Aug 18, 2014

Buah hutan/ Ngeke/Tampoi/Mok ke'

Assalamualaikum wbt..


Kejadian Sabtu lepas.. ada la orang jejual buah kat tepi jalan depan kilang tu.. aku tak beli pun walau teringin sangat nak tengok dan beli.. tetiba masa duk makan bekpes kat pantry, opismet kuarkan something dari dalam beg.. maka, kuarla buah ni.. aku yang jakun pada waktu itu, terus tanya buah apakah ittewww..


buah hutan..buah ngeke..buah tampoi.. buah mok ke'

inilah ghope buah tu.. semua tu nama beliau.. yang mok ke' tu aku tak pasti nak eja macam mana.. bedal je la janji aku tau bunyi dia macam mana.. aku tiru kawan aku eja cenggitu.. rupa macam manggis, isi lak macam buah rambai.. oleh kerana aku tak berapa pandai makan buah ni, makanya macam tak menikmati sangat bila makan.. pasal buah ni gak la aku berdebat dengan husband.. dia kabor buah hutan, aku lak degil kabor buah setor.. dah lebih kurang je aku nengok..oh, sebelum terlupa.. mekaseh kak Azizah sebab bagi buah ni sikit..

spesis buah ni kabornya banyak kat kawasan negeri pantai timur.. aku bertambah yakin sebab sepanjang aku berada di negeri kelahiran aku, aku tak pernah jumpa.. kalau buah sawit dan biji getah tu bersepah la.. ok, tak lawak..mahap..

sekian laporan mengenai buah-buahan tempatan dari saya..majulah sukan untuk negara..di sini lahirnya sebuah cinta..


notakecik : puas weyhh duk tadah telinga hari².. sat g aku story..

17 comments:

  1. first time nampak buah ni.. confirm tak kenal.. haha

    ReplyDelete
  2. astaga sedapnye buah tampoi..lamanye xmakan..dh la ssh nak dpt..huwaaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm..ngidam ke? hehehe.. skang ngah musim, cer cari..

      Delete
  3. waa. nina pun baru wat entri sal buah ni smlm. semalam baru makan. sedapppp banget

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..dh bc dh.. tersm lak entry ni kan..

      Delete
  4. Assalamualaikum. baru nampak nina update kat entri blog dia.. sheila tengok rupa cam buah manggis. rasa macam pernah makan juga, lupa pulak. hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam sheila..tula, bru bc gak td..hehehe.. cer ingat balik.. =P

      Delete
  5. haha..buah rambai gergasi..tadah telinga..cer cite cer cite ;-)

    ReplyDelete
  6. Nak kena suruh abam piji pi cari ini buah. Hahahahaha

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum kepada tuan blog.terima kasih atas perkongsian anda ;-) saja mai tengok2 blog dari blog MiaLiana.COm.

    ReplyDelete
  8. Sedapnya. Tak pernah makan pon. Sian kan.

    ReplyDelete
  9. pernah makan...sedap tau!!
    abah akk kalau balik kelate mmg beli bawak balik

    ReplyDelete
  10. sebutan buah ngeke tu ada sabdunya..jadi ejaannya nggeke..muahaha...

    cer story..nak tahu gak...mcm kepoh tak..huhuhu

    ReplyDelete
  11. jauh dari buah mo' te, hahhhaa eh I macma ingat2 lupa jer buah ni la. macam stor kan rupa dia... masam tak?

    majulah sukun untuk negara.

    ReplyDelete
  12. ambooiihh nama..kemahen banyak nama di beri... ngeee....

    ReplyDelete
  13. lamanya xmakan buah nie.... sedapnyaaaa

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com