Sep 23, 2014

Milkbooster Longan kering dan kurma merah

Assalamualaikum wbt..

Walaupun aku tak dapat fully breastfeed (BF) Danish, at least aku masih fully BF waktu malam.. alhamdulillah, syukur sangat² dah tu..

oleh kerana susu aku sangat merudum teruk sampai pernah langsung tak ada bekal untuk Danish kat taska, aku ikhtiar macam².. dari air coklat, shaklee, durian, horlicks, tak putus minum air masak, power pumping, keep on direct feed Danish..etc..etc..

bukan tak beri kesan, ada..tapi macam tak boleh statik dengan kesan tu.. sudahnya, berkurang semula.. sedih tu jangan cakap la..sedih gila².. tapi aku tak boleh sedih sangat, nanti aku stress.. dan untuk mengelakkan aku kecewa berterusan, aku cuba elakkan dari tengok gambar stok susu orang lain yang melimpah ruah.. hahahaha.. psiko ko tau tak!!!

so last week, aku ada order longan kering dan kurma merah.. ramai kata ok.. aku pun nak try gak.. semalam selamat dah sampai barang ni.. tapi belum try lagi.. patutnya malam tadi aku minum air rendaman longan kering dan kurma merah ni.. tapi entah nape malam tadi Danish sangat mengada².. tak boleh berenggang.. hemak pasrah..

so, hari ni aku akan cuba.. demi anak, aku akan buat apa je untuk beri dia yang terbaik.. pernah la aku menanges sebab tengok susu sendiri..alahai, ciputnya.. kesian kat anak.. moga kali ni dipermudahkan.. aku usaha, doa dan tawakal.. cuba yang terbaik untuk budak botak tu.. mihmihmih..


rupa sebenar longan kering..sumber:google

kurma merah.. sumber : google

insyaAllah mudah-mudahan usaha aku ni berhasil..aku dah usaha.. skang ni doa moga ada rezeki yang melimpah ruah untuk anakanda kesayangan tu.. plan nak makan habbatus sauda pulak nanti..


notakecik : hari ni esok dan lusa terpaksa amik Danish lambat...huwaaaa.. sorry sayang, mommy terpaksa

10 comments:

  1. Insyaallah... At least Kita berusaha jgk kn.

    ReplyDelete
  2. alahai risau pulak saya..takut susu tak banyak..tengok member office makan shaklee, melimpah ruah susu.best je tengok dia pump..

    anyway good luck ye..kalau menjadi pls update k, boleh sy guna petua ni:)

    ReplyDelete
  3. Amin sis..srmoga dipermudahkan urusan..ni dak aish makin suka ngempeng..pdhal akk dh nk cuba wean off dia ni..uhuk..bln 10 nti dia dh nk msk 2 tahun..

    ReplyDelete
  4. INSHAALLAH Kak Tina. semoga semua baik2 je untuk danish omey. hihihi

    ReplyDelete
  5. kurma merah tu kurma cina kan... dulu my nenek selalu la belikan untuk kami, sira makan macam tu jer hehehe. eh tapi kan, my susu masa anak pertama dulu pun sangat la sikit, tapi allhamdulillah... cukup untuk jelita. so u jangan stress stress sangat ok, nnt lagi kurang susu tu. moga berjaya.

    ReplyDelete
  6. tp mmg cabaran la. mcm sy pun jenis genetik xde rezeki melimpah ruah. hewww

    ReplyDelete
  7. insyaa Allah ok tina..asalkan usaha.. :) akak dulu pon minum air ni berkoyan2.. tapi tak beli ori cegini.. akak beli dalam tin siap kemahen manis..tu yang sedap sangat tu minum...beli ber ctn2... agagagaga...

    ReplyDelete
  8. Insyallah..Sebenarnya untuk dapatkan susu yg melimpah ruah tu, semua dikawal oleh hormon kita. Elakkan stress.Kena happy selalu, jangan pikirkan masalah sangat..Jangan pikirkan ada ke susu ni? Supplemen atau longan tu semua hanya membantu. Tapi everything stat dari hormon dan pemikiran kita.

    Saya pernah makan longan kering. Tapi takde kesan. Bila syaa pikir balik kenapa, oh ye sebab saya stress dan penat bekerja. So saya tennangkan balik diri saya, bykkan rest..ceria2 selalu..be positif hari2..alhamdulillah susu byk. :)

    ReplyDelete
  9. mcm2 petua org cakap.
    try lah..
    pb skrng ni pun masih menyusu lg..
    syukur sgt, walau dr blk kat hospital dah cmpur susu formula.

    rezeki masing2 dpt menyusu ibu. yg penting semua ibu2 nak yg terbaik.

    ReplyDelete
  10. kalau semua petua kurang memberansangkan hasilnya....cuba pergi berurut...bkn urut satu badan...tp urut utk mengeluarkan susu..

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com