Jan 20, 2014

Susah

Assalamualaikum wbt...



Kadang² orang tak rasa susah yang kita rasa.. kalau setakat tengok, pandang, dengar pastu cakap "kesiannnnnn", ada lebih baik ko diam je.. aku ni jenis tak suka orang cakap kesian kat aku.. bukan aku kerek atau apa, cuma aku ni sensitif.. mudah nanges.. ok, itu contoh..


susah yang terjadi ni jangan anggap sebagai musibah atau malang..mungkin ni salah satu ujian.. Allah swt nak uji hamba-Nya ni sama ada kuat atau tak.. prinsip satu je, "biar orang buat kita, jangan kita buat orang"..


itu satu hal..lain hal aku paling tak suka, orang suka canang cerita kesusahan orang lain..
"hey, ko tau tak..si polan ni bla..bla..bla..".. 
apa ko ni??? ko bukan dalam situasi si polan berikut, jadi jangan la jadi mulut tempayan jaja cerita sana sini.. kita tak tau nasib kita akan datang.. heyyyy, susah la nak nasihat spesis manusia macam ni..


moga ada hikmah di sebalik apa yang terjadi..
Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…. (al-Baqarah 286)



notakecik : lately ni keje melambaklambaklambaklambak.. stress gak kenkadang

16 comments:

  1. Assalamualaikum tina. bawa bersabar ye bila berdepan dengan orang camni... hope tina and baby sihat selalu :)

    ReplyDelete
  2. Sabar yer sis. Org mengandung tak bleh stress2.

    ReplyDelete
  3. ignore jee org camtu tina...toksah dilayan...how are u sayang...baby dlm tummy kuat meragam x...hehehe..take care tau..

    ReplyDelete
  4. ngapain kakak syg ?
    rileks ok.
    tarik nafas dalam-dalam, hembus. tarik lagi, hembus lagi. hihii

    ReplyDelete
  5. Sabar byk2 ye tina
    Tp apa yg diluahkan tu mmg perkara betul pun
    Moga kita xtergolong dlm org2 yg cmtu la...
    In shaa Allah

    ReplyDelete
  6. satu hal lain pula, kalau org yg suka sgt nak korek2 benda takde kaitan dgn diri dia pun.. tu paling grr.. kalau dah tahu untuk pengetahuan diri sendiri takpe, dimaafkan. tapi kalau untuk cerita kat org lain, mmg grr betul..

    ReplyDelete
  7. betoi2..cheery pun xsuka klu owang ckp kesian kat depan kita..klu ckp belakang xpe..hahaha

    sbb bila dia ckp kesian kat kita..kita mesti timbul perasaan mcm kesian kat diri sendiri macam kita sowang jer yg susah mcm tu sedangkan ramai lagi yang lebih susah dari kita..mcm kita xbersyukur pulak kan..Allah tu kan adil,dia xkan uji kita diluar kemampuan kita.kita manusia ni jer suka merungut xtentu pasal ishh..ishh(aku la tu)

    ReplyDelete
  8. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. setuju!! I pun kurang suka bila orang cakap kesian kat I, especially masa balik kampung baru2 ni sebab berdua jer ngan JJ plus peknen, so orang selalu cakap kesiannya kesiannya, I was like, why kesian?? seriously? nasib baik happy dapat balik is pada tahap melampau so apa orang kata letak belakang huhu.

    ReplyDelete
  10. ibu to be... jgn nak stress sgt k... sian bby, dia tau mak dia stress... mulut org ni sampai bila2 pon takleh nak tutup... sabar je la...yg penting kita jgn jadi cam diorg...

    ReplyDelete
  11. dik nasihat aku ... jgn stress waktu ngandung nanti baby stress die keluar nanti pun terbawa stress waktu dlm perut ... asek nangis je kerjanye ...Fahim dulu dah terbukti kajian pasal stress waktu mengandung tau ... berbeza ngan alisha..ai rileks sampai besar rileks je budaknye ... hehehe


    cool bebeh ... biasa la tu ... kadang tu kehidupan ni berbeza2 setiap orang ... Allah syg Allah uji lebih sikit ...

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum mizz...sabar je la...mungkin Allah berikn kita dugaan itu mungkin ada hikmahnya...;)

    ReplyDelete
  13. sama la prinsip kita tina..bia le orang buat kita..jangan kita buat orang...

    ReplyDelete
  14. kalau kat office, selalunya staff jenis makcik2 ni yang suka bercakap hal org lain.

    ReplyDelete
  15. bersabar... Allah nak uji kita sejauh mana keimanan kita..

    P/S :- akk dlm dilema nk berpantang dimana huhu... 8/2 ni lps zohor jemput datang rumah mak akk. wat kenduri tingkepan... hehe

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com