Sep 25, 2014

Walker untuk Danish, perlu atau tidak

Assalamualaikum wbt..

Usia Danish bakal menginjak ke angka 6 bulan.. yay, dah boleh makan!!! tapi bukan itu menjadi tujuan utama update entry.. ni pasal WALKER..tak tau walker tu apa?? nah aku kasi contoh gambarnya..
masa raya lepas, ada la try masukkan Danish dalam walker sepupu dia.. sepupu dia dah 6bulan lebih masa tu, beza umur 2bulan setengah dengan Danish.. helok pulak duk dendiam kat situ..yela, kan ada aksesori kat walker tu.. terus ayah Danish kata nak beli gak untuk Danish.. aku kabor nantila dulu, Danish tecit lagi.. duk dalam walker pun selit bantal.. 

ramai kata walker ni bagus.. senang hemak² nak buat keje.. tak perlula nak dukung anak sentiasa.. sambil buat keje, anak main kat walker tu.. teringat pulak kisah anak buah aku yang meluncur laju keluar pintu maka terus jatuh masuk dalam longkang.. huwaaaa.. seram pulak bila teringat sebab depan mata aku jadi..

semalam puasla aku google kebaikan dan keburukan.. berpeluh² gak la aku baca info.. banyak pulak buruk dari baik.. aku niat nak beli walker ni bukannya dengan harapan Danish cepat jalan..tapi nak lekakan Danish sementara aku buat keje.. maknanya bukan berlama² dalam walker.. aku ni jenis suka gomol anak, kalau duk dalam tu macam tak best pulak.. maka berdasarkan penggeladahan aku semalam, ada beberapa artikel yang boleh aku terima..

Walker mengajar anak-anak berjalan adalah mitos di kalangan ibu bapa sahaja. Merangkak, duduk, berguling dan bermain blok adalah lebih untuk pembentukan minda dan fizikal. -sumber SINI
dan aku ada baca entry blog Dr.Zubaidi tajuk Baby Walker: Adakah selamat?.. memang boleh diterima akal dan logik.. dan berdasarkan pembacaan aku dan pemahaman aku kat entry Dr.Zubaidi ni, mungkin aku akan beli walker untuk Danish..tapi bukan untuk dijadikan sebagai medium untuk Danish cepat berjalan.. cuma untuk bagi dia leka sementara aku buat keje.. dan aku tak akan letak Danish berjam² dalam baby walker tu dan tak jadikan aktiviti dalam baby walker sebagai rutin dan kebiasaan.. 

kalau korang nak lebih jelas..google je baik dan buruk baby walker, confirm ada banyak info.. dan ramai gak blogger share pasal ni.. terpulang pada pendapat dan pemikiran masing²..

"ek elehhhh mommy, apa barang main walker, motor ni la best.." 


notakecik : kita sebagai parents TIDAK AKAN buat yang buruk untuk anak.. 

17 comments:

  1. Ade yg kate xelok walker nie utk baby..for me, bukannye kite nak duduk kan anak dlm tuh 24jam..anak pun xlalu nak duduk lama..mcm mek tuh xsmp 15 minit merengek suruh angkat..cume walker nie menyenangkan kite utk wat keje rumah masak solat..kite setuju point yg sebagai parents xde sape nak buat buruk pada anak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju sgt dgn falsya,
      Kajian tu berapa lama dia letak budak tu dlm walker?
      X rasa, x tau susah kita.
      Budk pun bukn suka sgt duk dlm walkr.. skj2 bolh lah..
      Cuma mostly, ank yg duk dlm walker..jaln nya mcm jinjing sikit.. roda kan laju, dia cam biasa gitu.
      Ingt, walker tu tmpt letak jap je.. buknlah nk lepas tgn.

      Delete
  2. Cik mah ada gak wat entry ni bulan lepas...hehe...sebagai surirumah cik mah mmg perlukan..lagi2 azwa dah pndai merangkak laju2 ..mengutip..t time mandi klau xmasuk walker..habis semua die kutip...ntah kemana die panjat...

    ReplyDelete
  3. Pendapat memasing. Kalau rasa nak beli, beli jer tina. Kita sebagai ibu mesti tau apa yg terbaik untuk anak kita kan.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum tina.. hmm sheila nak beli. tapi disebabkan sheila dok rumah jaga dia.. bagi pakai kejap2 je. takmau dok lama2. in shaa Allah. hehehhee

    ReplyDelete
  5. boleh je beli rasa kak..cari yang murah-murah aje..tengok anak-anak buah saya hari tu, pakai je..cuma tak lama la pakai...

    ReplyDelete
  6. My princess blh Jln masa umoq 10m+ gituewww without walker dulu ai mmg beli kan Kat Adam walker but tgk dia Jln ms umoq 1y2m la Tataw la sebab Ada org ckp gurl cepat lg Jln from boy...ai try bg Mia naik ms blk mesia hr tu memula excited gak la lepaih tu dia buhsan x mo dok then Asyik nak panjat kuaq...mcm bahaya jugak la...depend on u la but for me mmg x beli Kali ni😁

    ReplyDelete
  7. Kita tak beli pun walker hehe...Tapi mak kita bagi walker untuk jalan tu untuk Zara terus akak turun kan pada Aisyah sekarang, tapi anak2 akak tak heran pun dengan walker tu, sabar jelah.

    ReplyDelete
  8. walker ni.... best kalau kawasan luas, meluncur2 depa ni berlari. kami masa balik sarajevo time jj kecit dulu, siap pak sedara dia pi cari la walker second hand walau nak pakai sekejap, sebab best kawasan umah luas kan di aboleh explore. tapi.... bila balik berlin, walker dia lagi best kot tapi tak nak dia duk dalam tu. so tak boleh disimpulkan la walker ni depa pakai or not, tang bai buruk tu I letak tepi jer dulu, hehehee.

    ReplyDelete
  9. mmg kalau blh elakkak tp walker ni mmg membantu mcm i yg selalu sensorg sbb cik hubby keje shift...mana nak tgk anak mana nk wat keje rumah semua..cuma jgn lama²...cuba bygkan ko nak yakyak pastu xde sesape nk tlg tgk anak...so masukkan si aiman dlm walker dan tambat kat meja..gitu kekdahnya..muahaha...

    ReplyDelete
  10. Anak adik pun pakai jugak. tapi masa adik eka sibuk buat kerja umah jela. Lagipun si Zara tu klau dduk dalam walker, dia dah panda memunggah. Semua benda nak dicapainya

    ReplyDelete
  11. Ank2 akk semua naik walker..hehe..
    Sbb utama sbb nk sng bt keje..
    Ank2 xmengutip sbb kdg2 kita bz solat ke apa ke so xnmpkla kan dia bt apa..
    Kira mmg sesuai la utk ank akk walker ni..terpulangla kan..mmg setiap sesuatu bnda tu ada pro n con..tp bdk2 xmo dok lama pun dlm tu..hehe

    ReplyDelete
  12. salam perkenalan miz tina,,, ok je walker tu tapi anak sy dulu kejap je dia nak main bosan agaknya.. diaorang tak jugak duk lelama dalam tu..

    ReplyDelete
  13. Ada org baby x duduk lg dah masuk walker. Sian baby tu sakit.. Ada org mmg perlukan walker dan ada yg x perlukan walker ...

    Ank akk ada yg masuk tp yg last2 akk mmg x beli walker. Elok je syafiq belum setahun dah jalan walau badan debab. Nmpknya teori baby cpt berjalan dgn walker tu tipu lah..

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum mizz...wah danish x guna walker lagi dah boleh terus naik motor jer la.....

    ReplyDelete
  15. Boleh sbb keperluankan ... Lgpun bkn letak lama sekadar utk waktu2 tertentu x slh ... Lg di permudahkan... Yg penting niat kt sbgai ibu .....

    ReplyDelete
  16. Tina aku rase tak perlu. ayra mmg jarang sgt pakai walker. pakai pon tyme makan je. tu pon turun temurun akid. masa akid pon jarang pakai.

    not recommended utk beli.

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com