Feb 17, 2014

Simpul biawak , hambek ko

Assalamualaikum wbt..


Hari tu ada baca entry dak Sheila ni pasal simpul biawak.. aku pun komen la kabor setakat ni belum pernah kena.. sekali hambek ko, Sabtu lepas baru je kena.. wuwuwuw..nanges!!!

Sepanjang 32weeks mengandung ni, memang sekalipun belum kena simpul biawak.. sampaikan rasa eksen gitu.. yela, kengkonon akan okkkkkk je sampai bersalin, rupenya tidak sama sekali.. orang pesan tidur pakai stokin pun aku tak pakai.. degil.. ketegaq...

Tak tau la apa punca aku kena simpul biawak ni.. tapi siyesli rasa yang sakit sangat.. kena kat betis kaki kiri.. sampai ke pagi tu susah nak jalan.. masa kena tu nak kejutkan husband tu macam tak terdaya.. nanges je la yang mampu.. pastu tak ada lak aku buat pape.. biarkan sampai ok sendiri.. tapi proses nak ok tu amik masa gak la.. pfffttt...

nih ada aku jumpa satu petua nak ilangkan simpul biawak atau orang utara kata tarik mengkarung..

1. Minum banyak air dan makan kacang bergaram  (Pastikan garam ada walaupun sikit dalam makanan anda).
 2. Banyakkan makanan berpotassium tinggi seperti pisang. 
 3. Banyakkan minum susu, beras basmathi atau biskut bijan.
 4. Tekan tapak kaki dan picit-picitkan agar cepat lega.
 5. Picit ibu jari kaki sekuat hati untuk 60 saat. 
 6. Picit bahagian pergelangan kaki. 
 7. Tarik semua jari kaki.
 8. Sapu minyak panas pada jari kaki dan atas kaki (dekat tulang-tulang kaki). 
 9. Kalau anda sedang duduk, terus bangun dan cuba berjalan  (memang mulanya sakit, tetapi akan cepat hilang kalau anda bergerak).  sumber : SINI

Rasanya part minum banyak air tu aku macam dah terlebih minum je.. nak² dengan cuaca panas skang ni.. oh ye, kat dalam blog Sheila pun ada tips dan petua.. sila la terjah entry INI ye..

moga² ni la pertama dan terakhir aku kena.. tak sanggup makkk.. sobs...sobs..



notakecik : duduk makin tak selesa..berdiri pun sama.. kena baring je kot..hahaha

12 comments:

  1. Eh, sy pun kerap kena. kena kalau time suhu terlalu sejuk atau time terlalu byk makan udang. kalau tetibe time tido jd mcmtu, maknanya mesti kuantiti pengambilan udang sy terlebih untuk haritu tak pun, sbb cuaca terlalu sejuk..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum tina. alahaii kena juga akhirnya.. hehe pengalaman ye dok.. sheila baru kena lagi 2 hari lepas. Mujur sangat terus tekan tapak kaki selurusnya dekat dinding.. pastu tekan lutut sekali. alhamdullilah terus ok. tak jadi sheila nak tidur balik, risau terkena lagi.. pasrah mak T______T

    ReplyDelete
  3. eka masa kena ritu aduhai nanges kot. Ada sekali kena dah kawen ni, simpul mengkarung, kejut fizi bangun dia luruskan kaki eka. sakit gile

    ReplyDelete
  4. Saya slalu kena klu time sejuk..tp sy xmengandung pun...sy kerap terjaga waktu tdo sbb kna tarik mengkarung ni..saya pun amalkan mcm petua mizz tina..

    ReplyDelete
  5. nah rasakan...sedapkan.

    I masa kena time peknenkan si JJ dulu kan, siap Papa nya lompat pakai baju cari kunci keta ingat I nak beranak, I nangis2 tu boleh gelak.

    ReplyDelete
  6. alaa. kesian nya akak sorang ni. tu lahh, jangan ketegaq ssangat ye kak. kan dah kena. heheee :D

    ReplyDelete
  7. Akk 4x ngandung mmg kena je..ada masa sakit tu smpi nangis..tp bila sllu kena kita akn tahu cmne nk kurangkan sakit dia.mmg ada cara sis

    ReplyDelete
  8. Orang tak mengandung pun boleh kena.apa lagi klau mengandung..heheh

    ReplyDelete
  9. hahaha .. aku tergelak sbb teringat zaman aku plak ...
    fahim dulu mmg rajin kena ... tp alisha rasanye kurang la...

    satu lagi tido letak bantai bwh kaki ...so tak la krem ...tarik mengkarung ni krem la ... cam tu la pemain bola krem tgh padang ...

    ReplyDelete
  10. dengar citer ngeri... alhamdulillah akk tak penah kene

    ReplyDelete
  11. Sy kalau terjaga dari tdur dlm keadaan terkejut (cth cm bgun lewat..hehe) mesti terkena renjatan simpul biawak ni..pastu sakitnya terasa smpai 2/3 hari..

    ReplyDelete
  12. Mmg mkn mknn yg berpotassium sngt mmbntu..contohnya pisang...take care...

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com