Dec 26, 2013

Ku Pendam Sebuah Luka

Assalamualaikum wbt..


hamboihhh, tajuk kemain.. ko mampoo buat entry tiru tajuk lagu?? tajuk je la mampu, buat entry kebabom tak mampu.. sengal.. dah la jarang update blog khennn.. pape je la.. 



terkadang bila kita rasa sakit..nak luahkan kat sesape cukup payah.. paling ko percaya harusla family.. no satu dah tentu emak.. tapi kalau ada suami/isteri, dah tentu diorg la "mangsanya"..

jujur aku mengaku, kenkadang aku sendiri susah nak luahkan masalah aku.. susah giler².. terasa hati, sakit hati, kecik ati, marah, emo..semua tu kadang² aku lebih suka diamkan.. cara terbaik bagi aku, abaikan je.. lelama ilang la..


tapi betul la, ramai orang skang suka pendam.. malu kot nak luahkan.. memang orang keliling mudah cakap, "luahkan je, nanti ko akan lega".. tapi ko tau tak nak mulakan mukadimah "mulakan" tu sangat la payah.. nak susun ayat tu mengalahkan nak buat pendahuluan dalam karangan masa exam..


salah luah..jadi salah faham..bila jadi salah faham, boleh timbul rasa bengang.. macam tu la lebih kurang..


tapi rasanya, adalah lebih baik ko slowly terus terang.. tak dalam masa terdekat pun, amik la masa.. kalau ada rasa tak berkenan, cakap.. even aku ni kenkadang kisah berbulan lepas baru aku berani cerita.. pedih woooo hati ni..


kan best kalau ada pakar motivasi peribadi.. wakakaka.. apa tina, ko hengat ko tu sape hah??? ada cermin besar kat umah kan, sila belek diri sendirik ye.. LOL




notakecik : biasala manusia, suka amik yang "salah faham" dulu.. dah termalu, baru terima kisah sebenar.. normal what!!

Read More

Dec 17, 2013

Diet Karbohidrat

Assalamualaikum wbt...


23 weeks already.. macam² perubahan berlaku.. tetibe sinus teruk.. sakit hidung aku ni.. selera makan bertambah².. mood cepat berubah.. cepat penat.. pinggang mula sakit.. redha..


semalam check up.. bila timbang berat badan, hambek ko sebulan je naik 3kilo.. kena bebel sikit.. aku kena diet karbohidrat.. kurangkan nasi atau roti.. tapi nurse, kalau saya lapar macam mana?? logik tak soklan yang aku tujukan kat nurse tu.. spontan babe, spontan.. bila preggy ni, i feel like a monster.. hiyarghhhh, makan budak!!!! makan..makan dan makan.. makan sikit cepat kenyang, then cepat la laparnya.. so, pasni kena makan dalam kuantiti yang sikitttt je.. jadila dari terus tak makan kannn... bila berat naik, HB pulak yang turun.. elok² tak kena amik darah, kena jugak cocok amik darah.. tapi still atas 11 la HB aku.. 


berat aku ni naik seiring dengan kenaikan segala mala benda kat Malaysia skang ni.. tol naik pulak dahhhhh.. *apa kaitannya?? dan mohon jalan jenderam nanti tak ada tol sampai bebila..wakakaka*


semalam memujuk hubby untuk ke expo baby taun depan.. yer, taun depan uolsss.. macam lambat lagi je kan.. beberapa hari je lagi.. aku dah banyak misssssss baby expo ni.. so kali ni kena gigih since seketul haremmm pun aku tak beli lagi.. listing kemain aku dah buat, belinya idak.. nampak baju baby tu teruja, tapi bila nak grab, rasa macam...awal lagi je.. nenanti la dulu..


meh nak share pasal expo baby tu..



antara 2expo ni, maybe aku pegi yang kat Mid je kot..dekat... so, korang terjah la ye..



sebenarnya banyak idea tadi..tapi bila asek² pending je masa nak buat entry, terus blur... apsal la banyak sangat keje ni..





notakecik : kata dah mood cepat berubah.. hari moody semacam.. macam tak bestttt je aku rasa.. nape tah.. macam nak marahhhhh je.. tapi ku tahan jebat!!
Read More

Dec 12, 2013

Pencinta Kucing

Assalamualaikum wbt..


Gara² kucen mak aku yang kat kampung tu dah beranak dan sekali kuar empat ekor, maka aku terpaksa amik 2ekor.. ikutkan memang tak sampai hati sebab masih menyusu badan.. since my hubby kata mereka comel dan beria beliau cari sangkar kucing, amik juaaa... untuk keselamatan kucing² tu gak sebab kalau bapak kucing tu nampak, confirm kena ngap.. 


sejak bila aku jadi penggemar kucing ni? sejak dulu lagi..sejak kecik.. dulu siyesli aku siap tidur dengan kucing.. pastu kecewa sungguh² bila kucing tu hilang... sedeyyyy.. maklum la, kucing kampung.. bukannya kita tambat dia kannn.. harusla lepaskan beliau untuk kesenangan beliau bersosial..


kali ni memang duk dalam umah je.. kan sebelum ni aku ada buat entry pasal kucing yang tetiba datang umah mintak makan tu.. boleh lak dia takut dengan yang kecik ni dan dah jarang² datang umah.. merajuk mungkin.. hurmmm... pape je la meow..


ni dia..perkenalkan kucen² baru kami yang perangainya buat aku dan husband selalu geleng kepala..


yang ni terrrrpaling mengada².. 

nak duduk kat riba orang.. tengok je la muka dia tu, rasa nak kemekkan je.. weyhh, riba tu aku punya la.. hahahaha.. 


yang putih ni agak behave sikit..sikit je la.. kena mabuk dia, terkinja² tak tentu pasal.. tak pahammmmm


tengok..macam sangat penyayang kannn.. macam baekkkk je... tapi jangan tertipu... 











nahhhh buktinya.. kan aku kata jangan tertipu.. kunen tu suka sangat menyakat.. gerammmmmm je aku tengok.. rasa nak piat telinga dia, tapi aku tahan je.. dedua ni sama je nakalnya.. kalau sekor diam, sekor menyakat.. lantak ko la.. tapi kalau dah sampai menjerit, memang aku marah.. 



tapi aku ni malas nak meleset sangat dengan budak berdua tu.. husband je la rajin melayan.. ngah preggy kan, tak berani lak.. takat pegang² boleh la.. 






notakecik : mengantuknya lahai... 
Read More

Pantang Larang

Assalamualaikum wbt...


Cuti sehari semalam macam tak ada makna je sebab encik hubby keje.. maklumla lenlain negeri.. macam la jauh sangat kann..hahaha.. Putrajaya Selangor je punnn.. semalam spent time dengan budak dua ekor tu je la.. nak buat acane..


last week kan aku balik kampung kannnn.. kat umah aku tu ada nenek aku..memang duduk situ la.. tapi satu aku tak best kalau balik kampung ni, ada je benda yang dia akan tegah.. sesejak aku mengandung ni, ada je benda dia kata tak boleh.. tak boleh itu...tak boleh ini.. kenkadang aku rasa rimas.. yess, rimas.. jujurnya kan..


siyesli, mana ko tak rimas bila tiap kali ko buat apa², dia akan kata "jangan..jangan..jangan..".. Ya Allah, merengse aku jadinya tau.. sampai aku dah naik bengang hari tu, aku terrrrrjawab, "jangan la percaya sangat benda pantang larang ni. kalau percaya sangat, jadi la benda tu.." bukan aku tak nak percaya pantang larang orang tua ni, tapi boleh tak ko jangan nak percaya 100%.. aku bukan nak kata ia kepercayaan kolot atau apa, tapi kalau korang dengar dan hadapi pun, ko akan rimas..


maaf la cakap cenggini, nanti ada yang kata aku tak hormat orang tua pulak.. bukan begitu ye anda sekalian.. kenkadang rasa benda tu macam khurafat lak.. bukan nak cakap besar, tapi jangan totally percaya.. mak aku sendiri cakap, dengar boleh, nak percaya atau tak, itu terpulang.. tak apala, aku dengar je la.. 


pantang larang yang aku pernah dengar, jangan menyapu masa mengandung, jangan menjahit, jangan minum sambil baring, etc..etc..etc.. owhhh, pening aaaaaa

ni pun aku dah pujuk mak aku supaya duk umah aku masa aku pantang nanti.. plan nak bersalin kat sini je.. tak apa la, kita cuma merancang..akan datang tak tau macam mana..





notakecik : baby aktif masa aku nak tidur.. kenkadang sampai timbul perut aku bila dia menendang.. keselesaan tidur semakin berkurang.. tapi tak apa, demi mu anak...pasrah dan layan je la kerenah mu anak..
Read More

Dec 9, 2013

Sorang lagi kawen

Assalamualaikum wbt..


ujung minggu semalam, berderet² majlis kawen kannn.. sampai my husband aku cakap, musim cuti skolah ni musim mengawan.. *krik..krik..krik..*


Sabtu tu hadirkan diri kat umah sebelah.. since nak jadi orang sana dah, maka kena la tunjuk muka.. datang bawak adiah, sensalam pastu gegas balik ke kampung pulak.. walaupun tak berapa bertegur sapa dengan jiran sebelah, orang dah jemput tu wajib la datang..


Dan semalam, salah sorang dari BFF aku kawen dahhhh.. Alhamdulillah.. serba merah uols... walaupun cuaca tak berapa helok, gigih jua ku datang heret laki dan mak aku.. aku sampai pun dah lambat.. depa dah time makan pun.. tak sure aku lambat atau diorg yang bersanding awal.. maybe nak cepat la kot sebab hujan kan... hujan² pun aku mencekik banyak gilos.. pffttttt...
ni la perantin tu.. aku tak ada pun gambar dia kat pelamin.. hukhuk..


hummm,aku rasa ada sesuatu tak kena dengan gambar ni.. apsal muka aku macam berisi semacam je.. perantin lak sibuk pegang perut aku.. ko ni memang tau zara... 


apa pun, selamat pengantin baru buat zara dan faizal.. semoga kekal berbahagia hingga hujung nyawa.. sowi aku buh gambar ni sebab tak ada gambar yang proper selain ni..wakakaka... at least ada la jugak gambar mak buyong dengan pengantin..





notakecik : tunggu turn sorang lagi.. maka lepas tu, lengkap la geng kami jadi isteri orang.. 
Read More

Dec 4, 2013

Lama dah aku sabar weyhhhhh

Assalamualaikum wbt...


Sedang merengse a.k.a meroyan.. ehh, yeke ni? pape je la..

aku ni pengguna setia Celcom..ok, setia lahhh sangat!! tak ada la sampai seploh taun aku guna Celcom ni.. tapi at least bertahun².. sejak bulan 8 hari tu, macam ada masalah je dengan line aku ni.. aku ada buat aduan thru emel.. pada aku senang macam tu.. sebabnya kalau aku call, takut termaki.. takuttt.. so that, aku tunggu la balasan dari pihak Celcom.. dia anta emel akan bagi feedback within 2 hari waktu bekerja.. 

aduan aku bertarikh 24/08/2013.. feedback yang aku dapat pada 03/09/2013.. so, kira la berapa lama baru dapat?? ya Allah...geramnya.. bukannya nak bagi feedback apa, just soalan².. okla, tak apa lagi.. masa tu aku memang dah give up nak bagi feedback..

dan hari ni aku dah sangat bengang.. enpon tak ada line secara tetiba.. memula line tenet masih H lagi..pastu tukar 3G.. tukar pulak ke E..last sekali tuleh, "emergancy call only".. jadahnya hoi!!! 5kali aku restart fon.. 3kali aku off fon.. punnnn masih jadi perkara sama.. so, aku off fon sejam lebih, barula ok.. dan² la bateri fon aku dah tinggal separuh gara² on off fon ni..grrrrrrrrrrr

tolongla sesape yang keje kat Celcom ke, kawan keje kat Celcom ke..tolongla bagitau kat pihak berkenaan yang servis korang ni makin lama makin teruk.. aku ni kenkadang bayar bil 2kali dalam tempoh sebulan, tapi servis teruk.. takkan aku nak tukar lagi.. dah la aku ni "ibu" plan.. bencinya!!!!!


sebelum ramai kata fon aku yang bermasalah, ni aku nak kasi terang sikit.. masalah yang sama turut berlaku ke atas husband aku, akak aku, kawan akak aku, husband akak aku.. kalau tak mention gini nanti ramai yang komen kata enfon aku yang problem.. bukannya nak baca habis, main hentam je..


nape aku buat entry ni?? sebab aku nak sesape yang ada kaitan dengan Celcom ni celik mata sikit.. bukan sesuka hati aku nak mengadu domba servis ni, tapi tolongla baiki.. mana tau dengan cara ni korang bagi feedback cepat sikit ke.. lagi satu, bil online tu tolongla update..






notakecik : bagila tunjuk sikit sang matahari..sobs...sobs..
Read More

Dec 3, 2013

Checklist for mommy to be

Assalamualaikum wbt..



hamboihhh tina, tajuk tak menahan kooo.. hahahaha.. padahal aku bukan nak buat checklist pun.. ada gak nak minta pandangan dan pendapat korang yang dah mahir..


mende ni aku baru terfikir bila mak aku dah start tanya barut baby..yes, itula perkara pertama dia tanya.. sebabnya, dia kata tak perlu beli, beli kain kapas je nanti dia jahitkan.. so sweet nenek...hekhekhek.. then masa jenjalan hari tu, kemain dia belek tilam baby.. amboi mak..amboi.. ingat nak beli kekabu pastu suh beliau buatkan sarung tilam je..deal mak??

checklist manja²..
-barut baby (sediakan dalam 10helai, tapi macam banyak sangat)
-kain bedung & lampin
-baju lengan pendek dan panjang
-topi
-mitten dan booties
-selimut
-tuala
-baby toiletries
-tilam, bantal
-botol susu dan segala mala tentang penyusuan
-krim, losyen.. (krim ni katanya klu untuk ruam lampin)
 ermmm, ada lagi tak?? ala, dah nama un checklist manja², mana la lengkap..

tapi setakat ni seketul pun aku memang tak beli lagi la.. husband kata masih awal lagi.. isokey.. memang awal lagi punnn.. last week lak akak aku kata nak bagi barut baby kat aku.. alerrr, barut yang dak Labu penah pakai tu.. akak yang sulung lak nak bagi katil baby.. hahaha, senang aku tau..

pastu hari tu kemahen laki bini survey barang baby.. yang tak menahan, aku terus nengok barang baby yang dah 2 3 bulan punye.. bukan baby tecik newborn tu.. mendeeeee la...

eksaited kemain kooo..siap survey jenama apa yang paling elok.. ramai kata jenama Pureen.. entah la.. pastu survey set bersalin.. hamboihhh.. set bersalin ni yang memeningkan kepala otak aku.. Shaklee?? Sendayu Tinggi? Nona Roguy?? owhh, nanti la dulu..


bila nengok banyak warehouse sale, rengse tau tak.. rasa nak pegi je tapi jauh satu hal..awal lagi pun satu hal..





notakecik : indahnya saat aku dah dapat rasa baby kicking.. nak nanges..nak gelak.. skang masih kick memanja.. sikit hari lagi tak main la manja².. syukur ya Allah...
Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com