Feb 18, 2014

Krisis | Isu, Salah siapa?

Assalamualaikum wbt.. 


Hari ni dah genap 12hari kat area umah aku tak ada air.. masih lagi mengharapkan air bantuan dari pihak Syabas... dengan keadaan sarat, aku dengan husband duk angkut air ke rumah.. makin berkurang pulak bantuan air skang ni.. diorg datang waktu tetengah malam buta..ataupun petang.. turn kami lak amik pas balik dari keje..

macam malam tadi, pas maghrib aku g menadah air, husband lak refill dalam tong.. dengan nyamuknya.. ujian ni..ujiannnn..sabar tina..sabar..

kebetulan masa isi air tu, pihak Syabas datang, ingatkan dah refill air, rupenya tambah tangki air je.. dari 2 tangki membawak ke 3..skang dah ada 5.. apa maknanya tu?? maknanya, laaaaaaaaaaambat lagi nak ada air oiiiiii orang kampung!!!! makin stress aku.. air tak ada, tapi duit mengalir lajuuuu je.. sebabnya, dah tentu tak masak.. baju anta dobi at least seminggu sekali.. even makan 2orang, sehari mau lebih RM10.. fuhhhhh.. mentabah..mentabah...

dan gara² KRISIS AIR ni la timbul banyak isu.. gaduh..gaduh..bertekak..tak puas hati..kutuk belakang.. si A mengata si B kata amik air melampau² banyaknya.. tapi ada ko tak ko pikir hari² ke dia amik air tu?? tu mujur belum berparang lagi.. mohon jauhkan..

dan paling tak bestnya, bila bantuan sampai, ko lelebih lak mencatu.. pemberi bantuan tak ada kata apa pun.. ada persatuan penduduk pun macam tak ada guna.. adil dan saksama la.. pelisss la, engkorang semua dah besar, ada yang dah tua dah pun.. tapi perangai mengalahkan budak².. kenkadang timbul rasa tak puas ati, tapi pendam je la sebab orang baru kat situ kannnn.. diam dan tengok je la telatah orang kurang matang ni.. konon nak selia bagi "clear", tapi tak kena cara..

since putus bekalan air ni, aku rasa umah aku langsung tak terurus.. terabai.. serabut.. sampaikan rasa nak pitam tengok umah sendiri.. so, sesape yang berhajat nak datang umah aku, mahap, aku tutup pintu.. wakakaka.. ni kalau sampai due dan air masih tak ada, aku balik kampung je.. tak paham apa masalah sebenar SYABAS  yang tak berapa nak syabas ni.. boleh tak explain dengan lebih jelas dan terang??? nak lanjutkan sampai berapa lama lagi agaknya ni?? mohon pencerahan pelissss




notakecik : di akhir kandungan ni la macam² dugaan datang.. kesian kat baby dalam perut sebab emosi aku kadang² tak stabil.. aku sendiri yang kena kuatkan semangat.. jangan cengeng!!!!

13 comments:

  1. syabas sebab dah terkono.. rumah mizz tina area mana.. risau plak.. kitaorang tak degar apa apa cerita pasal tak dak air nie..

    ReplyDelete
  2. Allah.. Besar dugaan... Mmg payah bila xde air ni. Taktau la apa puncanya.. Xkan lama sangat masalah tak settle lagi ye dak? Sabar k..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum mak buyong mengamuk! larik! hehe sabar ye. semoga Syabas tak berapa syabas dapat mengawal situasi ni.. better balik kg cepat, mandi air sungai ke.. best hape ~~~

    ReplyDelete
  4. sabar ye tina... kalu dkt da lama akk ajak dtg umah...

    ReplyDelete
  5. selagi selangor tak setuju loji langat 2 selagi tu tak dak air kot .....

    sabar tina sabar ... kesian ke mu ...aku nk ckp cam ne pun tatau ... tu je mampu nk ckp

    dgr cite sampai ade letak parang kat leher drebar lori air ..betui ke

    ReplyDelete
  6. Di saat2 camni le YB sgt2 diperlukan..YB Please Listen ..hehe

    Sbr ye mummy to be...akak fhm camne awk rasa especially dlm keadaan tgh preggy walaupun tak pernah alami..:-)

    ReplyDelete
  7. 12 hari????? Dengan mengandung lagi ya allah sabar lah yea dik...Sabar bebanyak..Paham sangat dalam keadaan camni memang emosi sangatlah tak stabil.

    ReplyDelete
  8. Sis..sabar ye..sis preggy tu perlukan ketenangan je k...peace..

    ReplyDelete
  9. aduhh....kenot imagine I. bertabah la yer, insya ALlah baby dalam perut tu akan lahir sebagai seorang yang tabah, nak kata jangan stress pun payah, mau nya tak stress bila dalam keadaan gini kan.

    ReplyDelete
  10. cari hotel bajet .... duk hotel je musim takde air ni :-)

    ReplyDelete
  11. Lm tu xde air...awak jgn wat keje berat...kn rehat bnyk...moga2 ada air secepatnya...take care ye...

    ReplyDelete
  12. mak ai. lamanya kak. nak buang air kecik ke buang air besar ke mesti rasa tak selesa kan kurang air. bertabah ye kak.
    toksah serabut2 kang baby pon ikut emosi kang. hehee :)

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com