Jun 16, 2014

Pengalaman bersalin part 2

Assalamualaikum wbt...

ok, bersambung kiter...tapi panjang uols,mahap kalau korang hazab nak membaca.. kalau boring,xyah la baca ye..oh ye, i is dah keje hari ni dannnn...i rindu anak bujang aiols tuuuu.. 

sebelum masuk wad tu, cik misi ada la explain pasal wad.. katil sana untuk siapa, katil sini untuk siapa, katil sinun untuk siapa.. aku angguk² je.. hati dah debar².. hubby dan mak aku teman sampaila habis waktu melawat kul 7pm tu.. pas je diorg pegi, aku blurr... sambil blurr, air mata kuar giteww.. nyampah!!! masa tu pinggang dah mula memulas.. sakit².. darah lak tak benti² kuarnya.. orang kata macam tu kembar darah.. yeke?? wallahualam..

aku sebenarnya agak rimas bila buat CTG tu.. kena baring telentang, senak gak la perut ni, rasa tak selesa.. admit tu, aku tak bawa charger fon, wassap dengan hubby pun jimat²..sudahnya sms je.. kalo guna tenet kompom lagi laju.. siap tanya cik misi charger, depa pun tak ada.. pasrah..

malam pertama kat wad, hujan guruh segala.. kengkawan dalam wad dah tidur, aku masih terpinga².. bila dah boleh lelap, nurse datang check tekanan darah dan CTG lagik.. rasanya 4 jam sekali kot.. tapi sepanjang dari masuk wad sampai malam tu, langsung tak ada check VE lagi..

punyela aku mengantuk, nurse datang check tekanan darah pun aku terlelap.. penat sangat.. sedar² dah kul 6am.. buat CTG lagi.. proses CTG ni 20 minit.. baby aku dah tentu belum bangun.. dari 20 minit jadi 40 minit.. aku menahan je senak perut.. berjela kertas hasil CTG tu..dekat kul 7am baru setel ctg.. pastu nurse datang lagi check tekanan darah.. tetibe nurse cakap,kul 7am nanti masuk ubat ye. Apa tu?? Induce la hoii.. debar sangat.. cakap kat nurse nak mandi dulu,nurse cakap tak payah,tak sempat dah.. so cuci muka dan gosok gigi je.. terus pegi bilik rawatan untuk check VE dan induce..

Sorang..sorang..kuar dari bilik tu.. ada yang ilekkk je, ada yang kuar darah, yang pecah air ketuban pun ada.. so,turn aku.. check VE still 3cm.. doc tu kemain kasar.. dia tolak2 anak aku sampai senak perut.. doc pempuan kot.. pas induce,kena baring dalam masa satu jam.. so,baring la aku.. dekat kul 9am, buat CTG lagi.. masa ni contraction makin kerap.. mujarab seyhhh induce tu.. hubby call dah sampai sepital dan aku suh naik.. temankan aku sampai kul 10..

Ko tau tak sakit contraction ni makin menjadi2.. aku sampai tendang2 ujung katil tu.. mengerang jangan cakapla.. peluh dah macam hujan, gigit² tuala takut lak kancing gigi nanti..wakaka.. check VE, 3cm loose.. aku dah tak tahan sangat,terpaksa minta nurse cucuk ubat tahan sakit.. kul 10.40am cucuk.. memang mengantuk,tapi sakit contraction melebihi rasa mengantuk..dulu orang kata macam sakit senggugut..tipu!!! lebih sakit dari senggugut.. sakit sangat²... 

11.45am,check VE.. padahal mata asek nak terpejam je.. hambek ko,dah 7cm.. nurse kalut amik barang baby dan enpon aku.. beria nurse bagi fon suh call hubby.. sampai LR kul 12.00pm.. aku cakap kat doc nak teran sebab tak tahan dah.. depa marah sebab perkakas tak sedia lagi.. sampai LR aku tak tau pun bukaan dah berapa cm sebab diorg dah suh aku push.. biasa kalau masih 7cm, bukan ke kena tunggu lagi? dah 10cm la kot tu..

Ikat CTG, dah sedia..aku push.. yang pasti sambil mengantuk.. ye,meneran sambil tidur² ayam.. rasanya aku push 4kali.. masa tu aku boleh nampak punyala ramai kat dalam LR.. yang kat atas kepala,yang kat kiri,kanan, bawah.. depa memang bagus.. bagi support suh push.. tolong gak tolak baby dalam perut memandangkan air ketuban sikit plus bacaan jantung baby dah tak cantik.. 4kali push,Alhamdulillah tepat 12.16pm baby aku selamat melihat dunia.. yang bestnya, baby nanges kejap pastu tidur.. nurse siap tepuk² baby suh bangun nanges.. kawan aku yang nurse tu kata aku cepat sangat.. 12.00-12.16pm adalah masa aku dari masuk LR sampai selamat bersalin.. yang penting, doc jahit, aku tidur.. tak heran dah sakit ke hape.. 

dengan lapar tak bekpes,datangla nurse bagi nasi dan air suam 2gelas.. memadai la nak alas perut.. tapi tak adala makan beria..yang penting tidur.. pastu diorang bagi baby,bf baby pastu sempatla wassap dengan husband, dengan adik beradik..amik gambar anak..tapi tak sempat selfie..muehehehehe

Finally, 16 April 2014 tepat jam 12.16 tengahari, aku dah selamat jadi mommy...bayi lelaki seberat 2.77kg, aku dan husband putuskan untuk diberi nama Muhammad Danish Eshan.. Danish = yang bijak dan berpengetahuan, Eshan = dalam berkah Allah.. Alhamdulillah.. moga jadi anak yang soleh ye sayang.. alamak..gambar tak sempat transfer.. next entry la ye aku lanje gambar anak..kekeke..


notakecik : hari pertama tinggalkan anak kat umah pengasuh..nangesss..semalam pun dah nangess.. wuwuwu..

36 comments:

  1. pengalaman yg xkan dilupakan ... haha lg sakit dr sengugut mmg btllah tu.. org bg perumpamaan jer.. sbb masa ank dara x blh nak bygkan lg.. dah rasa baru tau kan...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah.. pengalaman berharga ni :)
    welcome danish!

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum mommy tina.. debar baca pengalaman awak
    alhamdullilah awak push sekejap jee. sheila dalam 15 minit gak tapi push banyak kali. sakit melampau sampai tak terasa meneran pun. hahahhaha danish nanti jumpa Adam Husni ya. sheila lagi 2 mgu masuk koje, debor nak tinggalkan anak dekat baby sitter Y___Y"

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah sis..
    cngrats
    kategori senang bersalin dah tuh
    pepun dah jadi ibukan
    alhamdulillah

    ReplyDelete
  5. bila nak g gomoi danish lagi ntah...mls betoi nak kuaq umah...pelok cium utk danish yeee mami..

    ReplyDelete
  6. pengalaman beranak ni mmg unik,kekadang tak sama antara satu dengan yang lain..btw, tahniah sbb dah jadi seorang ibu..

    ReplyDelete
  7. TAHNIAH YE DIK, ATAS KELAHIRAN BABY PENYERI RUMAHTANGGA ;)
    #Ingat pengalaman bersalin, meremang bulu roma, huhu

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah...pengalaman bsalin tu mmg indah kn..ms nk push tu mmg x tak tthn dh..akak sedut gas lg la high smcm tp dgr la sora org..ekeje

    ReplyDelete
  9. tahniah dapat anak lelaki! next post upkan gambar baby tu, ye!

    ReplyDelete
  10. pengalaman bersalin mmg xleh lupa sampai bebila tul tak tina...

    ReplyDelete
  11. Tahniah Tina... Akk dh baca komen awak.. tq yer. mak akk mmg aktif dgn persatuan ibu tunggal tu. akk berpntg 3 minggu kat kg mak akk jaga. lpstu pntg kat klang pulak bg hubby akk jaga. bg dia merase jaga org pantang... hihihi..

    ReplyDelete
  12. pengalaman tengok bini besalin pon ngeri gak..hahaha..

    ReplyDelete
  13. semua itu pglmn kan..

    hihi..

    dh tgk bby kat fb . comel =)

    ReplyDelete
  14. Tahniah......bila next baby ni dik...hihi
    melampau x soklan aku...muahaha..

    ReplyDelete
  15. @Masya hahaha..tau xpe.. bru tau sakitnya mcm mn..fuhhh

    ReplyDelete
  16. @Sheila Salim w'salam.. nk bc pengalaman awak lak nt.. hehehe.. nt kite jumpa ye..

    ReplyDelete
  17. @Chekgu Azrine trm ksh.. senang, tp sakitnya xleh lupa..

    ReplyDelete
  18. @Cik Puan Fadli hamboi, malas sungguh.. hehehe.. xpa, free nt danish mai umah umi ye..

    ReplyDelete
  19. @Sue Bee : btl²..setiap org xsama.. trm ksh.. :)

    ReplyDelete
  20. @Mila Ahmad mekaseh dik.. moga awk cpt rs pengalaman ni..

    ReplyDelete
  21. @Irfa trm ksh byk.. hehehe..sgt meremang.. tp bila tgk anak, ilang dh semua tu..

    ReplyDelete
  22. @Gieyana hehehe..smpi mcm tu sekali ke kak.. sy high mengantuk..

    ReplyDelete
  23. @hajar sm la kak, sy berpantang 3mggu gak kt kg.. mak sy tu bru start aktif.. hehehe

    ReplyDelete
  24. @eima amboi kak, sy ingatkn tnye next entry.. tggu icha ada adik kot.. hahaha

    ReplyDelete
  25. Yeayy terrer, terrer, bestkan kenangan mengandung dan melahirkan anak ni, tahniah and welcome to the mummy club!!

    ReplyDelete
  26. Hmm..sakit kan ?Macam nak putus nyawa... Sebab tu la Allah letakkan 'syurga' dibawah tapak kaki ibu..

    ReplyDelete
  27. Alhamdulillah. Dipermudahkan olehNYA. Maknanya hubby tak sempat teman lah dalam LR yerp.

    ReplyDelete
  28. 16 minit tu kira cepat ea kak ? hebat2. hehhee

    tahniah mommy danish. :D

    ReplyDelete
  29. gituuu kau bersalin yer... hahaha hazab la jugak sakitnya kan. I pun yang kali ni sakit giler ok, melalak satu hospital boleh dengar kot, yang masa jelita dulu rilek jer... tu la.. tak leh nak semuanya senang jer kan.

    ReplyDelete
  30. ngilu plak rasanya kak. Tak tahu cmne eka nak hadap nanti ahaha. Mau nanges mengerang2 pastu kene marah ngan nurse. Leh bayang dah nie haha

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com