Oct 17, 2013

Beraya dengan kek

Assalamualaikum wbt..


ramai lagi ehhh yang masih bercuti.. untungla.. aku keje.. nak cuti banyak hari skang xleh.. sayang cuti.. tetiap bulan kena g checkup, so peruntukan cuti untuk tu je.. 


kelmarin untuk kesekian kalinya setelah lama oven aku tak bersenam, maka kepala ting tong aku ni buat gila.. terjadila seketul kek cekelat bertopping cekelat semalam.. skang semangat memasak aku menjadi² even tak la masak kebabom sangat... masak biasa² je.. 

ok, malas nak banyak membebel... ni la hasil air tangan aku..

ni adalah versi sebelum dan selepas..


nak resepi?? korang gugel je la.. lebih kurang sama je semuanya..


sekian, okbai



notakecik : @_@
Read More

Oct 15, 2013

Tak tergamak

Assalamualaikum wbt...


Salam Aidiladha semua.. 

3hari lepas aku ada makan tengah hari kat satu foodcourt ni,ternampak seorang tua menatang pinggan duk melilau cari tempat duduk.. kebetulan meja sebelah aku kosong.. rasa nak pelawa duk sebelah,tapi aku lambat.. dia dah nampak meja lain.. kat dalam pinggan dia,nasi dan lauk telur masak lemak je.. Allah,aku sungguh tak boleh tengok.. akan rasa sayu.. nak je belikan lauk lain.. 

Datang seorang budak bagi air,mungkin cucunya.. tapi,kenapa tak makan sama? Kenapa biarkan orang tua tu makan sendirian.. rasanya itu anak menantu dia.. bersungguh orang tua tu makan,habis nasi kat pinggan.. tak membazir..


Tujuan aku cerita ni bukan apa.. kalau aku kat tempat anak orang tua,takkan seinci aku tinggal dia sendirian.. tak tergamak.. bila macam ni,sungguh aku ingat mak kat kampung.. aku ingat arwah abah.. dari kecik arwah abah dah terapkan "kebersamaan" sesama kami.. 


Pernah abah timbulkan isu, "nanti abah dah tua mesti kau campak abah kat rumah orang tua".. ya Rabbi,nape abah fikir macam tu.. jadi bila nampak situasi tadi,tak mustahil ramai orang tua bakal "dibuang".. sanggup kan korang..???


Dulu aku dapat esaimen untuk buat amal kat umah kebajikan sama ada umah orang tua atau umah anak yatim.. aku pilih anak yatim.. tak sanggup nak jengah orang tua.. 



Enrty ni tak tau untuk apa cuma sungguh aku rindukan arwah abah.. rindu.. Alfatihah..





Notakecik : malasnya nak keje esok.. hiyarggghhh..
Read More

Oct 11, 2013

Housemate Lama

Assalamualaikum wbt..


Dah ramai yang bercuti balik kampung ke?? apa pun, Salam Aidiladha ye semua.. jangan terlebih makan daging lembu.. bila dengar lagu raya masa otw g keje tadi, aku jadi terkejut.. DJ ni salah pasang lagu ke.. ok, aku lupa yang next week raya..


tadi lunch hour tak ada tempat lain dituju kecuali ke Warta Bangi nuuu.. aku pun tak tau apa best kat sana.. tapi suke la ke sana tetiap minggu hari Jumaat.. dah selesai semua urusan, aku ternampak kelibat seseorang.. yesss, dia la orangnya.. Ya Allah, lama gila tak jumpa.. terus aku sergah tanpa bagi salam.. 


dari sebelum kawen, masa aku edar kad kawen, sampaila skang..barula aku jumpa diorg ni.. bila macam ni, aku rasa macam..ohhhh, rindunya masa duk sesama dulu even diorg tooooo bz dengan keje diorg.. since 2008 sampai la 2011 kami jadi osmet.. full of memory.. 


tak tau nape tetibe nak buat entry pasal ex-osmet.. siyesli sangat best.. aku paling suka bila kami semua cuti dan sama² lepak depan tv, makan sama..kenkadang  leh tertidur depan tv sesama.. no big deal pun.. tak ada istilah "hal ko,hal ko...hal aku, hal aku".. 


duduk berempat, yang bertiga tu kerjaya sama..aku je meleset jauh.. tapi apa kesah, bukan jurang pun.. still leh gurau senda..ramah mesra.. apa aku masak, diorg makan..apa diorg masak, aku makan.. tak ada kedekut² makanan.. dan reramai tu, aku sorang je bermotor, pun tak ada hal.. diorg hang out, masih ajak aku.. pernah gak lepak kat opis diorg.. 


tadi benda pertama diorg tanya, "dah ada isi ke belum" sambil pegang perut.. bila aku jawab dah, diorg eksaited.. aku jadi eksaited gak la.. hahahaha.. mende la.. 


pape pun, thx babe.. maaf untuk segala kekurangan masa kita duk sesama.. kite semua dah berpecah.. ada duk puchong..ada duk kajang.. tapi bertemu jua kat Bangi.. Alhamdulillah.. jodoh kann..


*Yda, sowi ku curik gambar kat instagram mu..*


yang aku bulatkan tu la ex-osmet aku.. yang lagi sorang tak ada dalam gambar.. depa reporter, sorang majalah mangga dan sorang harmoni..yang sorang mstar klu xsilap.. memang tak sah la kalau xbizi tetiap hari kan.. kena stayback la..esaimen luar la..


so skang, cipta kenangan indah dengan housemate baru lak... wiwiwiwi..saya sayang suami saya!!! *motip??*




notakecik : setiap yang berlaku ada kenangannya.. perkara macam ni la yang cipta persahabatan jadi indah walau terkadang ada pahitnya.. mana ada perkara yang semuanya elok.. sikit banyak mesti ada cacat cela.. 
Read More

Oct 9, 2013

Satu, banyak-banyak..Dua, sikit-sikit..Tiga, jarang-jarang..Empat, tak ada

Assalamualaikum wbt..


panjang pulekkk tajuk.. ok, ni bukan nak cakap pasal citer PRamlee yang Nujum Pak Belalang ye.. ataupun nak cakap pasal kawin lebih dari satu.. ni nak cakap pasal lain.. 



nak cakap pasal fenomena yang wujud kat Malaysia.. fenomena biasa yang kita boleh nampak.. 


topik utamanya adalah, lampu brek.. hahaha..mende la kannn..


satu, banyak-banyak...
maknanya, banyak kali nampak kereta yang lampu brek dia terbakar satu.. maknanya, tinggal 2ketul yang menyala.. tak kisahla yang terbakar tu lampu brek ketiga ke, kedua ke..kesatu ke.. yang penting padam seketul.. kena yang padam lampu brek ketiga, pastu yang menyusul kat belakang tu aku yang suka khayal, mau kena ciom bontot..


dua, sikit-sikit..
dah boleh agak?? yela, yang ni dua ketul lampu lak yang tak fungsi.. aku pernah follow kete yang cuma lampu brek ketiga je nyala.. ya rabbi, dahla lampu tu kecik.. ko hengat aku nampak sangat ke? tu kalau kena yang duk atas bonet, pastu kat situ lak banyak aksesori bunga, anak patung, beruang, kucen, serigala bagai, kan dah mengganggu..


tiga, jarang-jarang..
pernah jumpa lampu brek yang ketiga²nya tak menyala?? baru semalam aku nampak.. kakak ni yakin je kan drive.. aku ingat la dia ni spesis wat lek wat kul tak tekan brek masa lalu bonggol, rupenya memang kondem semua lampu brek dia.. syabas kak, syabas!!! akak begitu bangga kan memandu kereta sedemikian rupa..


empat, tak ada..
sebab setau aku lampu brek ada tiga je.. kecuali lori ke, treler ke, bas ke.. memang kompom ada banyak..



sekian, okbai..



notakecik : lapar menjadi²..makan tak ada selera
Read More

Bertingkek-tingkek

Assalamualaikum wbt..


Walaupun aku tak tau apa maksud sebenar tajuk aku tu, aku tetap degil nak gunakan.. aku anggap je ia bertingkat².. ye kot.. pape je la..


bila nengok orang duk up entry pasal BE, aku pun suke tiru.. dah nama pun pentiru kuat.. nak jugak buat entry gitu.. *amik ati nuffnang oi!!!*


ada jugekkkk rezeki bulan Oktober ni.. Alhamdulillah.. 


nak kumpul bagi banyak, pastu cash out, leh beli umah.. ehhh, ganassss cita² ko tina nak beli umah dengan income nuff ko.. macam banyaaaaaaakkk je kann.. angan² je..mana tau jadi kenyataan, aminnn...


tuuuu, yang iklan biskut kejap ada kejap tak ada tu, cer korang klik.. mana tau kuar seketul chipsmore untuk korang... kekekeke..ok, tak lawak.. 


selamat berblogging dan beriklan uolssss...



marila sambung buat kije..




notakecik : sikit² lelama jadi bukit..tapi ni masih busut je..
Read More

Oct 8, 2013

Terpilih | Hati seorang wanita

Assalamualaikum wbt...


Salam Selasa...


Terkadang manusia suka beranggapan negatif dengan nasib diri sendiri.. pernah gak akan rasa diri bernasib malang.. even aku sendiri pernah rasa macam tu.. tambah pulak bila dihujani macam² andaian dari orang sekeliling.. andaian negatif..


2 perkara utama yang orang suka mengata.. Kahwin dan cahaya mata..


kahwin dalam usia lanjut, orang mengata.. tak perlu jauh, aku dulu kena.. yela, kawin masa umur 28tahun.. nak capai target kawin tu, macam² orang tanya.. aku cuma fikir, aku belum terpilih untuk bersama dengan pasangan aku.. tapi bila Allah swt kata "kun fayakun"..maka jadila.. 

ada sesetengah kawan aku mengeluh.. masih belum diketemukan dengan jodoh.. sampai ada kata, sampai ke tua la dia akan hidup sendiri.. beb, muda lagi..jangan fikir macam tu.. macam putus asa.. usaha, doa dan tawakal banyak²..


cahaya mata.. ada yang dikurniakan cepat..ada yang lambat..ada yang lambat sangat.. aku ni kategori cepat kot walaupun bukan bunting pelamin.. sebagai contoh, kat tempat keje aku, berbelas tahun dah mendirikan rumahtangga baru disahkan hamil.. and even yang kawen dulu sebelum aku, pun masih belum ada rezeki.. aku kesian gak kat dia walaupun dia anggap aku musuh, dah bertahun dia tak tegur, tak ada hal la bagi aku.. aku cuma doakan dia cepat dapat anak.. 


anggap je kite belum terpilih.. mungkin Allah swt nak bagi yang terbaik buat kite.. dan pasal rezeki anak, mungkin akan dibagi rezeki lain.. tiba masa nanti, insyaAllah ada.. jangan sedih.. jangan marah bila orang sibuk tanya.. perancangan Allah swt kita tak tau..


usaha selagi terdaya..jangan putus berdoa..





notakecik : macam dah terbau nasi minyak dari salah sorang bff aku.. aminnnn... tunggu turn sorang lagi lak.. maka complete la semua dah jadi suri..
Read More

Oct 7, 2013

Ibu dan Bakal ibu, take note!

Assalamualaikum wbt...


bakal mommy dan yang dah jadi mommy sekalian..meh aku nak share ni.. atau makna kata yang sebenar, aku yang duk cari kat tenet pasal event segala ni.. so, kongsi la kat korang


okey, 1st!!!
Date : 25 - 27 October 2013 
Venue : Shah Alam Convention Centre, Selangor 

*pssst, malu lak nengok pewut beliau*



2nd
Date/Time : 03 - 05 November 2013, 11am - 9pm 
Venue : Tun Razak Hall 4, Putra World Trade Centre, Kuala Lumpur 



3rd
Date/Time : 22 - 24 November 2013, 10am - 9pm 
Venue : Mid Valley Exhibition Centre, Kuala Lumpur 



ok, take note ye memasing.. mana la tau korang nak terjah ke.. aku ni nak terjah kena fikir doplohpat kali sebab semua macam jejauh je.. senang kata, aku malas la.. nak cari parking lagik.. xpe, akan difikirkan kemudian..



sekian, okbai



notakecik : mengantuknya lahai... 
Read More

Oct 4, 2013

Pertama kali dapat, pertama kali pegang

Assalamualaikum wbt..


orang ni kannn..kalau pertama kali dapat dan pegang dia punya excited kemain.. ni cakap pasal pegang stereng kete dan dapat lesen even lesen P, ko mesti dah bangga tahap kuda kepang..


terrrrrrrpaling aku nyampah, lesen P tapi lagak macam dah dapat lesen penuh..foinee, ko sorang je yang pandai drive.. kami tak pandai, tu pasal bawa slow kekura...


manusia pesen 1st time ni, sekali tekan cecah 140km/j.. yes, aku admit dulu aku cenggitu.. balik kampung ikut highway, tekan sedap tak sedar dah cecah 150km/j.. mampusss.. cuak sebentar bersama kitkat... skang tak lagi, berpada la aku drive sampaikan aku rasa terpaling malas nak buat pada waktu pagi dan petang adalah drive pegi keje.. dulu encik hubby nganto, skang nganto diri sendiri..


ginila ye, beware dik..beware.. akak nak nasihat sikit je.. berdesup laju ko potong akak, pastu ko cilok macam nak menghimpit akak.. seram akak dik, seram giteww... remang² bulu roma keti segala.. ko muda lagi and maybe still bujang trang tang tang tang..ohh, ni adalah kejadian semalam.. hinggakan akak tertekan horn dengan begitu rakusnya kerana tanjat..


ada dua je situasi yang manusia 1st time.. sama ada bawa terlalu laju sehingga mengalahkan the flash ataupun terlalu slow mencecah rekod terbaru menggantikan kura².. aku ni dah la spesis tak bertimbang rasa time nak pegi keje dan balik keje.. ko carik pasal pulak kat jalan.. haishhh, sabar je la..




sekian luahan hati mak buyung.. 





notakecik : biasanya berapa bulan preggy ye perut akan membesar dengan jayanya??
Read More

Oct 3, 2013

Nak kongsi boleh??

Assalamualaikum wbt..



selepas baca entry kak net tu, aku sangat setuju.. sebab kenkadang manusia ni bukan nak fikir ati dan perasaan orang lain.. ohhhhh..susahnya!!! plss mind ur words.. fikir²kan la..



cakap pasal kongsi, bukan nak cakap pasal kongsi kereta, kongsi raya, kongsi duit.. tapi kongsi cerita.. hari tu baca satu post kat FB yang dipetik dari Semanis Kurma.. 

Nabi pesan, "Suami jangan dengar rintihan dari mana² wanita yang bermasalah.. Begitu juga dengan isteri, jangan mendengar luahan dari mana² lelaki bermasalah kerana bimbang akan terbuka pintu² kecurangan...


nampak berat kan.. tapi tu la hakikatnya.. entahla, rasanya bukan yang dah bergelar suami isteri je kena elak, yang tunang orang ke, mak orang ke, bapak orang ke, pakwe orang ke, makwe orang ke..kena elak jugak.. luahkan sesuatu atau masalah kat berlawanan jantina ni kenkadang mengundang bahaya.. salah satunya, pihak yang mendengar akan amik kesempatan.. kita mana tau..


perkara ni selagi boleh elak, sila elakkan.. tak salah nak share, tapi dengan orang yang sepatutnya.. susah sangat, korang call je kaunselor.. advance sangat pulak.. 


bila ada masalah rumahtangga, bincang la berdua suami isteri....dengan pasangan, bukan dengan kawan lelaki mahupun pempuan.. 


oryte..tak mau cakap lelebih...ini pun untuk peringatan aku jugak..




notakecik : need vacation!!! mau berduaan dengan hubby..
Read More

Oct 2, 2013

Mengidam ke MENGADA??

Assalamualaikum wbt..


Sejak akhir² ni asek nak citer pasal mak² mengandung je kan.. dah tu, nak buat cane.. tu je modal yang ada..


memula preggy dulu, ramai duk tanya aku ada alahan pape ke tak.. for sure la tak ada.. agaknya sebab macam cakap besar, terus kena.. tapi bukan waktu pagi, petang je buat perangai.. bertabah je la..


pasal mengidam lak, rasanya itu fenomena biasa untuk ibu mengandung.. dan Alhamdulillah aku tak ada la mengidam yang pelik².. InsyaAllah biar macam ni je sampai bersalin..

tapi kannn..2 3 hari lepas duk la gatal tekak nak makan soto.. bukan soto biasa² ye, soto yang kat kampung aku atau yang mak aku masak.. dan kebetulan akak aku balik kampung Ahad lepas.. so mak aku masak la soto tu.. siap tapaukan untuk aku.. tapi tersangat malang bila sampai sini, soto tu basi.. yesss, basi.. tah nape leh lak aku nak nanges.. motip???  dekat 3minggu mak aku kat sini, asal aku rekues je mak aku masakkan.. bila mak aku dah balik kampung, mamtik kutu jugak la..


last week, kawan aku ni duk tanya apa yang aku nak makan.. see, sayang betul dia kat aku.. aku nak makan pekasam dan sate ikan.. tapi tu bukan mengidam sangat pun.. dan Isnin, dapat la parcel aku.. gigih tak gigih la macik ni nganto pekasam siap berbungkus tak nak kasi bau.. mekaseh weyhhh macik.. sayang ko lebih la!!! meh ciom ckit...


debar jugak la nak buka parcel ni.. kemain besar ikan pekasam dia tuuuuu...




nah, amik ko tina...sebemban makanan macik preity zinta bagi aku..


weyhhh, mekaseh banyak tau... terharu ni.. rasa nak nanges..


ikan pekasam tu just amik bau.. aku nak goreng pun ntah bila agaknya sebab masak² goreng² tumis² ni aku akan rasa mual.. tapi kena gagahkan jugak nak masak.. sian encik hubby nanti..


so skang ni, aku ni kategori mengidam atau mengada?? kira okla.. ada sesetengah orang tu mengidam yang pelik².. tapi skang, aku elakkan menengok makanan yang tak mungkin aku akan dapat.. contohnya, buah katak puru.. plssss, jangan sesiapa upload gambar buah tu.. itu contohhhh...


apa pun, mekaseh sang suami yang melayan kegedikan aku.. nak makan itu..nak makan ini.. malam tadi dapat makan durian 2ulas kira tersangat bahagia.. wuwuwuwu...


rasanya, boleh je kot tahan rasa mengidam tu.. kot laaaaaaa





notakecik : keje makin hari makin bosan.. bolehhh??
Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com