May 27, 2013

Rutin Berubah

Assalamualaikum wbt..


Pagi tadik memang rasa melemau semacam je nak pegi keje.. penat sangat semalam berkonvoi pegi kenduri kawen.. dengan sesak..dengan panas.. phewww... bertabah...


semalam genap 2minggu dah jadi isteri encik beliau.. siyesli rutin aku pun berubah.. kalau duluuuuu, pas subuh aku suka tidur balik.. kakaka.. ok, aku jujur.. skang tak leh.. malu kat suami hoiii... prepare bekpes untuk beliau.. kemas umah.. cuci kain baju.. tengok tibi sama².. solat berjemaah.. syurga sangat kau tau tak?? wiwiwiwi

Al-Sheikh Abdul Rahman bin Nashir As-Sa'di r.h. berkata: "Tugas seorang isteri adalah menunaikan ketaatan kepada Allah dan taat kepada suaminya, kerana itulah Allah berfirman: Wanita solehah adalah yang taat, iaitu taat kepada Allah SWT, lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada di rumah atau di sampingnya". Iaitu taat kepada suami mereka bahkan ketika suaminya tidak ada, dia menjaga suaminya dengan menjaga dirinya dan harta suaminya. (Taisir, hal. 177)

Rasulullah SAW bersabda: "Mahukah aku beritahukan kepada kalian, isteri-isteri kamu yang menjadi penghuni syurga ialah isteri yang penuh kasih sayang, banyak anak, selalu kembali kepada suaminya. Di mana jika suaminya marah, dia mendatangi suaminya dan meletakkan tangannya pada tangan suaminya seraya berkata: "Aku tak dapat tidur sebelum engkau reda". (riwayat al-Nasai dalam Isyratun Nisa no. 257.)

Sabtu lepas meneman beliau keje.. alerrrr, jaga beskal kat PPj nuuuu.. bosan gak.. tapi kenala terima sebab aku yang menggedik.. dia g kenduri kawen kawan dia, haku ikut.. g lepaking dengan geng dia, haku ikut.. nengok, betapa gediknya aku.. kakaka.. 

awal perkahwinan orang kata semuanya indah.. lelama nanti bosan.. ehhh, yeke?? insyaAllah tidak la kann.. aku tak mo la cenggitu..

even skang ni masih dalam proses belajar lagi.. apa yang encik suami suka.. apa yang encik suami tak suka.. bercinta lelama bukan tiket untuk kite tau luar dan dalam pasangan.. dah hidup bersama, baru tau semua tu.. sikit² kena belajar.. dah macam baru bercinta tau tak.. ok..ok..foine.. dah macam menunjuk gak kan.. 

okla..okla...pasni citer lain.. pasal MUA.. ada orang tanya.. 


notakecik : @_@
Read More

May 22, 2013

Raja Sehari

Assalamualaikum wbt...


Okey..hari ni citer pasal majlis persandingan lak.. ko tengok, aku amik masa lama kemain nak update citer.. korang jangan bosan lak ye.. sebab banyak gambar.. 


aku nikah hari Sabtu.. pagi Ahad majlis khatam alquran.. petang Ahad lak bersanding.. siyesli, memang penat.. tapi sebabkan tak nak nampak letih sangat² masa bersanding, aku membuta awal.. wakakaka... teruk perangai kan.. pepagi Ahad dah bangkit..sesiap untuk mengaji.. 


lepas zuhur aku bersanding.. dan untuk pengetahuan, majlis ni sekali dengan majlis sambut menantu adik lelaki aku.. asal orang datang je, mesti tanya nape pelamin ada dua kerusi.. kerusi yang panjang tu.. apsal tak tengok kad dulu, kan ada dua pasangan tu.. haishh... 

 
Pelaminsss.. hah, kan 2kerusi tu.. siap ada yang kata aku duk jejauh dengan laki aku, macam tak kawan.. hahaha.. macam² hal la.. 

mengalu-alukan kedatangan tetamu.. 



menggedik sebelum bersanding.. ni la opismet aku.. baju samaaaa je.. dah jadi dayang aku dah.. wiwiwiwi..


tu diaaaaa...buah ati syaya sedang menuju ke pelaminan.. hehehehe... 



inilah yang dinamakan salam perkenalan dari orang kampung.. orang johor memang ada "tol" ni.. btw, ni bukan adat yang WAJIB dibuat.. just for fun.. sampai ada yang kata ia menyusahkan pihak pengantin lelaki sebab kena kuar banyak duit.. ko tak perlu bagi sorang 5hengget.. 5posen dah cukup.. macam aku cakap tadi, just for fun.. tak caye depa bagi 5posen?? sat!!!







see.. berapa keping sangat la duit singgit tu.. aku cukup nyampah bila ada kata perkahwinan orang johor ni menyusahkan sebab ada "tol".. hey, kira ok la minta duit "tol", kalau minta pantun, sampai ke malam aku tak sanding tau... mujur tak ada mende alah pantun syair gurindam bagai tu..


"tol" kat pintu masuk.. ni pun sama je.. 5posen sudahhh.. 


yang ni pangkat tinggi sikit.. "tol" kat pelamin dapat lebih.. lebih dia pun singgit sorang.. hahaha.. 


ni kengkonon seperaisssss... 


ngah bersanding.. masa ni dah siap bergambar bagai.. duk menunggu pasangan sebelah siap menepung tawar.. sempat aku bergelak bagai.. kakaka.. tak serupa pengantin pun.. kawan aku puas tegur.. 


 hah, masa ni pun masih menunggu lagi.. macam² gaya aku dah buat kat atas tu.. adik aku pun dah nyampah duk mengipas aku.. sabor je la... psst, apsal aku nampak sangat berisi ye.. haishhh


ni hantaran dari aku dan dia.. dendulang tu aku yang buat.. rajin tak haku???


tu je la ye.. malas nak letak gambar banyak².. tapi ni pun macam dah banyakkkkk sangat.. aku banyak upload kat FB, tengok la kat FB ye.. kalau sudi nak tengok la..


sekali lagi, nak ucapkan terima kasih kepada yang sudi hadir... yang sudi mendoakan kebahagian aku dan suami.. yang tolong menjayakan majlis.. yang menjadi tunjang dari awal hingga selesai majlis.. dan Alhamdulillah, bersyukur sangat sebab majlis berjalan dengan lancar.. maag jika ada terkurang... ramai yang aku terlepas pandang.. maaf banyak².. 


okla, tu je.. tak tau nak tuleh apa lagi.. tambahan lak aku banyak keje.. tak menang tangan...nanti la, kalau ada masa aku share pasal hantaran..pelamin.. MUA.. OP.. 



okbai..



notakecik : ♫♫i still love..always love uuuuu.. ♫♪ ecehhhh



Read More

May 20, 2013

Aku Terima Nikah

Assalamualaikum wbt


perghhh..payah betul nak mulakan entry ni.. cuti tak sampai 2minggu, naik keje manyak kije kene buat.. acane aku nak pegi hanimun ni?? wakakaka...


okla, tak perlu nak membebel panjang.. hari tu aku ada up entry yang aku dah jadi isteri orang kan..


pada tarikh itu..jam itu..hari itu..aku selamat dinikahkan dengan pasangan pilihan hati aku.. banyak halangan untuk kami nak pergi sejauh ini.. biasala, dugaan.. memang ramai yang terkejut sebab katanya kami senyap².. plan tu dah lama.. tapi takkan la aku nak gebang kan.. tak nak la.. even mak aku pun pesan, jangan diceritakan sana sini selagi belum berlangsung..


Alhamdulillah..sampai jua tarikh itu...

Dengan sekali lafaz, aku sah menjadi isteri kepada encik beliau.. syukur... syukur... betapa berdebarnya masa tu.. macam² aku fikir..


amacam, comel x inai aku.. tak sampai 2 hari dah ilang yang inai cecorak tu.. rimas.. kekeke...



comel tak kak tonnnn??? wakakaka.. aku ke ni??


hurmmm...setakat ni dulu ye..


sebelum tu.. maaf sekali lagi kalau ada yang terlepas pandang aku tak jemput.. aku tak hebahkan jemputan kat blog atas sebab tertentu.. maaf sangat².. bukan nak lupakan korang, tapi aku ada alasan tersendiri.. harap korang faham ye.. aku just buat event kat FB.. yang tak kawan dengan aku memang tak dapat la.. maaf tau!!! skang ni, doakan aku dan suami berbahagia dunia akhirat ye.. 

nanti sambung part bersanding pulak.. banyak keje la woiiii.. dan jangan sesekali tanya aku hanimun ke mana.. aku susah nak cuti.. blerghhhhh... nyampah!!



okbai




notakecik : boleh menarik nafas lega.. 

Read More

May 17, 2013

Bertukar status

Assalamualaikum wbt...


Akhirnya ada jugak entry.. ikutkn rasa hati memang malas nak update.. kekekeke.. malasssss memedang ko tina.. 

Okla.. entry ni bertujuan nak bagitau bahawa aku dah selamat dipuankan pada 11 Mei 2013.. gambar?? Nantila dulu.. ni pun update guna fon.. malas la nak on pc.. 


Terima kasih kepada yang sudi hadir memeriahkan majlis.. terima kasih untuk semua ucapan tahniah.. 

Ada juga yang terlepas pandang pasal walimatulurus aku ni.. tapi aku rasa aku dah buat event kat dalam FB.. maybe ada yang tak pasan.. bukan tak nak hebahkan kat blog,tapi aku ni kan makin malas nak update blog.. mahap.. 


Ada sorang blogger yang sanggup datang.. mekaseh dikkkk.. akak hargai sangat.. n sowi akak ngah blurr masa tu.. hikhik..

Apa pun..aku sangat bahagia skang.. wiwiwiwiwi... Gedik!!!

Malam tadi encik beliau leh tanya lak pasal blog.. dah lama ke tak update?? So,update la hari ni.. tambahan lak mengenangkan BE yang menyinggah.. fuhhhh


Okla..cerita lanjut di entry seterusnya.. nanti dengan gambar sekali aku letak.. hadap la korang sampai lebam.. kekekeke.. 


Dan skang,aku adalah Puan Mistina.. hikhikhik... Tetap MIS walaupun dah jadi PUAN.. ko ado?? Hahahaha... Okbai



Notakecik : malas nak keje minggu depan...
Read More

May 6, 2013

Kita..Kita...nak merepek

Assalamualaikum wbt..


PRU13..kite dah tau sape menang..sape kalah.. redha dan tenang la terima keputusan.. tak puas hati?? tunggu PRU14 nanti.. deal??


tapi siyesli aku sedih dengan bangsa sendiri.. berbalah..bergaduh..bertekak.. kite ni dah cukup senang tau tak.. nape nak buat gini.. adoiiii, sedihnya.. tengok tak kebangkitan bangsa lain?? tengok tak?? kite ni patutnya macam tu la.. sama² kerja.. lain fahaman politik tak apa, tapi kite masih bangsa yang sama..agama yang sama..


sudah tina..sudah!!! kekekeke


btw, mood keje aku sangat ke laut.. what?? keje?? even Selangor cuti umum hari ni, aku tetap kerja.. kampeni suh keje, keje je la.. akan diganti hari lain.. well.. keje je la..

pagi tadi g keje pun aman damai je jalan raya.. amatla suka hati makk ni nok!! aku terpaling suka bila sekolah cuti.. paling suka.. kekeke.. mahap dak² skolah ye..

skang blog aku tengok makin layu je.. kadar penurunan yang buat entry sangat ketara.. mana korang?? aku?? memang tak menang tangan setiap hari.. nak siapkn satu entry makan masa patbelas jam.. so, acane?? tak apa la.. blog ni kan macam cendawan.. musim hujan, berlumba² nak tumbuh.. musim panas, seketul pun payah nak tengok.. kalau ada pun, tak cantik.. eh, betul ke?? 


sape yang coti hari ni, selamat bercoti.. i is jelly.. sekian, okbai





notakecik : Ya Allah Ya Tuhanku...jauhkan lah aku dan keluargaku dari manusia² yang iri dan dengki terhadap kebahagiaan kami...aminnn
Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com