Sep 26, 2013

Pengalaman | Buku Merah Jambu

Assalamualaikum wbt...



ek eleh...baca tajuk pun tau la... agaknye kot korang yang golongan mak² kata gitu.. kekekeke.. normal la kan.. sense of ibu²..


okla, ni cerita pengalaman orang pregnant anak pertama dan 1st time buat buku merah jambu.. call untuk appointment dulu.. tanya berapa minggu dah.. dia kata 10minggu ke atas dah boleh buka buku.. 

tarikh sepatutnya aku pegi.. tapi waktu tak sepatutnya aku datang.. appointment kul 10.30pagi..aku redah kul 8pagi.. seb bek cik misi tak marah dan aku dapat excuse sebab aku baru nak buka buku.. kalau tak, memang tak ada la dia nak awalkan giliran aku..


masuk² je, kena urine test.. kemain kejap.. nak beratur kat toilet lama.. cessss.. pastu, kena gi makmal.. sah aku tak tau mana.. mujur encik hubby setia temankan aku.. aku tersilap bila masuk makmal yang semunya golongan warga emas.. wakakaka.. patutla len macam diorg nengok aku.. hah, tang amik darah ni, mahap la aku tak nengok pun.. takut pitam kat situ je.. banyak gak cik misi amik..


siap tu lak, kena g check up.. timbang berat, ukur tinggi.. well done tina bila ko ni underweight rupenya.. cuma 38.5kg.. wakakaka.. nasibla, nak buat macam mana kannn.. selera makan aku memang ilang terus masa awal preggy ni.. dan oleh kerana kes bleeding hari tu, aku kena rujuk ke doktor.. part ni tak best.. sejam setengah kot aku tunggu nombor aku naik.. yang menenangkan aku dah tentu encik hubby.. aku dahla lapar masa tu.. siap suh cik misi check nombor aku ada ke tak.. okla, dalam tu scan hape bagai.. baby Alhamdulillah sihattt.. Mami suka!!!


siap ni, kena masuk klinik gigi pulak.. last step tina..last step.. kat situ check gigi..cuci sikit..dah siap!!! seb baik... masa tu pun dah kul 12pm.. lama jugak aku bertapa kat klinik tu.. skang, baru la aku paham macam mana rasanya ibu² mengandung kena pegi check up.. sakit masa menunggu giliran je.. okeh, pasni hubby tak yah teman.. anta je...


perasaan nengok buku pink tu sendiri...rasa nak belek tetiap masa.. paling syok bila encik hubby tengok gambar scan tu.. explain kat dia mana kepala, mana badan.. aku pun eksaited.. tapi tu la, awal lagi usia kandungan ni.. aku sangat² tak berani nak over eksaited.. cuma doa banyak² moga semuanya baik belaka...

due date 12/04/2013.. sebulan kendian anny kami yang ke satu.. wiwiwiwiwi





notakecik : harga  minyak ron95 bakal naik lagi?? syabas betei!!! terima kasehhhhhhh

22 comments:

  1. Bab buka buku ni yg x syok nih..half day kena tggu..psni MTvkena bsabar la tiap2 kali g check up.:)

    ReplyDelete
  2. as salam, singgah rumah Tina,mubarokh!

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak, bestnya dah ada buku merah jambu :)

    ReplyDelete
  4. yeayyy dah ada buku pink... jaga kesihatan yer tina.

    ReplyDelete
  5. Tina~ rara x g pon cek gigi dulu.and Alhamdulillah rara x sakit gigi.sbbnya rara dr start prggy mkn kalsium n minum susu x tinggal.so sakit gigi xde.hehe

    ReplyDelete
  6. hepi kemain baca akak tina pg chekup..pastu terbaca harga minyak naikk...ahhhhhh tensionnnn

    ReplyDelete
  7. hoi hoi hoi..hahahaha.lama x mai cni tgk tina.skli dtg da preggy teruih. :D tahniah tina.

    p/s: abg tkr nama,tkr url.

    ReplyDelete
  8. buku merah jambu ahkak tak ado
    tapi buku merah ala2 lagu kakak tu akak ada..bhahahaha

    buku merah jangan lupa bawa
    moga2 belum tamat tempoh

    ReplyDelete
  9. kalau pi klinik check perut memang la lama..ndak pulak kalu misi terlepas pandang apa yg patut kena buat masa tu..sy pernah kena minum air gula masa bulan posa..naya ja kena puasa ganti sebab misi terlupa nak suruh minum awal tu..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum mizz...tahniah yer n bakal jadi ibu...:)

    ReplyDelete
  11. bunting pelamin .. hihi
    klinik mana ni putrajaya ke

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah ! tahniah MK nk jd mommy !!

    ReplyDelete
  13. uiks..pregnant dah..tahniah2..jage la diri bebaik masa trimester pertama ni..

    ReplyDelete
  14. rime scan tu mmg excited bercampur berdebar debar

    ReplyDelete
  15. waaa seronoknyee bakal mummy ni. hope semuanya baik baik saja :)

    ReplyDelete
  16. kalau pegi checkup yg paling tak syok ialah kena tunggu lama2. dan lagi satu bab kena minum air gula.

    tahniah tau MT! jaga diri n baby dlm kandungan baik2...

    ReplyDelete
  17. Hello Mizz Tina, this coming to you from Canada.
    Bahasa saya da out of tune, sebelum Merdeka, but boleh faham 34%, ha ha of your this interesting posting.
    Lots of bahasa short cut words you used buat saya lintang pukang, ha ha.
    Anyway, I enjoyed reading out loud.
    Have a nice day and simpan satu lahu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
  18. salam adik tina..tahniah....jaga diri n baby dalam tue..makan makanan yang berkhasiat tau...:)

    Pengedar Shaklee Terbesar Di Kuching Dengan READY STOCK

    ReplyDelete
  19. WWow detail jugak dorang cek kan. I masa preggy kan JJ, takder pun cek gigi ukur tinggi semua tu (ker I dh lupa, tapi confirm takder cek gigi). And even buku merah tu pun I tak der rasanya.

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah.. Tahniah.. Ros baru tahu.. jaga kesihatan awak dan kandungan :)

    ReplyDelete
  21. dah buat buku.. lps ni .. inilah rutin bulanan pulak...

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com