Oct 1, 2014

Pengasuh taska

Assalamualaikum wbt..

aku curi masa jap up entry ni..sebab aku tak tahan bila baca kes baby meninggal kat taska tu.. alasan paling best, kata budak tu demam.. aku rasa nak lempang laju² je pengasuh tu..

aku ada pengalaman kurang menarik nak share..sebelum ni dah share kat grup Mommy To Be kat facebook.. bukan la aku kata anak aku kena dera ke apa..tapi aku serik sebab cari pengasuh main tangkap muat.. maaf, aku memang cerewet nak lagi bab anak.. 9 bulan aku bawa dalam perut, bersalin susah payah..last² bila orang lain jaga macam tu jadinya.. tak tau la, maybe aku je lebih²..

2 bulan tempoh aku cuti bersalin..naik keje, 16/06/2014, Isnin aku hantar anak ke pengasuh.. dalam kul 9 lebih aku call nak tau Danish ok ke tak.. langsung tak berjawab..aku tak sedap hati.. yela, nak tau Danish macam mana.. dahla masa tu Danish tersangatla susah nak minum susu botol..Danish lebih suka direct feeding.. tapi aku fikir positif, maybe dia sibuk dan nasib baikla hari tu aku halfday sebab Danish ada check up.. kul 1 lebih aku amik Danish.. aku serbu masuk umah dia, kalau ikut tunggu je la kat pintu kan.. aku tak nak sebab nak tengok keadaan Danish.. Amik Danish dan terus keluar.. masuk kereta, husband ada nampak lebam kat hidung Danish.. sikit je..tapi hati parents mana la yang tenang nampak macam tu kan.. aku positifkan diri lagi.. aku ada amik gambar, hantar kat grup wassap family..mak aku tau terus call.. see, nenek pun susah hati..

Esoknya (Selasa), hantar macam biasa.. aku call pengasuh dari pagi sampai ke petang, langsung tak berjawab.. mesej dan wassap tak reply.. hoi, marah betul aku.. husband aku terus kuar ofis kul 4 dan amik Danish, datang secara mengejut.. pastu pandai pulak wassap aku nape amik Danish awal tak kabor dia.. dah ko yang tak nak jawab call, mesej tak balas..salah aku?? aku perasan Danish macam moody sangat.. positifkan diri lagi walaupun hati dah sebal sangat..

Rabu, husband aku cuti..dia kata nak jaga Danish.. tak ikhlas nak hantar Danish ke pengasuh.. dengan attitude dia macam tu, memang payah.. kalau jadi pape kat anak, tak tau la dia contact parents ke tak tu.. 
Khamis, akak aku cuti..dia rela hati jaga Danish.. aku lega sangat.. aku memang tak boleh cuti.. 

Jumaat..aku terpaksa hantar Danish ke pengasuh lagi.. sungguh berat hati sangat².. dalam masa sama, aku dah deal dengan mak aku minta tolong jagakan Danish untuk seminggu je sebab Julai dah ada pengasuh baru.. dalam diam aku cari pengasuh lain sebab aku tak tenang.. Jumaat tu hantar Danish macam biasa.. dan mujur akak aku cuti setengah hari.. tengah hari aku cakap nak amik Danish sebab akak aku kata nak tolong jaga Danish.. masa sampai rumah pengasuh, macam biasa aku serbu masuk.. terkejut bila nampak Danish meniarap.. pengasuh kata dia baru nak tidurkan Danish.. hello, anak aku tak pandai tidur meniarap.. aku sendiri tak pernah ajar dia tidur meniarap.. paling² pun mengiring je.. nape pepandai buat macam tu? nape tak tanya aku apa yang boleh apa yang tidak? nape?? nape??? lepas angkat Danish dan keluar, aku kata la mungkin aku tak hantar ke situ dah.. terima kasih bla..bla..bla.. esoknya aku tengok dia block aku kat wassap.. ko dah kenapa?? 

ok..sejujurnya aku tak ada la marah sangat... cuma terkilan sebab dia macam tak ada ciri² nak jaga anak aku seikhlas hati.. apa la salahnya jawab fon tu.. kalau terlalu bz, balas la wassap aku.. lambat pun tak apa, janji bagitau aku pasal Danish.. aku takkan cerewet kalau orang tu senang bawa bincang.. maksudnya, tak perlu aku yang tiap masa tanya pasal anak.. maybe nanti korang kata, "ramai kot budak yang dia jaga..".. tidak, 5orang je termasuk anak dia sendiri.. berbanding pengasuh sekarang, 8 orang..

dan syukur alhamdulillah, pengasuh Danish yang skang sangat ok.. aku hantar ke taska kat taman rumah je.. sangat² ok.. belum sempat aku tanya, dia dah wassap dulu bagitau aktiviti Danish.. kadang² hantar gambar.. tiap kali amik Danish, dia bagitau Danish macam tu..macam ni..buat itu..buat ini.. ini yang aku nak.. ini baru betul ciri pengasuh.. bukan jaga anak orang semata nak duit atau sebab lain.. tapi sebab sayangkan kanak².. sebab ikhlas hati.. sebab ada rasa kasih dan sayang.. sebab ada naluri keibuan.. 

aku bukan nak burukkan atau nak lebihkan mana² pihak.. aku buat entry ni atas dasar rasa prihatin.. aku nak bagi nasihat kat korang yang ngah preggy dan dalam proses nak cari pengasuh.. kalau boleh, korang interview dulu.. tengok keadaan rumah, keadaan diri pengasuh, interview macam mana dia jaga anak yang skang.. macam² lagi la.. banyak faktor kena selidik.. itu anak kita.. pasni mesti ada yang kata, "macam tu, benti keje je la..jaga anak kat umah".. yela, cakap memang senang.. 

ingat ye, nak yang elok..biar berkorban lebih sikit.. buatla muka tebal soal selidik orang tu.. sebak tau buat entry ni.. sebak dengan nasib baby dan kanak² yang meninggal kat tangan pengasuh.. kes dera lagi.. Allahuakbar...


notakecik : suka sangat cakap besar.. 

10 comments:

  1. baca gak psl nie tadi..ya allah menitis air mata..sesetgh pengasuh2 skang nie keje sbb nak duit bukan sbb minat ngan budak2..sbb tuh jadik gitu..serious sebak smp menitis air mata..;(

    ReplyDelete
  2. kenapalah mcm tu...jaga sbb nk duit je kan..itu sbb utamanya...mcm2 sekarang ni lah...

    ReplyDelete
  3. Setuju dengan sis..
    Dulu pun akk gitula sshnya hati nk hanta anak kecik lps blik sr cuti bersalin..tp alhamdulillah sgt sis..pengalaman akk dgn pengasuh xd yg sadis ke apa.almdulillah Allah kurniakan semuanya yg baik2 je jaga anak akk..syukur sgt

    ReplyDelete
  4. Kalau x tau keadaan anak, nk buat kerja pun hati rasa x tenang.
    Syukur skrng ma sudi lg nk jaga.. tp ma pun selalu x siht sekrng. Ni br tukr krja, lg risau nk ct2 pun susah sikit..tmpt brkan..

    ReplyDelete
  5. akak paham perasaan tu dik.. bersabar lah.. memang akak pon tak suka pengasuh atau penjaga budak setakat jaga nak duit jer.. alhamdulillah awak dah tukar tempat dah.. ikut kate hati awak yer..

    ReplyDelete
  6. sabar ye kak. ada hikmah di sebalik setiap dugaan

    Nabihah
    http://nabihahyunus.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. akak...taska yg baby meninggal tu, taska yg sama lempang amirah ari tu... sedih sgt2 bila akhirnya jadi jugak mende yg takut sgt terjadi kat situ... :-(

    ReplyDelete
  8. Memang scary dapat pengasuh mcm tu. Call/wassup tak jawab. Ibu mana yg tak risau kan. Alhamdulillah dah jumpa pengasuh mcm skang.

    Akak ni hantar nursery tawakal jer lah. Nak benti keja jaga anak2, ekonomi tak stabil lagi :-(

    ReplyDelete
  9. Ika baca ni pon geram je rasa. Ingat nanti eka mmg kena gak unpaid leave baru decided nak cari sapa jaga. Dalam list ada adik nak jaga. Harapnyaaaaa lah dapat tukar lepas ni.

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com