Dec 12, 2013

Pantang Larang

Assalamualaikum wbt...


Cuti sehari semalam macam tak ada makna je sebab encik hubby keje.. maklumla lenlain negeri.. macam la jauh sangat kann..hahaha.. Putrajaya Selangor je punnn.. semalam spent time dengan budak dua ekor tu je la.. nak buat acane..


last week kan aku balik kampung kannnn.. kat umah aku tu ada nenek aku..memang duduk situ la.. tapi satu aku tak best kalau balik kampung ni, ada je benda yang dia akan tegah.. sesejak aku mengandung ni, ada je benda dia kata tak boleh.. tak boleh itu...tak boleh ini.. kenkadang aku rasa rimas.. yess, rimas.. jujurnya kan..


siyesli, mana ko tak rimas bila tiap kali ko buat apa², dia akan kata "jangan..jangan..jangan..".. Ya Allah, merengse aku jadinya tau.. sampai aku dah naik bengang hari tu, aku terrrrrjawab, "jangan la percaya sangat benda pantang larang ni. kalau percaya sangat, jadi la benda tu.." bukan aku tak nak percaya pantang larang orang tua ni, tapi boleh tak ko jangan nak percaya 100%.. aku bukan nak kata ia kepercayaan kolot atau apa, tapi kalau korang dengar dan hadapi pun, ko akan rimas..


maaf la cakap cenggini, nanti ada yang kata aku tak hormat orang tua pulak.. bukan begitu ye anda sekalian.. kenkadang rasa benda tu macam khurafat lak.. bukan nak cakap besar, tapi jangan totally percaya.. mak aku sendiri cakap, dengar boleh, nak percaya atau tak, itu terpulang.. tak apala, aku dengar je la.. 


pantang larang yang aku pernah dengar, jangan menyapu masa mengandung, jangan menjahit, jangan minum sambil baring, etc..etc..etc.. owhhh, pening aaaaaa

ni pun aku dah pujuk mak aku supaya duk umah aku masa aku pantang nanti.. plan nak bersalin kat sini je.. tak apa la, kita cuma merancang..akan datang tak tau macam mana..





notakecik : baby aktif masa aku nak tidur.. kenkadang sampai timbul perut aku bila dia menendang.. keselesaan tidur semakin berkurang.. tapi tak apa, demi mu anak...pasrah dan layan je la kerenah mu anak..

5 comments:

  1. Haha..klu akk pun rimas..jgn menyapu jgn itu jgn ini..klu jd puteri raja ok la kot..hehe

    ReplyDelete
  2. BAB MCM NI JGN TAKSUB PERCAYA JER.. GEGEGE JGN MENYAPU MASA MENGANDUNG?? DAH TU.. PAKAI VAKUM BLHHH.. GURAU JER.. JGN MARAH TINA..

    ReplyDelete
  3. yg cam tak logik tu jgn la ikut .. biasa la org tua2..lynkan je ...dah die nk manjakan kite ... kite hulur la diri dik ....

    tp ade benarjugak klu pantang larang org tua tu .. cth cam waktu ngandung jgn mkn kacang parang ... nanti anak G6PD ... wlupun DR ckp kebetulan tp aku rasa cam ade kaitan .. wlu bagaiman pun ape yg org tua larang ikutkan je ... yg berakai la klu menyapu tu mmg tak berakai la ... hahahha yg logik la ...

    ReplyDelete
  4. hah?masa mengandung tak leh menyapu?alahai,habis berdaki rumah nanti..hehe..tapi ada juga pantang org tua ni boleh pakai..cuma kadang kesan daripada langgar pantang tu yang tak logik.contoh tak boleh menjahit masa mengandung,konon nanti anak susah nak keluar.tapi sebenarnya tak digalakkan menjahit masa mengandung sebab nanti sakit belakang melampau2.

    ReplyDelete
  5. Biasalah tu. Org2 dulu banyak pantang larang. Mana yg betul, kita ikut lah. Mana yg agak tersasar tu. Faham2 lah...hehehe...

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com