Oct 31, 2014

Danish dah mula banyak makan

Assalamualaikum wbt..

tak reti nak mula acane..

Danish dah start makan.. macam yang aku cerita sebelum ni, aku dah buat banyak puree untuk dia.. puree pear, kentang, mangga dan kurma.. ehh, 4 je punn, banyak jadahnya ko tina??!! Banyak la tu, aku buat dalam satu malam je koooo.. sambil buat puree sambil jenguk anak ngah tidur..

Setakat ni, Danish sangat suka puree pear dan kurma.. kentang tu aku tak bagi pun.. sebabnya, jadi pejal sangat.. ke aku salah buat cane tah.. tapi aku dah gantikan dengan lobak merah.. yummeyhhhh.. Danish suke!! Mommy lulus.. TQ sayang.. 

aku gigihkan diri masak semua tu..kecuali puree mangga la..tak perlu rebus atau kukus, cuci bersih, kupas kulit, potong kecik² pastu lenyek dan tapis.. gigih tak aku sebab aku tak blend punn.. gigih aku terbayar hoii bila Danish suka.. siap tak cukup lagi.. 

puree pear, done! puree kurma, done! puree mangga, done! puree lobak, done!! happy me..ngeeee

Gambar dari pengasuh.. pengasuh kata ni pas makan puree mangga... muka kemain kerek.. 

yang ni lak pas makan puree kurma..pas minum susu, mentido tak hengat.. mulut nganga..kaki silang adalah trademark..

Skang ni aku dah gigih lak blend beras.. nak buat puree nasi pulak.. haaaa..pastu nak buat puree brokoli... pastu nak mix²kan nasi tu lagi.. haishh, tak sabor hemak engko ni Danish..dan paling best jugak, lepas pada sakit tu, Danish dah start kuat menyusu.. yeay!!! gumbira rasa hati.. 

pastu kan..*banyak pulak pastu*, nak tanya ni.. untuk baby 6bulan ni, berapa kali sehari ye makan.. setakat ni aku bagi sekali.. ok ka?? aku ada gak gugel..tapi belum cukup jelas.. kang kata aku malas nak gugel lak..

TQ.. =)

15 comments:

  1. suka tgk bubur yg dah diblend kan dgn sayur. jadi berwarna. lepastu blend, ngan kita tumpang makan sekali.. hehe..

    ReplyDelete
  2. sekali je cukup tina..

    tapi kita dulu..
    dua kali..
    siang dan malam.
    risau anak lapar..
    tapi takpon sebenarnyee..

    ReplyDelete
  3. kenyg ke mkn puree tu?...hahaha...zara dulu umoq 6 bulan dah hantam mkn nestum & nasik...yolah, zaman tu mana kenal erti puree...pasni kena blajaq laa nak wat cane utk adik zara next year...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah kenyang kak..lgpun bg susu gak kan..hehehe.. sbb usus baby kecik lg n belum matang, mmg kena bg ckit².. setakat ni sy mmg xnk bg nestum.. =)

      pasni akak kena belajar byk kak, utk baby akak tu.. hehehe

      Delete
  4. membesar dgn sihat ye Danish sbb kerajinan mommy :-)

    ReplyDelete
  5. Ade gmbr tak puree tu...teringin nk tgk..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sowi lea, xmenyempat nk snap gmbr.. huhu..

      Delete
  6. Umo 6 bln sekali sehari dah cukup. Sbb kita baru nk intro food pd anak.

    ReplyDelete
  7. Akak bagi dua kali je tapi sikit-sikit la sebab pengenalan kan, so far ok je..Tak lama pastu dah bagi makan bubur hehe..

    ReplyDelete
  8. Good luck mommy...wah..mmg rajin..cik mah xrajin nk lenyek...penat..hehe...

    ReplyDelete
  9. kite lak terliur puree danish ni,.hihi

    ReplyDelete
  10. nak jumpa danish kak !!! adoi, sekejap je rasenye masa. macam semalam baru g majlis akak. huhuu

    ReplyDelete
  11. rajin mama danish buat puree utk danish ye... baby saya baru 4bulan.. tu pun atok nenek ye xsabar nak suap macam2..jenuh tepis...huhuhuhu...

    http://irdinasvitafamily.blogspot.com/2014/11/promosi-hebat-omega-guard.html

    ReplyDelete
  12. kena bnyk cr ideakan .. nak buat puree lg² ank berselera.. sehari sekali dah cukup ... bg tghari jer... x pun ptg.. mlm mesti lena tdo.. sbb menyusu salunya dah kenyang jgk...

    ReplyDelete
  13. haloh haloh comeynye lahai danish..dulu penah wat puree utk qisya..puree carrot..frust betul time tuh sbb mek xsuke..die luekkan balik..sobssss..

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com