Aug 21, 2013

Kebimbangan hati seorang ibu

Assalamualaikum wbt..


wah..wah..lama kemain aku tak update blog kann... hari tu kononnya nak update, duk tangguh².. pastu Isnin sampai Selasa lak aku mc.. yess, mc.. xpernah dapat mc sampai 2hari.. biasa sehari je.. tu pun aku yang mintak.. ni doc bagi gituuu je..

ok, nak mulakan cerita.. agak panjang sikit.. just nak share dengan korang je.. seminggu pas raya tu, aku ada buat checkup, dan disahkan mengandung.. tapi tak sure berapa minggu, doc just bagi anggaran dalam 4@5 minggu macam tu.. nak scan pun dia kata awal lagi..

esoknya terus demam... phewww.. dugaan betul.. nak makan ubat pun takut².. gambar yang kat instagram tu sebab aku demam la korang.. kekekeke...

Sabtu lepas, encik husband ajak pegi Mines.. kononnya nak beli sandal yang sesuai untuk ibu mengandung.. turun bawah, naik atas..pusing keliling..akhirnya jumpa gak.. memandangkan aku ni memang kaki rayap, selagi tak penat tak benti..

Ahad pulak, aku round Alamanda.. sebelum tu lepak kat taman depan PICC nuuu.. berjalan lagik.. pegi Alamanda, round² sana..tengok wayang.. habis tengok wayang, pegi beraya.. dekat maghrib baru sampai umah...

nak dikisahkan, petang tu masa kat Alamanda, aku pegi toilet.. ada darah.. siyesli terkejut.. tanya encik husband, dia kata tak sepatutnya kuar darah.. dalam pada cuak tu, aku still berjalan.. malam tu kat umah, pas maghrib aku rasa lain.. kali ni rasa macam period.. darah kuar lagi.. dalam kuantiti yang agak banyak..

terus sesiap dan kuar pegi klinik.. sampai klinik, doc tak check ke apa, aku cite prob..dia trus suh aku pegi hospital... dan² dia buat surat.. ayat paling tak boleh blah dari beliau, "awak kena pegi hospital, nanti kat sana doc terus CUCI".. slumber badak je kan.. aku suh scan dulu, lastly dia kata doc yang scan tak ada.. hey, nape tak cakap je kat aku suh g klinik lain dulu before ko memandai decide untuk cuci.. dalam hati dah maki macam².. 

kuar dari bilik doc, tak malu untuk aku nanges kat situ gak.. hubby tolong tenangkan.. dia ajak g klinik lain.. klinik kedua ni, aku tanya sesiap ada tak scan.. dia kata ada dan aku bagitau masalah aku.. memang tak yah tunggu lama la sebab maybe kes kecemasan..

doc ni trus scan perut aku.. masa tu sejuk semacam... takut kooo.. dari umah dah nanges kemain.. dan hasil scan tu...taraaaaaaaa....
 nampak tak tu?? kecik je.. dan rupenya dah 7minggu..  doc kata Alhamdulillah kantung masih ada.. cuma rahim aku tak cukup kuat.. penat maybe.. yela, raya kann.. aku beraya non stop.. makan minum main bedal je.. yela, mana tau aku preg kan.. dan skang ni masih dalam keadaan berjaga².. 


malam tu jugak aku dapat mc 2 hari.. doc suh aku duk umah, baringggggg je.. tergelak aku.. doc kata, "saya siyes ni..".. ok doc, maaf.. kuar dari bilik doc, nanges lagi.. hoh, cengeng ko tina.. nanges sebab Alhamdulillah sebab tak ada pape.. syukur sangat...



nah, ni mcnya.. korang cuba tengok sebab musababnya.. THREATEND ABORTION.. tak seram ke baca tajuknya tu... so, 2hari melangutttttt je la kat umah.. dan hari² gak la mak aku duk call tanya... 


macam² aku dapat pesanan.. tak boleh makan itu..makan ini.. tak boleh itu..buat ini.. adesss..adesss...


sebenarnya, takut gak nak over excited.. lagipun usia kandungan awal lagi.. so, ibu² kat sana tu, ada tak tips² untuk aku ni.. yela, ni pestime aku.. nak tau gak apa boleh apa yang tak boleh.. makan pantang ke macam mana.. sebabnya aku nak buat pape pun takut.. even iron baju pun, tak lama pastu perut rasa kejang..


okla, panjang bebenor dah ni..sekian..




notakecik : mohon doakan yang terbaik untuk aku dan baby ye..
Read More

Aug 15, 2013

Raya dah habis

Assalamualaikum wbt..


mengkomen masih ada mood raya ke?? aku tak tau la ada lagi ke idak.. tak ada dah kot.. maklumla, bukannya dak kecik lagik.. 


masa raya tu hari, kemain korang upload gambar raya bersama family.. haku sekeping pun tak ada.. yang ada dengan suami je.. tu pun masa raya pertama, pastu tak ada dah.. 


raya, macam biasa langsung tak ada masa bersuka².. penat weyhhh.. ramai pulok yang datang umah.. pastu sesejak dah kawen, ikutla marhaban bersama mak².. dah rupa makcik² lak haku.. sebelum ni marhaban anak² dara, syiok gak.. skang kena ngekor mak aku je.. masuk air gak la.. wakakaka.. sian encik suami, sepatah haram tak paham bahasa jawa.. 


kegenapan umur pada hari ni tak hengat langsung.. buka FB baru pasan.. ok, faktor usia gak la menjadikan aku lupa langsung².. encik suami pun sengaja tak nak wish.. sahdis.. tak ada celebration, makan kukis yang kat umah tu je.. 


senarnya aku nak buat entry pasal benda alah yang aku dapat semalam.. tapi tak ada gambar lak.. esok je la.. hari ni nak siapkan keje yang semalam.. phewww...


ehhh, tak ada gambar raya laaaaa...geramnya!!!



pesanan untuk Cik Eka, moga cepat sembuh ye.. ngeri akak nengok luka parut marut kat muka tu.. adesss... banyakkan rehat tau.. makan tu jaga.. awak tu darah manehhhh.. kalau nak tau, beliau eksiden hari tu.. doakan beliau cepat sembuh ye..


jumpa di entry seterusnya..




notakecik : terima kasih encik suami untuk hadiah yang tak ternilai ni.. teruja gila sampai nak nanges masa dapat tau tu..  jangan risau, insyaAllah tak ada ngidam pelik².. 
Read More

Aug 2, 2013

Berduyun-duyun

Assalamualaikum wbt..


Alhamdulillah...masih berpeluang nikmati Jumaat terakhir Ramadhan..
Rasa macam sekejap je masa berlalu..
Dedolu masa kekecik, paling tak sabar nak raya..
Kutip duit raya adalah WAJIB
Melaram segala mala yang baru, DOUBLE WAJIB


Skang ni, tak tau apa rasa aku..
Bila nengok kemain orang berduyun² packing barang nak balik kampung
Berduyun² beli kuih raya
Berduyun² tukar langsir baru
Berduyun² beli baju raya berpasang²
Berduyun² memenuhkan shopping mall

pause!!
Terdengar kat radio ada pemanggil duk mengeluh raya ni tak meriah sebab awek dia tak ada..awek dia buat hal..hoi, baik ko fikirkan mak ko la.. tetttttttt


ok, sambung..
cemburu gak bila ramai yang last keje hari ni
agagaga
aku ada lagi berbaki 2hari untuk kije
encik Hubby suh aku halfday untuk last day tu
Tapi enggak buleh dong


kepada yang dah start cuti tu..selamat bercuti.. selamat hari raya.. selamat balik kampung.. selamat kutip duit raya.. ♫selamat selamat hari raya...kami ucapkan..kepada semuaaaaa♫♪.. eh, ternyanyi lak.. trademark aku kan.. sekian..




notakecik : debar tunggu pagi raya.. cane la gamaknya masa cium tangan suami minta ampun dan maaf ye.. kena siapkan skrip ni.. boleyyy??
Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com