Aug 7, 2014

Tolong tepi sikit..

Assalamualaikum wbt..



Dia  : "Tinaaaa..sihat? baby macam mana, sihat? Hari tu bersalin baby berapa kilo?"

Aku : "Ye kak..alhamdulillah sihat, baby pun sihat.. berat baby 2.77kg"

Dia  : "Keciknyaaa..anak akak semua 3kilo ke atas"

Aku : *mampu senyum je la*

Motip??!!!!
_________________________________________________________________

apa ko rasa?? perlu ke bandingkan macam tu? tu baru satu.. banyak kes lain aku dengar.. bukan anak aku la.. situasi orang lain.. duk tanya anak dah pandai apa, bila kita jawab, dia sebok nak banding beza dengan anak dia.. phuiiii.. eh jap, kalau bersalin baby berat 3kilo ke atas tu dapat pingat ye? heyy, sakit pulak hati kiteww ni.. sabar je la tina oiiii


Tajuk langsung tak ada kaitan dengan entry..mendeeee tah

pasni kalau ada orang tanya anak aku dah pandai apa, aku nak kabor dah masuk sekolah menengah padahal umur baru 4bulan.. voley??


notakecik : rezeki yang Allah swt kat setiap hambanya tu lain².. jangan riak takbur, takut nanti Allah tarik nikmat rezeki tu.. nauzubillah

36 comments:

  1. Lumrah manusia yg bergelar mak2 mmg suke gitu..been there..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mklum la, bru je jd mak..kejutan budaya sikit..

      Delete
  2. Assalamualaikum tina. bersabar banyak ye mommy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..hehehe..klu xsbr dh menjawab dh..

      Delete
  3. hahahahaha.ada jugak org mcm tu! kita kena kesian kan kat dia.sbb dia attention seeker kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke..btl gak tu rara, kena kesiankan dia..

      Delete
  4. geramkan. dengar pun dah geram.
    mcm kazen akaklah, bila makcik2 cakap anak dia katik mcm wife kazen, akak yg rasa sakit hati. nak bgtau keturunan dia tinggi2 ke, padahal akak sendiri anak sedara dia pun rendah.. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. siyes geram kak..tp mls nk menjawab, kang bergaduh lak.. lantakkan je la..

      Delete
  5. motip dia memang nak suruh buat kak tina marah & bengang tu.. haha..

    ReplyDelete
  6. Ha tulah pasal biasanya memang ada je orang gitu..Abaikan jelah..Kita lagi la, ada je orang yang jumpa kita haritu asik cakap anak dia je la paling best.Tapi kita ni jenis yang lantak kau laa..Senyum jer laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak, mmg sy lantakkan je.. mls amik pusing wlupun hati ada sakit sikit..

      Delete
  7. sis..memang cenggitu perangai org2 skang..
    hahaha
    so layankan aje
    dia nak banding biakan aje jugak..
    hahahaha...
    mungkin mak2 ni kadang2 excited terlebih kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ni over excited nmnya.. grrrrrrr

      Delete
  8. manusia..mmg suka membanding banding.

    ReplyDelete
  9. anak aku pun 2.78 je fahim tu adek die 2.7kg je ...
    tina..tina kita kan comey dan slim .... mesti la anak2 pun ikut kita ....

    lain kali ko bls .. dah akak tu besar dan demok sgt tu yg anak pun besar ... tgk size mak die la ... takan mak die slim anak nk gemok .. haiiissshhhh
    pastu hang promote shaklee set kurus utk die .. suruh pulak die mai order ngan aku ... lagi cantik tu ... hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..ye, kite comey kak..

      mls nk bls kak..diamkan je.. xpe, nt sy promot shaklee akak tu ye.. :)

      Delete
  10. tak lama lagi saya pula merasa kehidupan mak mak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. so, belajar ckit² dr pengalaman mak² org ni..nt xla stress.. kekeke

      Delete
  11. adoihai... bertabah je tina..
    mmg takleh elak yg sekeliling kita ada spesis rupa itu..layankan aje...klu tak mampu, senyum jek..senyum tu sedekah..banyakkkk pahala kita nnt hehe

    ReplyDelete
  12. tak pe tina.. yang penting senang nak bersalin... dan selamat pon.. bsar kecik bukan ukuran.. langsung tak de kaitan pon nak diukur tahap kesihatan anak ke hapa.. memula memang normal terime ayat2 macam ni.. nanti lambat laun.. takde dah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. skang sy msh kejutan budaya kak..hehehe.. nt dh lali..

      Delete
  13. kekadang diorg x sedar apa yg dilafazkan.. main hambur je. heh.. mampu senyum saja :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..so, mls nk amik ati sgt.. snyum je..

      Delete
  14. mmg mcm tu kan... dia x sedar kot kita ni mak budak tu kot kecik hati ke ape. hoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. di bawah sedar la tu ckp mcm tu..

      Delete
  15. eh masa kiter balik kampung hari tu kan... selalu laa jiran sorang ni asyik tilik jer jj semata nak cari kekurangan, and banding ngan anak dia.. duk komplen jj buncit la, kepala senget la..katanya. Geram jugak la time tu, tapi my mom duk sejukkan hati I syukur jer sekurangnya jj sihat, tak macam anak dia yang everymonth masuk spital, opsss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik, blh lak mcm tu.. melampau sgt la tu smpi belek anak kite bagai.. btl gak kata ur mom tu, syukur anak sihat..tu je.. :)

      Delete
  16. Salam tina. Adehh akk ni kan klu blh xmo baby besar tau. Seksa nk meneran. Tina tu dah la kecik x yah la baby beso benar. Abaikan je org yg ank dia je plg terbaik . X suka tau org jenis gitu

    Ank first 3.0 kg, yg kedua tu awl 3 mgu 3.2 kg. klu lg lmbt brp kg agaknya ek? Sakit ooo

    Ank ke3 2.5 kg awl 5 mgu. Tu senang sgt☺. Ank nmbr 4 awl 3 mgu lbh 2.7 kg. pun senang sgt.x yah pk psl org cam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak.. tula kak, kecik² senang teran..tu yg bersalin jap je.. hehehe..

      akak lak, moga dipermudahkan ye untuk anak no.5 ni..

      Delete
  17. manusia. takkan lepas punya nak sakitkan hati orang lain. chill ok kak. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dh hbs chill dh dik.. kekeke..

      Delete
  18. Abaikan saja org mcm tu. Jenis tak nak kalah memang mcm tu.

    Tina. Antara milk booster akk durian, cheese, coklat, longan, oat. Supplement plak akk makan alfalfa ngan ESP. Tapi ikut pada badan memasing juga. Ada yg serasi ada yg tak. Air masak kena minum banyak2.

    Tapi yg penting kan mind setting kita. Kena fikir yg susu kita banyak. Jgn kata susu kita kurang klo betul kurang just kata 'susu aku banyak'. Amalkan zikir 'al-matin' setiap kali mengepam dan menyusu. Dan amalkan doa ni masa mengepam:

    'Ya allah, ya rahman, ya rahim. Seberapa banyak susu yg aku perolehi hari ini. Kau penuhilah ia dengan rahmatmu dan keberkatan disisimu. Smoga susu yg sedikit ini menjadi banyak dan kenyang buat anak ku'

    In shaa allah....mesti boleh punya. Yg penting semangat kena ada. Semalam akk makan buat longan. Picit jer dah meleleh susu...hehehe...Cer makan buah longan.

    ReplyDelete
  19. anak kecik takpe..yang penting sihat gitu..anak i pun kuar kecik je..2.5kg je

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com