll


notakecik : mengantuk dan penat tak dapat dipisahkan..

Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com