Dec 26, 2014

Sakit serentak

Assalamualaikum wbt..

Aku baru keje hari ni, cuti dari hari Rabu sampai semalam.. Gara² dak Danish demam... tetiba je.. kena tempias hujan agaknya.. yela, hantar ke taska hujan..amik dari taska hujan.. walaupun payung ada, tempias pun mesti kena gak.. sian anak mommy..

Bertabah betul kalau anak demam, tidur tak lena.. merengek je.. makan dan susu pun Danish tolak.. nak melekap je kat kite.. buat kerja semua kena dukung Danish.. Alhamdulillah hari ni beransur sihat.. cuma cerry berry.. sehari mau 3@4 kali membuang.. sedih tengok anak macam tu..

Anak dah beransur sihat, suami pulak melarat.. malam tadi habis segala mala makanan keluar.. lembik badan.. suhu badan pulak tinggi.. kepala sakit.. aku tengok pun kesian.. sampaikan nak pegi keje pagi tadi rasa berat hati, tambah lak suami minta cuti, suh jaga dia.. bukan tak nak cuti, tapi dah banyak hari sangat aku cuti.. kerja lak melambak, next week year end inventory.. sebab tu tak boleh cuti.. rasa bersalah pun masih ada ni.. *nangis*

masa ni la aku baru rasa aku seorang hero.. anak merengek, zasss berlari dapatkan anak.. suami panggil, zasss pegi ke suami.. meruntun hati tengok dua² hero aku tak larat.. ujian ni...

petang ni balik je keje, terus bergegas amik anak..pastu balik rumah pick up suami hantar ke klinik.. moga aku kuat!!

Read More

Doakan mereka

Assalamualaikum wbt..

Sedia maklum, sekarang saudara kita yang berada di pantai timur alami banjir yang aku kira sangat dahsyat.. dan sekarang melarat ke Perak, Kedah dan Perlis..

Aku pernah merasai banjir, tapi tidak seteruk mereka.. pernah merasa terputus bekalan elektrik masa banjir, terputus jalan.. Allahu..sedih mengenangkan nasib diorg..

Aku tak ada keluarga mahupun saudara mara terdekat kat kawasan sana, yang ada saudara mara sebelah suami, cuma tak pasti keadaan mereka macam mana.. semoga semuanya baik² saje..

#prayforpantaitimur #prayforkelantan #prayforterengganu #prayforpahang #prayforkedah #prayforperlis #prayforperak #prayforall #prayformalaysia




Read More

Dec 22, 2014

Periuk Nasi

Assalamualaikum wbt..


aku bukan nak cerita perihal aku baru beli periuk nasi.. ataupun periuk nasi rosak.. waima periuk nasi hilang.. tapi pasal periuk nasi REZEKI..

ko ada backstabber tak?? alorhh, tikam belakang.. yang tak ada niat membunuh, tapi niat nak sengsarakan korang.. aku dulu ada, sekarang tak ada....kot..

ni perihal kawan kepada kawan kepada kawan aku.. ye, agak jauh kisahnya.. tapi bila diceritakan pada aku, sungguh aku simpati.. berkawan baik..kongsi susah senang walau bukan secara dalam, rupanya ada niat terselit.. menikam belakang kawan sampai kawan kena sekat punca rezeki bukan ke kau dah tutup periuk nasi dia?? kejam pada aku..

well, Allah swt tu maha adil..maha mendengar.. kesian kalau korang dengar masalah yang kena tikam tu.. Allahurabbi.. kenapa la dangkal sangat pemikiran.. dari kerana niat nak "NAIK" cepat, ko carassssss habis semua yang ada termasuk kawan.. keji..sangat keji.. 

tak apa la, ada hikmah di sebalik semua ni.. mohon si pelaku sedar sikit masa lagi sebab kau laki bini bakal berdepan dengan satu situasi yang mana bila ada orang yang ko berlaku kejam dan orang tu tak maafkan, mungkin sukar penyelesaiannya.. tak apa la, moga dipermudahkan je la urusan kamu laki bini.. ramai yang doakan ni..

sekarang kau menang.. ye, menang dan kau senang.. esok lusa atau bila² akan datang, doa je la jangan ada musibah datang.. aku harap tak ada musibah yang datang sebab aku doa, kau sedar silap² kau ni.. 
Read More

Geng ayah

Assalamualaikum wbt..

Sejak sejak dah masuk umur 8 bulan ni, Danish lebih kepada ayah dia.. ye, dah anak ayah sangat.. aku cuma tempat untuk dia nak tidur dan susu dan makan.. dukung, main, gelak, gurau, sendaloka bersama singer adalah dengan ayahanda beliau.. dengan aku susah giler nak gelak.. kadang² cuma acah² senyum je, sekadar amik ati aku sebagai mommy monster beliau..

Husband aku pulak jenisnya dalam seminggu mesti akan ada OT dalam 4hari macam tu la.. dan hari Jumaat sampai Ahad, memang hari ot dia.. Last week hari Rabu, kena turn dia OT.. balik umah dulu, after Maghrib gerak g ofis, sungguh la husband lambai dak Danish, tutup je pagar dan masuk kereta, berjujuran air mata.. melalak tak hengat.. puas pujuk.. sudahnya tunjuk video husband yang memang ditujukan untuk Danish.. barula gelak, tu pun sikit.. pastu menatap la gambar ayah dia kat enpon tu.. Grrrrrrr... macam kena tinggal pegi medan perang gamaknya..

Sekarang ni, boleh kata tiap Jumaat akan ikut husband OT.. wahhh, gumbira betul Danish.. sanggup bersengkang mata sampai ayah habis keje kul 10, baru nak tidur.. kadang² hari minggu ikut gak.. aku dah mula susah hati dah.. ayah dia selalu OT, kalau celik mata tak nampak ayah, meraung.. pujuk lak kena call atau hantar voice mesej baru diam.. hilang suara ayah, start mencebik bibir berlinangan air mata.. pasrah sangat hemak engko ni Danish..

Danish ni totally ikut muka aku.. mata besar, dahi luas..tapi melekat kat ayah.. adil la kannnn..


Gembira la dia dapat acah² buat keje depan pc, kat atas meja kerja ayah kann.. mommy nak layan IG pun xsenang.. pastu ketuk² keyboard gaya macam banyak keje je...

sedu sedan kena tinggal dengan ayah.. ayah pegi keje je pun, bukan pegi berperang.. adoila anak.. ilang kacak awak tu sayang..

so, anak korang lebih kepada ayah ke mak ye??
Read More

Dec 19, 2014

Belanja Sekolah, 7 tahun akan datang

Assalamualaikum wbt..

Sana sini sale barang sekolah.. ayuh kembali ke sekolah la.. macam² promosi nak tarik pelanggan.. aku tengok² gak hari tu.. makaihhh, mahalnya.. zaman aku sekolah dulu, tak ada la mahal macam tu.. kalau dapat beli kasut sekolah yang RM35 ke atas, kira mahal.. haaaa...

Sekarang nan hadooo kasut cantik tapi murah.. kasut budak sekolah rendah pun makan RM29.90.. phewww... beg sekolah lagi.. macam² pattern lak.. frozen la, barbie la, cars la, ben10 la.. 

tu zaman sekarang..tahun ini.. 2014 nak masuk 2015.. paling mahal baju sekolah budak lelaki.. kemeja, seluar, baju sekolah agama lain pulak, sampin lagi, songkok lagi, kasut kena lebih, stokin.. aku tak caye budak lelaki boleh ada sepasang atau 2pasang je.. lasak.. 

aku tak tau la 7 tahun akan datang macam mana.. masa tu dah masuk tahun 2021.. Danish darjah 1.. entah berapa pulak kos nak masuk sekolah.. yuran, buku, alat tulis, baju, kasut, seluar etc..etc.. 

tak apa la, moga ada rezeki nanti.. insyaAllah.. bukan mengeluh ke apa, cuma tak mampu kejar kenaikan harga barang sekarang.. gaji lak masih ditakuk lama.. beginila nasib.. kena kerja..kerja..dan kerja lagi untuk kelangsungan hidup.. 

itu baru cerita pasal sekolah..itu aku baru bayangkan anak sorang.. phewww.. tak apa la.. takkan tak bagi anak pegi sekolah..

moga Danish jadi anak berguna dan faham susah payah mommy dan ayah dia ni.. jangan tau mintakkkkk je.. pantang mommy tau..
Read More

Betul ke bohong ni?

Assalamualaikum wbt..

Pagi-pagi check email, dapat mende ni....


tak nampak?? akak kasi besar sikit..


tak nampak lagi?? korang klik je la kat gambar..



waaaaa...pandai tau nak takutkan akak.. saje je ye.. ingat akak terpedaya?? dah la kabor emel akak menang 1juta pound.. pastu nak kasi takut akak nak delete akaun emel akak.. 

salam jumaat..bye..
Read More

Dec 17, 2014

Selama 8 bulan

Assalamualaikum wbt..

aku dah tak ada modal sangat nak membebel..atau dalam erti kata lain, aku malas.. 

Semalam genap anakanda beta 8 bulan usianya.. wahh, beta tuu, curlasss.. dalam usianya genap 8 bulan, badan menten halussss je.. 

selama 8 bulan aku jaga dan besarkan dia, kadang² pernah jadi hilang waras.. marah anak tak tentu pasal bila dia nanges minta perhatian.. pastu mula la membebel.. dan pernah aku biarkan Danish nangis kat katil, aku mampu tengok je.. masa tu macam orang hilang akal.. Danish kecik lagi kot, belum tau apa².. tapi tak lama, aku angkat dan dukung dan masa sama aku ikut nangis.. kerana itu la kami bawa Danish ke Darussyifa'.. 

8 bulan..sangat aktif walau belum pandai merangkak..belum tumbuh gigi..tapi semakin bijak.. sebab apa aku kata bijak.. sebab malam tadi, aku demam dan memang tak larat sangat nak layan Danish.. bagitau, "Danish dengan ayah ye, mommy demam..tak larat nak layan..".. seolah faham, Danish tak pandang aku pun.. sikit pun tak minta aku dukung.. good boy.. tidur nak peluk Danish pun takut².. terima kasih sayang² mommy..

love u sayang!! (umur 2 bulan)

Read More

Dec 15, 2014

Moga memberi kesan

Assalamualaikum wbt..

Rentetan tenteng GA yang aku join dan terpilih sebagai 50 blogger tu.. hari ni, dah selamat sampai pun EPHYRA SKIN BAR kat tangan aku.. 

siyesli muka aku memang spesis berminyak dan kusam dan hampeh gitu.. so, sementara umur belum masuk 3series (padahal tahun depan masuk 3 series dah), nak nampak muda sentiasa la kononnya.. harapnya dengan pakai Epyrha Skin Bar ni nanti bakal ada perubahan.. kalau positif, beloh teruskan.. haihhh, tazabar uolsss...


hoiii..anti-aging hoi...   pasni jangan terkejut kalau tengok aku menten sweet 18 ye.. hahahaha..








hurmm..ada pulak yang suggest suh draftkan semula entry lama.. hurmmm.. baiklah, kenangan tu kann.. yang dah delete sebanyak 334 tu, rasa menyesal lak tetibe.. hahaha



Read More

Buang yang keruh

Assalamualaikum wbt...

Gigih sangat dari hati tu duk delete entry lama.. rasa menyampah pulak baca entry² lama tu.. dah beribu rupenya entry aku, ingatkan ratus² je.. 

skang ni pun tak habis delete lagi.. aku nak tinggalkan entry tahun 2013 ke atas je.. nak buat blog baru, rasa malas.. memang malas pun.. sayang kot kat blog gila ni..

banyak faktor gak delete entry lama tu.. walaupun gambar dah tak ada, aku nak buang entry yang kebudak-budakan tu.. tapi sebelum buang, gigih gak aku baca satu² entry.. kenangan.. hahaha..poyo!!

bye
Read More

Dec 13, 2014

LAMPU

Assalamualaikum wbt..

Keluar rumah pukul 7 malam..hoh, maghrib² kuar kannn...ikut husband ke opis la.. saje je ikut, duk rumah boring... pastu sebenarnya ada agenda lain..wakaka.. keji betul perangai..

Husband keluar opis kul 10malam, ngam la tu dengan plan minit akhir aku konon nak tengok lampu.. bukan main lagi.. kan start malam tadi ada Light And Motion Putrajaya (LAMPU).. aku ni kengkonon nak tengok la.. bawa dak Danish tu, dia suka nau nau tengok cahaya..

ngam ke kul 10.30 malam, kami kuar.. terus tuju ke Presint 3, ikut Presint 18.. hoh, kemahen jammed teruk kat P18 tu.. buat la uturn, konon nak ikut belakang KBS.. ponnnnn sama.. sudahnya kabor ke husband, balik je la.. tengok je lampu kat rumah.. 1st night kan, of course la ramai umat..semua nak tengok..



Putrajaya Lighting Festival

aku pegi jammed teruk tu maybe sebab pegi lewat.. yela, event start kul 7.30, ko hentam datang kul 10.30 kannn..harusla dah ramai.. hahaha.. korang, pegila sana.. 
Read More

Dec 12, 2014

Hadiah

Assalamualaikum wbt..

Khamis pagi, sementara menanti suami bersiap untuk ke tempat kerja.. lakukan rutin harian waktu pagi sementara anak masih lena..

Usai kerja, ke ruang tamu..mata tak henti pandang suami bersiap.. wallet di poket belakang.. handphone di kanan dan kiri poket seluar.. kemudian, duduk bersama di sofa..

"Bi, nah..amik ni.. kan selalu cakap bateri fon cepat habis.."

Tergamam kejap.. dah lama suami tak belikan sesuatu dengan cara "suprise" macam ni..

"Papa belikan ke? huuuuu...Tq paaa..." 

 ye..ni je hadiah tu..tapi cukup besar makna bagi aku..



Walau bukan emas..bukan duit..bukan barang mahal..setiap apa yang suami belikan, aku sangat² hargai.. sekurang²nya aku tau walau bukan tiap saat dia ingat aku, masa 24 jam tu masih terselit beberapa detik untuk dia mengingati aku.. Terima Kasih suami..
Read More

Duduk diam-diam

Assalamualaikum wbt..

Sempena public holiday semalam..aku cuti.. haaaa, kemahen aku mention.. orang keje kat Selangor kekdahnya..

Dah plan nak lepak kat opis husband sebab dah semestinya kami dua beranak keboringan.. plan nak datang petang² sikit.. dapat wassap pagi tu, motor husband punoh pulop.. menyengih la aku, boleh datang awal.. hahaha, alasan.. tukang sebok kat opis tu aku dengan dak Danish..


merujuk gambar di atas (di baca #throwback), aku berdoa bertawakal sangat² supaya Danish tak meragam.. sebabnya, Danish tak pernah travel jauh duduk dalam car seat.. memang tu kerusi dia, tapi hanya untuk ke taska yang jaraknya sekangkang kambing je dari rumah.. 

macam² aku longgokkan mainan kat Danish.. yang Danish berkenan cuma kunci rumah.. haishhh, habis basah baju sebab dia gigit² kunci tu.. bagi mainan lain, dia sepak je ke tepi.. pffttt... 

Finally, sampai jua kat opis husband.. sampai ke pun kemain muka Danish blurr.. aku agah, dia pandang tanpa ada perasaan.. sabar je la.. 

yeay, pass untuk kuar rumah berjimba dengan dak Danish kalau husband keje atau ada kursus.. hahaha.. good boy Danish!!! yang penting, kasi Danish kenyang dan tidur nyenyak dulu sebelum keluar rumah.. 

Read More

Dec 10, 2014

GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM

Assalamualaikum...




Dengan ini bermula lah giveaway hujung tahun dari dianarashid.com dan sudi2 kan lah untuk sertainya kerana ada banyak hadiah menarik yang boleh kawan-kawan menangi.Berikut adalah senarai hadiah :-

Dish Wash Concentrate x 1 pemenang
Herbal Blend® Multi-Purpose Cream x 2 pemenang
telekung lycra x 1 pemenang
topup RM10 X 3 pemenang
Fridge magnet London + keychain (1 pemenang) 
Fridge magnet Malaysia + keychain (1 pemenang)
Topup RM10 x 1pemenang
Fridge magnet cameron highland x 4 pemenang
Shawl x 1 pemenang
Topup Rm10 x2
1 paket Mykoko rm39/500g x 1 pemenang
2 voucher KFC x 1 pemenang
baju muslimah x 2 pemenang
wang tunai rm50 x 1 pemenang
Home Binder 2014 x 1 pemenang


Syarat-syaratnya...:-

1- Buat satu entry bertajuk " GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM"

2- Like semua facebook page penaja(wajib ):-



3- Follow blog penaja( wajib) :-

Fiza , Dila , Yumida , Parihh ,Eurukaseven , CekguNorazimah ,Veesandi  , Nadiah , Ujie , YatiAdam , Fizah@susunatursioca

4- Follow Instagram penaja (jika  ada)

@cikgunorazimah , @syidah_eda93

5- Add google + :-

Junainah   ,  Yumida

6- Tinggalkan link entry anda di entry ini 

jangan lupa letak kan link blog www.dianarashid.cm di bloglist anda supaya tak terlepas pandang apa2 update terkini.Tarikh tutup giveaway ini ialah pada 10-12-2014 .Pemenang dipilih melalui random.org .Keputusan akan diumukan sebelum 15-12-2014

Sekian..

Read More

Impian dan cita-cita

Assalamualaikum wbt..

Biasala..nak dekat masuk tahun baru ni macam² la korang punya wishlist kannn.. aku pun ada.. 

dulu aku target kawen umur 26.. dan umur 30 tahun, anak mesti dah 2.. wahhhh, tinggi cita-cita aku.. heyy, sape² pun mesti target macam tu kan..tapi tahun depan dah masuk 30, anak baru sorang.. nak buat macam mana, kawen pun lambat.. tak apa la, perancangan Allah swt adalah yang terbaik.. 

Alhamdulillah sekarang ni pun aku rasa dah cukup lengkap.. dah ada suami.. ada anak.. ada tempat berteduh.. ada kenderaan.. ada family.. ada kerja tetap.. ada hutang.. ada musuh.. hahaha.. hutang tu wajib ada kat semua orang.. 

dah la, malas membebel banyak².. kalau disenaraikan wishlist aku, memang sangat banyak.. moga terlaksana sebelum aku tutup mata.. skang ni paling aku nak sangat, nak dengar Danish panggil aku MOMMY.. bukan ama macam skang ni..hahaha
Read More

[Giveaway] Hello from Canada

Assalamualaikum wbt..


Hello from Canada

Soalan : Apakah URL blog Doodles of Life?
Jawapan : http://herlifemanual007.blogspot.com


nak join gak? Klik banner kat atas tu..


Hadiah best wooo..rujuk gambar bawah ni..


Read More

Dec 9, 2014

Bubur untuk anak 7 bulan

Assalamualaikum wbt..

Hah...tak ada puri² dah kekdahnya.. puri gak sebenarnya, tapi aku kabor bubur je la.. sejak Danish masuk 7 bulan tu, aku dah latih tekak dan perut dia untuk terima nasi... buah dah lulus.. sayur dah lulus kecuali sayur bayam yang memang Danish menangis meraung kalau bagi makan bayam.. tak apa la, nanti ganti sayur lain..

Masa mula² bagi nasi tu, just nasi yang aku blend halus² campur dengan susu..memula macam susah jugak nak masuk tekak Danish, tapi lelama ok..

Bila difikirkan balik, macam kesian kot bagi nasi plain gitu je.. dan kebetulan ruam Danish dah sangat elok, aku campur la nasi tu.. aku buat  NASI+KENTANG+AYAM.. risau gak Danish tak nak sebab campur² kan.. tapi kalau ikut, umur tu dah boleh dah mixkan makanan dia.. dan berjaya!!! sengih hemak engko ni Danishhhhhhh...

Next resepi, NASI+BROKOLI+KENTANG+AYAM.. entah nape kentang tu dah macam hidangan wajib lak.. hahaha.. aku kan penggemar kentang, jadi nak latih anak gemarkan kentang juaaaaa... brokoli tu aku letak beberapa ketul je..

And next..NASI+LOBAK MERAH+KENTANG+AYAM.. haaaa, kombinasi ni lebih sikit, macam kombinasi brokoli tadi.. perghhh, dia punya rasa memang sedap!!! pesen aku ni rasa dulu makanan anak sebelum bagi anak makan.. nak resepi?? ecehhh..ala, aku kongsi je..

NASI+KENTANG+AYAM
Bahan² :
Segenggam beras wangi
Kentang (separuh dan potong dadu)
Isi ayam (5-6 ketul kecik)

Cara:
Rebus kesemua bahan (beras+kentang+ayam) hingga empuk.. Empuk yang sekata ye..
Bila dah empuk, sejukkan sekejap
Blendkan kesemua bahan tadi..
Sedia untuk dihidang


NASI+BROKOLI+KENTANG+AYAM
Bahan:
Segenggam beras wangi
Brokoli (4-5 ketul kecik)
Separuh biji kentang (potong dadu)
Isi ayam (5-6 ketul kecik)

Cara:
Sama macam di atas.. Rebus semua hingga empuk kemudian blendkan..


NASI+LOBAK MERAH+KENTANG+AYAM
Bahan:
Segenggam beras wangi
Lobak merah separuh (potong dadu)
Separuh biji kentang (potong dadu)
Isi ayam (5-6 ketul kecik)

Cara:
Sama macam di atas.. Rebus semua hingga empuk kemudian blendkan.. 


Meh nak share gambar Nasi+Carrot+kentang+ayam.. ni je yang sempat share.. yang lain tak dan, sambil masak, sambil layan anak.. enpon pun tah ke mana..

macam ni lebih kurang cara aku sediakan bubur NASI+LOBAK MERAH+KENTANG+AYAM.. proses masa blend tak ada pulak.. tak teringat.. bawah tu hasil lepas aku blend.. ehh, lupa lak..aku ada campur sikit minyak zaiton.. tengok hasil tu dah macam dadih lak kan.. hehe.. yang penting, Danish suka.. habis kat mulut, nganga lagi minta disuap..

inilah "pemakan" bubur nasi tu.. yay, anak mommy makin berselera makan.. anak selera makan, hati mommy senang!!! 

Sooo, kalau korang ada anak seusia Danish dan tak tau nak bagi makan apa kerana ketandusan idea, meh la try resepi aku share tu.. ingat ye, garam, gula dan bahan perasa adalah dilarang.. satu lagi nak ingatkan, masih kena ikut 4 days rule tau.. tengok kot² anak korang ada alahan ke tak dengan makanan yang ko bagi tu.. kalau ada alahan, stop dan ganti dengan yang lain.. 

Selamat mengenyangkan perut anak anda!!! ☺☺☺☻☺
Read More

Alhamdulillah...yeay!!

Assalamualaikum wbt..

Sekian lama aku tak join GA.. bila join, murah rezeki pulak.. Alhamdulillah.. orang kata belum cuba belum tau, ye dak?? Hari tu join GA Mia Liana, dan aku tersenarai dalam 50 orang yang berjaya.. Alhamdulillah.. rezeki cuba²..

see...kak Mia sendiri datang "rumah" aku.. zup zap laju² aku pm details.. hehehe..

Terima kasih semuaaaaaaa dan tahniah kepada 49 yang lain yang berjaya tersenarai.. kita tunggu result lepas pakai Ephyra Skin Bar nanti ye.. skang dah comel, pasni double triple comel..haaaa, begitula perasannya aku..
Read More

Dec 8, 2014

Rezeki dari jiran

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah, aku bersyukur dapat duduk kat rumah sekarang ni dengan di sebelah rumah adalah jiran yang concern.. sangat concern..

selain selalu bagi makanan..jiran pernah gak tolong aku beli gas memasak, waktu tu husband tak ada.. dengan perut memboyot, takkan aku nak hangkut tong gas sendiri.. pastu waktu lepas bersalin, jiran jugak tolong bagi daun belimbing buluh untuk buat mandi dak Danish, bagi kuning (jaundice) turun..petua orang dedulu.. masa kemarau dulu dan kawasan kami 2 bulan putus bekalan air, jiran gak prihatin..tiba lori air, dia akan call..

Semalam..tetibe jiran menghulur plastik.. kebetulan kami lepak kat garaj kereta.. tengok husband dan kawan² tolak kete masuk garaj je punnnnn..

Rambutan kuning dan pelam epal.. ehh, betul ke pelam epal ni?? 

bukan ni je, sebelum ni pernah bagi mata kucing, nangka, rambutan banyak kali dah, buah bukung, pisang kot..haaaa, terlalu banyak memberi sampai aku lupa.. orang rajin berbudi pada tanah, hasil pun banyak la.. aku tak ada tanah..harapkan tanaman orang je.. hahahah.. *keji betul perangai*..


terima kasih jiran.. =)  
Read More

Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest]

Assalamualaikum wbt...

Bismillahirrahmanirrahim..

RM1212?? Banyak wooo.. kena la dengan aku yang spesis kaki shopping online ni.. perghhh, kalau dapat.. masyukkkk... tak faham?? kurang jelas??

Blogger-Contest

Lazada Malaysia akan mengadakan Online Revolution Lazada pada 12 December 2014 iaitu 12 hari sebelum perayaan Krismas. Lazada akan menawarkan promosi menarik serta tawaran eksklusif untuk pelbagai kategori selama 24 jam. Dapatkan apa yang anda inginkan musim cuti ini, dari telefon bimbit, tablet dan peralatan elektronik hinggalah ke fesyen, barangan rumah, alat permainan dan peralatan sukan.

ok..dah faham?? korang hengat senang ke nak dapat offer macam tu.. mehla aku kabor wishlist aku kalau dapat RM1212 tu.. yang penting, untuk anak dan husband..wuwuwu.. 

Before RM 550.00 , You save 55%

Benda pertama aku nak beli, harusla untuk anak.. hah, nampak apa tu..harga asal RM550, dapat diskaun, harga jadi RM249.. aku memang pasang angan² nak buat satu playroom untuk Danish dan bakal adik² dia.. haaaa, tinggi betul cita² mommy ni.. well, kalau dah ada play house ni, tugas aku cuma beli mainan lain je.. macam ball, puzzle, lego etc..etc.. haaaa, senang.. aku buat keje, anak² main.. 

Before RM 439.00 , You save 14%

Ok..ni barang kedua aku nak beli kalau dapat RM1212.. PC Monitor khas untuk encik Suami.. sebabnya, monitor kat rumah tu kecik, katanya tak syok bila main game.. game dah best, monitor kecik.. so, bila dapat monitor ni, maka puasla beliau main game.. tak ada la nak kecik besarkan mata tu..hahaha..


Before RM 689.00 , You save 22%

Barang terakhir yang aku nak beli dengan baki daripada RM1212 tadi, aku nak beli mesin jahit ni.. haaaa, ni la hobi aku duluuuu.. so, nak kembalikan minat, kena la ada toys dia kannn.. mana tau boleh asah semula skill lama.. rugi kalau terus biar berkarat.. ni memang aku teringin dari dulu lagi.. harga pun not bad lepas tolak diskaun.. 

So, meh kite grand totalkan kesemua barang ni.. 
RM249 + RM379 + RM539 = RM1167
sipi² je nak dekat RM1212 tapi aku boleh dapat 3 barang untuk anak, suami dan diri aku sendiri yang mana boleh beri kepuasan untuk kami anak beranak.. yay!!! *wave*...

korang nak join tak?? meh klik SINI.. GOOD LUCK AND ALL THE BEST!!.. 


*berangan tu percuma beb*..  =)
Read More

Dec 4, 2014

Suka hati

Assalamualaikum wbt...


Aku gurau, ko sentap..
Ko gurau..aku rileks je..



Jangan nak hati tisu sangat..belajar sikit macam mana nak jadi hati kering




#kodahkenapa
Read More

Dec 3, 2014

Melasak terbalik hamek situ

Assalamualaikum wbt..

berpeluh ketiak aku nengok anak bujang melasak kemain sekarang ni.. merata² dia pegi.. kemain laju pusingkan badan..

kusss semangat nengok budak ni..aku tinggal buka pagar, dah meniarap dalam car seat..

aim enbeg rupanya..bagus sangat..
ok..ok..sebelum ada yang kondem, aku terus terang.. aku tak buckle tali pinggang seat tu.. salah aku.. ye..ye.. bahaya.. ok..ok, tau.. malas nak explain sebab apa tak ikat.. 


aku pantau anak aku 200%.. insyaAllah tak ada apa².. doakan yang baik² sahaja untuk anak aku, aku dan suami.. jangan kata macam² sebab kata² tu doa.. =)
Read More

Dah laju ke depan

Assalamualaikum wbt..

Kisah mengenai anakanda aku.. Danish dah start crawling².. hurmm, macam mana nak cakap ye, merangkak ke depan..tapi bukan merangkak la.. macam askar tu, tapi dia guna kaki kiri untuk tolak badan dia ke depan.. tangan lak guna dua² siku.. wahhh, hebat anakanda aku tu..

laju tah ke mana² peginya.. pastu kalau agak² terlajak laris ke depan, aku cecepat panggil.. aku tak amik terus sebab nak tengok kegigihan dia buat u turn.. wakakaka.. heyy, pandai pulak dak Danish tu pegi ke aku atau ayah dia kalau dipanggil.. tapi kena acah² nak tinggal dia la..

masuk 8 bulan dah, tak ada gaya nak merangkak lagi.. gigi pun tak ada bayang lagi.. tak apa sayang, slowly.. kang kalau semua datang dalam satu masa, pengsan hemak ni.. tak ada gigi ni pun suka menggigit, apatah lagi jikalau gigi sudah tumbuh nanti..

yang aku pasan, Danish lebih kepada kiri.. kaki kiri lebih aktif.. kaki kanan wat lek je aku tengok.. semalam macam biasa train dia merangkak.. kemain laju Danish ke depan.. mengejarkan walker dia..


acah² nak panjat dan masuk bawah walker tu.. tapi misi Danish gagal

oleh kerana gagal, Danish patah balik dan sambung pembaringan sebab penat kot.. tapi buat perangai lain..

cabut stokin dia yang sebelah tu, pastu entah main apa.. tu tangan kiri tu, laju je sampai tak tersnap.. ada stokin dia la tu.. 

biarla lambat merangkak nakkk, janji awak sihat dan aktif... mommy dan ayah dah cukup happy dah..
Read More

Wordless Wednesday

Assalamualaikum wbt..


























notakecik : motip letak gambar ni?? next entry..ehh, macam ada je kan..wakaka
Read More

Dec 2, 2014

KECEWA | CS Aidijuma BP Mall

Assalamualaikum wbt..

Lama aku fikir sama ada nak buat entry ni atau tak.. tapi kalau diamkan je, takut orang lain rasa macam apa yang kakak aku rasa.. ye, bukan aku yang rasa, tapi kakak aku..



Sale untuk new design Black Label pada 29 dan 30 November 2014.. semua sekali ada 8 design (rujuk gambar atas).. kebiasaannya, kakak aku amik stok kat CS Seremban.. kali ni kat BP Mall sebab masa sale sebelum ni, staff CS Aidijuma BPMall kata BL kat sana tak berapa jalan.. so, dikesempatan tu, akak aku balik kampung dan plan nak amik stok kat CS sana..

sangat padat!!!
Kejadian hari Ahad (30 Nov), akak aku dah datang awal.. 8.45 pagi dah terpacak kat BP Mall.. tau je la kan, kalau shopping mall memang buka kul 10.. guard pun tak bagi masuk..okla, faham.. ada 2 entrance kat sana.. kakak aku kat entrance bawah which is dekat dengan parking basement.. masa menunggu tu, kakak aku nampak ada 3 orang perempuan dengan beg AJ datang ke guard dan macam sign something kat buku pastu guard bagi masuk... akak aku fikir positif, maybe staf AJ ataupun pekerja kedai² kat dalam mall tu.. 

so akak aku decide tunggu kat main entrance.. lagi dekat dengan CS Aidijuma.. buka je pintu, masuk la akak aku beratur.. akak aku fikir, maybe dia la orang terawal sebab 8.45 pagi dah terpacak kat BP Mall tu.. masuk je nak que, nahhhh, DAH PANJANG QUE kat depan CS dan budak perempuan yang 3orang tadi tu adalah orang paling depan beratur!!! Jadahnya!!! mana datang diorg yang ramai² tu?? masuk ikut mana?? priority apa yang diorg gunakan untuk membolehkan diorg masuk??? ada 3paku?? sebab ko kenal staf CS Aidijuma?? Kawan kepada staf? sedara mara kepada staf?? kalau macam tu, tak guna la ko buka main entrance kul 12 sekalipun kalau orang lain boleh susup masuk ikut jalan pintas.. so, mana adilnya??

Customer biadap!!
ni satu hal.. sepanjang² akak aku or even aku pegi mana² CS atau mobile store, tak pernah jumpa lagi customer biadap tahap sawan vavi macam tu.. sepupu aku dah betul la que kat situ, nak tukar yang reject.. datang pempuan dari planet mana tah duk tolak² sampai sepupu aku TERKELUAR DARI QUE, so bila nak masuk que semula, dia tuduh sepupu aku potong que.. part paling best, PEMPUAN TU MAKI HAMUN SEPUPU AKU SIAP DAH NAIK TANGAN NAK BAGI PELEMPANG KAT SEPUPU AKU.. heyy, tu pempuan ke bitch??!!! bahasa pempuan ni memang sangat kurang ajar yang mana kalau korang dengar pun korang akan rasa nak bagi kaki kat mulut celupar dia.. mulut dengan longkang lebih kurang sama.. rugi tak amik gambar pempuan tu..hishhhh

so, bila ada kejadian serupa tu, staf mana?? tolong la kawal keadaan.. yess aku akui bila ada sale macam tu kadang² keadaan jadi sangat² huru hara.. tapi sepatutnya ada staf yang kawal keadaan bila nak bertukar jadi amukan.. memula fikir pempuan or bitch tu adalah seller.. seller yang amik stok berkodi² sampai tak cukup tangan kaki nak bawa sebab siap bawa laki tak guna yang tolong pandang sinis bini buat dajal kat orang lain..rupenya dia cuma beli 6 HELAI je.. pftttt.. kakak aku fikirkan maruah je la dia tak menjawab.. kalau tak memang dah bergaduh dah.. suara dah rupe halilintar membelah bumi, menjerit macam kena rasuk..

selama akak aku jadi seller, tak pernah jumpa makhluk asing macam tu.. oh ya, pempuan tu bukan orang Batu Pahat sebab seller tegar Batu Pahat tak pernah nampak dia..rupanya datang dari JB.. fineee, tak kisah nak amik stok kat mana, tapi adab kena jaga..jangan biadap!!

dah lama jadi seller tudung AJ, ni adalah pengalaman terburuk.. kecewa sangat².. dengan stok cepat habis.. ada satu design tu sehelai pun tak dapat.. datang awal tetap beratur belakang sebab ada jalan tikus.. jumpa lak customer "peramah".. kecewa sangat².. better pegi CS Seremban 2 je la.. staf ok, customer yang datang semua sporting, ramah tamah siap boleh gurau senda even baru jumpa pertama kali.. aku bagi setengah bintang kat CS Aidijuma BP Mall.. sorry!!!
Read More

Dec 1, 2014

IOI City Mall, Putrajaya

Assalamualaikum wbt..

Bukanlah nak review sangat.. saje share pengalaman dari orang yang dah pergi jelajah mall baru tu even tak tawaf habis.. memula niat nak shopping barang dapur kat Tesco, tapiiiiii..terkubur jua niat suci murni tu..

Sebelum ni dah round, tapi tak masuk pun.. aku parking kat B.. hurmm, entahla, tak pasti tu kat mana sebenarnya.. ikut je kereta depan.. masuk tu, tak paham nape guard suh turun kat parking bawah sedangkan kosong banyak lagi..

ok..kagum gak la sebab besar giler.. kedai pun banyakkkkkkkk sangat... ko akan rasa letih berjalan tawaf.. kalau rasa nak window shopping tu, macam hazab gak la kaki.. pertama sekali, escalator tak mesra stroller.. kena cari lift.. mostly lift adalah belum berfungsi sepenuhnya.. terpaksa gak guna escalator nak turun naik.. dah jumpa lift, tekan button, tak menyala.. jumpa lift lain, satu je boleh guna.. tunggu punya tunggu, tak kunjung tiba pulak encik lift.. meredah ratusan manusia, berlaga stroller.. arghhhh, menyesal aku pegi..

ternampak ramai orang bersidai kat tepi, aku dan husband pun jakun nak tengok gak.. "Pa, tu kot yang ice skating tuuuu.." cehh, yakin je kan aku kabor gitu kat husband.. rupenye betul babe.. wakakaka.. dak danish bersungguh tengok orang main.. macam best pulak nengok..lama gak la sebab dak Danish diammmm je tengok tu.. bila nak blah, dia boleh pegang pagar cermin tu takmo pegi.. cehhh..

Gigih 2 beranak ni tengok orang main ice skating.. 

besar gak la tempat ni.. berbaloi korang datang main.. berbaloi gak bawak awek, acah² pro, boleh pegang² tangan takut awek jatuh..brrrrr.....nasibla pakai glove..tahpape

pastu sambung tawaf, masuk Toy R Us, niat di hati nak beli bola-bola je untuk dak Danish.. penuhnya manusia dalam tu.. last² beli menan apa tah, tu pun sebab dak Danish pegang dah takmo lepas.. aku amik, dia marah.. Grrrrrrrrrrrr....
ni la hasil masuk Toy R Us.. menan apa tah tu.. suka sangat gayanya..  deyy Danish, Mommy dulu main guli je tau..

Kesimpulannya, mall ni best.. banyak kedai.. banyakkkkk sangat sampai ko sendiri akan tak larat nak pusing.. pastu konsep lebih kurang macam Midvalley.. kedai makan bahagian LG.. berkumpul kat situ sampai stuck..kami nak makan pun tak boleh, sudahnya makan kat Putrajaya je.. hazab bawa stroller.. disarankan jangan bawa kecuali ko gigih pegi ke lift.. BW je senang.. kalau ada escalator macam kat Alamanda tu best, mesra stroller..

korang pegila..rasaila parking free sementara gate parking dalam pembinaan.. muahahaha...
Read More

Perjalanan paling bosan

Assalamualaikum wbt..

Asal Isnin je semua bosan kan..hahaha..ye, memang bosan..

Perjalanan paling bosan bagi aku adalah perjalanan pegi dan balik keje.. pegi dan balik dah makan 60km.. ada 2 alternatif jalan untuk aku.. Highway atau jalan kampung.. aku prefer jalan kampung sebab tak bergaduh dengan orang lain.. kalau highway, musti terlaju² drive sebab sebok kejar kete depan.. gila!!

pastu hari ni, bertambah bosan bila kebanyakan traffic light yang aku lalu, tidak berfungsi.. hadoi la.. nak melintas tu la hazab.. nasib la kereta belum banyak.. sape pernah pegi KLIA ikut highway Putrajaya/Puchong.. akan ada satu simpang empat.. kat situ pun pernah gak lampu tak menyala.. mentabah je aku nak melintas dari Dengkil ke arah Jenderam.. pheww..

nahhhh..kalau bukan spesis hati kering, ko tunggu la sampai jalan clear.. sempat aku snap gambar.. masa ni kereta dari arah kanan dan kiri lebih menguasai..


Kesimpulannya, aku sebenarnya sangat malas bila kena drive pegi dan balik keje.. kan best kalau ada supir..wakakaka.. okbye..
Read More

Nov 27, 2014

Tentang babywearing

Assalamualaikum wbt..

Semalam ada nampak gambar anak sorang artis yang didukung secara facing out.. pastu ada yang komen yang pada aku lebih kepada teguran secara baik ataupun teguran dengan niat nak perbetulkan apa yang dia buat.. tapi biasala, ramai lak yang fikir negatif tentang komen tu.. yang komen negatif tu lak mostly budak² yang aku yakin belum kawin dan belum ada anak.. 

aku pun pernah up entry pasal babywering sebelum ni.. masa tu siyes aku tak habis explore lagi pasal dunia babywearing ni.. even sampai sekarang pun, aku masih tak khatam.. carrier yang ada skang, aku sumbat dalam stor.. nasibla dak Danish tak nak duk dalam tu.. dan sekarang, aku pakai batik lepas sementara masih mentelaah ssc mana yang sesuai untuk aku carry dak Danish..

klik untuk paparan lebih jelas
mula-mula, sila study tentang jenis² babywearing.. baca dan faham

fahamkan mana yang boleh dan mana yang tak boleh


pilih mana yang sesuai untuk anak korang

kedudukan yang betul.. janganla menyakitkan anak.. susah payah kita mengandung dan bersalinkan dia, takkan nak "seksa" anak macam ni.. kesiankan la kat anak tu..

 kalau cuma ada CC dan belum beli SSC, perbaiki kelemahan CC tu.. upgrade sikit bagi nampak elok pada bayi dan beri keselesaan pada bayi..


study kedudukan kaki tu macam mana..

nah, baca sebab kenapa dan mengapa kedudukan facing out adalah tidak dibenarkan.. 

baca tu, "RULE FOR SAFE BABYWEARING"..

sumber semua gambar : Malaysian babywearer

semua gambar ni aku amik dari group Malaysian Babywearer kat facebook.. jengah² la group tu.. banyak info boleh dapat.. dari zero, insyaAllah kau akan jadi hero kat anak² kau..*admin group, maaf, saya pinjam gambar nak share dalam blog*

Bila korang study gambar yang sikit aku letak ni dan baca ayat dalam tu, masa tu la korang tau kenapa itu tak boleh..itu tak kena.. ini boleh.. itu dilarang.. itu ditegah.. dunia keibubapaan ni bukan sekadar ada anak, jaga anak, bagi minum susu, tukar pampers je.. orang memang pandang remeh benda ni, tapi tau tak kesan jangka panjangnya..

pastu lagi satu, bab harga memang mahal.. nak selesa, nak anak tak sakit, nak kite pun tak sakit, kena la berbaloi dengan harga.. ni bedal beli yang fake, tiruan punya.. ada tak dengar kes baby jatuh dari SSC yang fake.. tak original..heyy, koma tau baby tu!!! haaa, jangan main²..

atau nak lebih jelas, terjah blog siraplimau ni, ada dia huraikan sebutir² pasal babywearing untuk korang lebih jelas.. 

kalau rajin lagi, google pasal babywearing ni..insyaAllah banyak info boleh dapat..




lebiu Danishhhh.. *ehh, tetibe*
Read More

Nov 26, 2014

Kempiskan Perut

Assalamualaikum wbt..

Semalam otw balik keje, tak pernah² dengar radio Suria fm, aku dengar gak semalam.. topiknya, lebih kurang macam azam menjelang 2015.. haaa, gitula..

ada sorang ni, nama dia Yana..sungguh aku dengar..azam nak kempiskan perut.. bersalin bulan 4 hari tu.. normal la lepas bersalin perut buncit..aku pun sama..paling best ayat dia, "kalau baring ke kanan, perut pun ke kanan..baring ke kiri, perut pun ke kiri.." siyes aku berdekah dengar.. hahaha.. 

Adik ke kakak Yana,kite sama weyhh.. aku ni puas la nak kempiskan perut.. tapi macam mat jenin je.. konon la dulu rajin sit up..pastu hampeh.. ohoiii, bencinya.. masa dalam pantang, rajin aku berbengkung dan memang berhasil.. habis pantang 100 hari, makan tak hengat... bukan makan, tapi membedal.. pastu hambek, berlapis perut..

kalau tanya berat, memang tak la berat mana, 42kg je.. okla berbanding sebelum mengandung tu, 38.5kg.. berat dah ok sangat.. kebuncitan je melemaskan aku.. kadang² Danish guna buat memanjat.. ko hengat lipatan perut  ni apa Danish, tangga?? 

bukan perut aku..aku cilok dari Google.. ni contohhhhh



so..ada petua tak cane nak kempiskan perut..hahahaha.. aku siyes la weyhh..
Read More

Kelebihan VCO untuk ruam

Assalamualaikum wbt..

Haaaa..tajuk macam nak buat review je kan..gitu la lebih kurang..

Hari tu kan ada bagitau yang dak Danish kena ruam lampin.. serius aku terseksa gila tengok.. setiap kali tukar pampers, baru buka seluar, Danish dah sebok menggaru celah peha dia tu.. hadui la nakkk, hemak sangat tak sampai hati tengok..

Pastu ada yang suggest apply krim Buds tu.. aku cari dah kat Farmasi, tak ada weyhhh.. geram gak la.. kat tempat aku bukan ada baby center.. sudahnya, aku gigih la google.. kot² ada cara lain yang berkesan.. ternampak ada yang share kata suh apply VCO aka minyak kelapa dara.. 

KEBETULAN, ada lagi balance VCO aku punye yang aku makan masa mengandung tu.. ada la lagi 4 biji macam tu.. dengan bismillah dan selawat, aku apply.. hari pertama..hari kedua..masuk hari ketiga, memang ada perubahan.. Alhamdulillah..aku lega sangat².. Danish memang still menggaru sebab ada lagi sikit² ruam dia.. dan sekarang, dah semakin helok..tapi VCO tu dah habis pulakkk.. arghhh, sakit pulak hati kite ni.. hahaha..
hah..aku guna VCO ni.. sangat berkesan.. kulit pun akan cantik, tak ada bekas parut..insyaAllah.. skang ni ruam tu tinggal sikit je..

oleh kerana berkesan, aku nak teruskan guna VCO.. maybe pasni beli jenama lain la.. leceh tau nak koyak tiub dia tu...hahaha.. dan skang aku aim Tropika - Minyak Kelapa Dara (VCO) Blackcurrant.. menyesal gak la dulu awal² tak nak beli.. grrrr...



sumber gambar : google

aku nak beli yang ni la.. tengok dia punya kelebihan, memang bagus.. ataupun aku nak beli satu set semua.. muahahaha..orang tamak dapat banyak maaa...
Read More

Nov 25, 2014

Lady Driver

Assalamualaikum wbt..

Bila parking senget..
Bila drive terhuyung hayang..
Bila drive lambat macam siput..
Bila drive laju sangat macam the flash..
Bila makan jalan..
Bila potong que..
Bila gelojoh..
Bila gelabah..
Bila larut malam tara kuca ca.. ehh, salah..

Tu semuaaaaa tu, orang memang akan kata, "tu mesti pempuan yang bawa kereta"..

aku pun akui, kadang² betul..

satu lagi yang memang Lady Driver..
v
v
v
v
v
v
v
Pakai lipstick sambil drive..itu aku selalu buat.. *masa traffic light merah atau keadaan trafik terlalu perlahan 20km/j*


Sape lagi boleh buat macam tu?? Angkat tangan!!!



Eh satu lagi, pin tudung..muahahaha...
Read More

Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com



Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....


WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!! 
  • Menggebu dan mencerahkan kulit
  • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
  • Menghilangkan parut dan kedutan
  • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
  • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )
  • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang 
  • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
  • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
  • Menghilangkan ‘blackheads’ di muka
  • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
  • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
  • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
  • Boleh menghilangkan bau badan
  • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak )



EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
  • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu  menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam
  • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
  • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :
  • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.
  • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.
  • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.
  • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
Soalan yang kerap ditanya :
  1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus
  2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.
  3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance
  4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta  kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu. 
  5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.
  6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain )
  7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi. 
  8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan. 
  9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat ‘mild’ dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.
  10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.
  11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.
  12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh  badan.
  13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.

Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)



Sila jawab soalan-soalan berikut :

Siapakah akan mencuba Ephyra Skin Bar? (SAYA)

Umur pengguna? (29 tahun)

Jantina pengguna? (Perempuan)

Jenis kulit? (Berminyak dan Kering)

Masalah kulit yang dihadapi. Jelaskan kenapa anda perlu dapatkan Ephyra Skin Bar.
(Bila umur dah makin banyak,kulit semakin nampak kusam dan berminyak.. so nak dapatkan Ephyra untuk kembalikan keremajaan kulit.. tak nakla nampak tua sebelum usia..)

Pengguna Ephyra? Tidak


Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.
Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com