Aug 21, 2013

Kebimbangan hati seorang ibu

Assalamualaikum wbt..


wah..wah..lama kemain aku tak update blog kann... hari tu kononnya nak update, duk tangguh².. pastu Isnin sampai Selasa lak aku mc.. yess, mc.. xpernah dapat mc sampai 2hari.. biasa sehari je.. tu pun aku yang mintak.. ni doc bagi gituuu je..

ok, nak mulakan cerita.. agak panjang sikit.. just nak share dengan korang je.. seminggu pas raya tu, aku ada buat checkup, dan disahkan mengandung.. tapi tak sure berapa minggu, doc just bagi anggaran dalam 4@5 minggu macam tu.. nak scan pun dia kata awal lagi..

esoknya terus demam... phewww.. dugaan betul.. nak makan ubat pun takut².. gambar yang kat instagram tu sebab aku demam la korang.. kekekeke...

Sabtu lepas, encik husband ajak pegi Mines.. kononnya nak beli sandal yang sesuai untuk ibu mengandung.. turun bawah, naik atas..pusing keliling..akhirnya jumpa gak.. memandangkan aku ni memang kaki rayap, selagi tak penat tak benti..

Ahad pulak, aku round Alamanda.. sebelum tu lepak kat taman depan PICC nuuu.. berjalan lagik.. pegi Alamanda, round² sana..tengok wayang.. habis tengok wayang, pegi beraya.. dekat maghrib baru sampai umah...

nak dikisahkan, petang tu masa kat Alamanda, aku pegi toilet.. ada darah.. siyesli terkejut.. tanya encik husband, dia kata tak sepatutnya kuar darah.. dalam pada cuak tu, aku still berjalan.. malam tu kat umah, pas maghrib aku rasa lain.. kali ni rasa macam period.. darah kuar lagi.. dalam kuantiti yang agak banyak..

terus sesiap dan kuar pegi klinik.. sampai klinik, doc tak check ke apa, aku cite prob..dia trus suh aku pegi hospital... dan² dia buat surat.. ayat paling tak boleh blah dari beliau, "awak kena pegi hospital, nanti kat sana doc terus CUCI".. slumber badak je kan.. aku suh scan dulu, lastly dia kata doc yang scan tak ada.. hey, nape tak cakap je kat aku suh g klinik lain dulu before ko memandai decide untuk cuci.. dalam hati dah maki macam².. 

kuar dari bilik doc, tak malu untuk aku nanges kat situ gak.. hubby tolong tenangkan.. dia ajak g klinik lain.. klinik kedua ni, aku tanya sesiap ada tak scan.. dia kata ada dan aku bagitau masalah aku.. memang tak yah tunggu lama la sebab maybe kes kecemasan..

doc ni trus scan perut aku.. masa tu sejuk semacam... takut kooo.. dari umah dah nanges kemain.. dan hasil scan tu...taraaaaaaaa....
 nampak tak tu?? kecik je.. dan rupenya dah 7minggu..  doc kata Alhamdulillah kantung masih ada.. cuma rahim aku tak cukup kuat.. penat maybe.. yela, raya kann.. aku beraya non stop.. makan minum main bedal je.. yela, mana tau aku preg kan.. dan skang ni masih dalam keadaan berjaga².. 


malam tu jugak aku dapat mc 2 hari.. doc suh aku duk umah, baringggggg je.. tergelak aku.. doc kata, "saya siyes ni..".. ok doc, maaf.. kuar dari bilik doc, nanges lagi.. hoh, cengeng ko tina.. nanges sebab Alhamdulillah sebab tak ada pape.. syukur sangat...



nah, ni mcnya.. korang cuba tengok sebab musababnya.. THREATEND ABORTION.. tak seram ke baca tajuknya tu... so, 2hari melangutttttt je la kat umah.. dan hari² gak la mak aku duk call tanya... 


macam² aku dapat pesanan.. tak boleh makan itu..makan ini.. tak boleh itu..buat ini.. adesss..adesss...


sebenarnya, takut gak nak over excited.. lagipun usia kandungan awal lagi.. so, ibu² kat sana tu, ada tak tips² untuk aku ni.. yela, ni pestime aku.. nak tau gak apa boleh apa yang tak boleh.. makan pantang ke macam mana.. sebabnya aku nak buat pape pun takut.. even iron baju pun, tak lama pastu perut rasa kejang..


okla, panjang bebenor dah ni..sekian..




notakecik : mohon doakan yang terbaik untuk aku dan baby ye..

33 comments:

  1. tahniah sbb pregnant..ooo..xde tips..sbb mun pon xkahwin lg..hewhew

    ReplyDelete
  2. Haa..jgn nak melasak main sembunyi2 bagai lagi tau...jaga baby n diri tu elok2 ..btw..congratulation mom to be ;-)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum tina. alhamdullilah. bakal mommy to be. bestnya, jaga kesihatan baik2 tau, jangan jalan kuat2, makan minum kena jaga gak. sampaikan salam kat makhluk kecik dalam perut. heeeeeeee ♥

    ReplyDelete
  4. tahniah...
    1st time bby yerp..
    beiasanyer org kata rehat secukupnyer:)
    congrat sekali lg.

    ReplyDelete
  5. Kak Tinaaaaaaaaaa Tahniahhhhhhhhhh. yeay baby is on the way. hihihi. jangan buat keje berat2 tau. jangan banyak berjalan sangat mula2 ni. banyak berehat. kalau kite pon dah nanges. bestnyaaaa! hihihi

    ReplyDelete
  6. sis..mungkin sis pesen rahim tak kuat..kena berjaga2 sentiasa..buat masa 2-3 bulan kandungan ni jangan banyak sangat naik tangga..banyak angkat benda berat..stress also cannot..hehehe

    neway..a big CONGRATS!!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. tahniahhh kak ! mudah-mudahan semuanya elok sampai sembilan bulan sepuluh hari ea kak. wiwiiwiwii :D

    ReplyDelete
  8. Tahniah memanyak MT.. tips?.. senang jer.. relaks.. tarikh nafas panjang2.. duduk tenangkan diri .. enjoy saat ini.. sebab MT kena rehat banyak.. nak jalan boleh tapi jgn over jalan.. waktu perlu rehat.. rehatlah.. apa2 pun tawakkal.. apa sahaja ketentuan ALLAH SWT pasti ada kebaikan .. jaga diri ok.. waktu nie.. encik hubby kenalah ambil alih tugas MT.. :D

    ReplyDelete
  9. salam tina..tahniah sbb dh pregnant. has ms pregnant kat Khasif dulu pun sm kes sm tina..siap keluar darah berketul-ketul ingt dah gugur..tp alhamdulillah Allah panjangkan nyawa baby..doktor bg mc 2 minggu lebih, lepas tu amik cuti tanpa gaji sebulan sbb nk jaga kandungan..memang kena rehat tak boleh buat keje lansung. so tina memang kena jaga betul2 okey..jalan banyak pun tak boleh..naik turun tangga pun kl ikut tak boleh ms awal2 ni sbb rahim tina tak kuat...kl org rahim kuat takde problem nak panjat nak berlari..lagi satu, has makan ubat kuat rahim sampai kandungan dah 4 bulan baru stop..rehat betul2 tau..biar cik abang je yg buat semua keje kat umh..hehe...

    ReplyDelete
  10. ni sume rezeki.sy dlu 1st preggy x sedar pun.balik kg siap mandi sungai buat terjun berpusing,panjat pokok rambutan,lompat2 main badminton...blk je pjaya upenye da 4minggu..tp 2nd time preggy sy sedar,punyelah jaga makan,jga pgerakan,baru nk masuk 6 weeks gugur.tu sume rezeki Allah swt.yg tak dijaga,menjadi.yg dijaga,tak menjadi.

    ReplyDelete
  11. tahniahhh..sorry tak boleh nak bagi tips untuk orang preggy sebab ahkak masih lagi anak dara..uwaaaa haahhahahaa...

    ReplyDelete
  12. 1st tahniah dik

    2nd biasanya awal2 nie org x lasak2 sgt dik .. risau perkara macam nie berlaku .. bila kepenatan mudah jatuh ..

    3rd sbb biasanya pd awal2 lagi kita x tahu rahim kita kuat atau tidak .. x tahu dia dah boleh pegang cukup kuat atau tidak .. jadi memang selalu dinasihatkan tidak berxtvt lasak dan berjalan sangat .. ( tapi x per .. 1`st xperience kan .. lepas nie xtra care ye dik )

    tapi alhamdulillah bila dr cakap ok .. sbb ada tu kantung sahaja ada .. tapi dah x der nadi .. dia kuar menjadi darah haid yg pekat .. sbb masih baru .. syukur masih ada rezeki kan ;)

    x per doa banyak2 , insyallahh kalau ada rezeki akan ada .. allah maha mengetahui .. ;)

    ReplyDelete
  13. Tinaaaaa...tahniah. Happy for you. Ko gi klinik mana dik sampai dr suka suki soh cuci tanpa buat scanning.

    Biasalah tu. Hormon ibu mengandung memang sensitif. Sket2 nak cembeng. Take care tau. Jgn lasak2. Mcm akak ni tak per lasak2 sebab dah biasa. Sampai tak sedar dah pregnant 5 bulan. Ini kisah thn lepas yer.

    ReplyDelete
  14. Lupa plak.

    Selamat menempuh 40 minggu nan indah.

    ReplyDelete
  15. salam tina..kes awak mcm sy jugak,dlm 6-8 minggu mcm tu ada minor bleeding..better ambil obimin pluz as supplement utk awak n baby..after ambil obimin pluz tu alhamdulillah,xde bleeding lagi until now dah 19weeks..pape pun,tahniah ye sis n take of urself n baby...^.^

    ReplyDelete
  16. Tahniah MT..rsnya rahim rendah ni..tht why da bleeding..kurangkn bjalan buk n angkat apa2 jer benda2 k eventhough ringan..tkut impak kita menbongkok tu..neway take care n jg mkn k..:)

    ReplyDelete
  17. tahniah...tahniah..tahniah...
    happy akak dengar berita baik ni.
    jaga diri bebaik tina. awal2 preg ni mcm2 leh jadi.
    jaga makan, jaga hati, jaga pergerakan.
    jgn aktif2 sgt...

    ReplyDelete
  18. tahniah!
    buat masa ni sila jadi PEMALAS ok! duduk je mkn tido jgn sibuk nk jalan2 sgt. buat smntara waktu je, bkn nk manjakan diri tu,tp sayangi lah si kecik yg baru nk menumbuh kt dalam tu.kita mmg tak rasa apa tp kita dok pressure dia kat dlm..so pls pls..rehat bebanyak. make sure jgn miss folic acid k. n 1 lg, utk awal2 ni jgn makan bnda2 pelik sgt.ubat2 ape pn jauhkan dulu.

    ReplyDelete
  19. kandungan baru lagi... jgn berjalan sgt

    ReplyDelete
  20. Tahniah... Hati2 jaga kesihatan betul2, rehat kena jaga, makan kena jaga jangan lasak2. Tak mao stress2, hepi2 ja semua tu mempengaruhi yang kat dalam tu nanti.

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum mizz..tahniah2 yer bakal jadi ibu...;)

    ReplyDelete
  22. tahniah ye tina...di awal kandungan ni sebaiknya elak kerja berat2...pastu emosi kena mantain cool...takyah nak fikir sangat...kalau boleh relaks je.

    ReplyDelete
  23. lama tak masuk sini.. tau tau dah berisi.hehehe, tahniah ye..

    semoga syawal kali ni lebih berseri dan bermakna.. :)

    ReplyDelete
  24. hmm sbb dah tau rahuim tak kuat ... ko kena byk rehat kerja rumah biar laki ko je buat dik
    sampai usia kandung dah agak kuat lebih kurang 4 bln gitu br boleh nk aktif sikit .. buat masa ni kena rehat lah ...

    mkn tu mmg kena pantang la sikit sbb rahim jenis tak kuat ni kan ..
    yg tajam2 nenas, cuka tebu,,air kelapa ...hmm ape lagi ek ..ai pun dah lupa nanti dah ingat aku kongsikan .... paling penting pantang mkn ngan cukup rehat ....

    ReplyDelete
  25. tahniah bebeh...mak maseh kosong...kosong...kosong...bak kata najwa latif...xpo, Dio nak soh mak hanimun laie tuhh...take care tau..

    ReplyDelete
  26. alhamdulillah .. tahniah .. sy doakan moga kandungan awak sihat dan baik yer .. sy nak bg tips pun x pernah alami .. cuma jgn bnyk bergerak dan brdiri lama kot .. mmg kene berehat btl..

    ReplyDelete
  27. tahniah tina...
    nk cite skit ni..ade budak ofis period tp dia pregnant, pelik kan sbb dok kata darah kuar tu sbb penat o sebab badan kita cm tu :)
    take care!!

    ReplyDelete
  28. wahhhh..tahniah sahabat. rezeki kau nak dapat baby.happy

    ReplyDelete
  29. akak..meremang bulu roma bila baca doc suruh CUCI..

    alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah..

    jaga diri akak..over excited for you!!

    ReplyDelete
  30. semoga dipermudahkan...bestnya first babay kan...tp take care byk2 ya

    ReplyDelete
  31. Congaratulationsssssss. So happy for u, and kalau dah jadi macam tu, better take extra care. As for myself, I tak der la pantang sangat bab makan, yang penting amalkan pemakanan sihat...gitew hehe. Buat kerja pun ikut kemampuan sendiri la. Dont over exhaust yourself, have a good rest, tak bergerak langsung pun tak elok juga. U take care dear, and congrats again.

    ReplyDelete
  32. lama x ke sini, singgah jgk nak ucap tahniah & jaga diri yer !

    ReplyDelete
  33. akak, sama ngan adik eka dulu. Masa first ni please jgn banyak sangat jalan2 ke apa ke. Adik eka dlu, dia terlalu aktif.

    Dah tau dah pregnant masa tu, pastu kerap la kehulu kehilir. Rahim tak kuat.

    kira akak kena bed rest la kan. Baring.

    Alhamdulillah untuk yang kali kedua ni, dah 5 bulan dah. kejap je masa berlalu.

    semoga kandungan akak sihat smpailah waktunya. Amin

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com