Jan 7, 2013

Kawan Bias

Assalamualaikum wbt..

kecewa betul makan ikan bakar tadi sebab kurang masak..putus selera aku.. kang habiskan, sakit perut lak.. dah la perut aku ni sensitif.. nak buang kang ada kata membazir.. terpaksa la buang gak.. pffttt...

dah tetibe masuk ikan bakar pulak kan..

pernah tak jumpa kawan yang bias.. ni bukan biasan kaca ke, biasan cahaya ke..lain ye.. nak sebut pun bukan gitu..tapi lebih kurang macam by-us gitu.. hehehe

maksud bias ni berat sebelah.. base on drama melayu yang bersepah² skang, khususnya drama pasal bebudak kolej, sekolah etc..mesti ada puak kan.. cantik harus kawan dengan yang cantik.. blerghhhh..

dulu kat sekolah aku memang ada.. aku kira tak cantik, tapi sedap mata memandang *sila pengsan*.. jadi yang cantik ni hanya akan pilih yang cantik untuk dijadikan geng.. motip?? gedik maybe..

semalam pegi Alamanda.. aku duk sebelah meja yang ada 3gadis cantik.. siyes cantik dan borak pasal retis je.. dannnnnn, terdengar dia mengumpat pasal rambut seseorang.. last point dia, "nasib baik bukan geng kite".. pulok doh... telinga aku ni pun satu, duk dengar depa gosip buat apa la.. dasar telinga lintah!!!

kadang² bila dah disogokkan dengan macam² drama plastik, maka ramai la terpengaruh.. korang boleh tak jangan begitu?? mujurla aku tak memilih kawan.. erkkkk.. *cantik ke??*

btw, memang cukup terasa bila ada di kalangan kawan kite macam ni..

satu lagi pengalaman aku, manusia ni nak kawan dengan golongan yang bijak pandai je.. dah yang bengap macam aku ni guane?? maybe kalau sama² bijak ni leh transfer kepandaian masing² melalui sentuhan kepala..

pahtu yang kaya harus berkawan dan berdamping dengan yang kaya.. tapi bila aku tengok telefilem "Biar Mimpi Sampai ke Bintang" yang Elfira Loy dan Sharifah Sakinah berlakon tu, ok je.. tak ada pun cacat celanya.. so??

ni semua mentaliti orang.. nak seribu daya, tak nak seribu dalih.. 

tak perlu nak memilih dalam apa jua benda sekalipun..berkawan.. belajar.. kerja.. cari pasangan.. asalkan baik, dah cukup.. insyaAllah...

sekian..


notakecik : bakpe hari ni kawe tak dok mood ni weyhhhhhhh...

41 comments:

  1. kan.. tapi i jenis senang ikut....so i pilih personaliti yg elok lah contoh kawan p mana2 solat so i ikut lah. kalau yg tak jenis qada pun i ikut juga...so xbagus.. :/

    ReplyDelete
  2. akak freestyle, ko xnak kawan dgn aku sudahh. aku pn x nyusahkan ko kann... ko pn xde tanggung makan aku kann...

    ReplyDelete
  3. nak kawan kawanlah...takmo kawan sudah...

    akak dah lama takde kawan ni...hahaha

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum.. kesiannya kan siapa yang terkena tu. nasib baik geng sheila dulu, sempoi2. takda kira cantik ke hape. hehehe

    ReplyDelete
  5. ramai je realitynye org mcm ni..yg terdekat nfan cik fadh ni, pompuan tu berdamping dgn yg org cantik n pndai bergaya je..tp tgokkan gaya die mcm kelaut je..hahahaha

    ReplyDelete
  6. masa kecik tu comot2 lagi kak
    skank dah cun melecun hihi..

    ReplyDelete
  7. itu memang sifat kebanyakan manusia, memilih mana yang kita suka. even kadang2 tanpa kita sedari kita sendiri bias... tapi lebih elok kalau diserapkan dalam diri supaya jangan memilih kawan. berkawanlah secara ikhlas. ye dok???

    ReplyDelete
  8. dulu sy pernah kene sound sebab dikatakan nk kawan dengan org cantik je. aduhai. then bila naik u ni ade je yg bias. nk kawan dengan org pandai je. alahai

    ReplyDelete
  9. pesal tak pi alamanda tak call aku wei ... klu tak leh jumpa mu dik ..ai dok sebalah alamanda je

    ReplyDelete
  10. aku pilih kawan yg xtinggi..xpnt nak mendongak..hahaha
    #anda telah di tagging di #http://momyiman-tarisijari.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. mentaliti masyarakat slalu mcm tu..
    tapi rasanya org yg wat cmtu zaman skang nih very the kolot kann..
    watpa nk milih2 kwn..cantik tu tuhan blh tarik balik :)

    ReplyDelete
  12. gedik sgt yg memilih kawan nk yg cantik jer...akak x kira...kalo org tu cleaner sekalipun akak akan kawan...tak memilih....n tak rugi kalau kita ramai kawan....kan?

    ReplyDelete
  13. sy x kisah nak kawan dgn sesape pun.kita pun bukannya cantik mana nak bias2 ni.yg penting hati budi kan

    ReplyDelete
  14. Kat mana² ada jer org macam nih. Ignore jer lah.

    ReplyDelete
  15. Kalau Na pulak sape2 pun Na ok je kak..mat rempit ke ape ke Na kawan asl tak annoyingggg hihih

    ReplyDelete
  16. So far akak ada jgk jumpa yg kekawan ngan sama negeri jek..hahaha..tp ramai je yg pilih2 kawan ni..sbb derang sure ada kepentingan sendiri berkawan dengan orang tj xkawan ngan orang ni..hehehe..kan?

    ReplyDelete
  17. Betul..yg plg pnting tuk akak..kawan msti lah blh dipercayai...:-)

    ReplyDelete
  18. diskriminasi ni namanya kak. ish3.

    mentaliti masyarakat kena ubah, kalau tak sampai bila jadi lagu ni jugak. kan.

    ReplyDelete
  19. tak faham kenapa nak kena bias. kawan jela dengan semua. aman dunia. :) ni bias2....apa daaa.

    ReplyDelete
  20. @Hasrina : yg itu bagus.. mana yg elok pttla kite contohi n ikut..

    ReplyDelete
  21. @Sheila Salim : w'salam..sgt kesian.. elok la mcm tu, tak berkira..

    ReplyDelete
  22. @cik fadh : hahaha..dlm prose yg pandai bergaya la tu..

    ReplyDelete
  23. @Innanie | Ariffin : yup, berkwn dgn ikhlas n xmemilih adalah lbh bagus..

    ReplyDelete
  24. @najihahfara : biasala dik..agaknya pandai tu pun blh diserap ke otak dia la tu..

    ReplyDelete
  25. @eima : haha..mcm la ada no fon kannnnnn

    ReplyDelete
  26. @:::aZiE::: : eh, kite blh jd geng!!


    mekaseh..nt try join eh..

    ReplyDelete
  27. @aniswany : sgt kolot!! btl..bila² ms blh hilang nikmat cntik tu..

    ReplyDelete
  28. @Zurina Hj.Zainal : bagus kak mcm tu.. lagi ramai kwn, lgi senang hati..

    ReplyDelete
  29. @Jna marcello : hehehe.. tp kena pandai gak jg diri tau..

    ReplyDelete
  30. @Chekgu Azrine : yela, kdg² niat diorg tu slh..utk kepentingan peribadi je..

    ReplyDelete
  31. @Namee Roslan : memilih..biasala.. manusia kn mcm² perangai..

    ReplyDelete
  32. kite suke carik kawan yang satu kepala. huhuuh. senang. yang penting tak gedik. wakakaka

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com