Jun 24, 2014

Dah jadi mak-mak

Assalamualaikum wbt...

I is mengantuk.. anak bujang bangun awal ajak borak².. kemain luas mata beliau.. aigooo anak, ur mommy terdera ni.. tapi syiok sebab celik mata je beliau tak merengek.. maklum la, perut kenyang pas menyusu..

perasaan dah jadi mak² ni?? i feel like a "bibik" bila kuar.. tade masa nak berdandan.. atau senang kata, baru nak apply krim muka, anak bujang dah merengek.. beliau rimas kalau baring.. so, jangan mulakan untuk dukung beliau, maka beliau akan rasa nak dukung je.. hambek ko mommy monster..

tapi terpaling best, orang tak kata beliau anak aku.. pernah kuar dengan akak aku dan anak² dia, ada sorang ni tegur, "ni semua kakak baby ye.." sambey nengok anak aku yang terbaring dalam troli dan tangan tunjuk aku dan anak² akak aku.. ye, troli sebab lupa bawa stroller.. so, ko rasa?? i is bangga sebab kesimpulannya dia ingat Danish adik aku.. wakakaka... ala, kebetulan je tu...

dah jadi mak² ni, aku sangat alert dengan bunyi-bunyian bayi merengek.. Danish kalau tidur, akan menggeliat laaaaaama sangat dan akan buat beliau terjaga.. tu pasal aku masih bedung Danish sampaila skang ni, time tidur je la.. so, bila bunyi "ekkk...ekkk..", aku akan cecepat tengok Danish.. padahal tak mangun pun.. even beliau gelak dalam tidur pun aku perhati.. so funny la u anak.. mommy pun ikut gelak gak..miahahaha

dah jadi mak² ni, masa tidur sangat mahal..orang kata kalau anak tidur (siang), kite tidurla sekali.. aku?? sayang wooo nak tidur.. masa tu la berdesup macam lipas kudung buat semua kerja umah.. kemas umah, basuh baju, jemur kain, sapu lantai, cuci bilik air, masak..etc..etc..malam baru nak lelap, Danish mangun.. jadi mata panda mak ko ni Danish oiii...

eh, terselit gambar anak pulak..mahap ye, Danish nak tumpang lalu.. 

dah jadi mak² ni, bergaul pun dengan golongan mak².. topik bualan pasal anak.. susu apa, pampers apa, baju baby, expo baby, petua²..terasa diri makin tua.. ye, memang la makin tua kan.. xkan la makin muda..erkkk

dah jadi mak² ni, survey barang online pun pasal barang anak.. kalau dulu beli dress, blouse, mekap, kasut, dan pape je la untuk diri sendiri dan suami, skang more tu anak.. anak baru 2bulan lebih sebok carikan baju melayu untuk raya, kasut raya.. nuuu, berlambak baju beliau kat umah.. cer kabor bilanya nak pakai?? tu pasal kena perli dengan husband, "tak nak beli baju sekolah Danish sekali ke? senang nanti nak g sekolah".. ko rasa?? pedih ulu ati aku dengor..

penat..mengantuk..letih..lesu..tak kesah la.. anak tu amanah Allah swt, jaga sebaik mungkin.. pernah mengeluh letih, cecepat istighfar.. jahatnya hati dan mulut ni.. makin hari makin seronok.. stress, sedih atau apa je, bila ingat anak, terus hilang semua rasa.. apatah lagi kalau tengok anak.. tak hengat langsung masalah lain.. memang betul la anak tu penawar.. Terima kasih Allah untuk amanah (Danish Eshan) yang kau berikan pada aku dan suami.. 

buat entry ni pun sedih dan terharu..tak sangka sangat dah jadi mommy.. =)



notakecik : mohon dibukakan pintu hati seorang hamba Allah ini.. bertalu² fitnah ko bagi kat suami aku dan kawan aku.. ya Allah, berilah beliau hidayah supaya cepat sedar akan kebenaran..

22 comments:

  1. haha..aku dah merasa...welcome2... syok kan jadi mommy..

    ReplyDelete
  2. naluri ibukan hihihi baru nak lelap.. tetiba cam bunyi ank nangis.. mcm terngiang² jer tangisan baby tu.. padahal anak pun tdo lena kikikiki .. yg pasti momentum ni seronok sgt²..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..btl².. termimpi² anak nanges pdhal tgk elok je dia tdr..

      Delete
  3. assalamualaikum.. best kan tengok anak. sheila pun syg nak tdo siang, time tu la nak settlekan rumah dan masak2. hihiii next week da nak masuk koje, mesti ghindu anak teruna kat rumah pengasuh Y___Y'

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. siyes mmg best.. mmg rindu sgt nt sheila..percayala..

      Delete
  4. Smalah..time anak tdurlah..maknya berdesup kedapurlah.kemas itu ini.tp tetap enjoy..comeynyer danish..

    ReplyDelete
  5. "Terima kasih Allah sebab pinjamkan Danish Eshan untuk aku dan suami.. "..tak mo tak mo..tukar perkataan pinjam tu cayam..guna amanah..pinjam tu semacam je bunyik...

    masa anak² kecik mmg cengitu la..xde masa nak touch up..tp i olls anak dah besau..dah boleh start melawo balik...muahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe..dh edit kak..tq..

      haha..xsbr nk tggu anak besar..tp bila dh bsr tkt kata,"cptnya besar"..

      Delete
  6. weee. mak mak dah akak kite ni. :D
    nnti bila sampai masa kite pon, topik susu, pampers ni semua jugak yg dipilih agaknya. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kannn, xsangka sgt dik oiii...xpe, leh geng dgn akak.. akak tggu ni ye..

      Delete
  7. Seronok kan..kecik2 dah jadi mommy..hehe..sbr Tinn ..kalau perasaan busuk hati tu sentiasa ada dalam hati dia, hidup dia sendiri jadi tak tenang..doakan semoga dia sedar dan diberi hidayah..Inshaa Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..bdn je kecik, umur besar ni kak..


      tula kak, hrp² si polan tu cpt sedar..

      Delete
  8. Replies
    1. sgt best..klu tau dh lama dh kawen.. hahaha =)

      Delete
  9. Bstnyaaa jadi mak mak hehehe.

    Eka ni walopon belum ada anak, dah kearah mak mak gak ni hahaha.

    dulu tak layan pon tupperware lah, vantage la, pemanggang ajaib lah. Sekarang semua pon pandang hahaha

    kak, ngape blog dah lain nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..xpe kak, praktis namanya tu.. nt dh jd mak btl, xkekok..


      blog lama xbest sbb ada gmbr segabak..:P

      Delete
  10. hahahahaha rara dulu pn mula mula mcm tu.mcm xpercaya.mcm jakun jap dh jd mak mak.hahaha.neway! jgn lupa berhias sikit.untuk suami. *peringatan untuk rara sendiri jugak.hehehe

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com