Oct 2, 2013

Mengidam ke MENGADA??

Assalamualaikum wbt..


Sejak akhir² ni asek nak citer pasal mak² mengandung je kan.. dah tu, nak buat cane.. tu je modal yang ada..


memula preggy dulu, ramai duk tanya aku ada alahan pape ke tak.. for sure la tak ada.. agaknya sebab macam cakap besar, terus kena.. tapi bukan waktu pagi, petang je buat perangai.. bertabah je la..


pasal mengidam lak, rasanya itu fenomena biasa untuk ibu mengandung.. dan Alhamdulillah aku tak ada la mengidam yang pelik².. InsyaAllah biar macam ni je sampai bersalin..

tapi kannn..2 3 hari lepas duk la gatal tekak nak makan soto.. bukan soto biasa² ye, soto yang kat kampung aku atau yang mak aku masak.. dan kebetulan akak aku balik kampung Ahad lepas.. so mak aku masak la soto tu.. siap tapaukan untuk aku.. tapi tersangat malang bila sampai sini, soto tu basi.. yesss, basi.. tah nape leh lak aku nak nanges.. motip???  dekat 3minggu mak aku kat sini, asal aku rekues je mak aku masakkan.. bila mak aku dah balik kampung, mamtik kutu jugak la..


last week, kawan aku ni duk tanya apa yang aku nak makan.. see, sayang betul dia kat aku.. aku nak makan pekasam dan sate ikan.. tapi tu bukan mengidam sangat pun.. dan Isnin, dapat la parcel aku.. gigih tak gigih la macik ni nganto pekasam siap berbungkus tak nak kasi bau.. mekaseh weyhhh macik.. sayang ko lebih la!!! meh ciom ckit...


debar jugak la nak buka parcel ni.. kemain besar ikan pekasam dia tuuuuu...




nah, amik ko tina...sebemban makanan macik preity zinta bagi aku..


weyhhh, mekaseh banyak tau... terharu ni.. rasa nak nanges..


ikan pekasam tu just amik bau.. aku nak goreng pun ntah bila agaknya sebab masak² goreng² tumis² ni aku akan rasa mual.. tapi kena gagahkan jugak nak masak.. sian encik hubby nanti..


so skang ni, aku ni kategori mengidam atau mengada?? kira okla.. ada sesetengah orang tu mengidam yang pelik².. tapi skang, aku elakkan menengok makanan yang tak mungkin aku akan dapat.. contohnya, buah katak puru.. plssss, jangan sesiapa upload gambar buah tu.. itu contohhhh...


apa pun, mekaseh sang suami yang melayan kegedikan aku.. nak makan itu..nak makan ini.. malam tadi dapat makan durian 2ulas kira tersangat bahagia.. wuwuwuwu...


rasanya, boleh je kot tahan rasa mengidam tu.. kot laaaaaaa





notakecik : keje makin hari makin bosan.. bolehhh??

20 comments:

  1. Assalamualaikum tina. heee bestnya pekasam! alahh time mengandung je rasa mengidam gini. hehehe :)

    ReplyDelete
  2. waaa..
    bnyak stock makanan tu.
    bleh buat bisnes plak nnti.
    hehe.

    ReplyDelete
  3. mkn puas puas taw.manyak tu.hehehe

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah tina sbb diberi peluang rasa pengalaman mengandung. samalah dgn k.izan pun. nak kata mengidam sgt tu taklah... tapi teringin je. dpt makan ok, tak dpt pun takpe...

    jaga diri baik2 tau~

    ReplyDelete
  5. takpe tina, time ngandung ni je pon ngengada tu datang. dh bersalin nnt xde dahhh

    ReplyDelete
  6. biasa la kan time pregee mmg nak mkn itu dan ini... its ok janji mom n bby sihat... :)

    ReplyDelete
  7. layan je tekak tu..esok2 bila dah bersalin dan dlm pantang jgn harap la dpt mkn benda sebarangan..hehee..

    ReplyDelete
  8. pekasam tu kawankan dengan nasi panas da cukup~~takpun pulut~he~~

    ReplyDelete
  9. Nasib xmengidam.benda pelik2..hehr

    ReplyDelete
  10. untungnya jadi org mengandung nih..semua nak leh dapat...bertuah!

    ReplyDelete
  11. Pekasam tu ngidam baunya aje ke?
    Naseb tak ngidam pelik2 ye? Hehe

    ReplyDelete
  12. Kalau dah nyata2 bunting, maksudnya mengidam la tu yang. Hahaha bunting kau. Makan jer selagi dapat, kalau tak dapat tu, terpaksa la tahan. Buah katak puru mmg payah nak dapat skang kan.

    ReplyDelete
  13. masa ni jer dik nak gedik ngan suami miahaha..boleh minta itu ini..makan la nnt dah pantang teringat ingat pulak huhu..

    akak nak minum ice blended tak dapat dah ni haaaa..nangisss

    ReplyDelete
  14. Bukan mudah nak preggy tau..tak semua orang dapat merasai nikmat preggy..tak kisahlah mabuk or tak..hehehe..sementara baby ada dalam perut dan ujian kasih sayang tu namanya.. :)

    ReplyDelete
  15. tah bg aku mengidam ni more to mengada2 ... sbb aku ade jugak teringin nk mkn pepe time mengandung tp tidak lah sampai klu x dpt aku nagis ke hape ke ...
    semua tu mainan perasaan je ... tp ia satu yg bagus jugak time ni la nk ngada ngan laki suruh die layan kite lebih ..kan kan

    ReplyDelete
  16. pekena ikan pekasam, agak agak pas bersalin boleh slim macam cik kiah tak?

    ReplyDelete
  17. takpe tu mengidam, bukan mengada.. hihihi

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com