Jul 18, 2014

Ponteng Puasa

Assalamualaikum wbt..

terlebih dahulu, nak ucapkan salam takziah dan al-fatihah (untuk yang beragama Islam) kepada semua mangsa dan keluarga mangsa pesawat MH17.. sebak, sedih, tak terkata..terdiam bila dapat tau berita ni.. dah ramai blogger update pasal tragedi ni, so aku malas nak buat entry, takutnya ada tersalah info lak..
_________________________________________________________________________________

Alkisah...


Semalam, waktu rehat tengah hari aku kuar, nak setelkan urusan sikit.. otw nak ke parking tu, aku terperasankan 2 buah kete yang park tepi jalan dan ada orang dalam tu.. kete depan tu berdua..yang belakang tu sorang dan sedang tidur.. yang berdua tuuu..berdua tuu.. aku ingatkan sesaje je depa lepak tepi jalan nak feeling ekon kete, rupenya ngah makan.. 

dah la tak puasa, tunjuk pulak.. dah tau aku lalu, slumber ko buang kotak air kotak ke luar tingkap.. kot ye pun, tunggu la aku blahh.. bukan nak ngajar, tapi terang² ko tunjuk dungu ko tu.. tingkap lak terbuka.. bila aku lalu sebelah, boleh lak ada bunyi.."dia tak nampak la..dia tak nampak..".. wah, yakin je.. kalaupun aku tak nampak, tapi Allah swt nampak.. aku nampak tapi saje je bebuat tak nampak.. aku pulak yang malu.. helok pulak mulut ko mengunyah ye.. lenkali tinted kete tu gelap sikit.. 

nak kata uzur, mustahil la.. nak kata penat keje berat, aku tau dia keje mana based on uniform yang dia pakai.. nak kata sakit, sihat je aku tengok, suara pun lantang je.. sebab apa aku kata depa tu mustahil untuk uzur?? sebab lelaki..


aku bukan nak bashed diorg pun..aku tak kenal pun diorg sape.. tapi nape buat "jahat" macam tu sekali.. ye, aku bukan perfect sangat, tak layak nak menegur pun.. tapi..hurmm, susah nak cakap.. moga diberi hidayah.. ni peringatan untuk diri sendiri gak.. aku sentiasa cuba perbaiki kesilapan..



notakecik : esok keje..kau rasa??

11 comments:

  1. Assalamualaikum mommy.. wahh kemain depa makan dalam kereta. hmmm Allah nampak segala perbuatan korangg. Jaga-jaga, ada yang memerhati -bak kata Kiah Propa hahahahaha

    ReplyDelete
  2. Budak2 pun boleh berpuasa penuh sehari.. ish2.. memalukan jelah.. :(

    ReplyDelete
  3. kene naik vam jenazah baru dia tau malunya cemana.. ceh!

    ReplyDelete
  4. al-fatihah for MH17.. yang tak posa..ishh bawa2 beringat.. macam-macam kejadian dah menimpa kita,, kan

    ReplyDelete
  5. hari tu masa lalu highway plus, selamba je sorang mamat ni bukak tingkap kereta untuk isap rokok.... perasaan malu untuk buat dosa telah hilang agaknya.

    ReplyDelete
  6. uncle pernah ponteng puasa... (masa kecik lah!)

    hehe

    ReplyDelete
  7. Ya allah..ada juga mcm tu...mcm ne lah ye...dah besar mcm ni pun xle nk berfikir elok2...

    ReplyDelete
  8. tak pe la .. kita doakan mereka berdua tu diberi hidayah ... dan lembutkan hati supaya ikut hukum Allah ....

    ReplyDelete
  9. ish3..kang naik van jenazah smbl pegang air kotak kang baru tau..

    ReplyDelete
  10. akk kalau singgah mcD nak beli makanan kt dak Aish selalu nmpk yg kt drive thru tu semua jantan melayu..takpela bersangka baik..kot2 dia beli tu awek dia tgh uzur erk

    ReplyDelete
  11. malu kat budak kecik je..budak kecik 5 taun pon puasa penuh. huhu..moga diberi hidayah di sisa-sisa ramadhan ni.

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com