Jul 30, 2013

Projek Kuih Raya | Choc Chips dan Almond

Assalamualaikum wbt..


Tak ada la projek sangat.. buang masa hujung minggu je.. boleyyy??

Semalam bercuti, amik kesempatan buat biskut raya.. dah alang² Sabtu lepas tu aku duk membeli bahannya, maka lancarkan la projek sekut raya tu.. macam biasa la, tetiap taun aku memang akan buat kukis choc chip.. tapi berbeza resepi tetiap taun.. sebabnya, rezepi yang dedolu dah pun ilang..


gugel punye mengugel, dapat la resepi ni..

biskut Choc Chips dan Almond sumber SINI
Bahan A 
250 g butter 
160 g gula halus 
1 biji kuning telur 
1 s/k esen vanilla 


Bahan B [gaul rata] 230 g tepung gandum] 
20 g serbuk koko ] ayakkan 
100 g coklat cips 
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice] => aku tak guna punnn
50 g badam cincang [roasted] 
50 g nestum 

tu diaaaaa...siap bermangkuk².. feeling chef gitu.. wakakaka..

Cara 1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati. 
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata. 
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu. 
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang. 
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak. 
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara. 


gambar cara² tak sempat snap sebab encik Hubby duk perati aku buat sekut ni.. malu kot nak snap² gambar.. 

so, ni lah dia hasilnya!!! taraaaaaaaaaa....
ni la dia sekut aku tu... itam.. macam hangit.. tapi itam ni sebab terlebih serbuk koko.. okla, encik hubby pun kata sedap.. ehhhhh...silap, dia kata "boleh la".. jujurnya awak ni.. hahahaha



okla...selamat mencuba.. aku saje je pos resepi ni.. tak tau nak post entry apa dah.. amik ati BE woiiii..



notakecik : lagu raya makin kerap berkumandang.. mood raya belum ada.. nan hadooo

16 comments:

  1. Assalamualaikum. sodapnya! tak sabar nak cuba!

    ReplyDelete
  2. rajin buat biskut ye... :) akak datang singgah sini.. :)

    ReplyDelete
  3. aku sekali pun seumur hidup tak penah buat biskut ..mls...hahha

    ReplyDelete
  4. akak jual je nampak sedap je tu.

    ReplyDelete
  5. hahahahahahaha boleh la ngan sedap. Lebih kurang je. kesimpulannya sodapp lah tu.ahahahaha

    ReplyDelete
  6. sedapnyaaaaa...ok nnt boleh try hehe

    ReplyDelete
  7. fuyoo. siap dah 1 kuih raya. haha :D

    ReplyDelete
  8. wah cam chipsmore r tina~ best ni..nak try ujung minggu ni r huhuhu~ kena tunggu ujung mnggu jgk~

    ReplyDelete
  9. sodappnyer kuih raya tuuu.,ehHHee

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum mizz...wah sedap jer tengok biskut tu...:)

    ReplyDelete
  11. Hehehe jujur jugak. ok la kan dari takder.

    ReplyDelete
  12. Wah rajinnye . Sekrang nie pergi entry mana je semua pkai duk update psal kuih raya . Hehe . Mnyelerakan . Pos sini skit . Hehe

    ReplyDelete
  13. amboiii rajin tau..akk tunjuk2 jer dik..x larat dah ni huhu

    ReplyDelete
  14. macam senang resepi yg ni... nak buat x terbuat...

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com