Jun 3, 2014

Pengalaman bersalin part 1

Assalamualaikum wbt...


Fuhhh..lama giler tak mengadap blog.. ni pun curi² masa while anak ngah tidur dengan nyenyak.. sat g nanges, berlari la haku...

Bismillah...
kalau ikutkan due, tarikh sepatutnya aku bersalin adalah 12/04/2014..hari Sabtu.. tapi tanda² memang belum ada.. ilek je lagi.. baby pun macam keselesaan dalam perut aku yang kecik ni.. tak apala, hari Isnin (14/04/2014) ada checkup kat klinik, so bertahan lagi..

14/04/2014, last checkup kat klinik.. masa ni dah ada spot dan contraction ada sikit.. doc kat klinik terus bagi surat untuk refer terus ke labor room Hospital Putrajaya.. ok, debar dah ni.. sampai LR, makaihhh, ramai giler orang dan dalam masa, wad penuh..

buat CTG, check bukaan, scan bagai.. bukaan baru 1cm.. doc bagi surat untuk aku g HKL.. ohmaiii..tidak la.. maka aku tak nak dan kena sign satu surat yang aku sendiri sanggup tanggung risiko sebab tak nak g HKL..

maka, balik la haku laki bini..tapi tak balik umah pun, g opis husband teman dia keje.. aku sempat la round² tempat keje dia even dah banyak kali datang sana.. hurmm..

15/04/2014..bangun tidur, melepak tengok tibi dengan mak aku.. rasa bosan, aku tanam la lengkuas kat depan umah tu.. angkat² pasu bunga.. ok, dah 40w3d masih gagah.. nampak dek mak aku masa tu, memang kena sound la sedas.. tapi mujur tak nampak.. masa nak mandi tu, ada darah.. agak banyak gak la.. terus call husband, suh anta g sepital..

maka ke HPJ la kami sekali lagi..hangkut mak aku sekali.. pegi LR, buat ctg, check bukaan.. tapi tak scan punnn.. baru 2cm.. Allah..baru 2cm ke?? masa tu doa nabi yunus memang tak putus² aku baca, moga dipermudahkan..

dan kali ni doc suh gak aku pegi HKL.. overdue satu hal, dah turun tanda satu hal.. yang geramnya, wad masih penuh.. sakit jiwaaaa.. jauh kooo nak g HKL.. sesambil tunggu ambulans yang nak nganto mak buyung ni, aku dah ke hulu ke hilir mikio.. boleh ke tak kalau aku tolak lagi? jauh ke nak g sana? macam² dalam kepala otak aku ni.. dalam pada tu, aku boleh nangesss.. sebab aku kesian kat hubby dan mak aku.. fikir gak pasal diorg..

maka..nenoneno la aku ke HKL.. sampai sana, check bukaan lagi.. bukan sekali, tapi 3kali.. scan lagi.. masa scan tu, doc pasan air ketuban aku dah tinggal sikit.. so, terus admit.. masuk wad kul 3.30pm.. dengan tak makan lagi, aku menahan je.. kul 4pm, check bukaan lagi, baru 3cm.. masa ni dah kat katil.. buat CTG lagi.. depa tak bagi aku makan lagi sampai la kul 6lebih baru makan.. sian aku.. sian gak hubby dan mak aku.. pun tak makan lagi..

selamat dah admit..pertama kali masuk sepital, tidur sepital..seram sangat..wakaka.. the best part is, jumpa kawan satu sekolah kat wad.. apa lagi, berborak sakan la.. sambil check aku, sambil borak.. 


bersambung la ye..chenta hati aku dah mangun.. ajak tengok tibi... btw, ada citer menarik masa aku dalam wad tu.. sedih!!!



notakecik : entah nape kalau anak aku nanges yang beria tu, aku pun ikut nanges.. memang naluri seorang ibu macam tu ye?

23 comments:

  1. Ala naper tak abiskan cerita hehe..Nanti sambung lagi k excited nak baca ni...Biasalah tu naluri ibu kan lagi bila anak sakit ...

    ReplyDelete
  2. ala.. baru nak feeelllinggggg tau .. bersambung pulak, mesti bapaknya lg sedih mak nangis .. ank nangis dah sudah.. sape yg nak dipujuk dulu ...

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum tina.. awk memang bersalin kat HKL ek? cepat update part 2. tak sabar nak baca pengalaman awak... sheila pun cuak nak masuk labour room, tdo spital.. mujur ada baby teman kita. takda la boo layan je

    ReplyDelete
  4. Tina..congratulations!! nanti cepat update citer Part 2 yer..hehe..tak sabar gak nak tengok baby...^_^

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah. .congrats!!! Happy breastfeeding mommy..mama..ibu..ummi..ammi..

    ReplyDelete
  6. fuhhh. 40week siap boleh angkat pasu. gagah mak awak ni danish. hehee

    siap part2 lagi ni. macam drama bersiri dah ni. hihii :D

    ReplyDelete
  7. Tahniah tina...cepat2...xsbr nk tau lg...

    ReplyDelete
  8. hahahah... kuat gila akak kalau tengah sarat mengandung! btw tahniah dah dapat ank!!! :DD

    ReplyDelete
  9. tina, lain org lain pengalaman bersalin nya... apa2 pun tahniah.

    ReplyDelete
  10. fuh fuh berdebar plak aku .. ptt nye mmg byk bergerak rajin2 .. br senang bukaan ni buka ....

    pe jadi ni dik tak sabo plak aku nk baca ni .. seb baik tak tangguh lagi pi spital bahaya tu sampai ketubah dah kurang ...,.

    ReplyDelete
  11. tahniah..new mum..bestkan ada baby?bau baby bestkan?

    ReplyDelete
  12. aloooooo sekerat..MK nnt jgn lupe abiskan cpt2 part 2 eyh..hehe

    ReplyDelete
  13. berdebar nak tggu ni. Sambung tauuuu

    ReplyDelete
  14. uit tina..ko dah jadi mak dahh..aisss awat aku ketinggalan ketapi nii..tahniahhh ekk...

    ReplyDelete
  15. alaaa..sambung2 ni yang nyampah ni.. akak baca part pengalaman orang nak beranak..mesti nebes walaupon dah merase..huhu.. neway..tarikh besday anak kurang 2 hari jer dari besday qaleef.. heheh..

    ReplyDelete
  16. ala.... potong betul... nak tau pengalaman bersalin kat HKL sebab plan nak bersalin sana jugak nanti.. congrats on ur 1st baby.. im gonna have my 1st jgk insya-Allah by this year jugak...

    salam kunjungan...

    ReplyDelete
  17. ni baru nak baca part 2..
    sat naaa

    ReplyDelete
  18. x dapek nak tiup lilin sama² thn dpn...hik!hik!

    ReplyDelete
  19. Adoiiii...tgh syiok baca sambung plak. Ok...nak baca part 2.

    ReplyDelete
  20. hahah siap tanam2 lengkuas, eh i masa ke hpospital sebab overdue, depa duk suruh pusing taman berjam jam... buat ctg cek bukaan pastu pusing2 taman lagi... macam tu la sampai beranak. hehehehe

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com