Dec 3, 2013

Checklist for mommy to be

Assalamualaikum wbt..



hamboihhh tina, tajuk tak menahan kooo.. hahahaha.. padahal aku bukan nak buat checklist pun.. ada gak nak minta pandangan dan pendapat korang yang dah mahir..


mende ni aku baru terfikir bila mak aku dah start tanya barut baby..yes, itula perkara pertama dia tanya.. sebabnya, dia kata tak perlu beli, beli kain kapas je nanti dia jahitkan.. so sweet nenek...hekhekhek.. then masa jenjalan hari tu, kemain dia belek tilam baby.. amboi mak..amboi.. ingat nak beli kekabu pastu suh beliau buatkan sarung tilam je..deal mak??

checklist manja²..
-barut baby (sediakan dalam 10helai, tapi macam banyak sangat)
-kain bedung & lampin
-baju lengan pendek dan panjang
-topi
-mitten dan booties
-selimut
-tuala
-baby toiletries
-tilam, bantal
-botol susu dan segala mala tentang penyusuan
-krim, losyen.. (krim ni katanya klu untuk ruam lampin)
 ermmm, ada lagi tak?? ala, dah nama un checklist manja², mana la lengkap..

tapi setakat ni seketul pun aku memang tak beli lagi la.. husband kata masih awal lagi.. isokey.. memang awal lagi punnn.. last week lak akak aku kata nak bagi barut baby kat aku.. alerrr, barut yang dak Labu penah pakai tu.. akak yang sulung lak nak bagi katil baby.. hahaha, senang aku tau..

pastu hari tu kemahen laki bini survey barang baby.. yang tak menahan, aku terus nengok barang baby yang dah 2 3 bulan punye.. bukan baby tecik newborn tu.. mendeeeee la...

eksaited kemain kooo..siap survey jenama apa yang paling elok.. ramai kata jenama Pureen.. entah la.. pastu survey set bersalin.. hamboihhh.. set bersalin ni yang memeningkan kepala otak aku.. Shaklee?? Sendayu Tinggi? Nona Roguy?? owhh, nanti la dulu..


bila nengok banyak warehouse sale, rengse tau tak.. rasa nak pegi je tapi jauh satu hal..awal lagi pun satu hal..





notakecik : indahnya saat aku dah dapat rasa baby kicking.. nak nanges..nak gelak.. skang masih kick memanja.. sikit hari lagi tak main la manja².. syukur ya Allah...

21 comments:

  1. nak dapat baby mesti eksited kan :)

    ReplyDelete
  2. wahhh..x sabaq nak tgk baby tinot..heheheehe...

    ReplyDelete
  3. xpa akak soping awal2..nnt dh sarat mana laratnya nk tawaf mall kan...eheee anis doakan selamat semuanya..

    ReplyDelete
  4. lama tak singgah,dah preggy ye tina

    ReplyDelete
  5. I... dulu beli semua, last2 tak guna semua. Barut pun baper kali jer barut selalu naik ke dada sebab budak JJ ni mmg tough first day lagi tangan dah gagah kata nenek I. So I malas nak bagi tips2 ker apa ker, pandai2 u la hahahhaa. Tp nappy cream tu penting la, til now kami guna untuk JJ, selagi dia berdiapers.

    owh set bersalin I pakai Nona Roguy ambik yg paling minima tu, tak habis pun I pakai / telan tapi pil dia untuk berak tu I suka, sangat membantu.

    ReplyDelete
  6. in fact, balik Malaysia ni I nak pau set Nona Roguy untuk persediaan I pantang nnt hihihi. (macam la i dapat komisen beriya promote barang).

    ReplyDelete
  7. Mmg excited..klau boleh ad in bb carrier first n pump..mmg bguna ms bpntang n carrier tu utk letak bb n senang klau nk relax2 dlm keta..:)

    ReplyDelete
  8. xsabar tggu baby akk lahir ! mst comel mcm mommy die..

    ReplyDelete
  9. wakakaaka. comel k baju baby.

    baru2 ni eka pegi teman adik n somi shopping baju lagi. Geram je. Dia kene bebel masa 5 bulan pegi check up tak beli barang2 baby.

    Mmg nak beli time 6 bulan. So sekarang dah complete dah heheehe

    ReplyDelete
  10. hahaa. memang tak menghagak akak ni tau p tengok 2,3 bulan punya.

    ReplyDelete
  11. Hai. Kalau nak beli set hamil dan set bersalin shaklee dgn hrga murah boleh pm saya. 0177331799

    ReplyDelete
  12. tak yah beli bebyk .. beli 4-5 helai je bj NB .. kang kejap je pakai ...

    ReplyDelete
  13. Excited klo shopping barang baby. Tapi baju bb tak yah beli byk sangat sbb nanti org byk bagi ☺☺

    Utk set bersalin, 1st bb akk pakai amway. Tapi rasa rugi sbb byk brg yg tak pakai. 2nd pakai campur2. Husband yg beli *biasalahkloorglelakiygsbeli. 3rd pakai set shaklee. Memang best. Bukan nak promote tau tapi ni berdasarkan pengalaman sendiri. Sbb pantang sendiri kan.

    ReplyDelete
  14. Perasaan nak jadi ibu....bule buat mata begenang....hheee... Take care k...

    ReplyDelete
  15. Perasaan nak jadi ibu....bule buat mata begenang....hheee... Take care k...

    ReplyDelete
  16. Alamakkk tetibe terlupa check list dh..bole x gitu padahal pantang pun xabis lg..

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum tina. wahh bagus ni checklist. sheila pun takda survey atau fikir barang baby. heeee...

    ReplyDelete
  18. pelan-pelan..
    tp elok gak list kan dulu
    takut kang ada yg membazir jek tak guna nnt kan ;)

    moga dipermudahkan segalanya ye tina :)))

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum mizz...mmg hepi sesangat kalau nak dpt baby baru ni...rasa semua barang nak belikan...:)

    ReplyDelete
  20. rasanya barut baby byk2 pun tak pe..tapi IbuNoey beli yang jenis barut gantung..boleh guna nanti as a bib bila anak da mula makan..

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com