Jul 30, 2013

Projek Kuih Raya | Choc Chips dan Almond

Assalamualaikum wbt..


Tak ada la projek sangat.. buang masa hujung minggu je.. boleyyy??

Semalam bercuti, amik kesempatan buat biskut raya.. dah alang² Sabtu lepas tu aku duk membeli bahannya, maka lancarkan la projek sekut raya tu.. macam biasa la, tetiap taun aku memang akan buat kukis choc chip.. tapi berbeza resepi tetiap taun.. sebabnya, rezepi yang dedolu dah pun ilang..


gugel punye mengugel, dapat la resepi ni..

biskut Choc Chips dan Almond sumber SINI
Bahan A 
250 g butter 
160 g gula halus 
1 biji kuning telur 
1 s/k esen vanilla 


Bahan B [gaul rata] 230 g tepung gandum] 
20 g serbuk koko ] ayakkan 
100 g coklat cips 
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice] => aku tak guna punnn
50 g badam cincang [roasted] 
50 g nestum 

tu diaaaaa...siap bermangkuk².. feeling chef gitu.. wakakaka..

Cara 1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati. 
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata. 
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu. 
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang. 
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak. 
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara. 


gambar cara² tak sempat snap sebab encik Hubby duk perati aku buat sekut ni.. malu kot nak snap² gambar.. 

so, ni lah dia hasilnya!!! taraaaaaaaaaa....
ni la dia sekut aku tu... itam.. macam hangit.. tapi itam ni sebab terlebih serbuk koko.. okla, encik hubby pun kata sedap.. ehhhhh...silap, dia kata "boleh la".. jujurnya awak ni.. hahahaha



okla...selamat mencuba.. aku saje je pos resepi ni.. tak tau nak post entry apa dah.. amik ati BE woiiii..



notakecik : lagu raya makin kerap berkumandang.. mood raya belum ada.. nan hadooo
Read More

Jul 25, 2013

Rezeki Ramadhan

Assalamualaikum wbt...


Salam 16 Ramadhan... sekejap je dah masuk pertengahan Ramadhan kan..
♫Sayuuuuuu..hati ini makin sayuuuuu♪♫.. wah gitu, nyanyi terus..


Rezeki yang dimaksudkan ni biasala kan..sebagai blogger, mesti ada iklan tepek kat blog.. pastu ada la BE menari² dalam blog.. Alhamdulillah...

Sekali masuk, dua BE tu.. yela, bila berdua baru la syok menari... hehehe..


yang 1st tu dari Digi Prepaid Rider.. ala, yang kunen² tu.. kalau kena kulit gatelll.. ekekeke..


yang kedua, dari The Edge.. Alhamdulillah...alhamdulillah.. Terima kasih Nuffnang

Dalam pada aku super duper rajin update blog pun ada gak masuk BE.. kalau kome rajin tu, acu terai klik sikit.. :P




Sekian...dalam ketandusan idea sebenarnya..




notakecik : satu persatu masalah.. hiba
Read More

Jul 24, 2013

Aiskrim Milo | Cubaan pertama

Assalamualaikum wbt...


Cubaan untuk membuat aiskrim menjadi jua walaupun main campak² menjadikan kabinet dapur berkecah.. phewwww...

Pemakan aiskrim tegar macam aku dan encik Hubby ni terkadang payah.. beli semangkuk, selang tak sampai seminggu habis.. nak beli lagi, asekkkkkk lupa nak singgah kedai.. wakakaka

Maka, Sabtu lepas.. *ye, Sabtu punya cerita baru up hari ni.. bz!!*, dengan keazaman sesambil masak untuk berbuka, kuarkan bahan yang ada..

Aiskrim Milo
Bahan-bahan => Satu tin susu cair
                          Suku tin susu pekat (aku buh 4sudu je kot)
                          1 biji telur
                          1 sudu kecil esen vanilla
                          1 sudu besar ovellete
                          1 biji telur
                          Milo secukup rasa
                         *choc rice, choc chips, badam atau pape je sebagai perisa tambahan*


Cara-cara=> Korang masukkan je segala susu cair, susu pekat, esen vanilla, ovellette, dan telur nan sebijik tu.. kemudian pukul la guna mixer.. kalau tak ada mixer, guna blender pun boleh.. Pukul sampaila jadi macam krim.. aku tak pasti berapa lama.. dah sudah jadi krim tu, masukkan la Milo.. jangan banyak², nanti manis.. kalau nak perisa lain, letakla perisa lain ye.. gaul sampai sebati, sejukkan..


aku punya aiskrim plain je.. tak ada choc chips sebab choc chips tu kat umah akak aku.. haihh,malas amik.. apa yang ada je masa tu..

gambar...gambar...serba salah pulak nak bubuh.. ala, korang pun tak terliur la sebab aiskrim aku versi tidak menggiurkan.. dah tinggal separuh pun encik Hubby aku makan.. bulan puasa ni lambat sikit la nak abis.. hahaha..yang penting dia kata sedap..


nah, begini la rupe aiskrim milo aku.. ni versi sekerat.. milo tu saje je aku tak hancurkan.. baru ada feel bila makan.. cair di mulut gitewwww..


mesti ramai yang buat kan..aku je lambat.. kakakaka... jangan bagi aku bosan duk umah, nanti ada je benda aku buat..


sekian sahaja dari aku.. 



notakecik : nak buat popiah sardin sampai skang tak terbuat.. apakah!!!
Read More

Jul 19, 2013

Ikut Sedap Rasa

Assalamualaikum wbt


Manusia...*hela napas jap*
Apa yang dia nampak
Apa yang dia dengar
Apa yang dia dapat tau
Nah!!
Sepantas boleh heboh sedunia
Mana betul mana bohong, dia sendiri tak tau

Apatah lagi punca, langsung zero tahunya
Bila begini, nampak jugak pendek akalnya

Kalau nampak tu, butakan je
Kalau dengar tu, pekakkan je

Kalau nak selidik sampai lubang cacing pun,
Suka hati!!

Bila dah tau, jari, tangan, mulut segala mala jangan getik nak kongsi

Bila yang dikongsi rupanya salah
Tau pulak malunya
Dahhhh dapat "pahala" fitnah
Adusss

Letakkan diri kat tempat si "mangsa"
Apa rasanya ye


Kalau berita yang baik, ucapkan saja ALHAMDULILLAH
Kalau sebaliknya, doakan yang baik pulak
InsyaAllah esok² dapat la ALHAMDULILLAH

Niat memang nak kongsi,
Tapi lebih baik kongsi je dengan hati
Salah pun malu dengan diri sendiri


Perangai...perangai...


Nauzubillah...minta dijauhkan dari perangai macam ni


Harap Husnuzon
Jangan Suuzon



notakecik : banyakkan la amalan bulan Ramadhan ni...Syaitan kena ikat.. so bila buat jahat tu tak ada sape yang hasut..memang diri tu "jahat".. wallahualam
Read More

Jul 15, 2013

Terrrrrpaling laku masa puasa

Assalamualaikum wbt...


berdasarkan tajuk, bukan la aku ni bertujuan nak berniaga sempena raya yang bakal menjelma.. aku untungkan orang niaga ada la... hahaha


sejak² puasa ni, aku pasankan entry aku yang pasal kerepek tu kemain hot..panasss..


cer klik SINI  => kalau nak cari kerepek dengan harga yang berpatutan, terjah entry aku tu ye.. mana tau boleh membantu..


tempat tu kat area Batu Pahat, Johor..jauh kot bagi sesape yang duk luar Batu Pahat.. tapi ramai yang duk cari..

keywords lak yang naik pasal KEREPEK MURAH..CARA PAKAI TUDUNG HALFMOON, CARA PAKAI TUDUNG HALFMOON UNTUK MUKA BULAT, CARA PAKAI TUDUNG BAWAL.. 


Adesss, mak bukannya reti buat tutor nak oiiii.. pakai tudung saji retila buat tutor bagai..


dah, sila terjah kilang kerepek tu ye.. borong banyak² pastu kabo ke aku.. nanti aku nak beraya kat umah korang.. kekekeke...


cehh, ada jugak gambor ni..

ni pun aku tak niaga...aku lepak kat kedai tudung ni sementara akak aku sebok pilih tudung.. kedai ni kat Nilai 3.. selai RM25.. cantik je aku nengok.. 


okla, sekian saja aku entry aku pada hari Isnin yang serba biru ini walaupun aku pakai baju kaler pink.. adios




notakecik : terkadang bila kite terasa dengan orang yang terdekat dengan kite, hanya diam yang mampu.. nak bercakap, takut jadi berbalah.. payah manusia besar kepala tak kena tempat.. 
Read More

Jul 11, 2013

Fenomena Ramadhan

Assalamualaikum wbt..


Tiap kali bulan puasa tiba, macam² perangai manusia yang kita nampak.. itu perangai.. fenomena lain ada jugak...

benda pertama paling ketara, manusia jadi "buas".. nafsu makan mengalahkan buaya.. termasuk aku la tu.. cer tengok kat PARAM tu..wuwuwu...berbungkus² bak hang depa beli..

pastu, jalan jadi sesak yang maha luar biasa.. nak merasa berbuka dengan family pun ntah² hari minggu je.. yela, dah stuck kat tetengah jalan, acane nak sampai umah on time.. semalam siyesli terkejut kucen manja bila tengok sesak merata tempat.. fuhh...fuhhhh...


satu lagi...instagram, FB, ntah mana lagi la laman sosial penuh dengan gambar makanan.. tak kisahlah menu bersahur atau berbuka masing², complete.. aku suka...aku suka.. tapi tambah suka bila korang sertakan resepi sekali.. leh aku cuba.. kekekeke..


kendian, segala mala resepi yang dedolu korang masuk dalam FB, blog..jadi status atau entry paling panasssss.. semua pakat cari resepi termasuk akuuuu.. yela, nak masak apa untuk berbuka.. nak buat kuih raya apa..  gitu la kekdahnya...


pening pening lalat aku buat entry ni.. benti dulu la..





notakecik : kadang² kita bukan berniat sesuka hati nak buat entry menyentapkan orang, tapi kite just nak share rasa hati ni..salah meyhhh??
Read More

Bukan Dengki atau Iri Hati

Assalamualaikum wbt...


Bangun masak untuk sahur dalam keadaan sejuk sebab hujan mencurah² ke ladang gandum... Alhamdulillah, rasa gak udara nyaman.. Apatah lagi nak pegi keje tadi, hujan masih turun, mata lak layu.. miahaha.. Encik Hubby aku siap sergah lagik tak nak bagi aku ngantuk.. kekeke..


Habis dah mukadimah..
gini, aku nengok kat FB la kan, kemain ramai yang update status yang kebanyakannya suka mengkondem orang..


Baru si A update status kenapa ada sesetengah manusia ni taksub dengan sesuatu benda sampai sanggup berhabis duit...beratur panjang..semata² nakkan sesuatu itu.. okla, betul la dia kata sebab dia cuma nak tau kenapa je..

Then si B naik lak status yang katanya manusia yang mempertikai tu dengki dan iri hati sebab dia boleh beli.. hey, apa motip ko tu.. bukan dengki atau iri hati, cuma menjadi persoalan kenapa orang sanggup luangkan masa berjam² menunggu giliran untuk dapatkan sesuatu itu..

macam tu jugak bila ko pertikaikan nape peminat bola sepak tegar sanggup beratur beli tiket bola berjam² tunggu giliran, pastu berasak² masuk stadium..sudahnya ko cakap, baik tengok kat umah boleh golek², habis game terus tidur..

dan bila orang bandingkan juga situasi ko dengan, "baik beli kat pasar malam dengan harga tu dapat 4 helai..".. ko melenting kata kualiti tak sama la, keselesaan tu kurang la..


sama je kan konsepnya.. jangan la melenting tak tentu arah pastu kata orang iri hati sebab ko je laaaaaa dapat beli dan mampu beli tapi orang lain beli cap pasar malam..nyampah enuff??


aku malas nak kondem.. ko beratur sehari suntuk lantak ko la.. tapi jangan la riak bila dah dapat beli dan pakai tu.. paham tak??


ni kalau ada yang terasa aku mintak mahap ye..



ikhlas dari,
golongan marhaen
Read More

Jul 9, 2013

Puasa Ramadhan

Assalamualaikum wbt..


Diam tak diam, esok kite dah bertemu Ramadhan yang mulia.. sayu lak rasa hati ni... 


malam tadi sedang elok tengok tv, ada lak pengumuman puasa.. sejak bertukar pengisytihar ni, baru pestime aku nengok semalam.. ye, tahun lepas tak tengok pun.. 

hah, jakun tak jakun la aku.. siap snap pic lagik.. pastu post kat setegerem.. bila nengok komen dari kak izan tu kannn..hehehe.. 


dan pestime juga tahun ni puasa bersama suami.. yay!!!! tak tau la boleh dak aku bangun masak untuk sahur.. biasa makan untuk diri sendiri, ikut sedap tekak je.. koko crunch dan air milo pun dah boleh.. esok tak tau cane gamaknya.. fuhhh..fuhhhh... *lap peluh kat dahi*



Ahlan wa sahlan ya Ramadhan... 



Salam Ramadhan untuk semua umat Islam.. 






notakecik : bajet nak buat menu berbuka dan bersahur untuk sebulan ni.. mampukah??
Read More

Jul 1, 2013

Daily Job | Aku la tu

Assalamualaikum wbt







ni semua isnin punya pasal.. heh...mende ni weyhhh... seketul entry pun tarak.. bz gegiler...
Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com