Jun 18, 2014

Kisah dalam wad bersalin

Assalamualaikum wbt..

ok, habis dah cerita pengalaman bersalin.. skang nak cerita pengalaman duduk kat wad bersalin.. ikutkan nak up semalam, tapi sebab hati tak keruan fikirkan anak yang duk umah pengasuh, maka tak ada la cerita ni..

masa aku dah disahkan untuk admit, maka naikla aku ke wad bersalin.. nurse tanyala nak jalan kaki atau duk kat kerusi roda.. aku cakapla masih larat lagi nak jalan.. sampai kat wad, dapat gelang.. bangga kooo.. gitu gini semua, nurse bagi no katil.. dapat katil no.36, bilik yang duk 4 orang.. rasa spesel pulak.. tapi aku dapat rasa sesuatu je..

sebelum masuk wad, nurse terangkan setiap bilik tu.. dan untuk pengetahuan korang, aku dapat bilik yang mana kes untuk bayi meninggal dalam perut.. apa ko rasa masa tu?? serba salah? takut? cuak? aku dapat rasa semua perasaan tu.. harap maklum.. aku dapat katil tu sebab katil dah penuh, yang kosong kat bilik tu je.. maka pasrah..

masa melawat tu, husband memasing ada.. yang katil sebelah aku tu parents datang dari terengganu, naik bas.. jauh tuuu..sian nengok, penat agaknya..yang katil depan lak orang sabah, yang katil sebelahnya tu orang KL je.. untuk pengetahuan, bayi mereka bertiga dah meninggal dalam perut.. yang kakak KL tu dah bersalin..

serba salah duduk dalam wad tu bila sorang..sorang tanya, "baby hidup ke?".. dan bila aku kata ye, muka diorang jadi sedih.. katanya aku bertuah, tak macam diorg.. yang Terengganu anak meninggal dalam perut masa usia kandungan 7bulan, anak no.3, perempuan..bersalin tarikh yang sama dengan aku, cuma dia pagi, aku tengah hari.. yang Sabah pun sama, 7bulan tapi anak 1st.. tak detect pergerakan baby masa pas balik dari Sabah, maybe sebab naik flight.. yang KL lak bayi meninggal masa 5bulan, anak no.8 tapi itu adalah anak yang dia tunggu sebab lelaki.. pegi checkup, tak ada heartbeat dah.. so, apa perasaan korang bila dikelilingi insan macam ni? sedih kan?

pas aku bersalin dan baby dah ada kat sebelah, diorg datang tengok aku dan baby.. akak yang KL tu menangis cium anak aku.. ya Allah, sebak sangat.. memang lama gak dia dukung, peluk dan cium anak aku.. pas dukung peluk cium, dia sambung rehat kat katil, sambil menangis.. yang Sabah tu, husband dia ketara sangat sedihnya masa tengok anak aku, "seronok kan dapat baby. saya ni tak bernasib baik" kata dia dengan muka sugul sangat².. yang Terengganu tu tabah.. masih senyum walau ayat dia, "bestkan bau baby, saya tak dapat cium..pantang sendiri je la"..

dari situ, aku belajar erti syukur sangat².. masa aku sakit nak bersalin, diorgla yang support aku..tolong panggilkan nurse untuk aku.. jadinya petang pas bersalin tu aku amik keputusan untuk tukar wad.. tak nak tambahkan kesedihan diorg lagi..

korang yang mengandung tu, kalau rasa sesuatu tu, terus pegi jumpa doc ye.. aku ni anak tak aktif gerak dalam perut, terus jumpa doc minta scan.. pastu kalau doc kata jangan buat, ikutla nasihat doc ye..

Maafla cerita ni membosankan..aku just nak share pengalaman.. tak sangka satu wad dengan diorg semua..


eh..nak kenalkan teruna idaman aku ni..Muhammad Danish Eshan..
dah 2bulan dah dia..dah kena tinggal kat umah pengasuh.. :'(


notakecik : hari ni Danish duk umah dengan ayah.. suka la dia..

19 comments:

  1. Ya Allah..sedihnye baca... nak2 kalau anak first tu..

    ReplyDelete
  2. Alahai sis..mmg sedihla baca kisah bb meninggal dlm perut.sakit bersalin terasa tp xdpt lega sbb ank dah takde :-(

    ReplyDelete
  3. comel3.... sebak akk baca bab yg anak meninggal tu... :(

    ReplyDelete
  4. ermmm sedihnya..setiap orang diuji..yaAllah tabahnya mereka..

    eshan comel, rendu bau baby..

    ReplyDelete
  5. Masa tu rasa bersyukur sgt kan..kita dah rasa susahnya pengalaman nak sampai tahap bersalin tapi ada yg lagi susah dan sedih espically mcm ank meninggal dlm perut...berpantang tanpa baby..Allahuakbar hanya kekuatan iman untuk mengatasi kesedihan..

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum tina.. Allahuakbar! sedihnya baca. semoga Allah tabahkan hati ibu2 tersebut.. comelnya Eshan. tak sabor nak kasi kawan dengan Adam Husni ~~~

    ReplyDelete
  7. sedihnya... btul bila kita rasa kita ada masalah kita kene pikir ada org lagi hebat dugaan dorg..

    tahniah tina, danish ensem sgt... :)

    ReplyDelete
  8. Omedetou uols
    Ensem sgt anak teruna uols ni❤️
    Yes takdir setiap org x sama
    Mmg sedey 😂😂

    ReplyDelete
  9. Sebaknya hati..moga Allah sentiasa beri kekuatan hati untuk mereka semua..amin..

    ReplyDelete
  10. kesiannya mereka sis..
    moga mereka kuat bertabah..
    tahniah sis..baby yg comel..

    ReplyDelete
  11. Ya allah tina. Sedihnya baca. Bahagian masing² kan.

    ReplyDelete
  12. sobsob. :(
    dapat rasa kesedihan orang-orang tu kak.

    ReplyDelete
  13. sedihnye wei ..aku ade 2-3 org kawan yg nasib diorg cam kakak2 di wad tu ... sedih

    ReplyDelete
  14. pengalaman mengajar kita menjadi lebih bersyukur dan menghargai amanah Allah.

    ReplyDelete
  15. kak,nape blog jd mcm ni? mana blog yg lawa lawa pink pink tu.hmmm kena tinggalkan anak kat pengasuh mmg xbest kan.

    ReplyDelete
  16. hyeee danish..hensemmmmmmm.

    eh i pun tak dapat bayang la kalau jadi apa2 kat baby bila dah lama duk bawak dalam perut, kann kita bersyukur la dengan rezeki kita ni kan.

    ReplyDelete
  17. hai teruna idaman. Hehehe

    Sedih plak eka dengar kak. Risua kalau jadi jugak dekat kite. InshaAllah nak fikir positip ni

    ReplyDelete
  18. hye tina.. name anak kite same la.. Muhammad Danish Eshan.. huhu.. born on 17th of march 2014.. skrg da 5bln..huhu

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com