Feb 21, 2013

Cari Rezeki | Jiran "jual ikan"

Assalamualaikum wbt...

Fuhhh...Fuhhhh..tarik napas dalam² kendian hembus pelan².. nak cari ketenangan dulu ni.. tenang la sangat!!

semalam masa otw balik keje, ternampak seorang hamba Allah yang aku pasti bukan orang malaysia.. lelaki.. menjunjung kotak² yang dah diikat.. kat tangan kanan ada plastik besar kaler putih yang isinya penuh botol kosong.. berlari² melintas jalan.. niat nak amik gambar terbantut.. sebab hati dah rasa kesian.. punya la bersusah payah dia nak tambah rezeki.. tak larat, dia bertukar tangan lak.. aku tau, berat bebanan yang dia bawak tu.. arghhhh, aku tak boley tengok orang gitu la.. rasa simpati...

..............................................................................

pagi tadi..aku tak pasankan pape pun kat cermin kete.. nak masuk parking kat opis, ternampak sesuatu.. nota!! nota dari jiran.. ayat sangat sarkastik..  katanya aku ada blok kete dia.. bila masa?? semalam aku tidur umah kawan aku, malam tadi parking kat porch sendiri.. porch sendiri?? so maknanya, dia ceroboh masuk dalam pagar umah dan letakkan nota bodoh tu kat kereta aku.. biadap!! sesuka hati je kan.. aku rasa aku tau sape.. jiran aku yang naik kereta wira itam sport rim kunen.. aku tak kisah la dia nak bagi nota tu.. maaf klu aku salah.. selama ni aku tak pernah kesah kalau jiran lain duk mencanak parking depan umah aku.. yang buat aku marah, MEMANDAI MASUK KAWASAN PAGAR UMAH AKU SEMATA² NAK LETAK NOTA TU.. CEROBOH KAN?? kalau rasa berani sangat, cakap la depan².. hangen pulak.. tulis salam dalam nota pandai.. masuk kawasan umah orang tak bagi salam pulak.. dasar!!

............................................................................................

makin bosan dengan keje.. macam² "rules" baru.. konon nak cut cost, tapi pembaziran arah lain kemain banyak.. manusia gila kuasa melambak kat sini.. apatah lagi manusia kaki kipas..


bila sekali mood aku dispoilkan..akan berlanjutan sehingga berhari².. lepas satu, datang lagi satu.. ujian tina..ujian.. susah nak sabarkan diri, tapi kena buat jugak.. tak rugi pun kalau bersabar...

okbai



notakecik : kecik besar kecik besar aku tengok orang depan aku ni.. apa² yang dia cakap, dah menyampah nak dengar..

36 comments:

  1. akak pn dah rasa bosan giler keje.
    nak jd surirumah je rasa jg anak sendiri. tp ada buat apa yg leh mendatangkan duit, takde la harap duit dari somi jek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. okla akak dh de somi, ada yg support moral fizikal.. hehehe

      Delete
  2. kite pernah dpt nota cam tu jgk...dituduh block kete dia..sbb masa tu tengah bengang gile..amek je nota tu..renyukkan n campak balik kt dalam kawasan umah dia..puas hati..huu :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. xleh renyuk n campak kt umah dia sbb ms tu kt umah akak... bengang sbb dia berani² masuk kwsn umh akak..

      Delete
  3. duhhhh org cm tu pon hade.pelik.boleh report polis taw tina.

    ReplyDelete
  4. k.izan pun tak boleh tgk yg keje kutip2 kotak, botol camtu. rasa kesian sgt.

    ehh...ada plak jiran yg main2 ceroboh masuk pagar sambil letak nota bagai. tak patut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih kan...huhuhu..


      sgt xpatut.. pdhal xde pun parking kt umh dia.. melampau

      Delete
  5. Ni org xreti berjiran kot..kong hajo la org gini klu akk la .huhu

    ReplyDelete
  6. boleh claim sbg penceroboh tu.repor polis je..bukti ade kan..biar kecut sikit dia tu
    tempat kerja kat mana2 pun sama..lagi pikir lagi tension..so kita buat keje kita je senang cerita

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikutkn hti yg sakit ni, mmg nk buat mcm tu.. tp better bincang.. atau ignore je.. hurmmm...

      tula, selalu sabarkan hati..

      Delete
  7. Dia nak ngorat kot.. hahaha


    Jom tengok hadiah kat sini - http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/senarai-sponsor-yang-baik-hati.html

    Menarik x hadiah? Hehe
    Jom join segmen ni kalau belum.. 100 penyertaan terawal akan dapat 1pcs Sticker Fridge Magnet / 1pcs Button Badges dari @Cenderahati Akamika Gift. Dan rebut hadiah2 menarik yang lain.. ^_^

    http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde mknenya...


      insyaAllah nanti join..

      Delete
  8. penceroboh. patutnya pasang alarm kak. hehe. jom dating

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak xnk pasang alarm, nk bela anjing.. pastu tulis, "awas, anjing garang"..kakaka

      jom!! bila?

      Delete
  9. aku ingat bebetui2 jual ikan td ... hahhahaha

    report polis

    ReplyDelete
  10. eeee..kalau ca, ca pon geram kak.. mcm dia tu x wat salah lak kan..akk xnak balas ke surat cinta dia tu..haha..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum tina, bawa bersabar ye. sekeliling kita ni banyak ragam. dugaan ni mematang kita, just jgn banyak tension2 okey. smile always :)

    ReplyDelete
  12. isk isk iskkk takut pulak bile tau org boleh masuk pagar kite sesuka hati

    sabar dear..sabarrrr :)

    ReplyDelete
  13. bosan jugak nie..jom kite benti keje..ehhh,tp sape yg nak bg duit..okayh, terpaksa batalkan niat..hehehhee..

    sungguh biadap itu jiran..suke2 jer nak masuk kawasan umah org..lagi satu situation first tuh sama la kite...kesian sgt tgk org gitu..sayu je hati bile nengok..

    ReplyDelete
  14. pasni kena letak cc tv baru tau sapa yg but nota tuh...tetiba cctv jual terhangat dipasaran gara2 amah balaing baby huhu...

    ReplyDelete
  15. dia nak mencari rejeki tapi dia x tahu peraturan .. kesian dia .. hurmm

    aduh dikk manusia macam kat opis adik berlambak kat tmpt akak nie .. rasanya semua sama koot ! huhuh

    ReplyDelete
  16. Aduyaiii..salah org la kot..:-)

    ReplyDelete
  17. macam macam jenis orang pun ada zaman sekarang ni...

    ReplyDelete
  18. jap tak paham apesal orang tu bangang sangat pegi ceroboh masuk nak letak nota tu. pehal kan?

    ReplyDelete
  19. Woi sangat biadap nyer masuk halaman rumah orang macam tu jer. Dah la masuk, letak nota gitu pulak. Sabar Tina sabar, biar I yang marah2 dorang ok.
    POlitikus di tempat kerja mmg paling susah nak dihapuskan. kena baaaaaanyak bersabar, dan ketap bibir sampai berdarah huhuhu.

    ReplyDelete
  20. Memang kena banyak2 sabar ok..Tapi agak melampau la kalau jiran boleh masuk rumah sesuka hati kann

    ReplyDelete
  21. Sabo jer lah. Suka suki jer menceroboh umah orang.

    Kat mana2 pon ada kaki kipas. Pandai kipas cepat lah naik.

    ReplyDelete
  22. nyampah gila dengan orang kaki mengampu, gila kuasa dan macam2 lagi.. zzzzz..~,~

    ReplyDelete
  23. aih, sanggup menceroboh masuk. tak gentleman langsung lelaki tuu. kalau lelaki, patutu cakap depan2. baru cool. hehee :D

    ReplyDelete
  24. company biasa la..sikit2 nak cut cost..tapi yg membazir tu bos2 jugak..hahaha

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com