Jul 11, 2013

Bukan Dengki atau Iri Hati

Assalamualaikum wbt...


Bangun masak untuk sahur dalam keadaan sejuk sebab hujan mencurah² ke ladang gandum... Alhamdulillah, rasa gak udara nyaman.. Apatah lagi nak pegi keje tadi, hujan masih turun, mata lak layu.. miahaha.. Encik Hubby aku siap sergah lagik tak nak bagi aku ngantuk.. kekeke..


Habis dah mukadimah..
gini, aku nengok kat FB la kan, kemain ramai yang update status yang kebanyakannya suka mengkondem orang..


Baru si A update status kenapa ada sesetengah manusia ni taksub dengan sesuatu benda sampai sanggup berhabis duit...beratur panjang..semata² nakkan sesuatu itu.. okla, betul la dia kata sebab dia cuma nak tau kenapa je..

Then si B naik lak status yang katanya manusia yang mempertikai tu dengki dan iri hati sebab dia boleh beli.. hey, apa motip ko tu.. bukan dengki atau iri hati, cuma menjadi persoalan kenapa orang sanggup luangkan masa berjam² menunggu giliran untuk dapatkan sesuatu itu..

macam tu jugak bila ko pertikaikan nape peminat bola sepak tegar sanggup beratur beli tiket bola berjam² tunggu giliran, pastu berasak² masuk stadium..sudahnya ko cakap, baik tengok kat umah boleh golek², habis game terus tidur..

dan bila orang bandingkan juga situasi ko dengan, "baik beli kat pasar malam dengan harga tu dapat 4 helai..".. ko melenting kata kualiti tak sama la, keselesaan tu kurang la..


sama je kan konsepnya.. jangan la melenting tak tentu arah pastu kata orang iri hati sebab ko je laaaaaa dapat beli dan mampu beli tapi orang lain beli cap pasar malam..nyampah enuff??


aku malas nak kondem.. ko beratur sehari suntuk lantak ko la.. tapi jangan la riak bila dah dapat beli dan pakai tu.. paham tak??


ni kalau ada yang terasa aku mintak mahap ye..



ikhlas dari,
golongan marhaen

24 comments:

  1. akak rasa cam boleh agak pasal apa
    pasal tudung tut tu ke?
    dr segi logik akal,akak pun pelik smpi bermalam tunggu kedai bukak.mcm tak percaya pun ada
    ker promosi je lebih?emm yelah,sbb akak pun tak mampu nak beli.bukan x boleh beli tp mmg x minat
    hahhaa

    ReplyDelete
  2. baguslah dia sabar nak tunggu... sampai 2 hari pun boleh. tapi bab riak sbb mampu beli yg mahal2 tu tak perlulah kot. kalau k.izan lebih rela duit yg byk2 tu disalurkan utk benda2 yg lebih berfaedah kan

    ReplyDelete
  3. hahaha eka tau pasal apa ni, pasal tudung tuttttt

    eka pun pelik, kenapa ya dorang beria2 sampai cmtu. Nasib la eka tak minat

    ReplyDelete
  4. alaaaa.... bukan dia sorang aje yg mampu..ramai lagi yg mampu beli...cuma maybe diorang rasa tak berbaloi kot berabis untuk itu...kalau kite beli kat pasar malam aje...sepuluh boleh dapat...selesa jugak...
    kadang2 orang suka beli yg mahal2 ni untuk kepuasan hati diorang kot..untuk reward diri sendiri la macam tu... tapi kalo riak tu mcm kelakar pulak..beli itu pun nak riak....kehkeh...maaf ye terpanjang pulak komen ni...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy rasa betul kot,diorang beli utk keyakinan diri
      kalau kita yakin tetap lawa pakai tudung rm5 kira oklah kan?
      hahaha

      Delete
  5. kalo pasal tudung tutttt, hihi dasyat2 ek dorg..tp kalo ade duit mmg bole je beli, ckp pasal minat pown lg kite xbole larang, jnji xguna duit kite kan..nk tutup aurat asal cukop syarat menutup aurat ok lah..jgn lari niat menutup aurat tu sudahlah..hihi...

    ReplyDelete
  6. mcm2 skrg ni..itulah namanya manusia..susah nak hakiskan perasaan riak, susah utk di tegur..makan hati n bla2...

    selalu think positive insyaallah x der perkara2 negatif yg syaitan laknatullah suka tue..:)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum tina. ragam manusia :p

    ReplyDelete
  8. huhu biasalah tu wak...lain org lain caranya...bagi krole sebabnya senang sja...kepuasan...biar berejam dia tngu contoh nak beli cendol kena berbaris...panaska, hujanka...dia tunggu je...sebab bg dia berbaloi sangat2 kan....wallahualam~

    ReplyDelete
  9. Rasenya bukan pasal tudung tuttt jek gitu
    Pasal nak beli tiket konsert org barat tu pun samo jugak

    Mcm2 ragam org ni
    Kita just tanya jek, dah dikatanya iri hati
    Padahal takde rase apa pun huhu

    ReplyDelete
  10. Semua orang ada cara memasing nak up diri memasing ek..hehe..dlm fb tu nk solat pun nak citer 1 dunia..haihh

    ReplyDelete
  11. ade ke orang beratur nak beli tudung..suke hati dorang la...hehe. ape2 pun..stiap kali berstatus FB...fikir dan kaji dulu...sama lah..sebelum melenting..fikir dan kaji dulu...sekian..hehe

    ReplyDelete
  12. kalau ada apa kemewahan....jgn ditunjuk sgt sbb nnti Allah tarik baliknanti..haaaa

    ReplyDelete
  13. sebab FB la org update status macam tu. cuba takde takkan org tiba-tiba nak kondem pakai msg dgn no ntah sape2 haha...kadang jalur lebar ni ada kebaikan dan ada keburukan kak :) elok tak nampak org iri hati atau dengki atau sebagainya atau seumpamaannya terus terserlah semua sebab FB

    ReplyDelete
  14. setuju .... aku ade sorg kakak opis ni kan gitu la perangai die ... kat opis aku dulu org memula pakai "tut" ala yg org meroyan beratur sampai pukul 6 pg dah ade dah tgu pintu buka tu kan ...
    memacam die kutuk aku ... bazir la tak lawa la .. memacam la ... tp skrg ni die meroyan sesorg sbb bg aku terlampau byk yg fake its not rare anymore .... so stop beli ngan gilekan mende tu ... hmm

    motip kakak tu hang tau nape die dok pulun beli tu ... die sendrik ckp kat aku ... nanti k lu dok ipar duai boleh la up² diri ... gile ... pastu dok ckp aura klu pakai mende tu len macam ... gile lah ..aku dulu pakai sekadar memenuhi tuntutan agama je tau ....

    dik hang cite pasal kedai bangi tu ke wei ...sama la aku

    ReplyDelete
  15. Manusia Tinn...sentiasa tak berpuas hati ....minta dijauhkan kita dari sifat yg macam tu..bersyukur dan berpada2 dengan rezeki yang diberi...nauzubillah..

    ReplyDelete
  16. Biasalah tu. Manusia ni kan ada bermacam2 ragam.

    ReplyDelete
  17. mana ada manusia yg slalu puas hati..even kdg2 diri kita sniri pn slalu xpuas hati dkt org,apatah lg org lain kan..kena ajar diri husnuzon je la kak ^_^ besangka baik dgn org :)

    ReplyDelete
  18. biarkan sudah... mcm tu pun nak update status hahahaha .... jgn dengki² atau irihati .. buat hal sendiri jer kan...

    ReplyDelete
  19. aduhh lantak lah mereka dikk
    sebenarnya bila kaita sebuk kata hal org , kita snediri kadang2 x sedar sama sahaja huhu

    ReplyDelete
  20. nak pakai tak salah tapi jgn smpai terasa hebat dgn apa yg kita pakai huhu..yg murah pun cantik aper ekekeke..

    yg penting kita tak join segroup dgn org2 yg memeningkan kpla huhu

    ReplyDelete
  21. tak tau lah nak orang pesen cenggini kak. huhuuu :D

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com