Jun 28, 2013

Nostalgia

Assalamualaikum wbt..


cerita pasal nostalgia ni senarnya pasal makan.. ye, makan!!


dedolu masa kecik..alerrr, masa bebudak..aku suke beli jajan.. tau tak jajan tu apa?? yela, balik sekolah mesti nyinggah kedai.. pastu beli yang bebukan perabih duit.. itu aku.. langsung tak fikir susah mak abah aku cari duit, aku sensenang habiskan.. 



so, nak cerita pasal jajan nostalgia je ni... kekeke...
 gegula susu.. peberet.. 


kek doraemon..tu aku la yang panggil.. 

oleh kerana ia peberet aku, gegula tu aku masukkan dalam goodies bag masa aku kawin.. ikut tekak pengantin, bukan ikut tekak tetamu.. hahaha...


dindang ke..tora ke..aku tak kenan.. 


cakap lagi pasal nostalgia..teringat dedolu masa AKTIF update blog.. ya Allah ya Rabbi, rindunya!!!! boleh kata tiap hari dapat komen berbunyi begini...

"lama tak dengar cerita.."
"lama tak update blog.."
"nape lama senyap je.."


korang ingat aku tak nak ke aktif macam dulu.. harus la nak.. tapi kekangan masa.. kat opis aku nak jeling tenet pun payah kecuali cari keje.. kakakaka... tak sudah² dengan cari keje kannnn..



hapekah motip entry ni, aku sendiri tak tau... 





notakecik : terasa nak pegi floria...bukan terasa, tapi teringinnnnnn sangat.. :(
Read More

Aku cakap je

Assalamualaikum wbt..


Susah nak puaskan hati semua orang.. oleh kerana susah tu la jangan tambah menyusahkan diri sendiri dan orang lain lagi..

kalau orang cakap elok, tolong balas dengan elok..


kalau orang buat baik, jangan fikir dia mengampu..


kalau orang buat jahat, jangan di balas jahat


paling penting, SILA HORMAT ORANG TUA... nak tegur salah orang yang lebih tua, kena ada cara.. belajar dulu tatasusila dan adab yang betul baru boleh nak tembak orang.. kadang² macam bergurau, atau mungkin berniat nak bergurau.. tapi tersasar jauh dari niat..


ditegur salah...jawapan diterima "aku cakap je.."


ye..memang cakap..yang menerima bukan ke telinga je, tapi terus ke hati..


fikir la



notakecik : esok cuti dan menjadi babysitter..yay!!

Read More

Jun 24, 2013

Cendol Bakar Kuala Selangor @Dengkil

Assalamualaikum wbt..


kemain ramai kata rasa cendol ni mabeles.. aku tetiap hari duk lalu lalang, tak terasa nak singgah.. sudahnya hari Sabtu lepas, ajak encik Hubby ke sana.. even masa tu sangat panas dan jerebu mula menguasai udara..

dengan kegigihan yang ada, berangkat la kami ke sana.. parking osah cerita la, kemain jauh.. blerghhh.. baiklah, cendol punya pasal.. hari² nengokkkk je, mana tahan beb..

ok..meh aku direction ke sana ye.. 
 klik untuk nampak lebih jelas..sumber : google

dari umah aku memang dekat sangat la kann... 


ok..sampai je sana, korang akan nampak segerombolan manusia beratur untuk membeli cendol ini.. maka, sila beratur jua ye.. kalau malas beratur, korang drive thru je.. even beratur, xyah berdiri....kekeke..


sile beratur!!! jangan memotong barisan, kalau tidak aku potong kaki tu... amacam, kejam x?? hahahaha...


kendian korang akan nampak menu ni kat kaunter.. tangan tu tiada dalam senarai menu.. pilih la nak yang mana.. cendol suam tidak dijual di sini.. harap maklum.. hahahaha


oleh kerana hari tu aku macam teringin nak merasa durian, aku order cendol durian.. bukan cendol pulut durian ye.. kurang minat dengan pulut ni..
yay, cendol pulut saya!!! tapi aku kecewa sikit sebab ada selasih pulakkkk... untuk pengetahuan, aku tak suke selasih.. so, nak makan punya pasal, aku telannnnn je la tanpa fikirkan apa².. pffttt.. tapi kan, kalau buh durian seulas lagi best.. wakakaka

kenapa ia dinamakan cendol bakar?? aku tak sure.. korang gugel sendiri.. kalau nak tau sedap ke tak..cube sendiri.. bagi bukan peminat cendol tegar, aku rasa sama je kot.. hahaha.. dasar manusia tak ada perasaan..


selain cendol, ada la rojak..tauhu bakar..nasi ayam..nasi campur.. mee goreng.. ok, dipersilakan menjamu tekak kat sana ye.. 





notakecik : tekak ni asek nak makannnnnnnn je la..
Read More

Jun 21, 2013

Jerebu | Galak Bakar

Assalamualaikum wbt..


tetiap pagi pegi keje, aku sangkakan duk mengadap embun.. weyhhh, dulu pegi sekolah hadap embun syiok woooo.. melekat embun tu kat bulu mata.. pastu bila tutup mata, luruh embun macam air.. wiwiwi.. tapi itu duluuuuuuuuu...


jerebu ko...jerebu.... sesak napas jugak la even tak duk Johor.. macam mana la mak aku kan... dengan jerebu teruk.. nak kuar pun kena fikir doplohpat kali.. aku nak balik kampung pun tak digalakkan... bahaya untuk kesihatan.. semalam sekolah kat Batu Pahat dah diarahkan tutup.. see, betapa bahayanya.. 


yang aku tak pahamnya.. orang kita ni dah tau ada masalah gitu, makin galak membakar... tak kira la sampah ke..kebun ke.. hape ke.. ko tau tak, makin galak la jerebu beranak pinak.. hangen  pulak makkkk...

semalam balik keje, tetibe nampak trak bomba.. ehh, panggil trak ke?? pape je la.. hengatkan sesaje depa nak minum kat mamak, rupenya baru pas padam api.. habis tanaman tebu terbakar... dah la musim panas, lagi merebak la api tu.. mujur tak kena pencawang eletrik.. 

pagi tadi lak otw pegi keje, ada berkepul² asap.. membakar juaaaaaaaa... korang ni kenapa?? alert la sikit dengan masalah orang lain.. geram pulak aku la..
amik dari intagram orang.. minta izin ye..

tengok..betapa teruknya... siannn


klu nak membakar² tu, simpan la dulu niat tu ye.. ehh, boleh ke??




notakecik : senang tak akan datang bergolek..kena usaha..doa..dan tawakal.. ikhtiar!!!
Read More

Jun 17, 2013

Sepang Super GT

Assalamualaikum wbt...


Penat weyhh badan ni aku rasa.. keje 6 hari.. rehat sehari tidak seumpama berehat kooo..

kisahnya pasal SuperGT ni..semalam la encik Hubby mengajak.. event tu dari hari Sabtu, tapi memandangkan aku keje sabtu tu, maka beliau pergi tanpa aku.. ecehhh.. dah kawen ni feel dating dia lain tau..kakakaka... so semalam bersama encik Hubby dan kawan², kami ke Sepang.. 

aku yang dah sedia mengantuk ni memula je eksaited..pastu layu di tasik madu.. miahahaha... nak menunggu depa habiskan 54lap macam menunggu hape je..



 ni aku tak tau untuk apa..tapi giler banyak motor..superbike ada..tak berapa superbike ada.. satu pusingan pastu tak ada dah...tayang motor kot..




ok blurrr..macam yang amik ni.. duk jauh kot.. aku zoom jadi gini lak.. cess...





harap memahapkan aku ye kerana kualiti gambar kurang memberangsangkan.. miahaha.. aku puas la zoom.. pastu baru pasan aku bukan pakai DSLR..kakaka... tambah lak, aku duk kat KStand.. bukan main Grandstand.. kalau duk sana, tak dapat angin.. suami aku la kata.. pastu nak kuar dan masuk tu bersesak.. tak sanggup makkk...

ni kete merah ni..kemain lajuuuu...suke aku nengok.. aku siap kira masa, dia amik masa 2minit je untuk habiskan satu lap (5,54km)...wuwuwu...

ni tiketnya.. mekaseh encik Hubby... 

okeh..ni pintu masuk ke pameran².. aku tak masuk pun.. ni gambar dari FB kawan aku.. kekeke.. pinjam eh Naz...




Subaruuuuuu..kete idaman encik Hubby...tapi bukan yang begini la.. dapat Subaru yang lama pun okeh.. tapi aku kabor, Saga aku tu buh spoiler congek..skirt comel..kompom sebijik subaru..nama pun berubah jadik SAGARU.. kakakaka.. nama pun jadik lebih kurang je kan... 


sekian..berita sukan dari opis terchenta...



notakecik : bila la agaknya nak balik keje ontime macam dulu..sian suami saya.. hukhukhuk
Read More

Jun 15, 2013

Kecurian Kereta | Perdana

Assalamualaikum wbt..


epi saterdeyyy eberibadi.. *punah bahasa..hahaha*


ok..ok..ni bukan pasal kereta aku yang kena curi.. tapi kereta kawan suami aku.. kereta dak opis dan juga kereta orang opis sebelah.. paham tak?

Rabu lepas, masa baru pas ngantor adik aku kat matrik Melaka, suami aku bagitau kereta kawan dia kena cilok kat rumah.. rumah beliau kat seri kembangan.. see, kat rumah sendiri pun bahaya.. tapi tak sure rumah dia tu apartment atau teres.. kereta dah dikesan, yang menciloknya bukan orang mesia.. orang kulit itam... tapi pastu entah ke mana, tak boleh dapat sampai skang..

semalam petang lak balik keje, dak opis update status kat FB yang katanya kereta salah sorang dak opis dicilok juaaaa.. kesilapannya di sini, dia parking kereta tepi jalan je.. memang memudahkan keje penyangak tu untuk mencilok.. maybe dia boleh pura² yang itu kereta dia.. orang jahat, niat dah jahat, selagi boleh dia akan buat dan dapatkan.. betul tak.. dan sampai skang tak tau siapa yang rembat kereta tu sama ada orang Malaysia atau bukan..

pagi tadi pas punchcard *ye, aku keje hari ni*, duk menyembang dengan guard dan ada sorang dak opis pasal kehilangan kereta tu.. rupanya dak opis sebelah pun ilang kereta.. dia kata dalam minggu lepas.. pun parking tepi jalan.. skang nak parking kat dalam payah.. parking terhad.. siapa cepat dia dapat..


yang lebih penting skang, penyangak ni attack kereta Proton Perdana je sebab ketiga² kes ni, subjek utama adalah Proton Perdana.. ehh, yeke?? entah la, tak tau nak kata kalau dah terang lagi bersuluh kereta Perdana je dok ilang.. 

so skang ni, tak kira korang ada kereta apa..sila berjaga² ye.. sekian, karam di laut dilambung ombak melaporkan kejadian kehilangan kereta..




notakecik : aku bo..bo..bo..bosan
Read More

Jun 11, 2013

Isu Design Pelamin

Assalamualaikum wbt..


hamboihhh..dah sebulan baru nak buat isu kawen kann.. basi tina oi....


pasal pelamin tu, ramai tertanya macam mana design sebenar.. sebenarnya aku pun susah nak explain.. sebabnya, bukan pelamin yang aku nak.. itu adalah design pelamin "minit terakhir".. wahh, kelasss aku bagi nama.. pasang pelamin hari rabu, hari selasa dia call bagitau dia tak boleh buat design pelamin yang aku nak.. well done!! dalam hati kecewa gak la.. tapi pas dengar alasan dia, logik gak sebab pelamin yang aku nak tak sesuai untuk 2pasang pengantin.. 

sumber : pacik Google

ok, ni la design pertama yang aku nak.. bukan tiru sebijik gini, tapi ala² je.. simple kan.. tapi cantik.. aku isu pasal pelamin ni dari bulan 3 lagi..  kalau buat untuk 2pasang pengantin, confirm pengantin sebelah tak dapat bunga merimbun gitu kan.. ok..ok..foine.. mak pasrah..


call..bincang..gitu gini..finally dia buat pelamin yang sepatutnya hanya sesuai untuk pelamin dewan.. see, aku anggap ia satu kelebihan untuk aku.. pakej dewan dan rumah lain tau.. tapi aku tak tambah $$$.. bagus!! hehehe..

tak cantik eh?? yela..lampu kunen tu aku tak pasang...lupa.. kakakaka.. pelamin ni lebih tinggi dari rumah ketinggian rumah.. terpaksa bukak siling tu.. sepanjang lebih kurang 21kaki.. gigih jugak si jasmine tu buka siling.. hahaha... ni la pelamin "minit terakhir" aku.. kengkonon rumah.. kalau pasang kat dewan, ada lagi sayap kanan kirinya.. tak paham aku.. simple je sebab memang itu yang aku nak.. 



okey..okey..ni versi ada lampu kunen.. cantek.. dan aku sangat berpuas hati dengan hasil keje diorg.. superb!!!! double thumbs up!!




ada sesape nak tempah MUA aku ni?? area Batu Pahat la..

ARMZ Collection Butik Andaman
No.3-3A, Jalan Purnama 1,
Taman Cahaya Purnama,
Simpang Lima,
83000 Batu Pahat, Johor 
(Sebelah SMK. Dato' Onn)

sesape duk Batu Pahat insyaAllah tau tempat ni.. 


macam promo lak kan..kekeke



notakecik : nak balik cepattttt
Read More

Dia cuma cleaner

Assalamualaikum wbt..


amik kesempatan waktu yang terluang.. lama dah nak buat entry ni..

siyes aku tak reti nak buat entry yang serius sangat.. aku suka buat entry yang ringan je..

begini.. pernah tak korang buat..atau korang nampak..atau korang dengar..statement yang macam ni.. "biarla aku buang kat sini..kalau tak nanti cleaner tak ada keje".. 

pernah?? pernah?? pernah??

well, kadang² aku pernah buat..tapi tak pernah la cakap macam tu.. ye, aku mengaku aku buat.. aku buat bila setan dah merasuk aku.. wahh gitu, setan terus.. kakaka..

ko pernah fikir tak kalau cleaner tu mak/ayah ko..pakcik/makcik ko.. abang/kakak ko..sedara mara ko?? kalau nak cakap budak², mak bapak budak pun buat.. 

nape ye mentaliti orang Malaysia mesti macam tu.. tak yah cleaner.. kerani la eh.. aku up sikitttt je.. orang atas bagi keje.. orang tengah pass kat kerani atas alasan nanti kerani tak ada keje.. cantik bahasa!!

ubah la..ubah la.. kesian kat macik pacik abang kakak cleaner tu.. pernah satu masa aku masuk tandas kat the mines tu.. kakak cleaner tu bising² sebab diorg letak tisu kat sink.. tak buang pun dalam tong sampah.. bila macik tu kuar, ada la anak dara tu mengata.. "dah keje ko macik, buat je la".. lempang sekali baru tau.. grrrrrrrrrr...


dah lari point aku dah.. haishhh.. 



notakecik : dah sebulan bergelar isteri.. terasa macam baru je lagi.. wuwuwuwu
Read More

Jun 5, 2013

Aku Dengar

Assalamualaikum wbt...


ada yang duk tanya apa IG aku.. nah amik ni, TINAKECHIK.. cepat follow.. nak tengok sangat gambar suami aku.. kekeke.. FB aku lak, Miss Tina.. cari la sampai dapat.. yang IG tu, kalau aku tak kenal mahap la, memang aku tak accept ye.. bajet ko tu artis popular tina oiii... 


tak habis lagi isu majlis kawin aku.. bila aku upload gambar, post entry..ramai kata aku tak jemput.. pheww... acane nak explain pun tak tau la.. apa pun, aku minta maaf sangat²..

then..sebelum majlis tu..sejurus kad diedar..banyak cakap² belakang yang aku dengar.. 

yes, aku memang tak bertunang... suami aku pun kata amik yang wajib.. yela, masa ko nak nikah, tok kadi bukannya tanya, "dah tunang ke belum ni? kalau belum tunang, tak boleh nikah tau.." tak ada kan.. syarat wajib nikah pun, tunang tak ada dalam senarai..


"hey tina..senyap² je pastu dapat kad jemputan..ada apa² ke ni? dah ada isi ye?" agak kuajo jugak la soklan tu.. well, isi apa, itu aku faham sangat.. hurmmm, maleis sangat kalau ada pemikiran cenggitu.. perut aku penuh cacing kot.. kakakaka..

"tak tunang tu, mesti tak ada duit hantaran".. phewww... takkan aku nak hebahkan satu donya berapa hantaran aku.. dendiam dah la.. aku bagitau hantaran aku kat tok kadi je, tu pun sebab dia tanya masa nak mintak "otograf" aku.. motipnya pun aku tak pasti..

"tinaaaa...senyap² je ko kan..tetibe jeeeee.." tetibe mende weyhhh, aku plan kemain lama.. siap ada checklist lagik.. nak tengok?? siyes, masa plan tu, kepala aku sakit gila².. doorgift la..kad la..kek la.. MUA la..OP la.. rasa nak cakar dinding tau tak masa tu.. miahaha.. tetibe sebab tetibe aku bagi kad eh?? alerrrr, belum ada kad tak leh la nak cerita, kang tak jadi.. kad pun aku edar 2minggu sebelum majlis.. orang suh sebulan sebelum majlis, tapi aku buat tak reti je... kakaka


dannn..ada la beberapa lagi cakap belakang yang aku terdengar, tapi aku dah lupa.. kakaka.. kesimpulannya, pedulik apa aku.. aku tak mintak duit diorg pun.. dan Alhamdulillah, majlis berlangsung dengan jayanya tanpa aku hiraukan cakap orang pun.. aku anggap je diorang iri hati.. boley??

pada aku, hak masing².. tak perlu nak busy body sangat.. orang jemput datang kenduri, datang la.. orang hidang makan, makan la.. ni tidak, datang majlis, makan sambil anyam ketupat.. kerlassss kau maria.. yang penting, majlis dah lepas.. 

even ada la rasa sakit gak jiwa aku..senak kepala otak.. tapi aku malas fikir.. dari sebelum kawin, sampaila dah lepas kawin..ramai betul yang suke menyakitkan hati aku.. aku redha je.. suami aku pesan, "B, biarkan je la diorang nak kata apa..kita tak kacau dia..".


apa pun skang ni..aku dah happy.. weeeeee.. tak sabar nak balik kampung minggu ni.. balik kampung sebagai suami isteri gitu.. *gatal*


notakecik : bila orang terlebih perhatian kat life kite..just anggap yang hidup kite lebih menarik dari hidup dia.. hahahaha.. kesiann
Read More

Jun 4, 2013

No Name

Assalamualaikum wbt


lama tak meluah idea kat lembaran blog ni.. hampir lupa.. tsk..tsk..tsk.. sedih yang hamatttt..

kekangan masa..kerja yang melambak..idea yang jap ada jap tak ada.. ok foine, aku terima hakikat yang aku dah tua dan tak mungkin aku boleh ingat apa yang aku nak tulis kat blog..


bila perhati, ramai gak kawan blog aku yang menyepi.. ngape?? 

btw..nak wish tahniah dulu kat adik aku dan adik ipar yang bakal jadi ayah dan ibu.. aku?? nanti dulu.. kekeke.. bukan plan..cuma kata orang rezeki belum ada.. ye kot.. =)


aku ni ntah bila dapat bertahan keje kat sini.. psiko kooo.. nak jenguk "rumah pink" ni pun tak sempat.. bizi bebenor.. boleh kata hari² aku balik lambat.. pegi keje gelap lagik.. balik keje dah gelap.. sian suami aku tahuk.. ari² jadi penunggu setia aku.. owh, sadisnya.. gini ko duk tanya aku hanimun kat mana?? dalam mimpi la!!! stress..


oleh kerana dah sekian lama tak hapdet blog, maka nuffnang pun malas nak bagi aku BE.. kakaka.. padan muka ko tina.. bukannya nak jaga ati diorg.. *ada aku kesah*.. cakap pasal tu, sebelum ni aku ada cashout la kan.. dah dapat dah cek tu.. pahtu kan, pindah umah..kemas barang..cek tu ilang.. aku tak sempat nak masukkan dalam akaun aku.. sedey!! itu kira halal je la kan..nak buat acane lagik.. hurmm, bukan rezeki aku la gamaknya..


ehh..eh..ramai duk tanya ngape gambar suami aku tak ditunjuk dengan jelas dalam blog ni.. kekeke.. aku ada sebab tersendiri.. aku tunjuk kat fb dan IG je sebab kat situ aku privatekan.. hanya orang tertentu leh tengok.. kat blog karang, ramaiiiiiiiiiiiiii yang duk tengok.. payahla nak explain..


okla, mahu sambung keje..tataaaaa



notakecik : stress..stress..
Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com