Jan 31, 2013

aku dah ada gejala itu | seram

Assalamualaikum wbt..

tak ada sape pun bgtau pasal booking online tu kan.. sedey mak.. *nanges tepi jambatan*


dah 2minggu rasa tak sedap badan.. pening kepala.. memang ada megren, tapi takkan boleh kata tiap² hari.. bila jumpa doktor, kata stress.. bosan pulak dengan alasan tu.. stress jadahnya..

bangun pagi, perkara pertama yang berlaku kat aku, bersin tanpa henti siap tukar² baton antara kedua lobang idung yang berskala besar ni.. kendian, kuar la "peluh" lepas penat bertukar baton.. puihhh!!!

dah 2 minggu gak la ada sindrom ni.. benci.. tisu aku dah habis berbungkus², berkotak²... idung jadi kembang setaman.. lobang makin membesar.. *sila banyangkan*

so, malas fikir banyak..maybe aku ada resdung.. maka tadi tanpa melengahkan masa yang ada, terai la gugel "tanda-tanda resdung" tapi yang pertama kuar "tanda-tanda hamil".. ramai rupenya yang gugel tanda-tanda hamil kan.. hehehehe..

yes!!! memang ada.. *lompat bintang patbelas*

Tanda-tanda resdung:
  • Hidung tersumbat  
  • Lendir daripada hidung dan tekak
  • Muka berasa sakit dan berat terutamanya pada bahagian antara mata
  • Sakit tekak berpanjangan dan berulang-ulang
  • Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan akibat gejala di atas
  • Gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung dan sebagainya.
  • Hidung berair
  • Rasa sakit di sekitar pipi dan bahagian atas gigi yang biasanya disebabkan jangkitan pada Maxillary sinus.
  • Sakit di bahagian dahi, di atas kening yang berkemungkinan disebabkan jangkitan dan keradangan di bahagian frontal sinus.
  • Sakit di bahagian belakang mata, di atas kepala yang disebabkan jangkitan pada bahagian Sphenoid sinus.
  • Sakit di sekitar atau belakang mata disebabkan jangkitan pada bahagian Ethmoid sinus.
  • Rasa sakit dan tekanan pada bahagian muka diikuti dengan keadaan hidung yang sentiasa berair adalah simptom paling utama bagi penyakit sinusitis.
  • Pening kepala.
  • Banyak lendir dalam hidung dan tekak yang berwarna kuning pekat atau kehijauan.
  • Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang.
  • Demam atau rasa tidak sedap badan.
  • Kurang deria rasa atau bau. => melampau sgt ni..kakaka
  • Kelesuan.
yang aku highlight tu la yang selalu jadi kat aku.. hebak!!! memang seram la weyhhhh... dulu bangga sebab tak ada resdung..skang ketakutan.. ok, boleh masuk fear factor...kahkahkah

untuk pagi ni je, dah nambelasratus kali aku bersin.. dah berapa byk yang tempias agaknya?? euwwww


acane ni..acane ni... tsk..tsk..tsk..


notakecik : tina, no seafood anymore!!! *sebat diri sendiri*

25 comments:

  1. ishh...geram tul...meh la guna kad kredit akak...nak buking apa...pastu transper jek wang to me...hehehe

    ReplyDelete
  2. akak pun ada resdung...kalu dah start bersin...mak aih...

    ReplyDelete
  3. u cannot eat seafood kalau ada resdung..maaf yer.....ikan bakar petai lain kali jelah.... ahaks...

    booking online kena ada credit card...kalau tak ada credit card, apply laaa...senang jer... berlambak salesperson cari orang tu nak offer credit card...senang tak solution akak nih?

    eeeh kalau pakai debit card boleh tak??? mmmm tak tahu pulak yang tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaaaaa...rugi sgt!!!

      xnk apply, tkt salah guna.. debit card dl blh, skang xleh dh.. sedey!!

      Delete
  4. haaa baru nak kabo.eka pun memang ada tanda resdung la..

    eka plak ade rase cam menyucuk dan berat kat hidung

    hidung mancung beno ke ni ha??
    musykil lak rase...

    hahahaha

    tapi kan sejak keje,selalu mkn kedai.deme kate kalo makan kedai selalu,cepat kene resdong.

    ritu mkn sambal belacan,balik gjomah terus beresin hajer manjang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah, sah la ada resdung.. kite mmg sehati sejiwa dik.. sep sikit!!

      akak dh kurangkan dh mkn luar..pun jd gak.. ilang satu nikmat sbb xleh mkn sifud!! menciknyaaaa

      Delete
  5. samalah kita, Ros pun ada resdung. cara yang paling mudah, elakkan makan seafood, belacan.. elakkan tempat berhabuk. ada je cara nak rawat resdung, tapi tak pernah try pun. takut pulak rasa. hihi.. tapi, Ros ada cuba makan minyak kelapa dara. ok dengan diri Ros.. bila makan, bangun pagi tu memang tak bersin bersin dah :)

    ReplyDelete
  6. aduhh macam mana nak hindar erkk dik
    adik akak pun sama ..
    tapi dah lama ..
    last2 dia biarkan sahaja ..
    katanya skrg dah kurang ... hurmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  7. Xsuka klu bersin lps tu sakit idung..huhu..cpt baik ye sis..

    ReplyDelete
  8. akak g facial utk resdung mesti selesa sikit

    ReplyDelete
  9. cepat2 ler makan ubat resdung, mencegah lbh baik dr mengubati

    ReplyDelete
  10. akak, kite punya resdung teruk jugak sebab tu jerawat naik kat muka. tapi kite bantai je makan seafood. wakaka. actually kan semua orang pon memang ade resdung. just teruk or tak je. macam kite ni makan tak pantang tapi kite makan ubat resdung. so nampak la sikit sekarang dah kurang. kalau tak dulu tak boleh sejuk kompem bersin. bangun tido jangan cakap lah tak sah kalau tak selsema. pastu mata merah. makan ubat kak. insyaallah berkesan.

    ReplyDelete
  11. kita selalu gk kak bersin pagi2 benciiiiiiii

    ReplyDelete
  12. kwn den tiap2 maasa bersen, geli pon ade sebenanye huuuu larikkk

    ReplyDelete
  13. aaa...x bestnye resdung...xleh mkn seafood..rugi..rugi :p

    ReplyDelete
  14. sy ade resdung jugak kak. seafood kalau boleh jgn mkn. and akak amalkan buat yang asap2 tu. sekali sekali buat hilang rasa resdung tu. sy buat berkepuk2 keluar habus dia. geli pulak. resding mmg x tahan nak2 pagi2 bute tu

    ReplyDelete
  15. sebegitu sekali. my husband ada sinus, selalu dia pakai yg nasal spray tu untuk mengstop lelehan berpanjangan, tapi masa kat kl i cuba buat rawatan facial kat dia pakai lilin beli kat pasar malam, bungkusan kuning tu siap ada bedak sejuk lagi. katanya feel much better boleh nafas dengan sewenangnya. cer try.

    ReplyDelete
  16. wuah...krole pon dlu ada resdung...ada buat rawatan gurah as-syifa kat putrajaya...alhamdulillah pastu ok smpai skngni~

    ReplyDelete
  17. saya suka makan sambal belacan..org kata x elok sebab boleh dpt resdung..hukhuk

    ReplyDelete
  18. Sama lah kita. Tapi akk nyer tak teruk sgt, Tak tahan time hidung gatal. Tapi akk bedal juga seafood ☺☺

    ReplyDelete
  19. kitew pon ade resdung...klau pgi2 mesti bersin jew...tu blom lg klau kmas rmh yg berhabuk,mmng kne pkai mask klau x,bersin aje..tp skrng dh kurng.minum obat dri farmasi..

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com