Aug 12, 2014

Rasa hati hemak

Assalamualaikum wbt..

Entah kali keberapa juta aku duk menaip padam menaip padam buh dalam draft, tak best aku delete.. susah hati gak nak up entry ni, tapi mentabah je la.. kononnya macam luahan perasaan la gitu..

Aku ni baru je jadi mommy.. anak baru nak masuk 4bulan.. masa memula bersalin, siyesli aku nekad nak fully BF anak.. target harusla sampai 2tahun.. tapi entah napa, banyak betul anasir yang ganggu, dah tercampur susu FM dah anak aku tu.. tak ingat masa umur berapa.. aku cuba sedaya upaya nak fully BF semula.. sampai TERnanges bila tengok muka anak sebab aku rasa aku hemak yang kejam.. sebelum masuk keje, aku dah train anak minum susu thru botol, memula ok, lagi 2minggu masuk keje, dia start refuse.. nak tak nak, aku paksa gak Danish minum susu botol..

setiap sekali dalam sebulan, ada checkup anak, nurse akan tanya, "susu badan ke campur?".. dengan rasa bersalah, aku jawab la campur.. memang nurse tak marah, tapi tau tak betapa "syurga"nya susu ibu tu..

dan skang, masa keje aku pam.. at least 3kali even hasilnya kadang² cuma 5oz untuk ketiga² kali sesi tu.. aku masih tak give up, demi anak aku sanggup.. ko tau je la, bos aku bukan bangsa Melayu, tak pernah mengandung dan tak ada anak.. aku tak pasti dia faham atau tak sebab aku asek "hilang".. aku buat selaju mungkin, kadang² tak sampai setengah jam.. apa la sangat hasil yang tak sampai setengah jam tu.. tak apa, janji ada bekalan untuk anak kat taska.. malam dah tentu fully bf, yela, duk mengempeng je..

itu satu hal, ada pulak bunyi, "masih BF ke? tu la kan, mesti leceh asek kena pam je".. ni nak kasi aku down ke hape ni? itu belum part yang tanya anak dah makan ke belum.. waahhh, cepuemasperakgangsa betul soklan tu.. aku kata, belum makan..masih menyusu lagi.. "baby tak lapar ke?".. lapar kalu, haku kasi susu la kawannnn..

"ko bancuh je susu tu campur nestum, buat cair².." ayat ni aku macam susah hati sikit.. even Danish dah boleh makan masa umur 6bulan, nestum tu aku seboleh mungkin tak nak bagi, langsung tak ada dalam senarai pemakanan Danish nanti.. cair ke, pejal ke, big NO to nestum.. sebabnya, nestum ni ibarat makanan segera.. kalau anak dah disajikan dengan makanan segera, sampai ke besar la jadi tabiat.. aku dah mula study menu puree..dan aku masih study tentang EBF.. and yes, aku akui sampai skang Danish campur susu badan dan susu formula.. aku masih berusaha nak fully BF semula.. 

Menangis? pernah je aku nanges masa tengok hasil susu yang aku pam cuma sikitttt.. menanges masa EBF Danish.. punyala rasa bersalah aku kat anak sendiri.. paling aku sakit hati, ada ayat makcik ni, "yela, badan maknya kecik, susu pun sikit la".. ko rasa? aku sengih je la.. apa tah kaitannya saiz badan dengan kuantiti susu..pelik!!

masa raya hari tu, ada dah yang menyumbat Danish dengan nestum yang pejal.. menjerit aku.. rasa nak naik tangan pun ada.. "ehh, Danish makan la..cuba tengok tu".. Anak aku belum paham, ko sua kayu pun dia nganga.. aku nanges dalam hati.. aku ni walau baru jadi hemak, aku dah study sikit² pasal ni semua.. pasal susu ibu, pasal pemakanan anak, apa yang boleh apa yang tidak.. kalau aku salah, harap betulkan ye.. 

yesss, Danish kecik je..tapi jangan pengaruhi aku suh campurkan nestum kat susu bagi besar la, bagi tidur dia nyenyak la, bagi dia kenyang la.. hanya susu until 6month.. usus baby ni belum matang lagi.. aku tak nak kes usus pecah ke, usus tersumbat ke atau apa² kes berat jadi kat anak aku.. aku SAYANGKAN anak aku.. 

banyak pulak hemak orang ni membebel kan.. saje je uolsss.. asah skil menaip pepagi buta kayu ni.. hemak boring sebenornya.. pastu rasa menyesal pulek beli stroller SCR besar gabak berat nak mampuihh ibarat kata ewanthology.. skang naik pulak stroller yuyu baby ke baby yuyu ke yang ringan, senang lipat, harga mahal sikit tapi berbaloi..jenama ni adalah lebih kurang dengan babyzen yoyo yang mahal giler.. okla, bye..


gambar tak ada kaitan dengan entry..saje tepek sekeping gambar anak santai² nonton tibi citer upin ipin..



notakecik : tak sampai hati betul tadi kejutkan Danish untuk ke taska sebab tengok dia lena sangat tidur.. pastu bosan gila bila dak sebelah dah benti keje.. i is sad..

18 comments:

  1. sis..perasaan normal sebagai ibu baru sis..
    takpe..sis masih dalam learning process..
    anggap je semua tu dugaan kita sebagai ibu baru..ibu moden
    pada akk kalau kita dah usaha sehabis mgkn nk fully bf anak kita..
    Allah dah kata rezeki dia bercmpur..kita redha ..
    macam akk nak campur sebab susu dah tak banyak n aish nak masuk 2 tahun
    tapi aish langsung takmo susu botol..even botol pun xmo..
    so he still bf til now..akk plak rasa besalah takut xckup kalsium..
    sebab susu akk bkn meriah mcm dulu..
    bertabah ye sis

    ReplyDelete
  2. tak pe la dik ... aku dulu pun bercita2 nk bf sampai 2 thn tp mek icha buat mak die mengalah jugak sbb tak mo ebm dlm botol... bila dah lama2 die tukar pulak tak mo bf .. nk botol je .. huhuhuhuhu asek menangis je .... last2 bg jugak fm kat mek kecik tu umur 6 bln ...


    kan akak dah kate scr tu berat .. beli buggy je ... tp yg boleh jatuh habis brand yg mahai2 tu boleh jatuh habis ....

    ReplyDelete
  3. i feel u..sama la tp rezeki qisya takat 5bulan je..lg sedih..;(

    mcm kes ade org bijak pandai terlebih pandai suapkan egg yolk kat qisya..hoiii rase mcm jerit je kat muke die..pastu bile mek tuh naik miang2 sbb allergic telur, lg sakit hati..yg tukang suap, diam jee..sakit betul hati..

    ReplyDelete
  4. bertabah la tina... moga terus diberi kesabaran sentiasa.. saya pun penah rasa apa yg tina rasa... umo 1 bulan dah dibagi sebutir nasi... what the?!!!! org lain pakat dok gelak je, igt menda tu kelakar ke? tabah la banyak2..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum tina. dilema sungguh kalau nak bawa anak keluar beraya ke hape kannn. risau gila kot ada tangan lebih rajin nak menyuap solid food kat anak kita. rasa nak terajang je. hahaha ganas tak? hmmm sheila still pakai scr tu sebab suami yang dok tolak. kita lenggang kangkung je.

    sheila doakan tina dimurahkan rezeki susu badan untuk Danish. lagi satu takmau hari2 dok makan milkbooster tau. rajinkan makan nasi, minum air banyak2 lebih penting.... sheila punya stok ebm pun kurang ni. risau gila. Adam makin kuat menyusu. sehari kat rumah pengasuh kasi 20oz, pun macam tak cukup dahhhh

    ReplyDelete
  6. sbb tu kdg kalau ke rumh org atau org mai rumah sebaiknya anak tu kena pgg.. tkut ada pula tgn lain sumbt msuk mulut walhal org tu mgkn dgn niat sronok tgk budak tu mkn..

    ReplyDelete
  7. Salam tina syg.. Jgn putus asa. Mkn makanan yg menambah susu dan teruskan niat nk bf dia . Tina pki pump jenama apa ye? Letrik ke bateri? Akk guna bateri je tp laju gak susu kluar. Dlm brp minit je dpt 6 oz tu sebelah. Malas pulak nk beli yg letrik takut nnt g umah org payah nk carik plug.

    ReplyDelete
  8. alah alah alahh pandainye dia tgk tivi ye..

    bab susu badan tu, klau dah takat itu je yg kita mampu redha jelah..mmg rezki dia tak lama utk bf sepenuhnya..mana2 ibu yg beranak sulung mmg camtu..Insyaallah anak kedua nnti sure bnyak susu badan tu..yg penting niat nak fully bf kene ada..baru la susu mencurah2 dgn jayanye ;)

    ReplyDelete
  9. I dah rasa apa yang u alami skang, kat telinga ni takder benda lain selain dari "budak tu lapar kena suap makan" walau budak tu baru 3 bulan umur, banyak rintangan dan dugaan, so sabar la yer. I pernah sampai baling gelas somewhere dulu sebab banyak sangat "expert" masa tu hahahaha. jangan buat macam saya.
    and u...keep up the good work ok, campur pun tak per dah terpaksa, yang penting u still bf dia kan.

    ReplyDelete
  10. Akk dah pernah rasa tina. Yg paling sakit hati orang sesuka hati sumbat anak kita makan...ciskek betul tau. Dapat nya budak yang ada allergic, tak ker mengundang bala tu.

    Tak per tina. Kalau setakat itu jer yg kita mampu nak buat macam mana. Kalau boleh cuba lagi. Jgn putus semangat. Think positive susu banyak. In shaa allah byk nnt tu.

    ReplyDelete
  11. sedih benor pulak ceghiter nye nih. terbayang 2 org kakak kat ofis sy curik masa g pam susu. tp sorg lg tu pam susu kat meje keje je smbil wat keje. kesian pulak.
    sabor eh..

    ReplyDelete
  12. saya pun nanti memang niat nak fully BF. Semoga akak kuat untuk terus BF danish ye..

    ReplyDelete
  13. tina ada cuba amik supliment x utk bnykkan susu .. kdg apa yg kt mkn x membantu pengeluaran susu.. cubalah alffa dgn esp tanya kengkawan.. sbb dulu adik kt pun camtu.. alhamdulillah ok ada jugaklah rezeki anak dia minum susu pekat pun pekat... yg penting berkhasiat.

    kuatkan semangat eh.. dah jadi mommy mestilah kena kebal telinga sikit.. org biaselah.. xde anak kepoh, ade anak kepoh.. itu x btl ini x kena.. ade jer.. yg x puashati.. pelik.

    ReplyDelete
  14. sabar kak. mmg cabaran jd makn bila orang luar ni entah apa2. akak kes mcm saya. saya plak ceaser haritu so dekat hospital 3 hari warded.. kt hspital nurse kasi botol. so bila balik umah..mmg xde la baby nak nipple mama dia sbb dah 3 hari minum botol susu. :( apa lagi lah nak pam mmg x kuar lah susu bila pam sbb anak xnak isap langsung. smpai bgkak2 dada. banyak kali bgkak. sedih. pam dapat sikit2. sedih. sape yg ada rezeki anak susu ibu banyak tu..jangan la riak sgt. bukan smua ibu ada rezeki susu banyak mcm korang.

    nestum jgn bg sbb nnti usus baby trsumbat. orang nak kerja mudah je yg sumbat nestum kat baby time baby umur bawah 6 bulan sbb xnak baby lapar banyak kali.

    ReplyDelete
  15. sabar yew sis...cabaran tuh...pk positif jew...
    biar lah apew org nak cakap pun...heehheheh

    jom tengok2 saye nyew blog vitaminsihatmommyzila.com.my

    ReplyDelete
  16. Insyaallah tina..jgn putus asa...rezeki ada untuk bby..yg penting niat kita...n baby sihat...

    ReplyDelete
  17. teruskan usaha utk BF..yakin boleh :)

    ReplyDelete
  18. singgah sini dari segmen mialiana <3
    Mind Meld

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com