Jan 23, 2014

2 Minggu sekali

Assalamualaikum wbt..


Pepagi ni aku dengan rakusnya dah cashoutkan nuffnang.. sebabnya dah xde BE yang berjalan..hahaha.. maklumla, bukan blogger tegar lagi dah.. ikut dan aku je nak update bila.. kengkonon nak genapkan, tapi macam malas je nak tunggu..

Alkisahnya, bermula semalam aku dah mula checkup 2minggu sekali.. *citer pasal ngandung lagiiiiii, nyampah khennnn*.. usia kandungan dah masuk 28minggu.. baby dah makin kuat menendang.. kenkadang sesuka hati dia buat tendangan sudut, tendangan penalti, tendangan percuma.. mami pasrah..

semalam checkup kat klinik biasa..tapi biasanya aku amik petang, semalam kena datang pagi.. MGTT atau minum air gula pada sape yang tak tau MGTT tu apa ye.. dah kena puasa start 10malam hari sebelum.. datang pepagi amik darah.. then minum air gula yang lazat berkrim disukai ramai ibu mengandung.. tunggu 2jam tanpa boleh makan dan minum lagi.. tapi turn aku 2jam setengah sebab lama betul nak tunggu nama aku dipanggil.. amik darah sekali lagi.. baru la jumpa nurse untuk checkup..pastu jumpa doc untuk scan.. oh ya, MGTT ni skang wajib untuk semua ibu mengandung kecuali ko checkup kat klinik atau hospital swasta.. tak tau ngape..

sepanjang tempoh 2jam menunggu tu, pening² dah.. yela, perut kosong, tetiba ko kena telan glucose yang maha pekat.. banyak pulak tu.. aku minum tanpa berhenti, tak nak kasi tekak ni loya.. nasib baik ada perisa.. hahahaha.. orang sebelah sengih je aku telan dengan gelojoh.. lantak la....

dan Alhamdulillah..masa scan baby ok even memula doc kata perut aku macam kecik.. yang penting tumbesaran baby tu normal.. uri pun elok duk atas even last week ada jatuh motor.. kuat betul anak mami.. yeay!!!lega sangat hati ni.. risau kalau² uri kat bawah.. risau kalau ada bleeding lagi.. yela, dah 7bulan..macam² boleh jadi..

jantina baby dah tau.. 2kali doc kata jantina yang sama.. Alhamdulillah..senang mami dan ayah nak prepare baju kamu sayang.. ni pun masih ada yang tak complete.. risau gak bila baca pengalaman, ramai yang bersalin awal dari tarikh jangkaan... mostly anak pertama.. ada yang awal 2minggu, seminggu..sebulan pun ada.. kalau terbersalin awal, barang tak siap pape, susah lak.. so, dah kena start cuci baju baby..

Sepanjang tempoh mengandung ni, bersyukur sangat aku tak ada alahan teruk.. HB aku Alhamdulillah ok.. tak pernah bawah 11.. minum air gula semalam pun result ok, tak perlu repeat minum lagi.. cuma tu la, lately ni selera makan kurang sikit.. so berat badan naik sikit je.. sebelum ni kemain 3kg sekali naik.. sian baby kurang makan.. maybe sebab aku sedikit stress, so efek la..

semalam dapat tau lagi sorang kawan aku hilang baby dia..bukan keguguran, tapi rupenya jantung baby dah berhenti sebulan dah dalam perut dia.. kandungan masuk 13minggu.. moga tabah ye fiza..

terasa minggu ni lambat sangat waktu berjalan sampaikan aku rasa dah menyampah nak pegi keje.. boley??




notakecik : skang mudah rasa mengantuk.. haishhh

12 comments:

  1. Assalamualaikum tina. awak bagi nama kedai baby tu cina punya ke? hehe terkonfius pulak ni. hehe. bestnya dah tahu jantina baby. alhamdullilah. semoga dipermudahkan ye. tina, sheila pun dah mula malas nak koje. hehe

    ReplyDelete
  2. Laaa...mcm mana blh jatuh? Alhamdulillah tak apa2.

    Anak akak smuanya awal dari tarikh due. Take care yer.

    ReplyDelete
  3. TAKZIAH UTK KAWAN AWAK ...
    ALLAH LEBLIH TAHU SEGALANYE. KITA PGG SATU JE PRINSIP .. SEMUA ITU KETENTUAN ALLAH DAN GYNE AKAK DULU PENAH KATA ...IA UMPANA PUTIK DURIAN JIKA TAK ELOK IA AKAN GUGUR BEGITU JUGAK LA NGAN JANIN ... MUNGKIN TIDAK CUKUP SIFAT ..KLU SELAMAT DILAHIRKAN MUNGKIN HAYATNYE PENDEK DAN SAKIT ... DARI BABY ITU DERITA BIARKAN IA PERGI MENJADI PARI² SYURGA .. SEMOGA KAWAN TINA TABAH DAN REDHA YE ... AKAK FAHAM PERASAAN SORG IBU ... TP APALAH DAYA KITA SEBAGAI HAMBANYA

    ReplyDelete
  4. hello...saye blogwalking..followed you..follow me back...makacihhh :)

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum mizz...semoga dipermudahkan semuanya yer...;)

    ReplyDelete
  6. take care mk... jgn layan stress sgt... sian nnti efek kat bby...

    ReplyDelete
  7. er, memang wajib eh kena minum air gula tu? baru ingat nak skip..hihi..

    salam from mommy to be :)

    ReplyDelete
  8. Skang nih prosedur sape yg pregnant memg kne minum air gula..

    ReplyDelete
  9. i kat sini pun kena minum air gula that day, pestime gak tapi takder la puasa semua, pi jer klinik terus dorang suh telan air manis then tunggu la sejam untuk ambik darah, last week doctor call bagitau result hehe, tak payah masuk ngadap.
    seriau kan dengart berita2 lagu tu. moga ur frens bertabah.

    ReplyDelete
  10. @fatisya ahmad follow my 2nd blog
    everybodylovetoseeme.blogspot.com

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com