Feb 28, 2013

Please say "PLEASE"

Assalamualaikum wbt..

finally ada gak entry kedua setelah aku agak pening langau... boley??


sikap orang Malaysia ni berat mulut.. aku tak kata orang kite iaituorang Melayu.. aku cakap orang MALAYSIA ye.. susah nak cakap please.. tolong... susah benar.. berat mulut..

mintak tolong kat orang lain, tapi tak ada keluar perkataan yang menunjukkan kau sedang mintak pertolongan.. dah macam arahan pulak.. yang dengar ni jadi sakit hati.. mintak tolong kan?? so, boleh tak letak perkataan "tolong" tu... Jelita lagi bijak sebut fliss.. eh, termasuk lak kesah dak Jelita si monster tu.. promot sikit

senarnya sakit hati dengan manusia kat opis ni.. nak suh aku tolong amikkan pen untuk dia.. tapi cara dia tu, campak pen yang dah habis dakwat depan aku, then cakap, "tina, amik pen untuk i".. aku rasa macam nak bagi makan kaki je.. biadap tahu..biadap.. aku memang kuli kat sini, tapi bukan kuli batak ko!!

hah ingat, nak mintak tolong tu biar ada gaya mintak tolong.. jangan biadap.. nanti sampai ke sudah orang tak hirau.. nanti silap haribulan mati sendiri.. ehhh, teremo pulak.. dah pulak teringat kisah si penipu.. bila dah berkali² menipu orang kampung, langsung orang tak percaya sampai la dia ada mintak tolong pun orang tak hirau.. ada kaitan ke?? ibaratnya macam tu la.. mulut tu jaga sikit.. kita kan orang timur, ada adab.. 


dah panjang pulak aku bebel.. okbai



notakecik : hari ni nak masak..yay!!! eksaited sebab jarang masak...masak pun makan sendirian berhad jugak.. tak habis, buang.. membazir..

23 comments:

  1. kan..? kalau sama level lagi bes, mengarah dah mcm bos arah pekerja. malas betul nak layan mcmtu..

    ReplyDelete
  2. ego kekadang tercabar bila ada manusia yg tak beradab..huhu..nak tak nak simpan dlm hati.senyum..ahaha.. sabar ja la..~ lg satu manusia ni susah sgt nak ucap TERIMAKASIH.. berat mulut betul

    ReplyDelete
  3. Mcm cerita penggembala biri2 yg tipu org kg tu ke? Hehe
    Terpengaruh cite upin ipin la ni
    Tp ada kene mengena kott ;)

    ReplyDelete
  4. that cry wolf vs fliss... agak jauh panggang mu dari api mizzT ;)
    tapi takper since u promote "fliss" ni, kami terima seadanya. Dulu masa I kerja, semua my bosses dekat semua tempat kerja, walaupun depa boss, depa selalu cakap "please" kalau minta I buat something. haaaa kami terima gaji pun dengan berbesar hati hahaha.

    ReplyDelete
  5. sangat² setuju!

    wahhh tina nak masaklah :)

    ReplyDelete
  6. huhuhu.. ada yg kata 'please' tapi dengan nada cam org nak minta penampar.. sangat annoying..

    ReplyDelete
  7. kite pon lagi gemar kalau irang selitkan sekali perkataan 'tolong' tuu. nampaklah santunnya. kite yg nak menolong ni pon, senang je hati. :)


    tadi kan sekali pandang tajuk macam please say 'cheese'. heheheee

    ReplyDelete
  8. biar org buat kite jgn kite buat org ngeee

    ReplyDelete
  9. Mcm mcm kan...x per, buat bodo jaa...:-)

    ReplyDelete
  10. itulah , org makin hari makin biadap pulak. kengkdg kita yg stress ats pbuatan dorg. tp bukan semua la kan :)

    ReplyDelete
  11. oh...seyes banyak jumpa org sebegini...:( hope mai kita semua budayakan nilai2 murni :)

    ReplyDelete
  12. hmmm betui la ..
    budaya negara kite ni dulu penuh adat skrg semua org biadap...hmm

    ReplyDelete
  13. tolong ... can make a different ecece....i plak kalau nak apa suka cakap.....boleh tolong bagi pen? maceh...hehe

    ReplyDelete
  14. kalau tgh drive org tiba2 nk ptong q tak bg signal. sama kes la kan? :p

    ReplyDelete
  15. Assalam,

    kadang2 nak ungkap kan perkataan terima kasih pun payah...berat sangat mulut..

    ReplyDelete
  16. btul puteri..kan kalo disertakan perkataan tolong tu lebih sopan..dan orang yang menolong tu pun lapang jew dada~didikla diri kta sntiasa menyebut perkataan tolong ni pabila meminta prtolongan orang lain~

    ReplyDelete
  17. mmg konghajo.
    boss kite pon kalau nak suruh buat keje die cakap tolong tau.
    huhuhu

    ReplyDelete
  18. saba...memang manusia ad mcm tu...kena simpan dlm hati je la

    ReplyDelete
  19. kita mengalami masalah yang sama
    hehehe

    ReplyDelete
  20. kali ni teringat kat Shinchan pulak..

    org dewasa selalu komplen yg cerita Shinchan tu bagi contoh yg buruk terhadap anak2..kalau ikutkan, memang pun..sebab kecik2 lagi dia dah miang..hehehe

    tapi ada 1 scene tu, Shinchan cakap kat papa dia: "Cikgu Yoshinaga kata, kalau nak suruh orang buat sesuatu, kena gunakan perkataan tolong."

    ReplyDelete
  21. kalau boss takpe lah kot. sebab dia boss. kalau nak minta tolong gitu....hmmm. heheheh hihii. taktahu nak tolong ke tak.hehe

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com